Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.1.1998

Παράλογη και αντιφατική, χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας σχετικά με το νέο κύκλο ασκήσεων στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Ενώ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξελίσσεται η διαδικασία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Τουρκία από την πλευρά της δημιουργεί όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας. Επίσης, σε σχετική ερώτηση για το αν η Αθήνα προτείνει μορατόριουμ έστω και άτυπο, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν προτείνει κάτι τέτοιο, αλλά επιθυμεί σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, τήρηση των διεθνών συνθηκών και επίδειξη καλής πίστης, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για παύση λειτουργίας του κόμματος της Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας.

Τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τον Πειραιά, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος. Τα τρία αυτά πρόσωπα είναι ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Δαμανάκη για την Αθήνα και ο Χρήστος Φωτίου για τον Πειραιά. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας υπήρχε μεγάλη προεργασία τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών, αλλά και σε συνεργασία με τις νομαρχιακές οργανώσεις σε κάθε περιοχή. Υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για τις παραπάνω υποψηφιότητες ήταν ομόφωνη.

Εντονη κριτική άσκησε στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μπέης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, για την απόφαση του Ε.Γ να στηρίξει την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το Δήμο Αθηναίων. Ο κ. Μπέης σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι "η απόφαση αυτή είναι αντίθετη τόσο με το λαϊκό αίσθημα, όσο και με το καταστατικό του κόμματος, το οποίο επιβάλλει τη διενέργεια προκριματικών εκλογών και επομένως δε δεσμεύει τα μέλη και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ".

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι αγρότες της Θεσσαλίας και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Για σήμερα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια στις κεντρικές πλατείες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων ενώ σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν, απειλούν να αποκλείσουν και πάλι με τα τρακτέρ την εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης στις 10 Φεβρουαρίου.

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να θέσει εκτός νόμου το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν. "Στην Τουρκία δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, δεν γίνονται σεβαστές οι πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε ο κ. Ρέππας και τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για την Τουρκία γιατί ενδέχεται να εντείνει την πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. "Το γεγονός αυτό με τη σειρά του μπορεί να επενεργήσει αρνητικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

''Η Τουρκία θα πρέπει να κατακτήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική με την αποδοχή των αξιών και κανόνων που προσδιορίζουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και συμπεριφορά. Με την αποδοχή των κανόνων αυτών, με την αποκατάσταση σχέσεων σταθερότητας με την Ελλάδα και τη συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τουρκία μπορεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική και μέλλον''. Αυτά δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου και την Ατζέντα 2000.

Για το οργανωτικό σχήμα των επιτροπών διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004 ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Όπως έγινε γνωστό θα λειτουργήσουν δύο επιτροπές. Η οργανωτική επιτροπή θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της τον τέως βουλευτή, δικηγόρο Στρατή Στρατήγη. Το έργο αυτής της επιτροπής θα παρακολουθεί η εθνική επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Η κ. Γιάννα Δασκαλάκη- Αγγελοπούλου θα πάρει μέρος στην εθνική επιτροπή αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ανώνυμη εταιρία.

Κηδεύτηκε χθες στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Χόρν, σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς επικήδειους και καταθέσεις στεφάνων, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Ο Χορν, που λάμπρυνε το θέατρο και τον κινηματογράφο πάνω από μισό αιώνα, πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων, σε κλινική των Αθηνών μετά από μακροχρόνια ασθένεια Ο Δημήτρης Χορν ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο Γουλανδρή, δίπλα στην αγαπημένη του γυναίκα Άννα.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θίγεται το καθεστώς εργασίας όσων απασχολούνται στις δημόσιες επιχειρήσεις έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάρτιση με νόμο, και όχι με τις συλλογικές συμβάσεις, του κανονισμού προσωπικού στις ΔΕΚΟ. "Πιστεύουμε ότι μια τέτοια διάταξη έχει τη θέση της επειδή βρισκόμαστε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μπροστά στο φαινόμενο οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν μεγάλα ελλείμματα. Θα πρέπει να εξυγιανθούν και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλλουν με καλή πίστη όλες οι πλευρές", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

Με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Πεγκ συναντήθηκε στο Πεκίνο ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος υπέγραψε από κοινού με τον Κινέζο ομόλογό του πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα τον Κινέζο πρωθυπουργό, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και υποστήριξε το αίτημα της Ελλάδας να γίνει το 5ο μη τακτικό μέλος του ΟΗΕ.

