Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.11.1997

Τη δημιουργία 200.000 επιδοτούμενων νέων θέσεων εργασίας από το 1998 μέχρι το 2001, καθώς και μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, των νέων επιχειρηματιών, αλλά και των νέων αγροτών ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος. "Τα προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας συμβάλλουν στην προώθηση της απασχόλησης μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, της επιδοτούμενης απασχόλησης για την πλήρη ένταξη στην αγορά εργασίας ή της επιδότησης για τη δημιουργία επιχείρησης", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος του προγράμματος είναι η ενεργητική κάλυψη των νέων ανέργων και μια νέα κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Άλλα μέτρα της κυβέρνησης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορούν στο σεβασμό των δικαιωμάτων του στρατευμένου, την ενίσχυση της εργαζόμενης νέας, τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας με την ενίσχυση των νέων βρεφονηπιακών σταθμών και τη λειτουργία των υπαρχόντων τις απογευματινές ώρες, καθώς και την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών με την ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων και την δημιουργία νέων κέντρων πρόληψης. Προσδιορίζοντας τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης για τη νέα γενιά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κοινωνικό περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού, την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Την πληροφορία για πρόταση, εκ μέρους του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τριζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, διέψευσαν σήμερα κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο Υπουργός Τύπου χαρακτήρισε ανακριβές το σχετικό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας και πρόσθεσε ότι ουδέποτε τέτοιο θέμα ετέθη. "Είναι αδιανόητο ακόμα και να συζητούμε ότι μπορεί να υπάρχει υπόψη μας κάποια τέτοια πρόταση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές ως ανάξιες διάψευσης και γνωστοποίησε ότι το σχέδιο αυτό εμφανίστηκε σε τουρκοκυπριακό έντυπο. Ο κ. Πάγκαλος αναφορικά με τις ενέργειες του αμερικανού μεσολαβητή για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική για την επίλυση του Κυπριακού, υπό τον όρο να αναλάβουν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν μέσα πίεσης προς την Τουρκία, διότι προτάσεις προς την Τουρκία έχουν κάνει πάρα πολλοί με τις καλύτερες των προθέσεων εδώ και πάρα πολύ χρόνο. Σημείωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να περιορίσουν τον εξοπλισμό της Τουρκίας, ή τουλάχιστον να της επιβάλλουν να μην τον χρησιμοποιεί στις ακτές του Αιγαίου και στην Κύπρο. "Η προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό χρησιμοποιώντας τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν χρειάζεται αμερικανό μεσολαβητή, αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στους συνήθεις κακούς τρόπους της Τουρκίας, απέδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τις απειλές της χώρας, σε σχέση με την εγκατάσταση πυραύλων S-300 στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα EL MUNDO, τόνισε χαρακτηριστικά ότι "οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, απλώς επιδεικνύουν τους συνήθεις κακούς τους τρόπους". Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική ενέργεια στην Κύπρο θα προκαλούσε πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και χαρακτήρισε "απόλυτο δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να εξοπλισθούν, ώστε να μετριάσουν τη μειονεκτική τους θέση, σε σχέση με τις τουρκικές δυνάμεις που είναι εγκαταστημένες στο έδαφός τους, ως στρατός κατοχής".

Για το αδιάβλητο του πανελλήνιου διαγωνισμού για την πλήρωση 2.350 θέσεων στο δημόσιο διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Μπένος, μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση. Ο κ. Μπένος κάλεσε τους υποψηφίους να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό χωρίς οποιονδήποτε ενδοιασμό. Ψυχραιμία και σωστή προετοιμασία συνέστησε στους υποψηφίους ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Μιχαήλ Παπαδάκης. Η προκήρυξη θα μοιράζεται μέχρις τις 20 Νοεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο στις νομαρχίες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν προτιμήσεις μέχρι για δέκα φορείς. Οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι θέσεις πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τους 2.350 υπαλλήλους που θα προσληφθούν οι 1.100 θα καλύψουν θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών, οι 953 σε δήμους και νομαρχίες και οι υπόλοιποι 300 στην Αγροτική Τράπεζα.

