Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.12.1997

''Θα είναι ολέθριο λάθος για την Τουρκία να προχωρήσει σε περαιτέρω "αναβάθμιση" των σχέσεών της με τα κατεχόμενα της Κύπρου, αφού κάτι τέτοιο θα την οδηγήσει σε αντιπαράθεση με ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ενωση'', προειδοποίησε την Αγκυρα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην Αθήνα. Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Ντενκτάς ότι μετά την απόφαση των Βρυξελλών για την πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι πλέον νεκρές, δήλωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές φαίνεται πως η Τουρκία ουδέποτε ήταν έτοιμη και διατεθειμένη να συμβάλει σε μια εποικοδομητική προσέγγιση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το Κυπριακό πρόβλημα. Πρόσθεσε δε, ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να συμβάλει στη συνέχιση των συνομιλιών, προκειμένου να επιδικασθεί η λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας συνάμα την ελπίδα να αλλάξει στάση ο κ. Ντενκτάς, λέγοντας ότι η στάση που έχει κρατήσει κάθε άλλο παρά πολιτικό όφελος του έχει δώσει σε όποιες επιδιώξεις και αν έχει. Σε ό,τι αφορά στην απειλή της Τουρκίας για ενσωμάτωση ή προσάρτηση των κατεχομένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ''είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα''.

Συνεργασία με τα δύο μέλη της ''Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων'', της γνωστής ''Επιτροπής Σοφών'' για τα ελληνοτουρκικά, είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Ο κ. Κρανιδιώτης συναντήθηκε με τους καθηγητές Οικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αργύρη Φατούρο και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Κουλουμπή. Ο καθηγητής Κουλουμπής τοποθετήθηκε στη θέση του απερχόμενου από την Επιτροπή, καθηγητή Κρατερού Ιωάννου, ο οποίος έχει ορισθεί μέλος του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ενας νεκρός κρατούμενος και δύο ελαφρά τραυματισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι ο απολογισμός της ομαδικής απόπειρας απόδρασης, που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 7 το απόγευμα, στο προαύλιο των δικαστικών φυλακών, όταν ομάδα περίπου 30 Αλβανών κρατούμενων αρνήθηκε να ακολουθήσει το πρόγραμμα και να επιστρέψει στα κελιά, υπακούοντας στις εντολές των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Αμέσως, σημειώθηκε συμπλοκή, κατά την οποία οι στασιαστές επιχείρησαν να αρπάξουν τα κλειδιά από υπαλλήλους των φυλακών και να κρατήσουν ομήρους δύο από αυτούς, προκειμένου να επιτύχουν την απόδρασή τους. Τελικά, οι υπάλληλοι κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ, στη διάρκεια της αναταραχής, Αλβανός κρατούμενος επιχείρησε να σκαρφαλώσει στην ταράτσα του κτιρίου και να αποδράσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια της αναταραχής, τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Αρνητική θα είναι η απάντηση των συναρμοδίων υπουργείων (ΥΠΕΘΟ - ΠΕΧΩΔΕ - Μεταφορών) στην επιστολή της Hohtief για την ανάληψη, από την ίδια, της κατασκευής των εγκαταστάσεων της Ολυμπιακής στο Αεροδρόμιο των Σπάτων. Ο βασικός πυρήνας των έργων αυτών, που είναι και προϋπόθεση για την έκδοση άδειας λειτουργίας του Αεροδρομίου, θα έχει κόστος της τάξης των 70 περίπου δισ. δρχ. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, πρόκειται να συναντήσει τους εκπροσώπους της εταιρίας πριν από το τέλος της εβδομάδας και να τους ανακοινώσει ότι τα τρία υπουργεία συμφώνησαν ότι δεν συντρέχει λόγος για την απ' ευθείας ανάληψη των συγκεκριμένων έργων από την Hohtief και ότι θα προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός, στον οποίο βέβαια η εταιρία μπορεί να λάβει μέρος. Αντίθετα από τους ισχυρισμούς της Hohtief στην επιστολή που απέστειλε στο ελληνικό δημόσιο, το ΥΠΕΘΟ επιμένει ότι ο χρόνος είναι επαρκής για την έγκαιρη κατασκευή των συγκεκριμένων υπόστεγων που θα εξυπηρετήσουν - επισκευές , κ.λ.π. - τα αεροπλάνα της Ολυμιακής.