Στη Βουλή θα έρθει σύντομα προς κύρωση η σύμβαση που υπεγράφη στις 4 Απριλίου 1997 για την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου από τη βιολογική χρήση. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κώστας Γείτονας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να ρυθμίσει νομοθετικά την απαγόρευση πειραμάτων κλωνοποίησης ανθρώπων. Ο κ. Γείτονας αναφέρθηκε και στη σύσταση της εθνικής επιτροπής βιοηθικής, που γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι θα προτείνει νέα μέτρα για τις πειραματικές μεθόδους, ώστε να θεσμοθετηθούν κανόνες και πλαίσια που θα καταστήσουν αδύνατη την κλωνοποίηση του ανθρώπου.

Τραγικό θάνατο βρήκαν τρεις σπουδάστριες των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στη Σίνδο. Το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι άτυχες σπουδάστριες, συγκρούστηκε με φορτηγό, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο, οι Θεοδώρα Παπαθεοδώρου από τη Θεσσαλονίκη, Κυριακή Αγαθαγγελίδου από το Σοχό Θεσσαλονίκης και οι δύο 23 χρονών και η 22χρονη Βασιλική Ματίδου από το Κιλκίς. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το αυτοκίνητο με τις σπουδάστριες εκείνη την ώρα έβγαινε από το χώρο των ΤΕΙ. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.

Το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα τεθεί μετά τις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι "είμαστε υπέρ της συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις" και ότι όταν έρθει η ώρα, η πλευρά μας θα είναι πανέτοιμη. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "θέσαμε κάποιους όρους, οι οποίοι δεν είναι διαπραγματεύσιμοι", δηλαδή ότι αυτοί που θα μετέχουν πρέπει να είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας "και ότι η φύση της φόρμουλας για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων να μην επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την υπόσταση της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε να δίνει οποιοδήποτε στοιχείο αναγνώρισης στο ψευδοκράτος".

Έκκληση προς τους Ισλαμιστές της Τουρκίας να πάρουν στα χέρια τους όπλα και να εναντιωθούν κατά της απόφασης του Συνταγματικού δικαστηρίου να διαλύσει το Κόμμα Ευημερίας απηύθυνε η ένοπλη μουσουλμανική οργάνωση της Αιγύπτου, Τζιχάντ Ταλά αλ Φατάχ, η δεύτερη μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση στην Αίγυπτο μετά από την Γιαμάα Ισλαμίγια. Σε δήλωσή της η συγκεκριμένη οργάνωση τονίζει ότι "η εμπειρία δείχνει ότι ο ιερός πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η αποστασία ή η απάρνηση της πίστης", συμπληρώνοντας ότι "πολλοί αφελείς μουσουλμάνοι δυστυχώς πιστεύουν ότι η δημοκρατία μπορεί να τους οδηγήσει κάπου, αλλά σύμφωνα με τα πρόσφατα παραδείγματα της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Υεμένης και τελικά της Τουρκίας δεν αποτελεί παρά μια ψευδαίσθηση".

Το Αλβανικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε έρευνα, σχετικά με υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων, στην οποία φέρεται αναμεμειγμένη η προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλβανού υφυπουργού Άμυνας, Περικλή Τέτα, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Τέτα υποστήριξε ότι το υπουργείο Άμυνας-κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Σαλί Μπερίσα-πούλησε, με μυστικές διαδικασίες, μεγάλες ποσότητες όπλων και πολεμοφοδίων και η έρευνα, η οποία ζητήθηκε από το εισαγγελικό γραφείο των Τιράνων, θα ρίξει φως στις όποιες οικονομικές παρατυπίες. Υπουργικές πηγές, που προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν πως υπάρχουν υποψίες ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας, Σαφέτ Τζουλαλί, πούλησε όπλα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Βοσνία και τη Ρουάντα, μεταξύ 1992 και 1996, χρονικό διάστημα κατά το οποίο στις δύο χώρες είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων, και καταχράστηκε μεγάλο ποσό από τα χρήματα αυτά.

Τη νέα Σερβοβοσνιακή κυβέρνηση αναγνώρισε η Γιουγκοσλαβία, στέλνοντας τις θερμότερες ευχές της στον πρωθυπουργό Μίλοραντ Ντόντικ, σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων, Tanjug. Η κίνηση αυτή του Βελιγραδίου συνιστά σημαντική αλλαγή πολιτικής για τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, διαφοροποιείται από τους Σέρβους σκληροπυρηνικούς, οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά στη νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, και η Ε.Ε. καλωσόρισε τη νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ντόντικ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για σεβασμό και εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που αργότερα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 20 January 1998 - 8:40:55 UTC