Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.1.1998

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας και σε πολιτικό επίπεδο παράλληλα με τις συνεχείς και μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, κατά την τουρκική αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, αμφισβήτησε τον ελληνικό εναέριο χώρο, επισημαίνοντας ότι η ακτίνα των δέκα μιλίων εθνικού εναέριου χώρου από τις ελληνικές ακτές συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει ακόμη ότι πολλές από τις ελληνικές βραχονησίδες δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμβάσεις.

Η τουρκική προκλητικότητα απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι έγινε μια συζήτηση για όλα τα σημαντικά θέματα που θα βρεθούν στο προσκήνιο το 1998, όπως είναι και οι δημοτικές εκλογές και η υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό. Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε: "Η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και έχει γίνει επίκεντρο της κριτικής όλων των ευρωπαϊκών χωρών, γιατί τελικά αποκαλύπτεται η αδυναμία της να δώσει μια αποδεκτή πολιτική λύση στο Κουρδικό θέμα, κάτι που οδηγεί σε αυτές τις μαζικές εξορμήσεις και τη λαθρομετανάστευση". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η πίεση της κοινής γνώμης θα φέρει αποτελέσματα και θα γίνει συνειδητό στην Τουρκία ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης την αφορά πλήρως και θέλει πολιτικές λύσεις γιατί δεν λύνεται με στρατιωτικά μέσα. Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας αν σήμερα εισέλθουν τα τουρκικά μαχητικά στον εθνικό εναέριο χώρο, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι αυτή που είναι πάντα, δηλαδή τα ελληνικά αεροσκάφη θα προβούν σε αναχαιτίσεις. Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε ο υπουργός, η χώρα μας ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επιδείξει ωριμότητα που θα δώσει προοπτική σε μια συνειδητοποίηση ορισμένων κανόνων και αρχών για να αποφεύγονται αυτού του είδους οι εντάσεις.

Αυτοκαταστροφική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πολιτική της Άγκυρας αχρηστεύει ουσιαστικά τη συμφωνία της Μαδρίτης. Σχετικά με το θέμα των Κούρδων λαθρομεταναστών, το χαρακτήρισε "μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα" και τόνισε: "Θα πρέπει η Τουρκία να διαχειριστεί στο εσωτερικό της το πρόβλημα αυτό με πολιτικά και οικονομικά μέσα ώστε να το αντιμετωπίσει και να το λύσει αντί να το χρησιμοποιεί σε κάποιο βαθμό εξάγοντάς το κι΄όλας στο εξωτερικό". Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στην κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ, Τουρκίας και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η πολιτική αξόνων δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε ανάλογη με την ανοχή προς τα εγκλήματα του Χίτλερ τη στάση της Δύσης στο Κουρδικό. "Δεν φταίνε οι Κούρδοι που πάνω στα καράβια αναζητούν κάποια επιβίωση. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία συστηματικά, με οργανωμένη δράση του στρατού της εκκενώνει από τον πληθυσμό της το Κουρδιστάν, δηλαδή τις Κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας και του Ιράκ. Το κάνει αυτό με την αδιαφορία της κοινής γνώμης και της Δύσης και αυτό είναι εγκληματικό, είναι όσο εγκληματικό ήταν τον καιρό που όλοι ξέραν ότι ο Χίτλερ εξόντωνε τους Εβραίους και έκλειναν τα αυτιά και τα μάτια.", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος. Πρόβλημα διεθνούς αλληλεγγύης χαρακτήρισε το πρόβλημα των Κούρδων ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Είναι πρόβλημα το οποίο κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν το γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει πίσω από τις τετριμμένες διπλωματικές υποκρισίες", σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Για επιχείρηση αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο, που εντάσσεται στην προσπάθεια της Αγκυρας να οξύνει την κατάσταση, κατηγορεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία. Ειδικότερα, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Μπίκας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, με τις οποίες η Αγκυρα αμφισβητεί τις νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, που δεν κατονομάζονται στις Διεθνείς Συνθήκες, καθώς και το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, τονίζει : ''Πρόκειται για τις γνωστές τουρκικές απειλές, με τις οποίες επιχειρείται αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο και που εντάσσονται στο πλαίσιο της οξύτητας που επιχειρεί η Αγκυρα''. ''Οι απόψεις αυτές'' καταλήγει ο κ. Μπίκας, ''έχουν επανειλημμένως τεκμηριωθεί και απορριφθεί από την ελληνική πλευρά''.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο θεσμοθετούνται δώδεκα νέοι φόροι που κρίθηκαν αναγκαίοι για να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 1998. Από την εφαρμογή του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα 300 δισεκατομμυρίων δραχμών. Με τα άρθρα του νομοσχεδίου καθορίζεται το περιεχόμενο των νέων φορολογιών και οι υπόχρεοι για την καταβολή τους.Οι νέες φορολογίες θα ισχύσουν με τη ψήφιση του νομοσχεδίου -με εξαίρεση την αύξηση από 7,5 σε 10% του φόρου στα έντοκα γραμμάτια και τα ομόλογα του δημοσίου, που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου- και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αύξηση από 15 σε 20% της παρακράτησης φόρου για όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και ανάλογη αύξηση στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές.

