Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.12.1997

· Με το πρώτο φως της ημέρας επαναλαμβάνονται σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους YAK-42, που χάθηκε ξαφνικά από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και είχε , ήδη, αρχίσει τη διαδικασία προσγείωσης. Χιλιάδες στρατιώτες, άνδρες των ΕΚΑΜ, καταδρομείς, κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Πιερίας και της Ημαθίας, αλλά και συγγενείς των 42 Ελλήνων, που βρισκόταν μεταξύ των 70 επιβατών του αεροσκάφους και αγνοούνται, παίρνουν μέρος στις έρευνες που άρχισαν. Παράλληλα, με στρατιωτικά ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη επιχειρείται "σάρωμα" της περιοχής, για να εντοπιστούν τα ίχνη του μοιραίου αεροσκάφους, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, που εμποδίζουν την ορατότητα και καθιστούν, σε πολλές περιπτώσεις, επικίνδυνη την πτήση τους.

· Οι έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επεκταθεί από χθές και στην περιοχή της Χαλκιδικής, ώστε να αποκλειστεί περίπτωση λάθους υπολογισμού του σημείου "καθόδου" του αεροσκάφους, όπως υπολογίζεται με βάση την τελευταία καταγραφή της θέσης του, από τα ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας.

· Στο μεταξύ, έφθασαν στην Θεσσαλονίκη εμπειρογνώμονες της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας "Αεροσουϊφτ", στην οποία ανήκε το αεροσκάφος, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες,αλλά και να δώσουν πολύτιμα τεχνικά στοιχεία για τον τύπο του αεροσκάφους.

· Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται σήμερα η κρίσιμη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ. Η συνάντηση πραγματοποιείται υπο τη σκιά των νέων απειλών που εκτόξευσε, μόλις χθές, ο Τούρκος πρωθυπουργός, που υποστήριξε, ότι η διχοτόμηση της Κύπρου θα επέλθει, όσο η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει στην απόφαση που πήρε την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου.

· Ο πρόεδρος Κλίντον, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα ζητήσει από τον Γιλμάζ να δεχθεί η Τουρκία τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές για τα Ιμια, σαν βήμα καλής θέλησης της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για τη μείωση της έντασης με την Ελλάδα. Ακόμη, θα θέσει το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης.

· Στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου υποστήριξε, στη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως την οικονομική πολιτική που άρχισε, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας, με εκείνες των άλλων χωρών της Ε.Ε. και να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση το 1999.

Αντιμέτωπο με μία σκληρή πραγματικότητα στις χρηματαγορές, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το δημόσιο, το οποίο πρέπει να συγκεντρώσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου περισσότερα από 1,5 τρισ. δραχμές για να καλύψει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Παράλληλα, οι αγορές συνεχίζουν να "μαστίζονται" από την ύπαρξη υψηλών επιτοκίων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πράξεις στην αγορά ομολόγων που εμφανίζεται σχεδόν "ακίνητη"! Τούτο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο δανεισμό του δημοσίου, το οποίο κάτω από την ανάγκη να δανειστεί τεράστια ποσά από την αγορά, στρέφεται στην έκδοση τίτλων μικρής διάρκειας, των μόνων δηλαδή που αποδέχονται προς το παρόν οι τράπεζες. Έτσι, το ελληνικό δημόσιο προχωρά σε δημοπράτηση τρίμηνων και εξάμηνων έντοκων γραμματίων, από το "βραχνά" των οποίων κάποτε νόμιζε ότι είχε σωθεί! Πρόκειται πράγματι για μία πολύ περίεργη κατάσταση, η οποία ας σημειωθεί, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα βολική για αρκετές τράπεζες. Οι τελευταίες διαβλέπουν ότι διαμορφώνεται μία καλή ευκαιρία για να κερδίσουν από το δημόσιο εκμεταλλευόμενες τις μεγάλες του ανάγκες.

