Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.12.1997

· Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του από το συνέδριο του κόμματος και στη συνέχεια με την κ. Παπαρήγα, τον κ. Κωνσταντόπουλο και τον Δημ. Τσοβόλα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε την Τουρκία να αναθεωρήσει τη αρχική της αντίδραση, με την οποία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τον πολιτικό διάλογο με τις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής δήλωσε, ότι η τουρκική αντίδραση είναι ακατανόητη και υα περίμενε κανείς να ήταν εντελώς αντίθετη, αφού η απόφαση της Ε.Ε. είναι , ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει μέρος στην ευρωπαϊκή διάσκεψη, εφ'οσον δεχθεί τους όρους που ισχύουν για όλα τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στην ενωμένη Ευρώπη.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κύπρο αποδεικνύει ότι η ένταξη της Κύπρου θα αποβεί ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Αυτό επεσήμανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η απόφαση είναι "ιστορική, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Κύπρο", τονίζοντας ότι "δεν είναι θέμα ούτε θριαμβολογίας ούτε πανηγυρισμών".

Την εκτίμηση ότι θα σημάνει καταστροφή για την Τουρκία η προσάρτηση της βόρειας Κύπρου, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα ''Νέοι και Πολιτική'', την οποία οργάνωσε η Δημοκρατική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών ''Αγώνας'' με τη στήριξη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος. Στην ομιλία του ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέλυσε τη σημασία που έχει για την Κύπρο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το Μάρτιο του 1998. Ομιλητής στην ίδια εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος είπε ότι θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για την Τουρκία αν τολμήσει να υλοποιήσει την απειλή και να προχωρήσει σε προσάρτηση των Κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.

Δέσμευση ότι η Εγνατία θα είναι έτοιμη έως το 2000 ανέλαβε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχουν πλέον εξευρεθεί οι απαραίτητοι πόροι για την ολοκλήρωση του έργου και πρόσθετα κονδύλια αναζητούνται μόνο για 60 χιλιόμετρα από τα συνολικά 687 που είναι το μήκος του άξονα. Τα κονδύλια για την ολοκλήρωση της Εγνατίας, εκτός από τους δεσμευμένους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, θα προέλθουν από αύξηση της τιμής των διοδίων (εγνατιόσημο), από πρόσθετους κοινοτικούς πόρους και από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις Ελλάδας και Ουκρανίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, ενώ ο Λεονίντ Κούτσμα μίλησε για πολύ θερμό κλίμα, μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ''σίγουρο συνεταίρο της Ουκρανίας στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια''. ''Κανένα πρόβλημα δε χωρίζει την Ελλάδα και την Ουκρανία στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα'', πρόσθεσε ο κ. Κούτσμα.. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Ουκρανία ως παράγοντες σταθερότητας στη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο, τα Βαλκάνια και στη Νότια περιοχή της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πριν αρχίσει η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Προέδρων, έγινε η υπογραφή, παρουσία των δημοσιογράφων, των τριών συμφωνιών που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με τον Ουκρανό ομόλογό του. Πρόκειται για ένα Πρωτόκολλο Προξενικών Επαφών, για μια Συμφωνία Συνεργασίας στον επιστημονικό τομέα και στον τομέα της Γεωργίας και ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας Αεροπορικό.

Πολιτική ελέγχου των υπερωριών των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στις ΔΕΚΟ θα εφαρμόσει το '98 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατηρώντας, ως ανώτατο πλαφόν, τις 15 -20 ώρες για κάθε εξάμηνο (όσες ίσχυσαν και στη διάρκεια των δύο εξαμήνων του '97). Την απόφαση για τη διατήρηση των ανώτατων ορίων υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα, πρόκειται να υπογράψει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτ. Παπαϊώννου, ύστερα από τη σχετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, που εισηγήθηκε να μην αυξηθούν οι υπερωρίες ώστε να δοθεί κίνητρο για την κάλυψη των τυχόν πρόσθετων αναγκών των επιχειρήσεων με νέο προσωπικό. Την ίδια εισήγηση υπέβαλε και η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου ακολουθώντας την πρακτική των τριών τελευταίων ετών (παλαιότερα ίσχυαν όρια υπερωριών 35 -50 ωρών το κάθε εξάμηνο).

