Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.11.1997

''Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχουν συνθήκες ηρεμίας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή'', δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. ''Η χώρα μας'', τόνισε ο κ. Ρέππας, ''επιδιώκει φιλικές και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες και η πολιτική της βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο''. ''Αυτοί που δεν έχουν αυτούς τους στόχους, μεταξύ των οποίων, πιθανότατα είναι και η Τουρκία, επιδιώκουν την ένταση'', πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι τα προβλήματα προκαλούνται αν μια πολιτική υπερβαίνει αυτές τις αρχές, κάτι που κάνει η Τουρκία. Αναφερόμενος στα επεισόδια που εκδηλώθηκαν έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε το φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προέβη σε αποδοκιμασία των επεισοδίων αυτών και τόνισε ότι η Ελλάδα δε συμφωνεί με έκνομες δραστηριότητες μισαλλόδοξων στοιχείων. Ανέφερε επίσης ότι η αντιπροσωπεία των ξένων επιχειρηματιών είχε ενημερωθεί για τη θέση της κυβέρνησης, η οποία και δεν ενθαρρύνει τέτοιου είδους ενέργειες.

Την βεβαιότητα ότι η δραχμή θα κερδίσει τη μάχη με τους κερδοσκόπους, εξέφρασε, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Το Συμβούλιο ασχολήθηκε με την κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών του ευρύτερου κρατικού τομέα, ωστόσο εξετάστηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας και το μέτωπο της δραχμής, καθώς και η πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όσους επιχειρούν κερδοσκοπικά παιχνίδια με το εθνικό νόμισμα. Χαρακτήρισε μεγάλο σεισμό την κρίση στο Χρηματιστήριο και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υφίστανται οι επιδράσεις της κρίσης αυτής. Δεν απέκλεισε νέα επίθεση στη δραχμή και υπογράμμισε ότι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας είναι η θωράκισή της. "Παροδική" χαρακτήρισε την κρίση του Χρηματιστηρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. "Θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με την αποφασιστικότητα που αντιμετωπίσαμε και την κρίση του 1994 και με την ίδια επιτυχία", τόνισε ο κ. Παπαντωνίου.

Την κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ορθολογικότερη λειτουργία του, αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Στους οργανισμούς αυτούς περιέχονται, όπως είπε ο κ. Ρέππας, η κατάργηση του ΕΛΚΕΠΑ ή η συγχώνευση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί, αφού αναληφθούν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και πρόσθεσε ότι με το μέτρο αυτό δεν καταργούνται δραστηριότητες, ενώ δεν τίθεται θέμα για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, οι οποίοι θα μεταταχθούν όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Ασφαλιστικές δικλείδες για τα δημόσια έργα θα καθιερωθούν με νομοσχέδιο - τομή που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Αυτό τόνισε, στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα θα προχωρήσουν κανονικά. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο "για όργιο διαφθοράς, διαπλεκομένων συμφερόντων, οσμές σκανδάλων και ρεμούλες στις αναθέσεις δημοσίων έργων". Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι περιπτώσεις αναθέσεων που δόθηκαν ακόμα και στον δέκατο τρίτο μειοδότη.

Απαισιόδοξος για τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κρήτη, εμφανίστηκε ο Παντελής Οικονόμου, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Πνευματικό Κέντρο Σταυρούπολης. Αναφερόμενος στην πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία επισήμανε ότι η οικονομική ανάπτυξη χωρίς εθνική ασφάλεια δε νοείται. ''Και η δική μας εθνική ασφάλεια εμπεδώνεται με ένα και μόνο τρόπο: να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι το κόστος από την αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που αποκομίζει.''.