Ενας στους πέντε αλλοδαπούς (100.000 σε σύνολο 500.000 εκτιμάται ότι βρίσκονται παράνομα στο χώρα), έσπευσαν μέσα στο πρώτο τριήμερο της απογραφής να πληροφορηθούν από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, τη διαδικασία απόκτησης της προσωρινής κάρτας διαμονής και εργασίας, ενώ οι 25.000 από αυτούς υπέβαλαν ήδη σχετικές αιτήσεις. Τα στοιχεία, που δείχνουν το αυξημένο ενδιαφέρον των οικονομικών μεταναστών για τη νομιμοποίησή τους, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, παραδεχόμενος ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, ελλείψει προσωπικού και ανάλογης εμπειρίας, εμφανίστηκαν απροετοίμαστες. "Η προσέλευση ήταν έξω από τις εκτιμήσεις μας", υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα.

Το θέμα του κύματος των Κούρδων προσφύγων που εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία συζητούν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των χωρών που μετέχουν στη συνθήκη του "Σένγκεν". Σήμερα θα συναντηθούν στη Ρώμη οι αρχηγοί της αστυνομίας των χωρών που αφορά άμεσα η κρίση, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών και να αναζητήσουν τρόπους καλύτερης φρούρησης των συνόρων. Έντονη ανησυχία για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό προσφύγων από την Τουρκία και το Ιράκ που καταφεύγουν στη Δυτική Ευρώπη εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της αρμοστείας, Παμ Ο' Τουλ, ο ΟΗΕ καταδικάζει την εκμετάλλευση των προσφύγων και επικροτεί την απόφαση των ιταλικών αρχών να τους παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

Στα ίχνη ενός ακόμα κυκλώματος Τούρκων εμπόρων ναρκωτικών, που διακινεί ποσότητες ηρωίνης από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Εβρου, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη. Ανδρες του τμήματος δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Αλεξανδρούπολη, συνέλαβαν στην παραμεθόρια περιοχή Σουφλίου Τούρκο υπήκοο, ο οποίος μπήκε παράνομα στο ελληνικό έδαφος με περίπου ενάμισι κιλό ηρωίνη. Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα ανακοινώσει το πρωί η ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Εξέρχεται σήμερα από την εντατική μονάδα θεραπείας του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς για τετραπλό "μπάι -πας". Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" Κώστας Καλλέργης, η κατάσταση της υγείας του κ. Τσοβόλα εξελίχθηκε με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επικοινωνεί πλήρως με το περιβάλλον, συνομίλησε για λίγο με το γιο του, Κώστα, και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του.

Στις νομαρχίες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από αύριο μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι για την πρόσληψη στο δημόσιο, μετά την προκήρυξη 1088 θέσεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Οι προσλήψεις θα γίνουν με το σύστημα της σειράς προτεραιότητας σε διάφορες ειδικότητες στα υπουργεία Υγείας και Άμυνας, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στο Εθνικό Τυπογραφείο και στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος. Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 1961 μέχρι και 1977. Για τις θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τα έτη 1963, μέχρι 1977 και για τις θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά τα έτη 1963 έως και 1978. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχτούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού 375 θέσεις στις περιφέρειες και 922 στις νομαρχίες, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί άλλες 1100 θέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η νέα χρονιά για το ΠΑΣΟΚ θα είναι χρονιά διεθνών πρωτοβουλιών, όπως ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου. Με επιστολή του προς τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, ο κ. Σκανδαλίδης προτείνει τη συζήτηση και σύγκλιση των απόψεων όλων των σοσιαλιστικών παρατάξεων και τη δρομολόγηση προσπάθειας διαμόρφωσης κοινού πλαισίου δράσης σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής. Σύμφωνα με την επιστολή, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφτεί κάθε ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου του 1998, προκειμένου να υπάρξει διμερής συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο την επεξεργασία, από κάθε παράταξη χωριστά, των θέσεων και των προτάσεων για τον Απρίλιο του 1998. Ο κ. Σκανδαλίδης προτείνει, τέλος, την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης όλων των κομμάτων στην Αθήνα, σε χρόνο που θα αποφασιστεί από κοινού.

