Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.1.1998

Νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σημειώθηκαν το μεσημέρι στο ανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Λέσβου και Χίου. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει στις απαιτούμενες διπλωματικές ενέργειες.

Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη στάση της Ουάσιγκτον που επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στο εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Ο κ. Μπερνς έκανε σχετικές δηλώσεις και έχει ανακαλέσει δηλώσεις που έχει κάνει. Αυτό που έχει γίνει αντιληπτό είναι αυτό που αποτελεί πολιτική της κυβέρνησής μας, ότι η Ελλάδα επί πάρα πολλές δεκαετίες, 60 και πλέον χρόνια έχει εθνικό εναέριο χώρο 10 μιλίων", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: "Είναι μια πολιτική την οποία ουδείς αμφισβήτησε για πάρα πολλά χρόνια, είναι μια πολιτική που για μας παραμένει η ίδια, αυτήν υπερασπιζόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική που εμείς έχουμε χαράξει".

Την παραμονή στις θέσεις τους, των αρχηγών στρατού και αεροπορίας αποφάσισε σήμερα στη συνεδρίασή του, το ΚΥΣΕΑ ενώ αποστρατεύεται ο αρχηγός Ναυτικού. Ο αντιστράτηγος Μανούσος Παραγιουδάκης, παραμένει αρχηγός ΓΕΣ και ο αντιπτέραρχος Γιώργος Αντωνετσής, διατηρείται στη θέση του αρχηγού ΓΕΑ. Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ αποστρατεύεται ως ευδοκίμως τερματίσας τη θητεία του, ο αρχηγός του Ναυτικού, αντιναύαρχος Λεωνίδας Παλαιογιώργος. Νέος αρχηγός Ναυτικού αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Γιώργος Ιωαννίδης.

Σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη σύσκεψη μετείχε η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας και το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, χαρακτήρισε ουσιαστική τη συνάντηση και κάλεσε τους αγρότες να προσπαθήσουν όλοι μαζί προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα της γεωργίας, ορισμένα από τα οποία είναι άμεσα και πιεστικά.

Την έκθεσή του για την αγροτική οικονομία παρουσίασε το μεσημέρι ο καθηγητής Γιάννης Σπράος, ο οποίος τόνισε ότι η έκθεση δίνει έμφαση στο ρόλο της οργάνωσης και των θεσμών, αλλά δεν προτείνει θεαματικές λύσεις. Ο κ. Σπράος προτείνει, μεταξύ άλλων, την τιμολόγηση του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση μέσω ενός οργανισμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων, την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών, τη δημιουργία ενός συστήματος προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας καθώς και τη δημιουργία τραπεζών γης και ποσοστώσεων.

Την απόσυρση τροπολογίας του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων των δημοσίων επιχειρήσεων ζητούν οι εργαζόμενοι των δημοσίων υπηρεσιών που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την επόμενη Πέμπτη, μετά από κοινή σύσκεψη ΓΣΕΕ και εκπροσώπων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι θίγονται κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και ότι γίνονται προσπάθειες ανατροπής των υπαρχόντων εργασιακών σχέσεων που έχουν ρυθμιστεί με τις συλλογικές συμβάσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, υποσχέθηκε ότι θα επαναδιατυπώσει την σχετική διάταξη.

Την αντίδραση της κυβέρνησης στην κριτική που άσκησε εναντίον της ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομική της πολιτική, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα αναδειχτεί ισχυρή κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, στη Βουλή. "Δεν μας αρκεί η αρνητική ψήφος ή η ψήφος διαμαρτυρίας, όπως θέλετε την αποκαλούμε, προς μία κυβέρνηση η οποία διολισθαίνει και θα καταβυθιστεί υπό το βάρος των ανομημάτων, της ανομίας, της αναποφασιστικότητας και της αναποτελεσματικότητάς της", είπε ο κ. Καραμανλής και χαρακτήρισε το 1998 "έτος εφόδου" για τη Νέα Δημοκρατία. "Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε και ξεπέρασε τον εαυτό του, αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν με ένα τέτοιο τρόπο που δεν έχει αντίκρυσμα αλήθειας", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: "απέναντι στο ψέμα των λόγων του κ. Καραμανλή αντιπαραθέτουμε την αλήθεια των έργων μας".

