Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:20 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.12.1997

Η Τουρκία υλοποίησε την απειλή της και ζήτησε από τον Ελληνα διοικητικό υπάλληλο του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, να εγκαταλείψει την χώρα μέσα σε μια εβδομάδα, επειδή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατάτζανλι, είχε δραστηριότητες που δεν άρμοζαν στη θέση του. Πάντως, ο κ. Ατάτζανλι αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επισημαίνοντας μόνο ότι ο Ελληνας υπάλληλος κατηγορείται "για κινήσεις που δεν αρμόζουν στη θέση του, όπως η συγκέντρωση πληροφοριών". Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Πάγκαλος, όσο και ο κ. Ρέππας, προειδοποίησαν την Αγκυρα, ότι εφόσον υλοποιήσει τις προθέσεις της, το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

Ψευδείς, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δήθεν επιδίδονταν σε κατασκοπεία, υπάλληλος του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν έχει τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο από τουρκικής πλευράς". Εξέφρασε δε, τη λύπη του, γιατί όπως είπε, η στάση της Αγκυρας φανερώνει διάθεση ψύχρανσης των σχέσεων των δύο χωρών, κάτι που δεν το επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Πάντως, κατέληξε ο κ. Ρέππας, αν πραγματοποιηθεί η απέλαση, το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ισχυρίστηκε ότι η χώρα του ακολούθησε σωστή στάση στην ανύπαρκτη "υπόθεση κατασκοπείας" που κατασκεύασαν οι τουρκικές αρχές και προσπάθησε να την συνδέσει με την αρμοδιότητα που δόθηκε στην Ελλάδα στη χορήγηση της βίζας Σένγκεν. Τέλος, ο κ. Τζεμ, σχετικά με το Κυπριακό, επεσήμανε ότι "η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη θα σήμαινε αποδοχή της νομιμότητας της υποψηφιότητας του ελληνοκυπριακού τομέα, πράγμα το οποίο είχε σχολιάσει και ο κ. Σημίτης".

Την πληροφορία ότι υπάρχει επίσημος ελληνικός χάρτης, που αναφέρει πως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχει ραντάρ προσέγγισης, διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πιλότοι και οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να ενημερώνονται από τις επίσημες εκδόσεις και γι αυτές η κυβέρνηση έχει ευθύνη. Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι η τελευταία έκδοση του 1996 της αεροναυτικής πληροφοριακής διεθνούς έκθεσης, δεν αναφέρει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο χάρτης που αναγνωρίζει η κυβέρνηση. Απέδωσε τέλος την ύπαρξη του εν λόγω χάρτη σε ιδιωτική έκδοση κάποιας εταιρείας. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι συγκρατημένη γιατί είναι παρακινδυνευμένο να εξαχθούν πρόωρα συμπεράσματα υπογραμμίζοντας ότι τις έρευνες παρακολουθούν εκπρόσωποι από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι μετά τον εντοπισμό του αεροσκάφους "όλα δούλεψαν ρολόι κι αυτό δείχνει την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού".

"Ο πρωθυπουργός, προχώρησε στην αποπομπή των βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που παρέχονται στον πρόεδρο κάθε Κ.Ο. από τον κανονισμό της Βουλής", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και μετά από ερωτήσεις σχετικά με την αποπομπή των Βασίλη Κεδίκογλου, Μόσχου Γικόνογλου και Χρήστου Κηπουρού. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής από το ΠΑΣΟΚ και η κομματική τους ιδιότητα παραμένει. "Ο πρωθυπουργός, συνέχισε ο κ. Ρέππας, είπε ότι η στάση τους σε μια κρίσιμη ψηφοφορία δεν συνάδει με την ιδιότητα μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο καθένας επιλέγει το δρόμο του και αναλαμβάνει τις ευθύνες του". Η απόφαση αυτή δεν συνιστά πειθαρχικά μέτρα, αφού όταν παρά τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα συλλογικά όργανα υπάρχει συστηματική διαφοροποίηση και υπονόμευση αυτών των αποφάσεων, τότε κρίνονται οι επιλογές του καθενός, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τη θέση ότι δεν αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, αλλά με τη στάση του στη Βουλή υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά, υποστήριξε ο βουλευτής Ημαθίας, Μόσχος Γικόνογλου. Οπως είπε, περιμένει την ανάκληση της απόφασης του πρωθυπουργού για διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και διαβεβαίωσε ότι πάντα θα αγωνίζεται για την ενότητα του κόμματος και την υλοποίηση των αποφάσεων του. Τις επόμενες μέρες ο κ. Γικόνογλου οργανώνει περιοδεία στο Νομό Ημαθίας, προκειμένου να επικοινωνήσει με τους ψηφοφόρους του που είναι κυρίως αγρότες.