Αναστάτωση προκάλεσε ο θάνατος από μηνιγγίτιδα του 37χρονου δασκάλου του 2ου δημοτικού σχολείου Θέρμης , Θανάση Ταντανόζη. Η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να γίνει απολύμανση, αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό, με την αιτιολογία ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για τους μαθητές και τους δασκάλους. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί κρούσμα μηνιγγίτιδας σε κανένα μαθητή του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου της Θέρμης.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπορία ναρκωτικών κατ΄ επάγγελμα, άσκησε η εισαγγελεία Πρωτοδικών Αθηνών κατά των τεσσάρων Αλβανών και του ενός Βορειοηπειρώτη, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 κιλά ηρωίνης. Στο μεταξύ, σε αγροτική περιοχή, στους Ταγαράδες της Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί εντόπισαν σήμερα 21 κιλά χασίς που ήταν κρυμμένα σε βαρέλι.

Αναβιώνει σήμερα σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το έθιμο της γυναικοκρατίας που έχει τις ρίζες του στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Ρωμυλίας από όπου το έφεραν οι πρόσφυγες. Στη Μονοκκλησιά Σερρών, το Κίτρος Πιερίας , στην κοινότητα Άσπρου του Κιλκίς, στις Σάππες και την Ξυλαγανή, τον Ίμερο, τη Στρύμη και το Φανάρι του νομού Ροδόπης, στην κοινότητα του Σκεπαστού στο Λαγκαδά, οι γυναίκες με κρασί, γλέντι και τραγούδια αναλαμβάνουν το ρόλο της σύγχρονης "Λυσιστράτης". Για μια ημέρα παίρνουν την εξουσία στα χέρια, ενώ οι άντρες παραμένουν αυστηρά περιορισμένοι στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά και να κάνουν το νοικοκυριό.

Την τελευταία της παραγωγή κάτω από την "ομπρέλα" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997, παρουσιάζει από τις 10 ως τις 14 Ιανουαρίου η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης στο θέατρο "Αυλαία". Πρόκειται για τον "Μαγικό αυλό" του Μότσαρτ διασκευασμένο για παιδιά κάθε ηλικίας και η παράσταση αποτελεί μια από τις εκδηλώσεις που επεκτείνουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο πρώτο τρίμηνο του 1998.

Πραγματοποιείται σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα, η παραδοσιακή κοινή συνεδρίαση της Κομισιόν με τη νέα προεδρία του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αναλάβει για το πρώτο εξάμηνο του 1998 η Βρετανία. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το πρόγραμμα της βρετανικής προεδρίας και οι προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό το εξάμηνο. Όπως ανακοινώθηκε, σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη συνεδρίαση με όλα τα μέλη της Κομισιόν και τους Βρετανούς υπουργούς που θα προεδρεύουν στα συμβούλια υπουργών της κοινότητας, ενώ προβλέπεται και συνάντηση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ.

Η τσιμεντένια σαρκοφάγος που περιβάλει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του εργοστασίου Τσερνομπίλ, ο οποίος είχε εκραγεί το 1986, κινδυνεύει να καταρρεύσει όπως δηλώνουν οι αρχές του πυρηνικού σταθμού. Ο υποδιευθυντής του σταθμού του Τσερνομπίλ, Βαλεντίν Κούπνι, δήλωσε ότι η σαρκοφάγος του αντιδραστήρα, η οποία τότε είχε χτιστεί πολύ βιαστικά, μετά το φοβερό πυρηνικό δυστύχημα, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί. Έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εργασίες επισκευής της σαρκοφάγου που είχαν σχεδιαστεί, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ λόγων έλλειψης οικονομικών πόρων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επτά πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης και 50 ακόμα κράτη δεσμεύθηκαν ότι θα προσφέρουν κονδύλια για την ανακατασκευή της σαρκοφάγου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 8 January 1998 - 7:40:11 UTC