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το μεσημέρι η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να εξομαλυνθούν οι όποιες διαφοροποιήσεις εκφράζονται σχετικά με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Τις επόμενες μέρες ο κ. Σημίτης θα έχει επαφές με τους Θεόδωρο Πάγκαλο, Γιώργο Παπανδρέου, Πανετελή Οικονόμου και Μανώλη Δασκαλάκη.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Βγήκε από το νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" και αναχώρησε για το σπίτι του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Κατά την αναχώρησή του έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε πως η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι η ενδοτικότητα και η υποχωρητικότητα είναι εις βάρος της χώρας μας και έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται η προκλητικότητα της Τουρκίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα αεροσκάφη της. Δεν έχουμε φίλους και πρέπει μόνοι μας να λύσουμε τα προβλήματα, γιατί γύρω μας υπάρχουν συμφέροντα και μόνο συμφέροντα, είπε ο κ. Τσοβόλας σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει στον πολιτικό αγώνα αφού μεσολαβήσει ολιγοήμερη ξεκούραση στο σπίτι του.

Στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε το θέμα της φορολόγησης των αλιέων από την ελληνική κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Σε ερώτησή του επισημαίνει ότι με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης επιβάλλονται μέτρα που και πρακτικά είναι αδύνατο να εφαρμοστούν και το γεγονός αυτό προκαλεί τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των αλιέων. Επικαλείται το στοιχείο ότι η στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας και των νησιωτικών περιοχών αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. και ρωτάει την Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε οι παράκτιοι αλιείς να μην επιβαρυνθούν με ρυθμίσεις που θα επιδεινώσουν την ήδη άσχημη οικονομική και κοινωνική τους θέση και παράλληλα να στηριχθούν στη δραστηριότητα τους.

Την ανάγκη να προστατεύσει η διεθνής κοινότητα τους Κούρδους πρόσφυγες, "πολλοί από τους οποίους διέφυγαν από μια κατάσταση πραγματικής καταδίωξης και έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους εμπόρους που προσπαθούν να τους μεταφέρουν λαθραία στην Ευρώπη", επισήμανε στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, κ.Χέντερσον. Από την πλευρά του ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, δήλωσε εκ μέρους της Επιτροπής ότι η Ευρώπη έχει αφενός μεν καθήκον να παράσχει προστασία σ' αυτούς που της το ζητούν και αφετέρου να προστατεύσει τους πολίτες της από την παράνομη μετανάστευση.

Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ καταδίκασε τις οργισμένες αντιδράσεις της Τουρκίας στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει την Κυπριακή Δημοκρατία στις συνομιλίες για τη διεύρυνσή της και ζήτησε την επανέναρξη "λογικού διαλόγου" με την Τουρκία, με στόχο την εξεύρεση μέτρων που θα αναχαιτίσουν το κύμα των παράνομων Κούρδων μεταναστών προς την ΕΕ. Σχετικά με το ζήτημα των Κούρδων μεταναστών, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι πρέπει να εμποδιστούν οι "διακινητές ανθρώπων" από την οργάνωση τέτοιων μαζικών εξόδων και επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος των παράνομων μεταναστών για όλη την Ευρώπη. Ο υπουργός Άμυνας Φόλκερ Ρύε, απ' την πλευρά του, διατύπωσε την άποψη ότι η Γερμανία πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο στην προσπάθεια για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και σημείωσε ότι η περιοχή αποτελεί μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μία πρόκληση για το ΝΑΤΟ.

Ένα κατ' αρχήν θετικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος με τις εγγυητικές επιστολές για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στα λατομεία, που ταλαιπωρεί τον κλάδο του μαρμάρου, χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης την σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Οι επιχειρηματίες μαρμάρου της περιοχής τονίζουν, ωστόσο, ότι αυτή δεν τους καλύπτει, γιατί περιέχει ασάφειες και ζητούν την τροποποίησή της. Σε ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται ότι δεν ικανοποιεί τους μαρμαράδες η αναπροσαρμογή των εγγυητικών επιστολών κατά 8% ετησίως.