''Η διπλωματική νίκη του Λουξεμβούργου είναι νίκη Σημίτη, γιατί υπήρξε έντονη προεργασία του γι'αυτή'', τόνισε σε δηλώσεις, μετά την εγκατάσταση του νέου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Αναφερόμενος στη συνέντευξη της Δήμητρας Λιάνη είπε ότι ''εργαζόταν και εργάζεται πάντα για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που προϋποθέτει καλές επαφές με όλους''. Επανέλαβε όμως ότι ''η κ. Λιάνη -Παπανδρέου δεν έχει αρμοδιότητα επικρίσεων για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα δε για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη -τον υπαρχηγό του Ανδρέα Παπανδρέου'', όπως είπε, ''όταν αυτοί ήλθαν από το εξωτερικό. Μιλώντας για τον ανασχηματισμό ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι : ''Αυτά αναφέρονται συχνά, γιατί ορισμένοι επιμένουν συνειδητά, θέλουν να παίξουν το ρόλο του προβοκάτορα'', ενώ πρόσθεσε ότι οι ανασχηματισμοί αποτελούν ''παρελθόν για τον Κώστα Σημίτη''.

Απεργιακό "μπλακ άουτ" (με πλήρη παράλυση των συγκοινωνιών, υπολειτουργία δημοσίων υπηρεσιών και προβληματική λειτουργία επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα) προετοιμάζουν για την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο κρατικό προϋπολογισμό και με βασική τη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων πάνω από το 2,5% αλλά και πάνω από τον προβλεπόμενο για το '98 πληθωρισμό (3,7%). Το πλέγμα των οικονομικών διεκδικήσεων παρουσίασαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος δηλώνοντας, μάλιστα, ότι η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που θα οργανώσουν στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα θα έχει και συνέχεια, από τους πρώτους μήνες του '98, εάν δεν ικανοποιηθούν τα απεργιακά αιτήματα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ όπως και τα άλλα μέλη των συνδικαλιστικών παρατάξεων του προεδρείου της Συνομοσπονδίας (Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Μανώλης και Αλέκος Καλύβης) τόνισαν ότι με την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης τα συνδικάτα στέλνουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις: - Από την κυβέρνηση διεκδικούν την αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 2 εκατ. δρχ. , διόρθωση της προείσπραξης των φόρων και μεγαλύτερο ποσοστό τιμαριθμοποίησης (από το 1992 ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 82,4% και η τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων γίνεται μόνο κατά 5,7%, όπως τόνισαν).

Το 76% των μισθωτών (8 στους 10 ) ζει κάτω από το χαρακτηριζόμενο ως όριο φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζητώντας την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Το 76% των μισθωτών εισπράττει κάθε μήνα μισθούς έως 250.000 δρχ. (που είναι το όριο) και μόνο ένα ποσοστό 24% έχει μηνιαίες καθαρές αποδοχές άνω του συγκεκριμένου ορίου.

Εκδήλωση με θέμα ''Ελληνοτουρκικές σχέσεις: η στρατηγική της βήμα προς βήμα προσέγγισης'' οργανώνει στις 19 Δεκεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας, (ΟΠΕΚ). Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο βουλευτής της ΝΔ, Μανόλης Κεφαλογιάννης και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, δημοσιογράφος, Τραϊανός Χατζηδημητρίου.

Μία σημαντικότατη καινοτομία και καίριας σημασίας για την προστασία της προσωπικότητας των εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων, εισάγεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, με την καθιέρωση διαδικασίας χορήγησης "πιστοποιητικού άσκησης επαγγέλματος", αντί της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης διαδικασίας "χαρακτηρισμού" αυτών, όρος αναμφισβήτητα "βεβαρημένος" και αρνητικά φορτισμένος, με δυσμενείς ψυχολογικές προεκτάσεις και με περαιτέρω κατάληξη τον κοινωνικό τους στιγματισμό. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού αυτού, προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που έχουν σχέση με την ηλικία των εν λόγω προσώπων, την οικογενειακή τους κατάσταση, τη σωματική και ψυχική τους υγεία, καθώς και με το ποινικό τους παρελθόν, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με το ισχύον καθεστώς. Το εν λόγω πιστοποιητικό χορηγείται και σε αλλοδαπούς, εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα.

Την Εκθεση Ζωγραφικής και Σχεδίου μαθητών του Δημοτικού από τα Δωδεκάνησα με θέμα ''50 χρόνια από την Ενσωμάτωση'', εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Οπως τόνισε, ο κ. Κακλαμάνης ''η πρωτοτυπία του ζωγραφικού αυτού διαγωνισμού, έγκειται στο γεγονός ότι σκόπευε να συμβάλει στην εμβάθυνση της ιστορικής συνείδησης των νεότερων γενεών και να κινητοποιήσει το γνωστικό ενδιαφέρον των μαθητών για την τοπική και την εθνική Ιστορία''. Για το λόγο αυτό η εικαστική δημιουργία των μαθητών υποβοηθήθηκε από τη συμπλήρωση ενός ειδικού ερωτηματολογίου που αποσκοπούσε, όπως υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, ''στην ενεργητική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης μέσω της πρόσβασης των ίδιων των παιδιών στα διαδοχικά στρώματα της βιωμένης από τις παλαιότερες γενιές ιστορικής εμπειρίας''.