Το θέμα των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών και ο τρόπος παραχώρησης των ποικίλων υπηρεσιών μέσω αυτών των γραμμών που είναι γνωστές ως 090 απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Σχετική επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, κάνοντας λόγο για φαινόμενο πολιτιστικής κατάπτωσης, παρακμής, μεσαιωνικής δαιμονολατρείας και υφαρπαγής εκατομμυρίων από τους ανυποψίαστους πολίτες. Ο κ. Ρέππας, ο οποίος αναμένει το πόρισμα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για το θέμα, δήλωσε ότι συμμερίζεται απολύτως το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες του κ. Χρυσανθακόπουλου. "Πληθαίνουν, την τελευταία περίοδο σε αρκετούς τηλεοπτικούς διαύλους, τα προγράμματα εκείνα στα οποία όλο και περισσότερο απαξιώνεται ο πολιτισμός μας και διαβρώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις, υποτιμάται η νοημοσύνη, γίνεται εκμετάλλευση των ανθρώπινων αναγκών και ευτελίζεται η αισθητική" είπε ο κ. Ρέππας.

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες για την ανεύρεση των πέντε λιθουανών ναυτικών που επέβαιναν στο μότορσιπ "Ντόν Ρικάρντο" νηολογίου Αμβούργου, που βυθίστηκε προχθες βράδυ μεταξύ Κέας και Μακρονήσου, μετά τη σύγκρουση με το συριακό φορτηγό πλοίο "Μουαχεντίν". Η σύγκρουση αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, ενώ στην περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Χθες το απόγευμα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του συριακού φορτηγού οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τους.

Την έκθεση των "Θησαυρών του Αγίου Όρους" επισκέφθηκε σήμερα ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε το θαυμασμό του για τα εκθέματα και ζήτησε την παράταση της δημιουργίας της έκθεσης, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο πετυχημένη που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Σαλπιστής. Το πρωί, σε δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της εθνικής οικονομίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική ατολμία και έλλειψη βαθιών τομών. "Εμείς σαν κυβέρνηση την είπαμε την αλήθεια, πήραμε μέτρα, μπορεί να τα πληρώσαμε, αλλά έτσι ο τόπος δεν θα πάει μπροστά", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

"Ακόμη ευρύτερο και βαθύτερο νόημα, αποκτά το παράδειγμα του Πολυτεχνείου, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας, προσπαθώντας να ξεπεράσει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο κρίσης των θεσμών". Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την ευκαιρία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973. Τονίζεται ακόμη ότι "ο ανιδιοτελής αγώνας των φοιτητών του '73 είναι και σήμερα το ζητούμενο, διότι μπορεί να αλλάξει την ιστορία του τόπου και να δώσει το όραμα μιας παιδείας πρωταγωνιστή, που θα έχει το θάρρος να πραγματοποιήσει τα οράματα της και να θυσιαστεί γι αυτά". Τετραήμερες εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 στην Αθήνα, άρχισαν σήμερα και οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Κύπρου, με τη συμμετοχή 15μελους αντιπροσωπείας από την Ελλάδα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ιβανώφειο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί, που στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι αστυνομικοί της Μαγνησίας έκαναν πορεία στους δρόμους του Βόλου. Οι σημερινές συγκεντρώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Στις 27 Νοεμβρίου θα γίνει πανθεσσαλική συγκέντρωση στα Τρίκαλα και στις αρχές Δεκεμβρίου πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για καθυστέρηση στην επίλυση των θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων.

Αντικατοχική πορεία διαμαρτυρίας προς το οδόφραγμα του "Ληδρα Παλας" ξεκίνησαν μαθητές και φοιτητές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ελευθερίας. Για την περιφρούρηση της πορείας η αστυνομία έχει πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο "Ληδρα Παλας". Παράλληλα Κύπριοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν διήμερη καθιστική διαμαρτυρία έξω από το τουρκικό προξενείο. Αύριο στις 7μ.μ. σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ θα μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανώλης Χριστοφίδης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία των φοιτητών προς το τουρκικό προξενείο. Τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνει η Εθνική Φοιτητική Ενωση Κυπρίων Θεσσαλονίκης.

