Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.11.1997

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιαννο Κρανιδιώτη, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Αναμένεται να γίνει ενημέρωση για τις επαφές του Αμερικανού διπλωμάτης στην Αγκυρα και στη Λευκωσία. Ο Χόλμπρουκ θα πάρει μέρος στο συνέδριο που πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα από Ελληνες και Τούρκους επιχειρηματίες.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της ισπανικής Βουλής, Χαβιέρ Ρουπέρεθ και τα μέλη της στη Μαδρίτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε τη Διαβαλκανική Συνάντηση της Κρήτης ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τόνισε πως η συνεργασία και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής, αποτελούν βασικά στοιχεία για την εξέλιξή τους. Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ισπανικής Γερουσίας, Χουάν Ιγνάθιο Μπαρέρο, ενώ λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Μαδρίτη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χοακίν Αλμούνια.

Στην εντατική κλινική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εισήχθη αιφνιδίως, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια της κηδείας του επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Αλεξανδρίδη, που απεβίωσε. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Ως απάτη, χαρακτήρισε το νέο γάλα γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Γ. Μαγουλάς, ενώ ο αντιπρόεδρος και καθηγητής μηχανικής τροφίμων στο ΑΠΘ, Χάρης Λαζαρίδης, αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους που οδήγησαν το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), να προβεί σε αυτήν την καταγγελία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το νέο γάλα της εταιρείας με την ονομασία "παστεριωμένο γάλα υψηλής παστερίωσης", διακινείται στο ψυγείο και προωθείται στους καταναλωτές ως παστεριωμένο γάλα με εκτεταμένη διάρκεια ζωής, ενώ είναι γάλα μακράς διαρκείας που δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κατανάλωση φρέσκου, παστεριωμένου γάλακτος.

Αρνητικές επιπτώσεις στις απορροφήσεις των κονδυλίων θα προκαλέσουν οι διαφαινόμενες αντιδράσεις που θα επιφέρει η αναδρομική φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών των τεχνικών εταιριών. Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Η Τάξεως (ΣΤΕΗΤ) σε ανακοίνωσή του. Οι εταιρίες μέλη του ΣΤΕΗΤ συναντήθηκαν ξανά προκειμένου να συζητήσουν τις συνέπειες από την αναδρομική φορολόγηση και αποφασίστηκε να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα κληθούν και όλες οι άλλες θιγόμενες εταιριών κατώτερων τάξεων με θέμα την υιοθέτηση τρόπων αντίδρασης.

Σε φυλάκιση δύο ετών - με τριετή αναστολή - καταδικάστηκε από το αυτόφωρο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης ο πρώην διευθυντής του ΙΚΑ που συνελήφθη την ώρα που προμήθευε σε ασφαλισμένο - έναντι αμοιβής - βεβαίωση μη οφειλής στο ίδρυμα. Πρόκειται για τον 62χρονο Χριστόφορο Γριμπίζη, συνταξιούχο, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω από αστυνομικούς στις 31 Οκτωβρίου, μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στην οδό Αριστοτέλους, την ώρα που εισέπραττε 80.000 δραχμές από εστιάτορα για να του εξασφαλίσει μια βεβαίωση.

Έντονα νευρική ήταν χθες η αγορά στη Σοφοκλέους. Ο δείκτης παρουσίασε σημαντικές αυξομειώσεις και από την πλευρά των επενδυτών ήταν έκδηλος ο προβληματισμός για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Η νευρικότητα αυτή εκφράστηκε αρχικά με μικρή άνοδο, στη συνέχεια κάμψη της τάξεως έως και 3, 5%, μερική ανάκαμψη μέχρι στο μείον 0,77%, νέα πτώση στο 2,5%, γύρισμα σε οριακά κέρδη για να κλείσει τελικά με μικρές απώλειες. Η αναμενόμενη παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να δώσει ρευστότητα, έριξε μεν τα επιτόκια, αλλά το κλίμα δύσκολα θα αποκατασταθεί πλήρως στην αγορά το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως εκτιμούσαν κορυφαία στελέχη του Χρηματιστηρίου.

Ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, εκτιμά ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί εντός του 1998 - 1999. Όπως γράφει στην καθημερινή του στήλη στη "Σαμπάχ", "βρισκόμαστε μπροστά σε δύο επιλογές: 'Η θα επιτευχθεί συμφωνία και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ενταχθούν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ή σε περίπτωση μη λύσης, η ελληνοκυπριακή πλευρά", κατά την έκφρασή του, θα ενταχθεί στην ΕΕ και η τουρκοκυπριακή θα ενοποιηθεί με την Τουρκία. Ο Μπιράντ, αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και οφέλη για την Τουρκία από την επίλυση του Κυπριακού. Σημειώνει ότι με την ένταξη στην Ε.Ε., οι Τουρκοκύπριοι θα βελτιώσουν την οικονομία τους, θα μπορούν να παρεμβάλουν εμπόδια σε ελληνικά βέτο για την Τουρκία, ενώ για όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση της ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

Την άποψη ότι η νέα στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο Ιράκ, αποτελεί πλέον την κλιμάκωση των επεμβάσεων της χώρας αυτής και δεν στρέφεται μόνο εναντίον του ΡΚΚ, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ρωσίας, Γκενάντι Ταρασόφ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μιλλιέτ". Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι "οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας έχουν εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις στο ιρακινό έδαφος. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να έχουν επικίνδυνες συνέπειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή". Επίσης, η "Μιλλιέτ" σημειώνει ότι ο κ. Ταρασόφ, πρόσθεσε ότι η Διεθνής Κοινότητα, απαιτώντας από τη Βαγδάτη τον σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ, πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίζει τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αναμένεται στις συναντήσεις του με τον Αζέρο πρόεδρο, Γκαϊντάρ Αλίεφ, να προωθήσουν το σχέδιο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τζεϋχάν. Στο θέμα αυτό, αναφέρεται και η τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν", η οποία διερωτάται αν υπάρχει το ενδεχόμενο να επανέλθει στην επικαιρότητα η πρόταση της αμερικανικής εταιρίας Amoco για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τζεϋχάν. Η πρόταση της Amoco έγινε τόσο προς την κροατική εταιρία πετρελαίων του Αζερμπαϊτζάν "Socar", όσο και προς την τουρκική "Botas". Πάντως, σύμφωνα με την "Ζαμάν", έναντι της γραμμής Μπακού - Τζεϋχάν που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αναμένεται ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Μπορίς Νεμτσόφ, να αναζητήσει υποστήριξη στη θέση της χώρας του. Στο μεταξύ, καταλήγει η εφημερίδα, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαήλοβα, "που βρίσκεται εδώ και τρεις μέρες στο Μπακού προβαίνει σε παρασκηνιακές ενέργεις για τη γραμμή Μπακού - Σούψα - Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης".

Το μόνιμο Συμβούλιο των Πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συναντήθηκε για να συζητήσει τη γενική κατάσταση στην Αλβανία αλλά και τις διεθνείς δραστηριότητες που διεξάγονται για τη βοήθεια της χώρας, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ έδειξε την ικανοποίησή του για τα ενθαρρυντικά βήματα που κάνει η αλβανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 29ης Ιουνίου. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, το συμβούλιο εκτίμησε τα αποτελέσματα των συνεδρίων της Ρώμης και των Βρυξελλών, ενώ τόνισε ότι θα προσφέρει τη βοήθειά του και θα παράσχει τις δυνατότητες που πρόσφερε η συμφωνία της Εμπορικής Συνεργασίας του 1992.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 13 November 1997 - 7:40:15 UTC