Για διατάραξη κοινής ειρήνης, κατηγορούνται από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, δύο νεαροί οι οποίοι φέρονται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το κτίριο του Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας υπηρεσίας, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του 24χρονου φοιτητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Δημήτρη Κανάκη και του ιδιωτικού υπαλλήλου, Νίκου Γαβριηλίδη 23 ετών και τους παρέπεμψε να δικαστούν στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο φοιτητής της Ιατρικής, την ώρα των επεισοδίων φέρεται να εκτόξευε κέρματα εναντίον ατόμων που επρόκειτο να πάρουν μέρος στην ελληνοτουρκική ημερίδα με θέμα το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ. Επίσης, ο 23χρονος συγκατηγορούμενος του, φέρεται ότι επιτέθηκε και κλώτσησε επιχειρηματία έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου, στην οδό Τσιμισκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κανάκης κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Κ. Ιωαννίδη, δεν αρνήθηκε ότι έριξε κέρματα και ισχυρίστηκε ότι τα πέταξε από αγανάκτηση χωρίς να έχει πρόθεση να χτυπήσει κάποιον από τους συνέδρους. Ο νεαρός ιδιωτικός υπάλληλος είπε ότι δεν είναι αυτός που κλώτσησε τον επιχειρηματία και ότι τον συνέλαβαν κατά λάθος μέσα στην αναταραχή που επικρατούσε. Και οι δύο ζήτησαν και πήραν προθεσμία μέχρι την επόμενη Δευτέρα, ενώ με απόφαση του δικαστηρίου αφέθησαν και οι δύο ελεύθεροι μέχρι την ημέρα της δίκης.

Αποζημιώσεις ύψους 32 εκατομμυρίων δολαρίων πρέπει να πληρώσει η Γερμανία στην πόλη Δίστομο, οι κάτοικοι της οποίας κατακρεουργήθηκαν το 1944 από ναζιστικά στρατεύματα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου Λειβαδιάς. Αυτό υπογραμμίζουν σε δημοσιεύματά τους, οι εφημερίδες "Prace" και "Hospodarske Noviny", με πηχυαίους τίτλους όπως: "Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου". Οι εφημερίδες αναφέρονται ιδιαίτερα στις δηλώσεις του νομάρχη Βοιωτίας, Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει την άποψη ότι η Γερμανία πρέπει να αποζημιώσει τα θύματά της. Ο κ. Σταμούλης επισήμανε ότι η απόφαση θα επιδοθεί σε Γερμανούς αξιωματούχους και ότι η Βόννη έχει το δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης οι οικογένειες των 130.000 εκτελεσθέντων Ελλήνων και οι οικογένειες των 300. 000 θυμάτων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου από την πείνα. Όμως, η Γερμανία δεν προτίθεται να ακολουθήσει και να "εκτελέσει" την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τις εφημερίδες, από τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Αλεξάντερ Αλαντ, ο οποίος χαρακτήρισε τις αγωγές κατά της Γερμανίας παράνομες, ισχυριζόμενος ότι οι διεκδικήσεις ενώπιον ελληνικών δικαστηρίων μεμονωμένων Ελλήνων κατά της Γερμανίας, με βάση τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών που βρίσκονται στα φανάρια έδωσε στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Πιπεργιά, ο κ. Ρωμαίος ανέφερε ότι σε χρονικό διάστημα περίπου ενός χρόνου, έχουν αποσταλεί στον Εισαγγελέα 1.247 ανήλικοι και 112 ενήλικες, στην πλειονότητά τους γονείς αυτών παιδιών, οι οποίοι, έχει διαπιστωθεί, ότι βρίσκονται πίσω από την εκμετάλλευσή τους. Ο κ. Ρωμαίος σημείωσε ότι τα παιδιά των φαναριών αντιμετωπίζονται με ευαισθησία από την αστυνομία, γιατί δεν είναι κάποιοι εγκληματίες, αλλά κάποια παιδιά. Ετσι, με τις υπηρεσίες ανηλίκων προσπαθούμε -τόνισε- να ανακαλύψουμε εκείνους που βρίσκονται πίσω από αυτή. Πρόσθεσε ακόμα ότι όσα μαζεύονται, δεν στέλνονται κατευθείαν στον Εισαγγελέα, αλλά υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, προκειμένου τα περισσότερα από αυτά και όταν δε διαπιστώνεται κάποια ευθύνη, να περιθάλπονται. Για το λόγο αυτό, είπε ο υπουργός, δημιουργούνται κάποια πρόσθετα κέντρα, κυρίως στην Αθήνα όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ώστε να βρίσκουν στέγη για κάποιο διάστημα μέχρι να διαπιστωθεί ότι έχουν ανάγκη προστασίας και περίθαλψης.

