Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.12.1997

Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα ήχησαν σήμερα, όπως κάθε χρόνο, στα ελληνικά σπίτια, αλλά και στο προεδρικό μέγαρο και στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών. Πιστοί στην παράδοση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και οι πολιτικοί αρχηγοί δέχτηκαν χορωδίες και μικρά παιδιά που τους έψαλαν τα κάλαντα και τους ευχήθηκαν υγεία και ευτυχία. Οι άνδρες της προεδρικής φρουράς ήταν οι πρώτοι που έψαλαν τα κάλαντα στον κ. Στεφανόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε ακόμη παιδιά πολυτέκνων με τις μητέρες τους και μέλη ποντιακών σωματείων. Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξε για τον κ. Στεφανόπουλο ο κρητικός λαογραφικός όμιλος "Κουϊτες", αφού τα μέλη του διατύπωσαν τις ευχές τους υπό την μορφή μαντινάδας, που αφιέρωσαν ειδικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τα χείλη των παιδιών αθίγγανων οικογενειών άκουσαν τα πρώτα κάλαντα της ημέρας ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και η σύζυγός του, Δάφνη. Οι πύλες στο Μέγαρο Μαξίμου άνοιξαν για τους μικρούς τσιγγάνους στις 11.30. Το πρωθυπουργικό ζεύγος αντάλλαξε ευχές με τα παιδιά, που τους δώρισαν χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές. Ένας πολιτιστικός σύλλογος του Έβρου και ένα χορευτικό συγκρότημα από την Κρήτη έψαλλαν τα κάλαντα στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Από το 12μελές συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης άκουσε τα παραδοσιακά θρακιώτικα και ποντιακά κάλαντα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής. Θρακιώτικα κάλαντα έψαλαν στη γενική γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Αλέκα Παπαρήγα μέλη θρακιώτικου πολιτιστικού συλλόγου. Ο αρχηγός του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δέχτηκε τις ευχές της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολύτεκνων. Η χορωδία πολυτέκνων έψαλε τα κάλαντα και στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

Τις ευχές του προς τους απόδημους Έλληνες στέλνει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του νέου έτους. "Οι Έλληνες, που ζείτε και προοδεύετε στα διάφορα μέρη του κόσμου, με την εθνική σας συνείδηση πάντοτε ζωντανή, λειτουργείτε ως μια "άλλη Ελλάδα", δυναμική και δημιουργική, η οποία συμπαρίσταται ενεργώς στην προσπάθεια που καταβάλλει η μητέρα πατρίδα, για να αντιμετωπίσει σήμερα τα διάφορα εξωτερικά προβλήματά της. Η συμβολή σας αυτή, προσφορά πατριωτισμού και αγάπης είναι πολύτιμη και αποτελεσματική", αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μήνυμα προς την ομογένεια, με το οποίο εύχεται υγεία, προκοπή και οικογενειακή ευτυχία σε όλους τους απόδημους ΄Ελληνες απευθύνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Άντριου Αθενς, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Θερμό και εγκάρδιο πατριωτικό χαιρετισμό προς τους Έλληνες της Διασποράς, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απευθύνει ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων Γρηγόρης Νιώτης.

Στο ρυθμό των Χριστουγέννων ζει σήμερα η Θεσσαλονίκη, καθώς στους καταστόλιστους δρόμους της πόλης ήχησαν το πρωί τα παραδοσιακά κάλαντα, ενώ χιλιάδες πολίτες συνωστίστηκαν στην αγορά, προκειμένου να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για τη γιορτινή βραδιά. Αυξημένη ήταν η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία, όπου οι Θεσσαλονικείς συνέρεαν προκειμένου να προμηθευτούν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και κανταϊφι. Αυξημένη ήταν η κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να πάρουν επιτέλους μια "ανάσα", ύστερα από τις δυσμενείς προβλέψεις που επέβαλε η αισθητά μειωμένη προσέλευση των καταναλωτών, κατά τις προηγούμενες ημέρες. Η μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάστηκε στα βιβλιοπωλεία και τα δισκοπωλεία. Τις αγορές Μοδιάνο και Καπάνι καθώς και το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης. Σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και του μέλλοντος, ενώ με αφορμή την τραγωδία με το ουκρανικό αεροσκάφος υπογράμμισε ότι οι Θεσσαλονικείς απαιτούν τον εξοπλισμό της πόλης με σύγχρονες υποδομές και την υποστήριξη της μεγάλης προσπάθειας για το νέο ρόλο της στη Βαλκανική.

Κορυφώνεται σήμερα η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων για να περάσουν στην επαρχία τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όλη η δύναμη της τροχαίας βρίσκεται σε συναγερμό στις εθνικές οδούς και θα προειδοποιεί για τα σημεία παγίδες, ενώ θα διευκολύνει και την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ. Για όσους θα ταξιδέψουν με Ι.Χ. το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξέδωσε χάρτη που μοιράζεται στα διόδια που περιλαμβάνει 74 σημεία καρμανιόλες, κατά μήκος των εθνικών οδών, λόγω κακοτεχνιών ή εκτελούμενων έργων.