''Πληγή για την κοινωνία μας'' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης το πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας μας και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέοι και οι γυναίκες, υποδεχόμενος σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του τα Προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι Πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων μετέφεραν στον Πρόεδρο της Βουλής τα αιτήματα των εργαζομένων και του παρέδωσαν το ψήφισμα της χθεσινής απεργιακής συγκέντρωσης. Ο κ. Κακλαμάνης από την πλευρά του τόνισε πως η ευαισθησία και η ανθρωπιά για τα σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας, πρέπει να διαπερνά όλους σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις πλευρές και εξέφρασε την ελπίδα μέσα από το διάλογο να βρεθεί λύση για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, οι δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, καθώς και το πρόσφατα διαμορφωμένο οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Βουλγαρία, αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην αποστολή του γραφείου Διαβαλκανικής Συνεργασίας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βουλγαρία από τις 14 έως και τις 17 Δεκεμβρίου. Τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν την Ελληνική Πρεσβεία, όπου ενημερώθηκαν από τον Πρέσβη κ. Καρακάση και τον Εμπορικό Ακόλουθο κ. Δουδούμη για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Βουλγαρία, ενώ τις επόμενες ημέρες είχαν επαφές με την πολιτική ηγεσία διαφόρων υπουργείων. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Λυσαρίδης είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης, κ. Μπακαρτζίεφ και τον πρόεδρο του οργανισμού Αθλητισμού, κ. Μπαρκόφσκι.

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη είχε η νέα Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Η Ρωσίδα διπλωμάτης μετέφερε στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου τη μεγάλη ικανοποίηση του ομολόγου της Ρωσικής Δούμα, για την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρυσι στην Ελλάδα, καθώς και πρόσκλησή του προς τον κ. Κακλαμάνη να επισκεφθεί και πάλι τη Μόσχα. Η κ. Ματβιένκο εξήρε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και τη στήριξη που η Βουλή των Ελλήνων έχει προσφέρει στους Διεθνείς Οργανισμούς προς το Ρωσικό Κοινοβούλιο. Ζήτησε δε, τη συνδρομή του κ. Κακλαμάνη για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, καθώς και τη μέριμνά του για την ταχεία επικύρωση δύο εκκρεμουσών συμφωνιών για τον ηλεκτρικό σταθμό της Φλώρινας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κάμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, με το γενικό δείκτη να παραμένει πάνω από τις 1. 500 μονάδες, ενισχύοντας έτσι την άποψη ότι τα επίπεδα αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως ισχυρό σημείο στήριξης. Σε ότι αφορά στη σημερινή εικόνα της αγοράς, κυρίαρχο στοιχείο ήταν η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος με τις πραγματικές συναλλαγές να υποχωρούν κάτω από τα 10 δισ. δρχ., δείχνοντας ότι οι περισσότεροι από τους επενδυτές σχεδιάζουν πλέον τις διακοπές τους εν όψει εορτών παρά την επενδυτική τους στρατηγική. Ο γενικός δείκτης αν και έκλεισε σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης κάτω από τις 1.500 μονάδες, εντούτοις τελικά έκλεισε στις 1.502,14 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 0,83%.

Δεν πρέπει να μειώνεται η σημασία του ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται αυτό τον καιρό για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. Επεσήμανε ότι αν και πολλοί εδώ νομίζουν πως η Κύπρος είναι το κέντρο της γης, πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν πολλά διεθνή προβλήματα, από τα οποία το Κυπριακό είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ότι το Κυπριακό είναι "εδαφική διαφορά" μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι από τις δηλώσεις του κ. Κλίντον δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Στις αντιδράσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην απόφαση των "15" της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Λουξεμβούργο, αναφέρονται οι εφημερίδες στην Τουρκία και στα κατεχόμενα. Προβάλλουν ιδιαίτερα την πρόθεση της Τουρκίας, όπως εκδηλώθηκε μέσα από τις δηλώσεις, Μεσούτ Γιλμάζ, να αποσύρει την αίτηση ένταξης στην Ένωση, αν εντός έξι μηνών δεν αναθεωρήσει τη στάση της απέναντί της. Στα κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία επαγγελματικών οργανώσεων από την Τουρκία δήλωσε ότι υπαίτιοι για την διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η ΕΕ, η οποία με τον τρόπο αυτό (αποφάσεις στο Λουξεμβούργο) τους απάλλαξε από ένα φορτίο. Εξέφρασε ικανοποίηση για τη διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών, από μέρους της ΕΕ, και πρόσθεσε: "Αν δήλωνα ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν την ομοσπονδιακή λύση, την ισότητα και την κατανομή των εξουσιών, δε θα με πίστευε κανείς γιατί η ελληνοκυπριακή προπαγάνδα είναι πολύ αποτελεσματική".