Σε νέα μείωση των λιανικών τιμών των υγρών καυσίμων από σήμερα, οδηγεί η συνεχιζόμενη πτώση των διεθνών τιμών, που αντιστάθμισε την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής. Η βενζίνη θα πωλείται από τα μεσάνυχτα φθηνότερη κατά 1,10 δραχμές το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 2,40 δρχ. το λίτρο. Η ενδεικτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθορίζεται στις 86,80 δραχμές, έναντι 88,20 δραχμών το λίτρο, την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη και το Λεκανοπέδιο Αττικής, η βενζίνη σούπερ θα διατίθεται έναντι 215,20 δραχμών το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη θα πωλείται προς 204,10 δραχμές το λίτρο.

Κάθε πρόβλεψη έχει ξεπεράσει το ενδιαφέρον των σχολείων όλης της Ελλάδας, να επισκεφθούν την έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Όρους", που παρατάθηκε ως τις 30 Απριλίου. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των όρων για τον καθορισμό ομαδικών επισκέψεων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έκλεισαν όλες οι μέρες και ώρες που είχαν προβλεφθεί για τη ξενάγηση μαθητών. Όπως είναι γνωστό η έκθεση θα παραμείνει κλειστή ως την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στους εκθεσιακούς χώρους.

Η Αλγερία συμφώνησε να δεχτεί την επίσκεψη επιτροπής που θα σχηματιστεί από υπουργικούς αντιπροσώπους της Αυστρίας, της Μ. Βρετανίας και του Λουξεμβούργου, την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό να "συνεχίσει τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στην Αλγερία και την ΕΕ" . Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με ομόλογό του της Αλγερίας Αχμέντ Ατάφ. Η αποστολή, με επικεφαλής τον αντιπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Ντέρεκ Φάτσετ , αφού ολοκληρώσει το έργο της θα παραδώσει την αναφορά της στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, κατά τη συνάντησή τους στις 26 Ιανουαρίου. Αρχικά η Αλγερία είχε αρνηθεί την επίσκεψη της επιτροπής, θεωρώντας ότι αποτελείται από χαμηλόβαθμους αντιπροσώπους.

Ολοκληρώνονται οι έρευνες της ειδικής επιτροπής της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, που συστήθηκε με στόχο τη διερεύνηση των επεισοδίων, που σημειώθηκαν στις 9 Ιουλίου στο Γκόστιβαρ στην προσπάθεια των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας να απομακρύνει την αλβανική και την τουρκική σημαία από το δημαρχείο της πόλης. Η ολοκληρωμένη έκθεση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα. Χθες εκπρόσωποι της επιτροπής συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών, Τόμισλαβ Τσοκρέφσκι, ο οποίος επεσήμανε πως οι εντολές που δόθηκαν στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ήταν σαφείς και δεν υπήρχε πρόθεση για τη δημιουργία εντάσεων και επεισοδίων.

Τις προσπάθειες ελέγχου των οπλοστασίων του Ιράκ εγκατέλειψαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, μετά την νέα απαγόρευση από την πλευρά της Βαγδάτης. Οι Ιρακινοί κατηγορούν τον Αμερικανό επικεφαλής ότι είναι πράκτορας της Ουάσιγκτον. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε ομόφωνα τη στάση του Ιράκ.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ομάδα μπάσκετ του Άρη. Ενώ οι "κίτρινοι" έχουν για τη συνέχεια κρίσιμους αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα και το φάϊναλ φορ του κυπέλλου, ένας - ένας οι παίχτες άρχισαν να εγκαταλείπουν το σύλλογο, με κίνδυνο να διαλυθεί. Μετά τον Εσθονό Τιτ Σόκ, παρελθόν αποτελεί από σήμερα το πρωί και ο Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ, ο οποίος αναχώρησε για τη Βενεζουέλα, όπου θα αγωνιστεί τους επόμενους 3 μήνες. Παρά τη χθεσινή νίκη του Άρη επί της Βέντσπιλς, ο Πορτορικανός ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ομάδα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει, σε περίπτωση που ειδοποιηθεί από τη διοίκηση, ότι θα εισπράξει τα χρήματα που του οφείλονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δρόμο που χάραξε ο Ορτίθ, θα ακολουθήσουν από τη Δευτέρα, οι Πάσπαλι, Μπόνι και Ναχάρ.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν και αύριο κυρίως τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 15 January 1998 - 17:05:19 UTC