Σε λανθασμένη ένδειξη ενός οργάνου πιθανολογείται ότι οφείλεται η πτώση του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους "Γιάκοβλεφ". Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, το όργανο VOR, το οποίο βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος και δείχνει στον πιλότο μοίρες και απόσταση, έδειχνε πορεία 250 μοιρών, ενώ ο πιλότος για να βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, έπρεπε να ακολουθήσει πορεία 344 μοιρών. Η απόκλιση αυτών των 94 μοιρών, εικάζεται ότι οδήγησε στην αεροπορική τραγωδία. Στο μεταξύ, υπάλληλοι της πολιτικής αεροπορίας εικάζουν ότι το αεροπορικό δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που αφορούν την πτώση του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, θα δοθούν από το "μαύρο κουτί" που άρχισε να αποκωδικοποιείται στο Αννόβερο της Γερμανίας. Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να επέβαιναν στο μοιραίο ουκρανικό αεροσκάφος "Γιάκοβλεφ" περισσότεροι επιβάτες από τους 71, που είχαν δηλωθεί στις λίστες της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας. Οι σοροί που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, κατά τους ιατροδικαστές είναι 69. Με βάση τα ευρήματα των ιατροδικαστών, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι μπορεί να ήταν περισσότεροι οι επιβάτες. Η εταιρεία επιμένει βέβαια στον κατάλογο των 70 ατόμων, αλλά την πιθανότητα, την τελευταία στιγμή να επιβιβάστηκε κάποιος, η εταιρεία επισήμως δεν την αποκλείει, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος. Συνεχίζονται πάντως οι έρευνες στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους, προκειμένου να βρεθούν τα δύο αδελφάκια, Τασούλα 3 ετών και Δημήτρης 7 μηνών, παιδιά του Πασχάλη και της Γεωργίας Μαυρικοπούλου, που συνεχίζουν να αγνοούνται μαζί με έναν αστυνομικό από την Ηγουμενίτσα. Εντολή να επισπευτεί η διαδικασία για την εγκατάσταση του ραντάρ προσέγγισης στην Περαία έδωσε ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης. Στο μεταξύ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελέα Πατρών στοιχεία που ο ίδιος συγκέντρωσε για την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους.

Τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από την 1.1.1997 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι νέες τιμές σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας είναι αυξημένες κατά 80%. Αυξημένη ήταν και σήμερα η κίνηση στις εφορίες της χώρας για μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για τις παραπάνω περιπτώσεις οι φορολογούμενοι αρκεί να καταθέσουν τις δηλώσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου, έστω και αν το μεταβιβαστικό συμβόλαιο συναχθεί μετά τις 31.12.1997.

Στις εφορίες παραμένουν τουλάχιστον 30.000 δηλώσεις εισοδήματος που δεν έχουν εκκαθαρισθεί με ευθύνη των εφοριών. Αφορούν κυρίως περιπτώσεις δηλώσεων Ε9, στις οποίες είχαν εντοπιστεί λάθη. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν οι ίδιοι στις αρμόδιες ΔΟΥ, γιατί οι δηλώσεις αυτές θα εκκαθαριστούν χειρογράφως και όχι από το ΚΕΠΥΟ. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που θα προκύψει επιπλέον φόρος, η καταβολή του θα πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες μέρες, ενώ αντιθέτως όσοι δικαιούνται επιστροφή άνω των 250.000 δραχμών θα πρέπει να περιμένουν.

"Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων", μια ταινία για την ιστορία, τις αγωνίες και τη συμβολή του εβραϊκού στοιχείου στη διαμόρφωση του ιστορικού προσώπου της Θεσσαλονίκης, δεσπόζει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΟΠΠΕΘ '97, για το κλείσιμο της χρονιάς - ορόσημο στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Το έργο, το οποίο θα προβληθεί στις 30 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο "Ολύμπιον", είναι του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού και προετοιμαζόταν επί δυόμισι χρόνια.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε, με ομόφωνη απόφαση των ενόρκων, τον τρομοκράτη Κάρλος το ανώτατο Εφετείο του Παρισιού. Ο Κάρλος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία δύο Γάλλων πρακτόρων και ενός Λιβανέζου. Σε δηλώσεις του ο τρομοκράτης δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η ποινή και ότι δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχουν εγκατασταθεί στη σερβική πρωτεύουσα εμφανίζονται επιφυλακτικοί, σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. Ο ΟΑΣΕ υποστηρίζει ότι οι σερβικές αρχές δεν κατόρθωσαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του για την ουσιαστική αναβάθμιση της εκλογικής διαδικασίας, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν εκλογικά τμήματα στο Κόσοβο, που σύμφωνα με τις καταγγελίες βρέθηκαν να έχουν εκλογική πληρότητα 100%, παρότι οι κάλπες δεν άνοιξαν για τους ψηφοφόρους.

Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρειοι μέτριοι άνεμοι προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο κατά τόπους θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 10 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 16 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 24 December 1997 - 17:05:20 UTC