''Στην πολιτική τα πάντα ρει", δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στις διεργασίες που γίνονται για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε δυναμική την πορεία της πολιτικής, προσθέτοντας ότι "εάν στόχος της πολιτικής είναι πώς να εξυπηρετήσεις το λαό, να δώσεις στο λαό ευημερία κι ευτυχία, είναι ο άξονας περιστροφής κάθε κυβέρνησης, εάν η επιλογή που αποπειράθηκες να κάνεις δεν καρποφορήσει, έχεις απόλυτο δικαίωμα να αναζητήσεις οποιεσδήποτε άλλες συνθέσεις δυνάμεως για να μπορέσεις να εξυπηρετήσεις το λαό".

Ανησυχία προκάλεσε στη Γιουγκοσλαβία η εφαρμογή της Συμφωνίας του Σένγκεν στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ''Πολίτικα'' του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η είδηση ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στις χώρες που εφαρμόζουν τη Συμφωνία του Σένγκεν για τη χορήγηση βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών, άρα και της Γιουγκοσλαβίας ανησύχησε αισθητά αυτούς που ασχολούνται με τα τουριστικά πρακτορεία και ιδιαίτερα εκείνα που διοργανώνουν ομαδικά ταξίδια σ' αυτήν τη χώρα. ''Αυτό είναι δικαιολογημένο, διότι η βίζα Σένγκεν σημαίνει πολύπλοκη διαδικασία, περισσότερο χρόνο και αβεβαιότητα και αν οι Ελληνες εφαρμόσουν τη διαδικασία που ακολουθούν και άλλες δυτικές χώρες είναι μικρές οι πιθανότητες να επισκεφθούν το επόμενο καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες μας αυτή τη χώρα'', αναφέρει η εφημερίδα.

Μερική αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο Ιταλός πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, αναφερόμενος σε πρόσφατη συνάντησή του με το Γιουγκοσλάβο πρωθυπουργό στο Βελιγράδι. Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου αποσπά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, παρόλο που η Γιουγκοσλαβία το θεωρεί εσωτερικό πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Ντίνι, ενώ πρόσθεσε πως το θέμα απαιτεί τη διεξαγωγή διαλόγου και τόνισε πως η κυβέρνησή του συμφωνεί πλήρως με την αλβανική πάνω σε αυτό. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι κατά τη συνάντησή του με τον Σ. Μιλόσεβιτς του ζήτησε να πάρει πρωτοβουλία και να υλοποιήσει εντός του νέου έτους, τη συμφωνία για την εκπαίδευση των Αλβανών, καθώς μέχρι στιγμής τα σχολεία τους και το πανεπιστήμιο παραμένουν κλειστά. Δε ζητούμε άλλες συγκρούσεις στα Βαλκάνια, υπογράμμισε και θα λύσουμε το πρόβλημα μέσω της διπλωματικής οδού.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1998 η "Σλαβοβουλγαρική ιστορία" που έγραψε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα στο Άγιο Όρος ο μοναχός Παϊσιος του Χιλανδαρίου θα επιστραφεί στη μονή Ζωγράφου. Αυτό έγινε γνωστό ύστερα από τη συνάντηση του προέδρου, Πέταρ Στογιάνοφ, με την υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας, Έμα Μόσκοβα. Tο χειρόγραφο κείμενο, η σημασία του οποίου για την αναγέννηση του εθνικού πνεύματος των Βουλγάρων στους αγώνες, για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό θεωρείται ως ανεκτίμητη εδώ, θα φτάσει στη μονή Ζωγράφου με συνοδεία ειδικής βουλγαρικής φρουράς, την οποία θα ενισχύσει μονάδα της ελληνικής αστυνομίας.

Για το Ισλαμαμπάντ αναχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, προκειμένου να έχει συνομιλίες οικονομικής συνεργασίας με Πακιστανούς ηγέτες. Ο κ. Ντεμιρέλ θα παραμείνει στη χώρα για δύο ημέρες, κατά τις οποίες θα συναντηθεί με τον Πακιστανό πρόεδρο Βασίμ Σατζάντ και τον πρωθυπουργό Ναβάζ Σαρίφ. Θα παρευρεθεί, ακόμη, σε τελετή για την έναρξη κατασκευής μίας εθνικής οδού, που θα συνδέει το Ισλαμαμπάντ και το Πεσαβάρ, την οποία έχει αναλάβει, έναντι 640 εκατομμυρίων δολαρίων, μία τουρκική εταιρεία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που έκλεισε τουρκική επιχείρηση στο εξωτερικό, η οποία θα σηματοδοτήσει ευχάριστες εξελίξεις στην οικονομική συνεργασία της χώρας του με το Πακιστάν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 19 December 1997 - 7:40:16 UTC