Κλείνει την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, η αυλαία του Πρώτου Φεστιβάλ Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ Νέας Τεχνολογίας, που πραγματοποιείται στον πρόσφατα ανακαινισμένο κινηματογράφο "Ολύμπιον ΙΙ" και περιλαμβάνει 75 ντοκιμαντέρ παραγωγής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", που καταγράφουν τον πολιτισμικό πλούτο και τις άγνωστες πτυχές της δημιουργικής έκφρασης στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα ντοκιμαντέρ γυρίστηκαν με το σύστημα "ευρείας οθόνης 16:9" και συγκροτούν ένα μοναδικό κινηματογραφικό υλικό υψηλής

Η διαπίστωση ότι η Θεσσαλονίκη, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997, προώθησε το θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών όσο λίγες πόλεις, από την ίδρυση του ως σήμερα, επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών και Μηνών, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη 1997", στη Διαγώνιο. Στον απολογισμό των "πεπραγμένων" της Θεσσαλονίκης, με κεντρικό εισηγητή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη '97" Πάνο Θεοδωρίδη, τα δεκατέσσερα από τα εικοσιδύο μέλη του Δικτύου που πήραν μέρος συμφώνησαν ότι η φετινή υπήρξε μία από τις πιο ολοκληρωμένες Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, καθώς το σύνολο των έργων που πραγματοποιήθηκαν και η ένταξη τόσων πολλών και διαφορετικών εκδηλώσεων κάθε είδους καλλιτεχνικής δραστηριότητας (συνολικά περισσότερες από 1200 εμπλούτισε το θεσμό με νέες και πρακτικές)

Την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε να σταματήσει η αδράνεια και η κακοδιαχείριση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ζητούν οι ηθοποιοί του θεάτρου. Οι ηθοποιοί, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν τις αποδοχές του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα ταμεία του θεάτρου είναι άδεια, εκφράζουν φόβους ότι δεν θα τους καταβληθεί και το δώρο των Χριστουγέννων. Επισημαίνουν ότι η διεύθυνση του θεάτρου κατέφυγε στην αίτηση δανείου, ώστε να καλύψει τα οικονομικά κενά, υποθηκεύοντας την επιχορήγηση του θεάτρου για τη νέα διαχειριστική περίοδο. Στην επιστολή υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο το ΚΒΘΕ δεν παρουσίασε έργο, παρά μόνο επαναλήψεις και εξορμήσεις στην επαρχία, που βαφτίστηκαν περιοδείες, ενώ σε άλλη περίπτωση ανατέθηκε εξ ολοκλήρου παραγωγή του θεάτρου σε ξένο σκηνοθέτη, με τεράστιο κόστος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης θα εγκαινιάσει στις 7 το απόγευμα στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου, την Εκθεση Ζωγραφικής και Σχεδίου μαθητών του Δημοτικού από τα Δωδεκάνησα με θέμα ''50 χρόνια από την Ενσωμάτωση''. Στην Εκθεση θα παρουσιαστούν τα έργα 108 μαθητών από Δημοτικά Σχολεία των Δωδεκανήσων, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, τον οποίο διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την Ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 3.331 μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού. Η επιλογή των έργων έγινε από επταμελή επιτροπή ειδικών με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό, Παν. Τέτση.

Με μικρή άνοδο για το γενικό δείκτη, αλλά και με σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών στα επίπεδα των 10 δισ. δρχ., κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά χθες στη Σοφοκλέους. Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης παρουσίαζε κέρδη που έφτασαν μέχρι και το 1,47%. Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο δείκτης υποχώρησε σημαντικά για να κλείσει τελικά με κέρδη ύψους 0,4% στις 1.523,32 μονάδες.

