Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.10.1997

Συντηρεί το κλίμα της έντασης η Αγκυρα, λίγες μόνο ημέρες πριν τη συνάντηση των Σημίτη-Γιλμάζ στη συνάντηση κορυφής στην Κρήτη. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα επιδιώκει θερμό επεισόδιο με στόχο να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να προκαλέσει η Τουρκία θερμό επεισόδιο στην περιοχή, με στόχο την αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας. Μάλιστα, το προσδιόρισε από τώρα και μέχρι τον Φεβρουάριο - Μάρτιο, που συμπίπτει με τις κυπριακές προεδρικές εκλογές. Ενημερώνοντας ο κ. Τσοχατζόπουλος, κεκλεισμένων των θυρών, τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς και για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Από το 1995 παρατηρείται έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας γιατί η Αγκυρα θέλει να κατοχυρώσει το ρόλο της ως υπερδύναμη. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι δαπανά δύο δισ. δολάρια το χρόνο για παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου". Ο υπουργός Αμυνας, συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι "το 1995 η Αγκυρα άλλαξε το αμυντικό της δόγμα στη κατεύθυνση της αλλαγής του στάτους κβο στο Αιγαίο και της νομιμοποίησης των τετελεσμένων στην Κύπρο. Το έχει έτσι προσδιορίσει, ώστε να μπορεί να κάνει ταυτόχρονα δυόμισι πολέμους".

''Η Ελλάδα επιδιώκει η Βαλκανική Διάσκεψη στην Κρήτη να τελειώσει με την υπογραφή διακήρυξης στην οποία θα γίνεται αναφορά στην ανάγκη του σεβασμού των συνόρων, στην τήρηση των Διεθνών Κανόνων και του Διεθνούς Δικαίου και στην αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαστηρίου'', δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης από 2 - 4 Νοεμβρίου. Ο κ. Ρέππας επέμεινε στο βαλκανικό χαρακτήρα της διάσκεψης, θέλοντας να αποτρέψει την ''ελληνοτουρκοποίηση'' της, όπως χαρακτηριστικά είπε. Σε ερώτηση αν η υπογραφή της Διακήρυξης από την Τουρκία θα σημαίνει επιστροφή στο πνεύμα της Μαδρίτης, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι θα πρόκειται για ένα θετικό βήμα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνει στην πράξη η Τουρκία.

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το κτίριο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ''Θεσσαλονίκη. Βενιζέλος - Ατατούρκ'' αποδοκίμασε με δήλωσή του το βράδυ, ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. ''Εκφράζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αποδοκιμασία των ενεργειών στις οποίες προέβησαν ανεύθυνοι διαδηλωτές σήμερα το απόγευμα μπροστά στο κτίριο του ΕΒΕΘ. Εκδηλώσεις όπως αυτές, με ανεύθυνο τρόπο επιδιώκουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εικόνα της χώρας μας, μιας χώρας απόλυτα δημοκρατικής και φιλειρηνικής'', δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης και κατέληξε: ''Η υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας είναι αυτή που με σύνεση και αποφασιστικότητα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα''.

Την εκτίμηση ότι δε θα υπάρξει καμία ιδιαίτερη εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά θέματα, εξέφρασε σε δηλώσεις του, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ τόνισε ότι στη διάσκεψη Κορυφής της Κρήτης, δεν πρόκειται να συζητηθούν επί της ουσίας θέματα τα οποία η Αγκυρα θεωρεί ''ανοιχτά''. Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει μια προσπάθεια της Τουρκίας να θεωρηθεί η Διάσκεψη της Κρήτης, ως Διάσκεψη που θα ασχοληθεί με τα ελληνοτουρκικά και όχι με τα βαλκανικά θέματα. Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα ΜΜΕ να βοηθήσουν να αναδειχθεί το πραγματικό βάρος της ελληνικής πρωτοβουλίας και να μην υποβαθμιστεί στο όνομα οποιωνδήποτε διμερών επαφών.

