Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 29.12.1997

· Νέες προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών, σε βάρος της Ελλάδας. Αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, που υποστήριξε, ότι η Ελλάδα μαζί με τη Συρία αποτελούν τους μεγαλύτερους εξωτερικούς εχθρούς της Τουρκίας. Ο Ετσεβίτ, που ήταν ο πρωθυπουργός του Αττίλα στην Κύπρο, αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα,ισχυρίστηκε, ότι "δεν υπάρχει τουρκική κατοχή" στην Κύπρο, ενώ κατηγόρησε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη στάση που τήρησαν στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η τελωνειακή ένωση δεν λειτουργεί υπέρ της χώρας του.

"Σκληρή" απάντηση στις τουρκικές απειλές έδωσε χθες, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βοσνία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Εκανε λόγο για απώλεια ψυχραιμίας από την τουρκική ηγεσία, μετά τις τελευταίες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο, τόνισε με έμφαση , ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιδήποτε ενδεχόμενο.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από ανώτατους επιτελείς, βρίσκεται ήδη στη Βοσνία, κοντά στους άνδρες που υπηρετούν στο ελληνικό τάγμα,το οποίο συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Σεράγεβο ο κ. Τσοχατζόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, ενώ παρόντες κατά τη συνάντηση θα είναι τα άλλα δύο μέλη της προεδρίας ο Σέρβος Μομτσίλο Κράϊσνικ και ο Κροάτης Κρέζιμιρ Ζούπακ. Αύριο ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί τα Τίρανα, για να βρεθεί κοντά στους άνδρες του ελληνικού λόχου, που βρίσκονται εκεί, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας, για την αναδιοργάνωση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρωθυπουργό της χώρας Φατός Νάνο.

Η Γερμανία ενήργησε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτει το περιοδικό "Σπίγκελ", επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Στο συγκεκριμένο έγγραφο, που συντάχθηκε τέσσερις ημέρες πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου αναφέρεται ότι ''μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι δυνατή βραχυπρόθεσμα''. Διατυπώνονται μάλιστα και συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ''να αποφύγει εντελώς να δώσει την εντύπωση ότι τίθεται σήμερα ζήτημα συγκεκριμένης διαδικασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο ίδιο τεύχος του "Σπίγκελ" δημοσιεύονται δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος κατηγορεί τόσο τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ ότι "υποτίμησε" τη χώρα του, όσο και την Ευρώπη ότι "ξεγέλασε" την Τουρκία στο θέμα των οικονομικών αποζημιώσεων που θα έδινε ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων από την τελωνειακή ένωση. Ο κ. Ετσεβίτ εκτιμά ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να αποσύρει την αίτηση ένταξής της, όπως απείλησε ο Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι "αν και δεν ξέρει πότε, θα έρθει η ημέρα που η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ".

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ενημερώσει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και πρόσθεσε, ότι η Τουρκία με τη στάση της αυτή δείχνει, για άλλη μια φορά, πως αποτελεί δύναμη αποσταθεροποίησης για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης δήλωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιβουλή, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκληθεί από την Τουρκία ακόμη και "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι η μόνη περίπτωση να συνεχισθεί ο διακοινοτικός διάλογος είναι να αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος του. Σχολιάζοντας τις απειλές Ντενκτάς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, είπε ότι "δεν υπήρχαν συνομιλίες" γιατί τις είχε διακόψει ο ίδιος ο Ντενκτάς, ενώ εξήγησε ότι τόσο στο Τράουτμπεκ όσο και στην Γκλιόν, δεν έγιναν συνομιλίες γιατί ο Ντενκτάς περίμενε την έκβαση της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι τις 8 το βράδυ θα παραμείνουν ανοιχτές σήμερα οι εφορίες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων ή γονικές παροχές. Οι φορολογικοί συντελεστές θα καθοριστούν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου με βάση τις παλιές τιμές των αντικειμενικών κριτηρίων.

Τριάντα είναι οι νεκροί και 394 οι τραυματίες από τροχαία δυστυχήματα, που σημειώθηκαν από την παραμονή των Χριστουγέννων. Η τροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.

Οι Σέρβοι σκληροπυρηνικοί της Βοσνίας αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους αντίπαλους οπαδούς της προέδρου των Σερβοβοσνίων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, εμποδίζοντας τη διεξαγωγή των εκλογών του νέου κοινοβουλίου και των αξιωματούχων της κυβέρνησης του σερβικού τμήματος. Το κοινοβούλιο, το οποίο εκλέχθηκε πριν ένα μήνα, συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες στη Μπιγελίνα, αλλά ανέβαλε τις εργασίες του για τις 12 Ιανουαρίου, αφού απέτυχε να αναδείξει τους νέους του ηγέτες.

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Τόμισλαβ Τσοκρέφσκι, αποδεχόμενος πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Αβιγκόρ Καχαλάνι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι υπουργοί των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για τη δίωξη του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

"Η επίσκεψή μου στην Άγκυρα βοήθησε στην υλοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, πράγμα που ήταν και το μήνυμα της αλβανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία", δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Άμυνας, Σαμπίτ Μπροκάι, μετά την επίσκεψή του στη μουσουλμανική χώρα. Ο Αλβανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα παράσχει υλική και τεχνική βοήθεια για την αναδιοργάνωση και σταθεροποίηση του σώματος των "κομάντος" μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1998, καθώς και ότι θα συνεισφέρει στην εκπαίδευση ειδικών του στρατού, χαρακτηρίζοντας ως σημαντική την ανανέωση της συμφωνίας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Αντίθετους στην συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε τη μεγάλη πλειοψηφία των Σουηδών, το 61%, δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα "Dagens Nyheter", ενώ μόνο το 31 % των πολιτών είναι υπέρ της. Το 35% των αντιτιθέμενων στη συμμετοχή στην ΕΕ δεν ήταν σε θέση να αναφέρουν συγκεκριμένους λόγους για την αντίθεσή τους, παρά εξέφρασαν τη γενική δυσαρέσκειά τους. Από τους υπόλοιπους, πολλοί θεωρούν ότι η ΕΕ "δεν κράτησε τις υποσχέσεις της" και "είναι μόνο για τους πλούσιους", ενώ άλλοι διαμαρτυρήθηκαν για ανεπαρκή πληροφόρηση και σύμφωνα με τη γνώμη τους η χώρα "θα ήταν πολύ καλύτερα χωρίς αυτήν".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 29 December 1997 - 7:05:11 UTC