Για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τεργέστη, τον προϋπολογισμό της Βουλής, αλλά και τα έργα που προωθούνται, καθώς και για το νομοθετικό έργο, ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης τους δημοσιογράφους. Αναφερόμενος ο πρόεδρος της Βουλής στη Διάσκεψη της Τεργέστης, επισήμανε ότι το θέμα που κυριάρχησε ήταν το οικονομικό έγκλημα για το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, στις ομιλίες των ομολόγων του, διέκρινε τον πανικό για τις διαστάσεις που έχει πάρει.

Προκαταρτική εξέταση διέταξε η εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σε νοσοκομείο της πόλης εντοπίστηκε θανατηφόρο μικρόβιο, που θεωρείται υπεύθυνο για το θάνατο δύο ασθενών. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χ. Βουρλιώτης, ανέθεσε σε πταισματοδίκη να ερευνήσει αν όντως έχει εντοπιστεί το μικρόβιο "ασινετομπάκτερ" στη νευροχειρουργική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και κυρίως αν εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους σε ασθενείς και εργαζομένους.

Θρασύτατη ληστεία με "λεία" περίπου δέκα εκατομμύρια δραχμές διέπραξαν δύο άγνωστοι στα γραφεία της ΔΟΥ Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη. Oι ληστές κρατώντας περίστροφα εισέβαλαν στα γραφεία της εφορίας, στην οδό Ειρήνης 17 και αφού ακινητοποίησαν δεκάδες υπαλλήλους και πελάτες κατευθύνθηκαν στο ταμείο και ζήτησαν από τον υπάλληλο να τους παραδώσει τα χρήματα. Αφού τα τοποθέτησαν σε νάυλον σακούλα επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που είχαν σταθμεύσει στο πεζοδρόμιο, έξω από το κτίριο όπου λειτουργεί η εφορία και εξαφανίστηκαν. Λίγο αργότερα εγκατέλειψαν τη μοτοσικλέτα επιβιβάστηκαν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, μάρκας Χόντα - το οποίο είχαν κλέψει - και εξαφανίστηκαν.

Μαφιόζικη ληστεία με θύμα υπάλληλο σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος, σημειώθηκε στην περιοχή Κατερίνης, από δύο αγνώστους που απέσπασαν ξένα χαρτονομίσματα και μια επιταγή αξίας 15 εκατομμυρίων δραχμών, κατά τη δήλωσή του. Όπως κατήγγειλε στην ασφάλεια Κατερίνης, ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Θεοχάρης Βασιλείου 60 ετών, την ώρα που κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του έξω από την Κατερίνη τον ακολούθησαν δύο άγνωστα άτομα. Οι ληστές που επέβαιναν σε φορτηγό αυτοκίνητο έκλεισαν τον δρόμο με αποτέλεσμα το ΙΧ του απόστρατου αξιωματικού να βρεθεί μέσα σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Κατερίνης - Παραλίας. Ο ένας από τους δράστες που φορούσε κουκούλα έσπασε με σιδηρολοστό το τζάμι της πόρτας του αυτοκινήτου και "άρπαξε" την τσάντα του 60χρονου που περιείχε την επιταγή, 1.300 δολαρίων ΗΠΑ και 510 γερμανικών μάρκων. Προτού ο υπάλληλος προλάβει να αντιδράσει, ο κουκουλοφόρος με το λοστό πήρε την τσάντα από το κάθισμα του συνοδηγού, επιβιβάστηκε στο φορτηγό που οδηγούσε ο συνεργός του και εξαφανίστηκαν.