Αρχίζει σήμερα σε όλη την Ελλάδα η απεργία των φαρμακοποιών, όπως αποφάσισαν οι ίδιοι το στη συνεδρίασή τους, παρά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Κώστα Γείτονα για την κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων που συμπεριλαμβάνονταν στις τιμές των φαρμάκων. Οι φαρμακοποιοί ζήτησαν εγγράφως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου τα διοικητικά συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των συλλόγων Αττικής και Πειραιά προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, η μείωση στις τιμές των φαρμάκων θα φτάσει το 10% για το καταναλωτικό κοινό, όμως τα κέρδη των φαρμακοποιών θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα Το κέρδος για τους καταναλωτές ανέρχεται στα 16 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που θα καλυφθεί από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και το εξοδολόγιο του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ, ταμεία που ήδη αγοράζουν τα φάρμακα φτηνότερα.

Αρχίζει σήμερα η διάθεση του φθηνότερου πετρελαίου θέρμανσης. Η συνεχής επιδείνωση του καιρού και η μεγάλη ζήτηση που αναμένεται να εκδηλωθεί, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να ομαλοποιηθεί η αγορά, εξέφρασε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Βορείου Ελλάδος, Γεώργιος Ηλιάδης. Πάντως, τα νοσοκομεία και τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θερμαίνονται στην πλειοψηφία τους κανονικά, αφού οι επικεφαλής των ιδρυμάτων μερίμνησαν έγκαιρα για την πραγματοποίηση προμηθειών πετρελαίου θέρμανσης.

Αυξημένος κατά 14,22% είναι ο νέος προϋπολογισμός της Βουλής για το 1998 σε σύγκριση με τον περσινό. Συγκεκριμένα, ο νέος προϋπολογισμός του Σώματος, που ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου και θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα, ανέρχεται σε 29 δισ. 140 εκατ. δραχμές, έναντι 25 δισ. 513 εκατ. δραχμές που ήταν για το 1997. Τα συνταγματικά βάρη στον προϋπολογισμό του 1998 είναι 9 δισ. 821 εκατ. 600 χιλ. δραχμές, ενώ τα κονδύλια για την ολοκλήρωση ή την κατασκευή νέων έργων του Κοινοβουλίου σχεδόν τριπλασιάστηκαν, αφού φθάνουν στα 3 δισ. 958 εκατ. δρχ από 1 δισ. 887 εκατ. που είχαν προϋπολογισθεί για το 1997. Να σημειωθεί, τέλος, ότι από τον προϋπολογισμό του 1996 θα επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 1 δισ. 301 εκατ. 804 χιλ δραχμές.

Αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία στα επτά ορεινά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, που είχαν αποκλειστεί από το πυκνό χιόνι, ενώ σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, η κακοκαιρία παρουσιάζει ύφεση. Όπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές διευθύνσεις, στη Βόρεια Ελλάδα από χθες το απόγευμα άρχισε σταδιακά η αποκατάσταση της συγκοινωνίας σε ολόκληρο το οδικό επαρχιακό δίκτυο. Στο μεταξύ, στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με θέμα την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε περίπτωση επιδείνωσης του καιρού, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και ενημέρωση για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Στη σύσκεψη του περιφερειακού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης (ΠΣΕΑ) αποφασίστηκε να ληφθούν, μέσω της τροχαίας Θεσσαλονίκης, μέτρα για τον προορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων (χωρίς αλυσίδες) σε περίπτωση χιονόπτωσης ή παγετού. Όπως ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση νέας κακοκαιρίας.

Το Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνική Χαρτοθήκη (ΕΚΕΧΧΑΚ), φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ένα υψηλού επιπέδου Κέντρο επιστημονικής πολιτιστικής και εκπαιδευτικής έρευνας, αναδεικνύοντας τον χάρτη ως ένα αγαθό παιδείας, πολιτισμού και εθνικής αυτογνωσίας''. Στην επισήμανση αυτή προέβη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα την Εθνική Χαρτοθήκη. Η στέγασή της σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, θα γίνει σε κτίριο που παραχώρησε στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στο στρατόπεδο Κόδρα.