Ποινή φυλάκισης 6,5 χρόνων επέβαλε το μόνιμο κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στη Λεμεσό, στον Τούρκο αυτόμολο, Νετζίπ Σαριτσιτσιεκλί, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή για κατασκοπεία και φωτογράφηση απαγορευμένης περιοχής. Ο Σαριτσιτσιεκλί αντιμετώπιζε συνολικά τέσσερις κατηγορίες. Οι δυο αφορούσαν υποθέσεις κατασκοπείας και οι άλλες δυο υποθέσεις φωτογράφησης απαγορευμένων περιοχών, που χρησιμοποιούνται από την Εθνική Φρουρά. Ο Σαριτσιτσιεκλί είχε παραδεχθεί ενοχή σε όλες τις κατηγορίες. Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία απέσυρε την υπόθεση για απόπειρα καταστροφής με εκρηκτικές ύλες του πολιτιστικού κέντρου του Κουρδιστάν στη Λεμεσό, υπόθεση για την οποία επίσης κατηγορείτο ο Σαριτσιτσιεκλί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι. Ο κ. Ντίνι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στη συνάντηση αυτή πέρα από τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Γιουγκοσλαβίας, εξετάστηκε ακόμη η πορεία εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και οι σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Νωρίτερα, ο κ. Ντίνι συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουντίνοβιτς. Μετά τη συνάντηση, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το θέμα της βίζας για τους Γιουγκοσλάβους πολίτες, με αφορμή την εφαρμογή της Συμφωνίας του Σένγκεν.

Για τις δραστηριότητες που ανέπτυξε και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε σχετικά με την σταθεροποίηση της χώρας του στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ. Αυτό μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι ο κ. Γκλιγκόροφ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Πάντως, και το σύνολο του Τύπου αναφέρεται στην αυριανή ομιλία του προέδρου Γκλιγκόροφ, σημειώνοντας ότι "αγκάθι" για αυτόν αποτελεί η οικονομική κατάσταση της ΠΓΔΜ και η πορεία εξυγίανσης της οικονομίας, αφού δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση.

Δάνειο ύψους δεκατριών εκατομμυρίων δολαρίων θα λάβει η Τουρκική αστυνομία από την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 6.000 κατά το προηγούμενο έτος. Τα χρήματα θα διατεθούν για την αγορά περιπολικών με ειδικό εξοπλισμό για την παρακολούθηση των δρόμων όπου σημειώνονται τα περισσότερα δυστυχήματα αλλά και για την εφαρμογή εκστρατείας. Κατά του πρώτους οκτώ μήνες του 1997 3.326 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε 254.789 δυστυχήματα στην Τουρκία και άλλα 75.467 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Το 56% των Βουλγάρων αντιμετωπίζει θετικά τη μελλοντική συμμετοχή της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αντίθετο σε αυτή την προοπτική είναι μόνο το 7%. Αυτό προκύπτει από σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε στη Σόφια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, το Ινστιτούτο Μάρκετινγκ και Κοινωνικών Ερευνών. Σύμφωνα με την έρευνα, το χαμηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων στην ερώτηση για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. εντοπίζεται μεταξύ των οπαδών της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης. Οι Βούλγαροι φαίνεται να έχουν επίσης το γνώθι σ΄ αυτόν, καθώς οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν άποψη ότι αυτή τη στιγμή η χώρα τους δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια ένταξης στην Ενωση. Μόνο το 5,6% των ερωτηθέντων είχε αντίθετη γνώμη. Επίσης μόλις το 24,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Βουλγαρία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. έως το 2000, ενώ το 22,5% θεωρεί πιο ρεαλιστική την προθεσμία των 10 και πλέον ετών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 16 December 1997 - 9:40:53 UTC