Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.11.1997

Έμφαση στη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τη δημιουργία νέων θέσεων επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη σύνοδο κορυφής των "15", που αρχίζει σήμερα στο Λουξεμβρούργο για την απασχόληση, "παγώνοντας" κάθε συζήτηση για την εφαρμογή του 35ώρου (αίτημα που προβάλουν σήμερα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, μαζί και η ΓΣΕΕ, με ευρωδιαδήλωση στο Λουξεμβούργο). Χθες, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαιωάννου, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις τελικές θέσεις που διαμορφώθηκαν στα ευρωπαϊκά όργανα, θέσεις που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά καθώς: - Δεν τίθεται δεσμευτικός ποσοτικός στόχος για τη δημιουργία συγκεκριμένων νέων θέσεων εργασίας (με δεδομένο το γεγονός ότι αποτυχία επίτευξης φιλόδοξων ποσοτικών στόχων θα δημιουργούσε απογοήτευση και πολιτικά προβλήματα). - Προβλέπεται η σύγκλιση του ποσοστού των καταρτιζομένων με το μέσο κοινοτικό όρο (που σημαίνει αύξηση των ήδη καταρτιζόμενων στην Ελλάδα). - Η ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων και του χρόνου εργασίας παραπέμπεται σε διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό επίπεδο. - Ενισχύεται η μετάβαση σε ενεργητικά μέτρα (επιδοτήσεις για νέες θέσεις εργασίας και κατάρτιση) από τα παθητικά (απλή επιδότηση ανεργίας), Η κοινοτική αυτή κατεύθυνση, κατά εκτιμήσεις, δημιουργεί υποχρέωση στην Ελλάδα να βελτιώσει το σύστημα κοινωνικής κάλυψης των ανέργων.

Εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική έξαρση στην περιοχή των Ιονίων νήσων μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε προχθες με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο νότια από τις ακτές της Ζακύνθου. Μέχρι χθες το βράδυ, το τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο στο εργαστήριο Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. κατέγραψε δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις που προέρχονταν από την ίδια περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το εργαστήριο στις 13.01 και στις 14.33, σημειώθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί με μεγέθη 4,9 και 4,8 Ρίχτερ, αντίστοιχα, ενώ στις 13.56 μεσολάβησε άλλες ένας σεισμός 4,8 Ρίχτερ. "Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια κανονική μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα σημειωθεί και νέα διέγερση μετά τη δραστηριότητα που είχαμε τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στη Ζάκυνθο και στο βορειοδυτικό τμήμα του λεγόμενου "ελληνικού τόξου", δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Α.Π.Θ., Βασίλης Παπαζάχος.

Σημαντικές μεταβολές στο ισχύον νομικό πλαίσιο για την επαγγελματική στέγη προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση πόρισμα ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό και ολοκλήρωσε το έργο της, σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σε ερώτηση βουλευτών της Θεσσαλονίκης στη Βουλή, για το σχετικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων στις 31 Αυγούστου. Oι μεταβολές αφορούν στη διάρκεια των μισθώσεων, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή της άυλης εμπορικής αξίας, τις μισθώσεις ακινήτων του δημοσίου και των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, καθώς και των ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υφυπουργού, που έδωσε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Θεμιστοκλής Νικολαϊδης.

Την κατάργηση του μέτρου του ανατοκισμού των τόκων, ζητάει από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ανεξάρτητα από την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση του θέματος στο ανώτατο δικαστήριο, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε, κ. Α. Κυριαζής, κάλεσε με επιστολές του τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο να επιλύσουν το θέμα και να καταργήσουν τον ανατοκισμό "προς όφελος τελικώς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της τραπεζικής αγοράς και κατά συνέπεια της Εθνικής Οικονομίας".

Την εκτίμηση ότι η ανακοστολόγηση των φαρμάκων - όπως καθορίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου - αποτελεί "ισχυρότατο πλήγμα" στην εγχώρια παραγωγή εξέφρασαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τους. Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, θεωρούν τη διαφορά της τιμής 20% μεταξύ ελληνικών και ξένων φαρμάκων, "μέτρο εντελώς αυθαίρετο και εξωπραγματικό, αντίθετο με τις αρχές του ανταγωνισμού και θα καταπέσει στα αρμόδια δικαστήρια". Επίσης, εκτιμούν ότι "οδηγούμαστε σε αφανισμό της αμιγώς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της εγχώριας παραγωγής, καθώς και σε αποβιομηχάνιση και μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας". Όσο για τη μείωση της φαρμακευτικής, δαπάνης θεωρούν ότι τελικά θα είναι μηδενική, αφού θα γίνεται αντικατάσταση των φθηνότερων ελληνικών φαρμάκων από ακριβότερα ξένα. Τα μέλη της Ένωσης καλούν τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν τα μέτρα και δηλώνουν ότι δεν θα ανεχτούν να εγγραφούν στη λίστα δύο όμοια κατά τη δραστική τους σύνθεση φάρμακα.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, νεαρό μάγειρα, ο οποίος δολοφόνησε συμπατριώτη του για 165.000 δραχμές. Πρόκειται για τον 24χρονο υδραυλικό, Μαρίνο Κουτσουδάκη, από το Σβορώνο Πιερίας, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις 26 Απριλίου 1996, σκότωσε σε αγροτική περιοχή έξω από την Κατερίνη τον 35χρονο Θεοχάρη Μαρίνο, κάτοικο Κονταριώτισσας Πιερίας, υδραυλικό πατέρα δύο παιδιών και στη συνέχεια πέταξε το πτώμα του σε πηγάδι. Λίγη ώρα νωρίτερα δράστης και θύμα έπιναν παρέα σε οβελιστήριο. Σε κάποια στιγμή ο 24χρονος αντιλήφθηκε ότι το θύμα είχε βγάλει από τις τσέπες του μια δεσμίδα με χαρτονομίσματα και αποφάσισε να τον ληστέψει. Ο κατηγορούμενος οδήγησε με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο τον 35χρονο σε ερημική περιοχή, πήρε τα χρήματα και αφού έπληξε τον 35χρονο με ένα κομμάτι υαλοπίνακα στο λαιμό, τον έριξε μέσα στο πηγάδι και εξαφανίστηκε. Στην απολογία του σήμερα στο δικαστήριο έπεσε σε αντιφάσεις και διαφοροποιήθηκε από την αρχική του κατάθεση. Υποστήριξε ότι ήταν μεθυσμένος και ότι δεν θυμάται τι έγινε εκείνο το βράδυ, αλλά ο εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε το έγκλημα προμελετημένο και οργανωμένο στην εντέλεια.