Νέες σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην αγορά της Σοφοκλέους. Η χθεσινή εικόνα ήταν αναμενόμενη, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων που υπήρξαν στην διατραπεζική αγορά από το πρωί. Έτσι αρκετοί ήταν εκείνοι - κύρια θεσμικοί - οι οποίοι και ρευστοποίησαν μέρος του χαρτοφυλακίου τους, προκειμένου να αποκομίσουν τα οφέλη που προσέφεραν τα εξωπραγματικά επιτόκια. Αντίθετα περιορισμένες ήταν οι πωλήσεις από ιδιώτες επενδυτές. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.488,53 μονάδες σημειώνοντας κάμψη κατά 4,02%. Στην αρχή της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης δέχθηκε σημαντικότατες πιέσεις και σε κάποιο βρέθηκε να χάνει 5,68% και 88 μονάδες. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίσθηκαν.

Δεν πρέπει να αποκλείουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι αν και οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, εμείς για κάθε ενδεχόμενο εξοπλιζόμαστε. Επιστρέφοντας από το Λονδίνο στην Κύπρο ο κ. Κασουλίδης, χαρακτήρισε δυνατή την ανακοίνωση υπέρ των κυπριακών θέσεων που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας, διότι, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην αρνητική στάση, της τουρκικής πλευράς κατά τις απευθείας συνομιλίες του καλοκαιριού, καθώς και στις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου και για ενσωμάτωση των κατεχόμενων.

Ο Διοικητής του στρατού ξηράς της Τουρκίας, Χουσείν Κιβρίκογλου, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της άσκησης "Ταύρος '97", φθάνει τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, στην κατεχόμενη Κύπρο. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο αύριο, θα καταπλεύσουν στα κλειστά λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας και θα προσγειωθούν πολεμικά αεροσκάφη F-4 και F-16 στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, στα κατεχόμενα.

Αυτό που έχει σημασία είναι η επίσημη θέση των κυβερνήσεων ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος και ότι το στάτους κβο στην Κύπρο πρέπει να ανατραπεί, και όχι τα διάφορα λάθη που ξεστομίζουν οι διάφοροι ξένοι αξιωματούχοι από λάθος. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, Μπεν Γκίλμαν, να προσφωνήσει τον Ραούφ Ντενκτάς ως "Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας" καθώς και παρόμοιο "λάθος", το οποίο έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Την ικανοποίηση του για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του συμποσίου με θέμα: ''Θεσσαλονίκη. Βενιζέλος - Ατατούρκ'', εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο κ. Γιλμάζ έκρινε λυπηρό το γεγονός, τόνισε όμως ότι σε κάθε χώρα μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι φανατικοί που δεν επιθυμούν την ειρήνη, ενώ υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό δε θα επηρεάσει τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στη Βαλκανική Συνάντηση Κορυφής στην Κρήτη.

Με τίτλο ''Νέο μοντέλο για τα Βαλκάνια προτείνει η Ελλάδα'' η εφημερίδα ''Ντούμα'' αφιερώνει κύριο άρθρο της στην επικείμενη Βαλκανική Συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί από 2 - 4 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Ντούμα'', η Ελλάδα θα παρουσιάσει στην Κρήτη, πακέτο προτάσεων για τη στενότερη συνεργασία και την οικοδόμηση πολιτισμένων σχέσεων στα Βαλκάνια κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέθηκε από χθες σε εφαρμογή ο νόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Σερβία, ο οποίος προβλέπει την αποκρατικοποίηση του 80% των δημοσίων επιχειρήσεων της Σερβίας. Την παρουσίαση του νόμου αυτού έκανε ο υπουργός ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας, Μίλαν Μπέκο.

Ο Μίχοβιλ Μάλμπασιτς, βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολυμερείς σχέσεις θα εκπροσωπήσει τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης. Η απόφαση αυτή πάρθηκε χθες και αμέσως γνωστοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Σεράγεβο.

Τη δημοπρασία για την κατασκευή του πρώτου τμήματος του οδικού άξονα Ανατολής - Δύσης, δηλαδή του τμήματος Δυρραχίου - Ρογκοζίνας, ανέλαβαν η ελληνική εταιρία "Σαραντόπουλος" και η ιταλική "Φαλκεόνε". Η αξιολόγηση έγινε από κοινή επιτροπή Αλβανών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων.

Θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν σήμερα στα πελάγη, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 18 και στα νησιά από 11 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 1 November 1997 - 9:40:31 UTC