Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.12.1997

Ερωτηματικά δημιουργεί η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στα γραφεία της υπουργού ανάπτυξης κ. Βάσως Παπανδρέου, που σημειώθηκε χθες το απόγευμα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση "μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός". Αγνωστος, που τηλεφώνησε σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, μετά τη έκρηξη, δήλωσε ότι ο ΜΑΣ ανέλαβε την ευθύνη ενάντια στα σχέδια για την εξόρυξη χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Τις πάγιες ελληνικές θέσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις ταυτόχρονα και για τις 11 υποψήφιες χώρες και ότι περιττεύει η δημιουργία της ευρωπαϊκής διάσκεψης στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που τον επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σημίτης τόνισε αναφορικά με τη διεύρυνση της Ένωσης ότι εκείνο που ενδιαφέρει τη χώρα μας είναι να μην αφαιρεθούν πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη διεύρυνση. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη δεν θα είχε λόγο ύπαρξης εφόσον οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν και για τις έντεκα χώρες, σημείωσε όμως ότι σε περίπτωση που ένα τέτοιο όργανο δημιουργηθεί, δεν θα μπορεί σε αυτό να μετέχει και η Τουρκία, αν δεν αποδεχτεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αν συνεχίσει να δημιουργεί εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, αν δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, αν δεν βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και αν δεν προσαρμόσει τους θεσμούς της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρός της Ζακ Σαντέρ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των δεκαπέντε αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Σαντέρ τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και να επιλύει τα διμερή προβλήματά της με την Ελλάδα με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι γεγονός, ωστόσο θα χρειαστεί γι' αυτήν περισσότερος χρόνος από ό,τι για τις άλλες υποψήφιες χώρες, καθώς η Άγκυρα θα πρέπει να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού και να βρεθεί μια λύση ώστε να επιδείξει η Άγκυρα εποικοδομητική στάση απέναντι στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος ο κ. Σαντέρ σημείωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και να αναπτύξει αρμονικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι ίσως υπάρξει μια τέτοια συνάντηση το Σάββατο το απόγευμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διοργανωθεί γεύμα από την προεδρία, όπου θα λάβει μέρος ο κ. Γιλμάζ και αν ο κ. Σημίτης δεν έχει επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι κίνδυνοι από τη νέα κοινωνία των πληροφοριών και η αντιμετώπιση τους θα απασχολήσουν την 5η Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την πολιτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης θα κηρύξει στις 9. 30' το πρωί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Hans Christian Kruger. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας και θα διαβαστούν μηνύματα του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού αποτέλεσαν το αντικείμενο διημερίδας στην Αθήνα. Στη διημερίδα που διοργανώνει ο Συνασπισμός μετέχουν εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου και πανεπιστημιακοί. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού μέσω της εκδήλωσης της απαραίτητης πολιτικής βούλησης από όλες τις πλευρές. Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τάχθηκε υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης του προβλήματος. Αναφερόμενος στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι αν η Ελλάδα θέτει βέτο, το γεγονός αυτό θα δυσχεράνει τις σχέσεις της με την Τουρκία και τις όποιες ειρηνευτικές προσπάθειες για την Κύπρο. Απαντώντας ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, είπε ότι η "συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, ούτε ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά αφορά το σύνολο της Κοινότητας" και πρόσθεσε ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα καινούριο ποιοτικό στοιχείο, το οποίο δεν πρέπει να γίνει πεδίο και αφορμή αρνητικών εξελίξεων.

Δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σήμερα, αλλά παράβαση του χώρου ευθύνης του ελληνικού FIR, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. "Δεν έγινε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, έγινε παράβαση του χώρου ευθύνης του FIR της Ελλάδας, όπως γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια", είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και παρατήρησε: "Πρόκειται για μια συνηθισμένη επίδειξη ενόχλησης από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία και αντιμετωπίστηκε όπως όλες οι άλλες περιπτώσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις". Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υφυπουργός Δημήτρης Αποστολάκης συμμετείχαν σε σύσκεψη στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Θέμα της σύσκεψης ήταν η νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ εξετάστηκε πόσο αποτελεσματικά ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις νέες απαιτήσεις, είτε για τη διασφάλιση της εθνικής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της, είτε για τη δυνατότητα να λάβει μέρος στη νέα συγκρότηση περιφερειακού θεσμού ασφάλειας, προς τον οποίο προσβλέπουν όλες οι χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής

Δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης συνελήφθη την ώρα που έκανε χρήση ηρωίνης μαζί με άλλα δύο άτομα που κατηγορούνται για διάθεση και κατοχή ναρκωτικών. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο 34χρονος Αναστάσιος Καλαϊτζίδης εντοπίστηκε από την ασφάλεια μέσα στο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο του μαζί με τον Δημήτρη Αλεξιάδη 35 χρόνων, άνεργο από τη Θεσσαλονίκη. Ο δάσκαλος στο 9ο δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης ομολόγησε ότι πήρε τη μικροποσότητα ηρωίνης από τον Αλεξιάδη χωρίς χρήματα, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμα του δευτέρου, στην οδό Ικονίου Προκοπίου 24 βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 25 γραμμάρια ηρωίνης.

Ακριβότερη κατά 20 λεπτά, πωλείται από τα μεσάνυχτα η τιμή του λίτρου της βενζίνης. Η τιμή του ντίζελ κίνησης μειώνεται κατά 1 δραχμή και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 70 λεπτά. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, οι μειώσεις θα ήταν αισθητά μεγαλύτερες εάν δεν είχε αυξηθεί η ισοτιμία δολαρίου - δραχμής.

Σε νοσοκομείο της Μόσχας μεταφέρθηκε επειγόντως χθες το μεσημέρι ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ο οποίος τον Νοέμβριο του 1996 είχε υποβληθεί σε εγχείριση πολλαπλού μπάι πας. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, σημειώνει ότι οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για κρυολόγημα. Αξιωματούχοι του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσβλήθηκε από ιογενή μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος, μετά από βαρύ κρυολόγημα.

Άρχισε να λειτουργεί η κοινοβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στη γνωστή κρίση του Μαρτίου και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η επιτροπή συστάθηκε κατόπιν προτάσεως στη Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή και εκδότη της εφημερίδας "Κόχα Γιόν", Νίκολ Λέσι. Επικεφαλής είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Φίνο και βουλευτής του κόμματος "Legaliteti" Σπάρτακ Νγκέλα. Στο μεταξύ, ως εκδήλωση της ανησυχίας των ΗΠΑ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή, ερμηνεύθηκαν από μερίδα του αλβανικού τύπου, οι διαδοχικές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στα Τίρανα. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ.Μαλόι, τα Τίρανα επισκέφθηκε ο Ρίτσαρντ Σίφτερ, συντονιστής της πρωτοβουλίας SECI και σύμβουλος της Αμερικανίδας υπουργού Μαντλίν Ολμπράιτ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 11 December 1997 - 7:40:17 UTC