Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 1.1.1998

Με την επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη και της πολιτικής ηγεσίας έγινε η υποδοχή του Νέου Έτους στην πρωτεύουσα. Αμέσως μετά το τέλος της Δοξολογίας ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε "Χρόνια Πολλά", ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στον Ελληνισμό της διασποράς και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνουν και δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Έλληνες, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά μέσα στο 1998. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να ανταλλάξουν ευχές για το Νέο Έτος.

Στη Θεσσαλονίκη η Δοξολογία έγινε στον Ιερό Ναό Της του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Παντελεήμονος του Β', και παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, βουλευτές, εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών. Αργότερα οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της πόλης επισκέφθηκαν τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης και αντάλλαξαν ευχές για το νέο χρόνο.

Την ανάγκη για εθνική ομοψυχία και ενότητα υπογραμμίζουν στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα τους η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. Αισιοδοξία για το 1998, παρά τα υπαρκτά προβλήματα, εκφράζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η σύνεση, η ομοψυχία, η προετοιμασία και το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τους ισχυρούς τρόπους άμυνας της χώρας.

"Στην Ελλάδα, οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν δημιουργικά", υπογραμμίζει στο Πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση θα επιμείνει στην πολιτική οικοδόμησης ενός ιστού κοινωνικής προστασίας. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι μέσα στο 1997 η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το νέο χρόνο θα ακολουθήσει πολιτική ειρήνης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους ασκούν κριτική στο έργο της κυβέρνησης και υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που περιμένουν τον ελληνικό λαό το 1998 κυρίως στον τομέα της Οικονομίας. ''Να αφυπνιστούν και να απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις που κρύβουν μέσα τους'', καλεί τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής. Το 1998 έρχεται στη ζωή μας με περισσότερες ελπίδες, αλλά και με πιο σαφείς τους εγκληματικούς στόχους του ιμπεριαλισμού, αναφέρει στο μήνυμά της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι το 1998 είναι μια χρονιά που θα μας φέρει πιο κοντά στην προοδευτική πορεία που χρειάζεται ο τόπος. Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας υπογράμμισε την ανάγκη εγρήγορσης και συσπείρωσης του ελληνικού λαού, για να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Με μια λαμπρή γιορτή στην πλατεία Συντάγματος υποδέχθηκαν οι Αθηναίοι το 1998. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τα ξημερώματα, χιλιάδες λαού της Αθήνας ξεφάντωσαν στην πλατεία Συντάγματος, στο γλέντι που είχε οργανώσει ο Δήμος Αθηναίων με μουσική, χορό και πυροτεχνήματα, ενώ με την ανατολή του Ηλίου έπεσαν και οι καθιερωμένοι κανονιοβολισμοί για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς. Σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει γεύμα αγάπης σε άστεγους και άπορους και ηλικιωμένους.

Αγόρια είναι τα περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν τις πρώτες ώρες του χρόνου στη Θεσσαλονίκη. Ένα λεπτό ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα γεννήθηκε το πρώτο παιδί της χρονιάς, το αγοράκι του ζεύγους Αναστασίας και Αντώνη Σιδηρόγλου στην κλινική "Ρέα". Η κ Σιδηρόγλου δήλωσε πολύ ευτυχισμένη και ευχήθηκε να έχει υγεία το νεογέννητο αγοράκι της αλλά και όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ένα αεροσκάφος Crossair 208, προερχόμενο από τη Ζυρίχη της Ελβετίας ''έκανε ποδαρικό'' στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης, λίγα μόλις λεπτά μετά την έλευση του 1998. Εξάλλου, μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προερχόμενο από τον Πειραιά, το πρώτο πλοίο της χρονιάς, το κοντέινερ MS MARE, με σημαία Αντίγκουας.

Αγνωστος παραμένει ακόμη ο κάτοχος του κρατικού λαχείου με αριθμό 99328 της 2ης σειράς που κερδίζει ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Οι αριθμοί 99331 και 99325 επίσης της Β' σειράς κερδίζουν από 200 εκατ. δρχ.

Μέσα σε κλίμα προκλήσεων που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αρχίζει αύριο στο Αιγαίο η μεγάλη αεροναυτική άσκηση της γειτονικής χώρας που έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση του δικαιώματός της να μην χρησιμοποιηθούν στην άσκηση περιοχές που έχουν ήδη δεσμευθεί από τη χώρα μας. Επίσης, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολιτική ειρήνης απέναντι στην Τουρκία.

Αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία αναλαμβάνει από σήμερα και για έξι μήνες η Μεγάλη Βρετανία, διαδεχόμενη το Λουξεμβούργο.

Ο Αϊ Βασίλης υπάρχει για όλα τα παιδιά του κόσμου ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους. Γι αυτό και στην Τουρκία , όπου σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού ασπάζεται το Ισλάμ, οι επιχειρηματίες φρόντισαν να στήσουν το "Σπίτι του Αϊ Βασίλη" στο Akmerkez, ένα από τα πολυτελέστερα εμπορικά κέντρα της χώρας, όπου μπορούσαν παιδιά κάθε κοινωνικής τάξης να αφήσουν ένα γράμμα με το οποίο ζητούσαν το δώρο που ήθελαν να τους φέρει, αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της η εφημερίδα ''Μιλλιέτ''.

Αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα δυτικά και νότια θα επικρατήσει σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Ιόνιο νότιοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 16 και 2 με 14 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 1 January 1998 - 11:05:14 UTC