Υποχώρηση παρουσίασε ο γενικός δείκτης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι για δεύτερη συνεδρίαση ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε στα επίπεδα των 10 δισ. δρχ. και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 10,25 δισ. δρχ. Η συμπεριφορά του δείκτη στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει ότι δημιουργεί βάση στα επίπεδα των 1. 500 μονάδων. Ο γενικός δείκτης άνοιξε αρχικά θετικά και έφτασε μέχρι και τις 1.527,83 μονάδες, για να παρουσιάσει κάμψη στη συνέχεια και να κλείσει με απώλειες της τάξεως του 0,53% και στις 1.515,19 μονάδες.

Στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν κλάπηκαν τους τελευταίους μήνες και πουλήθηκες σε οργανώσεις εγκλήματος, σύμφωνα με δικαστικές πηγές στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πριν ένα μήνα, στις 16 Νοεμβρίου συνελήφθη υπάλληλος της μυστικής υπηρεσίας της αστυνομίας, ως ύποπτος για την κλοπή πληροφοριών, καθώς και άλλοι τέσσερις ύποπτοι οι οποίοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο εισαγγελέας των Βρυξελλών, ο οποίος ερευνά την υπόθεση δεν παρέχει κανενός είδους ενημέρωση γύρω από το ζήτημα και αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο. Ανώνυμη πηγή έκανε ωστόσο γνωστό ότι ο ύποπτος, ο οποίος κρατείται ακόμη, θεωρείται ότι πούλησε τα στοιχεία που απέσπασε σε εγκληματίες.

H Τουρκία ίσως να ασκήσει αντίποινα στις ευρωπαϊκές εταιρείες που λειτουργούν στο έδαφός της, τιμωρώντας έτσι την Ε.Ε. για την απόφασή της να την αποκλείσει από το σχέδιο διεύρυνσης, σύμφωνα με δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. "Η κυβέρνηση πιθανώς να λάβει υπ' όψιν της κάποια οικονομικά μέτρα", είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των μέτρων αυτών, ενώ διευκρίνισε ότι "τέτοιου είδους εκδικητικά μέτρα δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, απλά μπαίνουν σε εφαρμογή". Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, μετά τη λήξη της συνόδου στο Λουξεμβούργο, αρκετοί υπουργοί πρότειναν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας να αποκλείσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τα μεγάλα οικονομικά και κυβερνητικά σχέδια που θα θέσει σε εφαρμογή η τουρκική κυβέρνηση, όπως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της άμυνας, το οποίο θα έχει συνολικό κόστος 10 δισεκατομμύρια δολάρια για διάστημα 10 ετών.

Πολυμερείς και διμερείς σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο ήταν το κύριο θέμα το οποίο επικράτησε στις συζητήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, και της Κροατίας, Μάτε Γκράνιτς, που έλαβαν χώρα στο Ζάγκρεμπ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι η συντομότερη δυνατή ενσωμάτωσή τους στις Ευρο-ατλαντικές δομές, ενώ εξήραν το ρόλο των τοπικών πρωτοβουλιών, όπως αυτού της "Πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ευρώπης", η οποία επιταχύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης.

Ενταση επικρατεί στο νότο της Αλβανίας, ιδιαίτερα μετά τις τρεις τελευταίες εκρήξεις δυναμίτιδας που σημειώθηκαν πριν από λίγες μέρες. Η πρώτη σημειώθηκε σε αποθήκη στην εθνική οδό Κακκαβιάς - Αργυροκάστρου, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Η δεύτερη ήταν πιο ισχυρή και σημειώθηκε σε περίπτερο του Αργυροκάστρου χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο εκεί κοντά, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε εργοστάσιο Ελληνα επιχειρηματία.

Τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ΠΓΔΜ, στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σχετικά με την ειρήνη και στην σταθεροποίηση στο ευρύτερο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, αλλά και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη Βουλή, ο πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόροφ. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προοπτική ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Ακόμα, υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες που ανέπτυξε, προκειμένου να καταστεί εφικτή η καλή γειτνίαση με Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα του αποτελεί παράγοντα ειρήνης στην Χερσόνησο του Αίμου, αφού έχει προωθήσει την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας με τις γείτονες βαλκανικές χώρες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 17 December 1997 - 7:40:22 UTC