Στην αποπομπή των τριών βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε με δηλώσεις του, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Στέλιος Παπαθεμελής. "Θεωρώ ότι στις μέρες μας και στην παράταξή μας, κάθε μορφή ποινικοποίησης της πολιτικής είναι αδιανόητη. Με αυτή την έννοια, η διαγραφή των συναδέλφων προκαλεί θλίψη και ερωτηματικά", υπογράμμισε ο κ. Παπαθεμελής. "Εκτιμώντας ότι η παράταξή μας δεν έχει την πολυτέλεια ενεργειών που τραυματίζουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητά της, εκφράζω την ευχή και την ελπίδα για άμεση ανάκληση των αποφάσεων", κατέληξε ο κ. Παπαθεμελής.

Την ανάκληση της απόφασης της αποπομπής των τριών βουλευτών Βασίλη Κεδίκογλου, Μόσχου Γικόνογλου και Χρήστου Κηπουρού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από το Εκτελεστικό Γραφείο, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Σε δήλωσή του, χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή, ως μη νομιμοποιημένη ιστορικά, ηθικά και πολιτικά. "Αυτό που χρειάζεται είναι αίσθημα ευθύνης, σεβασμού της ιστορικής διαδρομής και της ταυτότητας όλων, ανοχής διαφορετικών απόψεων, σοβαρότητα και όχι εμπάθειες".

Με μια σκληρή δήλωση, στην απόφαση του Πρωθυπουργού για την αποπομπή των τριών βουλευτών, απαντά ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Πεπονής. Συγκεκριμένα ο κ. Πεπονής τονίζει στη δήλωσή του ότι η απόφαση αυτή "υπενθυμίζει νοοτροπία νικητή έναντι των ηττημένων και διαφαίνεται ακόμα πρόθεση ελέγχου του ΠΑΣΟΚ και μετατροπής του σε κόμμα υποταγμένο σε συγκεκριμένη ομάδα". Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι "τέθηκαν εκτός Κ.Ο. τρεις συνάδελφοι, οι οποίοι ανανεώσανε με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, τους οποίους ο κ. Πρωθυπουργός τους αμφισβητεί ακόμα και το δικαίωμα επιμέρους επιφυλάξεων". Τέλος, ο κ. Πεπονής επισημάνει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι θα αποδειχθεί μοιραίο λάθος, αν ο ίδιος αποβλέψει σε στήριξη που περνάει από την απειλή και τον εκφοβισμό.

Μνημόνιο συνεννόησης, υπέγραψαν στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, της Αρμενίας, Αλεξάντερ Αρζουμανιάν και του Ιράν, Καμάλ Καράτσι, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών. Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία σε τέσσερις βασικούς τομείς. Ο πρώτος περιλαμβάνει τις μεταφορές, τα ταχυδρομεία, τις τηλεπικοινωνίες, ο δεύτερος τον τουρισμό, ο τρίτος τη βιομηχανία, την οικονομία και την τεχνολογία και ο τέταρτος την ενέργεια. Οι τρεις υπουργοί, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πάγκαλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποφάσισαν να ορίσουν συναντήσεις εμπειρογνωμόνων για το πρώτο τρίμηνο του 1998. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν, είτε σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, είτε σε επίπεδο υφυπουργών. Πρόθεση των τριών χωρών, είναι να αναπτύξουν τη συνεργασία τους και σε άλλους τομείς, επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος και για το σκοπό αυτό πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου μέσα στο 1998 οι υπουργοί Εξωτερικών. Ακόμα, διευκρίνισε ότι η συνεργασία αυτή δεν είναι κλειστή και δεν κατευθύνεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας. Πάντως, αποφασίστηκε ακόμη να συσταθούν επιτροπές για τους τομείς συνεργασίας που αναφέρονται στο μνημόνιο συνεννόησης.

Τη συνδρομή της χώρας μας στους Ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς της Αρμενίας και ειδικότερα στους Διεθνείς Κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς, εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αλεξάντερ Αρζουμανιάν στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι, η γόνιμη συνεργασία των δύο χωρών αντανακλά τους στενούς δεσμούς που τις συνδέουν, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν μέσα από κοινούς αγώνες και θυσίες χιλιάδων ετών. Ένας ισχυρός κρίκος προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, είναι και η φιλοπρόοδη αρμενική παροικία που διαβιεί στη χώρα μας. Ο κ. Αρζουμανιάν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή κατάσταση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες διεθνείς εγγυήσεις. Τέλος, ο Αρμένιος υπουργός ανανέωσε την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής της Αρμενίας προς τον κ. Κακλαμάνη να επισκεφθεί σύντομα το Ερεβάν.