"Ναι" στη μεταφορά της κρεαταγοράς της Θεσσαλονίκης από το κέντρο της πόλης στην περιοχή της νέας λαχαναγοράς, λέει το υπουργείο Γεωργίας, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Βασίλης Γερανίδης στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη. Ο κ. Γερανίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην προώθηση των σχετικών διαδικασιών και σημείωσε ότι εκκρεμεί ακόμη η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι οι πολίτες και οι επαγγελματικές τάξεις της Θεσσαλονίκης δυσφορούν για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και δυσπιστούν στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Mε τη συμμετοχή 200 Ελλήνων και 67 ξένων εκθετών ξεκινάει την άλλη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη η πρώτη διεθνής έκθεση φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και προμηθευτών του δημοσίου "POLIS '97", που θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου και θα καταλάβει πέντε μεγάλα περίπτερα, συνολικής έκτασης 25.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο πλαίσιο δε, της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και το τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Η POLIS '97 τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης, ενώ από τις κορυφαίες στιγμές της αναμένεται να είναι η υπογραφή του καταστατικού για τη δημιουργία δικτύου οικισμών που έχουν κηρυχθεί ως ιστορικά, διατηρητέα μνημεία.

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο κέντρο του Βελιγραδίου σε πάρκινγκ που βρίσκεται ανάμεσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου και το δημαρχείο, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Δεν έγινε γνωστό ποιος ευθύνεται για την έκρηξη, από την οποία καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο και υπέστησαν ζημιές αρκετά άλλα οχήματα, ενώ δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Η αστυνομία ερευνά την περιοχή για να διαπιστώσει αν πρόκειται για χειροβομβίδα ή ωρολογιακό μηχανισμό.

Η συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς στο πλαίσιο της διαβαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης, επέφερε πλήγμα στις σχέσεις Τιράνων-Πρίστινας, καθώς επικρίθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, ενώ εκτιμήθηκε ως μεταβολή της στάσης των Τιράνων και δείγμα επαναπροσδιορισμού της πολιτικής τους, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις της αλβανικής ηγεσίας. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση που δημοσιεύεται στο αγγλόφωνο δελτίο "V.I.P.", στο Κόσοβο η επιφυλακτικότητα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σε ό,τι αφορά τα Τίρανα, που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες -από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι σοσιαλιστές- αυξήθηκε μετά την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου τάσσεται υπέρ της υπογραφής της διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση κεντροδεξιού συνασπισμού του Βίκτορ Τσόρμπεα να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση. "Η υπογραφή της συνθήκης θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ένταξη της χώρας μας στις ευρω-ατλαντικές αμυντικές δομές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κονσταντινέσκου στα μέλη του Ανώτατου Αμυντικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι, "η εφαρμογή της συνθήκης δεν θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην αμυντική ικανότητα της Ρουμανίας".

Και ο αθλητισμός ενώνει τα Βαλκάνια. Αυτό το μήνυμα προέκυψε από το 1ο Βαλκανικό συνέδριο αθλητικών συντακτών που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Στην εισήγηση του, με τίτλο "Βαλκανικοί αγώνες: Χθες, σήμερα, αύριο", το μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) Γιάννης Μαμουζέλος, ανέφερε ότι "την περίοδο που οι πολιτικοί ηγέτες αναζητούν λύσεις στα προβλήματα και ανάπτυξη της συνεργασίας των βαλκανικών κρατών, εμείς επιτυγχάνουμε έμπρακτα την προσέγγιση στον αθλητισμό και στη δημοσιογραφία". Αξιοσημείωτο γεγονός αποτέλεσε η βράβευση παλαιών αθλητών και βετεράνων δημοσιογράφων, από τα Βαλκάνια. Η σημερινή μέρα έκλεισε την αυλαία των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου των αθλητικών συντακτών με τίτλο "Ελλάδα - Ευρώπη - Βαλκάνια", που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97".

Βροχές στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται για αύριο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, προβλέπονται στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις και μπορεί να βρέξει το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 μέχρι 17 βαθμούς, στο Αιγαίο από 12 μέχρι 23 και στην υπόλοιπη χώρα από 8 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται βροχή μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 14 November 1997 - 17:40:16 UTC