Αρχίζει στις 3 το απόγευμα το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης. Η επίσημη έςναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει από τον υπουργό εσωτερικών, δημόσιας διοίκησης και αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λειτουργίας της πρώτης έκθεσης για τον τοπική αυτοδιοίκηση "POLIS 97" που διοργανώνεται από την ΔΕΘ και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 23 Νοεμβρίου.

Την παράταση της παραμονής των κειμηλίων του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη, ζητά ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Σαλπιστής. Όπως είπε, η τεράστια απήχηση που είχε από το ελληνικό κοινό αλλά και από τους ξένους επισκέπτες της πόλης και της χώρας η έκθεση "Θησαυροί τους Αγίου Όρους" οδήγησε τους υπεύθυνους του Οργανισμού στην απόφαση να ζητήσουν από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την παράταση της λειτουργίας της έκθεσης ως το Πάσχα. Ο οργανισμός έστειλε επιστολή με το αίτημά του στην Ιερά Κοινότητα και οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι η απάντηση θα έχει έρθει μέσα στο μήνα και ότι θα είναι θετική. Παρόμοια επιστολή εστάλη και στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να συνδράμει για να γίνει δεκτό το αίτημα. Μέχρι στιγμής από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έχουν περάσει 340.000 επισκέπτες. Σε περίπτωση παράτασης της έκθεσης οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πιστεύουν ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τους 500.000 ανθρώπους.

Προφορικό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού, μετέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, κατά τη συνάντηση που είχε με το Πρόεδρο Κληρίδη, παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη. Μετά τη συνάντηση ο Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα μετέβη στα κατεχόμενα για επαφές με τον Ραούφ Ντενκτάς. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, έχει οριστεί νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Κόρντοβεζ για σήμερα το απόγευμα.

Δεκατέσσερα άτομα δολοφονήθηκαν από ''άγνωστους δράστες'', 6 άτομα σκοτώθηκαν μετά τη σύλληψή τους είτε με βασανιστήρια, είτε με εξωδικαστικές εκτελέσεις, ενώ 3.687 άτομα εκτελέστηκαν στην Τουρκία κατά το μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD), Μεράλ Μπεκέρ, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να καταπατούνται από την τουρκική κυβέρνηση παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Οκτώβριο στην Τουρκία, 29 άτομα βασανίστηκαν, 2 αγνοούνται, 71 άτομα φυλακίστηκαν, 1 χωριό εκκενώθηκε, 9 κόμματα, εφημερίδες και συνδικάτα έκλεισαν, ενώ 15 κόμματα, εφημερίδες και συνδικάτα δέχθηκαν επιθέσεις από την αστυνομία. Την ίδια ώρα, 25 εργαζόμενοι στον Τύπο συνελήφθησαν, 28 εκδόσεις αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία. Κατά τον Οκτώβριο, εκδικάστηκαν συνολικά ποινές 253 χρόνων φυλάκισης και 1 δισ. τουρκικών λιρών, ενώ 116 άτομα βρίσκονται στη φυλακή με την κατηγορία της ελευθερίας έκφρασης.

Ο επικεφαλής της αποστολής στη Βοσνία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ρόμπερτ Φρόουικ, απηύθυνε έκκληση για την ομαλή και δημοκρατική διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών αυτού το Σαββατοκύριακο. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο κ. Φρόουικ δήλωσε ότι "είμαστε σίγουροι ότι όλα είναι υπό έλεγχο για την αποτελεσματική διεξαγωγή των εκλογών, αλλά χρειάζεται η προσπάθεια όλων για ένα ασφαλές Σαββατοκύριακο". Ο αντιπρόσωπος πρόσθεσε ότι "καταβάλουμε προσπάθειες για την εξασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών", ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει και σήμερα τις διαβουλεύσεις με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υπέγραψε συμφωνία για την αγορά βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και αντιαρματικών πυραύλων από την Κίνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα πριν μια εβδομάδα. Η αγορά περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους GSS M, ακτίνας 600 χιλιομέτρων και πυραύλους Red Arrow-8, ακτίνας τριών χιλιομέτρων, ενώ ο κ.Μιλόσεβιτς ως αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να επενδύσει 5,8 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας φρούτων έξω από το Πεκίνο. Τα έσοδα της Γιουγκοσλαβίας από το εργοστάσιο θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ποσού αγοράς των πυραύλων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 20 November 1997 - 7:40:18 UTC