Τις ευχαριστίες της χώρας του για τη θετική στάση της Ελλάδας, στην πρόσφατη κρίση των σχέσεων Ιράν και Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Κamai Kharrazi στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ.Κhαrrazi επισκέφτηκε τον κ.Κακλαμάνη, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιράν και Αρμενίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο Ιρανός υπουργός, αφού χαρακτήρισε τις ελληνο - ιρανικές σχέσεις εξαίρετες και υποδειγματικές, ζήτησε τη συνδρομή της χώρας μας στη σύσφιγξη των σχέσεων του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Κακλαμάνης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις και τα αισθήματα φιλίας του ελληνικού λαού, προς τον ιρανικό, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες του Ιράν για πρόοδο και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Αυξημένα μέτρα πρόκειται να ληφθούν από τις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων τάξεως, ασφαλείας, τροχαίας και αγορανομίας, την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Σε σχετική διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Αθανάσιου Βασιλόπουλου, τονίζεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι μεθοδικά, ώστε να καλύπτουν πλήρως τους τομείς αρμοδιότητας της Αστυνομίας. Θα αυξηθούν οι πεζές περιπολίες αστυνομικών, ιδιαίτερα στα εμπορικά κέντρα, σε οδούς με αυξημένη εμπορική κίνηση, στις αγορές, στα σούπερ μάρκετς, σε σταθμούς αυτοκινήτων, συρμούς Ε.Η.Σ., αεροδρόμια κ.λπ.

Σημαντική υποχώρηση παρουσίασε χθες ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους, αλλά ουσιαστικά το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αρκετά περιορισμένο και ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών αφορά "πακέτα" μετοχών. Έτσι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι στις λίγες συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος του 1997 - μόλις πέντε - δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον και δεν αποκλείουν να παρουσιάσει ο δείκτης και νέα υποχώρηση. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.461, 21 μονάδες, σημειώνοντας κάμψη κατά 2,04%. Πτωτικά κινήθηκαν και όλοι οι επιμέρους κλάδοι με μοναδική εξαίρεση τον ασφαλιστικό, ο οποίος και σημείωσε άνοδο κατά 0,63%.

Στις 9 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Φεβρουαρίου του 1998. Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών της Κύπρου, η επαναληπτική εκλογή θα γίνει την αμέσως επόμενη Κυριακή, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου.

Η Εφορευτική Επιτροπή επικύρωσε τη νίκη του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στις προχθεσινές εκλογές για το αξίωμα του προέδρου της Σερβίας. Με καταμετρημένο το 95, 06% των ψήφων, ο υποψήφιος του αριστερού συνασπισμού "Σοσιαλιστικό Κόμμα - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία", Μ. Μιλουτίνοβιτς, έλαβε 2.049.900 ψήφους, ποσοστό 58,66% έναντι 1.332.646 ψήφων, ποσοστό 38,14% που έλαβε ο αντίπαλος του, πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόϊσλαβ Σέσελι. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 50, 53%. Ο κ. Μιλουτίνοβιτς θα είναι ο νέος πρόεδρος της Σερβίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πάντως, ο κ. Σέσελι αμφισβητεί τη νίκη του αντιπάλου του και ζήτησε την ακύρωση των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γιουγκοσλάβου πρόεδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για "μαζική εκλογική νοθεία".

Δριμεία επίθεση εναντίον του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ και του πρωθυπουργού, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Πέταρ Γκόσεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις ομιλίες των κ.κ. Γκλιγκόροφ και Τσερβένκοφσκι στη Βουλή. "Για μια ακόμη φορά η κοινή γνώμη απογοητεύεται από τους λόγους και τις υποσχέσεις του κ. Γκλιγκόροφ και του κ. Τσερβένκοφσκι. Αντί να αναφερθεί ο Γκλιγκόροφ στη διάγνωση της βαριάς άρρωστης κοινωνίας μας, προτίμησε να μιλήσει τηλεγραφικά, ενώ ο Τσερβένκοφσκι έδωσε μελλοντικές υποσχέσεις για ανάπτυξη", ανέφερε ο κ. Γκόσεφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, τόνισε ότι ο κ. Γκλιγκόροφ απέφυγε να απαντήσει τα ερωτήματα που είχε θέσει το κόμμα του και τα οποία αφορούσαν κυρίως στους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του προέδρου στην εξωτερική πολιτική.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 23 December 1997 - 7:40:13 UTC