Ημερίδα με θέμα "Αισθητική Παιδεία - Δημιουργία" οργανώνουν οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Κοζάνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μέρες Εκφρασης και Δημιουργίας". Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 1997, στις 10.30 στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε σπουδαστές, φοιτητές και σε στελέχη πολιτιστικών φορέων.

Ένα τελείως αγνοημένο από τους ιστορικούς κεφάλαιο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, αυτό της κοσμικής Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής από το 1300 ως το 1500 παρουσιάζεται στην ομώνυμη έκθεση που εγκαινιάζεται στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στις 2 Νοεμβρίου. Την έκθεση, που παρουσιάζεται στα Λουτρά "Παράδεισος" θα εγκαινιάσει στις 8 μμ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Από τις 3 ως τις 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για το ίδιο θέμα στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Αντικείμενο της έκθεσης και του συνεδρίου αποτελούν ο 14ος και 15ος αιώνας, που σημαδεύουν την Ευρώπη με δύο μεγάλες όσο και μοναδικές διαδικασίες αλλαγής. Την αντικατάσταση του Βυζαντινού Πολιτισμού από τον επερχόμενο Οθωμανικό στην Ανατολή, και τον βαθμιαίο παραμερισμό στη Δύση του πολιτισμού του Μεσαίωνα από ρεύμα της Αναγέννησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Κυπριακή Αδελφότητα για Βρετανούς βουλευτές, για να τιμηθεί η Κυπριακή Ανεξαρτησία, τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για διευθέτηση του πολιτικού μας προβλήματος. Aυτό μπορεί να γίνει, είπε, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει ουσιαστική πρόοδο κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών στη Γενεύη με την υποβολή όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς και τα βήματα που κάνει η Τουρκία για να εφαρμόσει την απειλή της να ενσωματώσει τα κατεχόμενα.

Βέβαιη θεωρείται πλέον η συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Φατός Νάνο με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου. Στα Τίρανα, επικρατεί αισιοδοξία για τη συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η πρόταση από τον κ. Μιλόσεβιτς. Τόσο, οι πολιτικοί παράγοντες της Αλβανίας, όσο και ο Τύπος, τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας συνάντησης, η οποία θα εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας ένα διάλογο που θα βασίζεται σε κριτήρια ή προϋποθέσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Albanian Daily News", αυτή φαίνεται να είναι και η θέση του κ. Νάνο. "Μετά από δύο εβδομάδες διαβουλεύσεων, το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τις δυνατότητες συγκρότησης βουλγαρορουμανικής στρατιωτικής μονάδας για συμμετοχή σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές, εξέτασαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, Μίχο Μίχοφ και της Ρουμανίας, Κωνσταντίν Ντεντζεράτου, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση εργασίας στην παραδουνάβια πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας. Οι δυο πλευρές συζήτησαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της άμυνας στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των χωρών αυτών για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.

Το δεύτερο μέρος της δίκης του πρώην βουλευτή Γκαφούρ Μαζρέκου ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αλβανού βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, άρχισε στο δικαστήριο των Τιράνων. Ο κατηγορούμενος σήμερα διέψευσε μετάδοση του BBC σύμφωνα με την οποία φέρεται να έχει επιφυλάξεις για το σώμα των ενόρκων. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο Αζέμ Χαϊντάρι δεν παρέστη στη διαδικασία κατά την οποία εξετάστηκε ως μάρτυς ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκραμόζ Ρουσι, ο οποίος ήταν παρών από την αρχή του επεισοδίου. Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Μαζρέκου πυροβόλησε τον Χαϊντάρι εντός του κοινοβουλίου με αποτέλεσμα να αρθεί η βουλευτική του ασυλία και να κατηγορηθεί ως κοινός εγκληματίας. Ο πρωθυπουργός Φατός Νάνο είχε τότε καταδικάσει το επεισόδιο και έπαυσε τον Μαζρέκου από τα καθήκοντά του.

Πολύ ισχυροί άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και το βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα κεντρικά ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από - 2 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 5 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 31 October 1997 - 7:40:17 UTC