Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.10.1997

Βήμα καλής θελήσεως προς την τουρκική πλευρά έκανε η ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη. Για πρώτη φορά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αθ. Τζογάνης παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε η τουρκική πρεσβεία για την εθνική γιορτή της γειτονικής χώρας. Η παρουσία του στην τουρκική πρεσβεία έγινε σε ανταπόδοση της αντίστοιχης του στρατηγού Καρανταγί στη δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, τον περασμένο Μάρτιο. "Η παρουσία μου στη δεξίωση σημαίνει ότι και η Ελλάδα και οι Ελληνες και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, αγαπούν την ειρήνη και εργάζονται για την ειρήνη. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να πούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες, ισχυρές, αποφασισμένες και ικανές να προστατεύσουν την εθνική ακεραιότητα και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ.Τζογάνης.

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί στη Διάσκεψη της Κρήτης να κυριαρχήσουν τα διμερή ζητήματα, αλλά επιδιώκει την προβολή των γενικότερων προβλημάτων της Βαλκανικής, τόνισε ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 2-4 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. "Η διάσκεψη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους ηγέτες των βαλκανικών χωρών να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για το μέλλον των χωρών στην νοτιοανατολική Ευρώπη, θέματα που αφορούν στην οικονομική συνεργασία, την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και τη διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για κατασκευασμένα προβλήματα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην επιστολή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγού Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, προς τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, με την οποία ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ελληνορωσικής συνεργασίας στο Αιγαίο. Ο Υπουργός Τύπου, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Καρανταγί κατασκευάζει προβλήματα, ίσως επειδή η Τουρκία έχει απογοητευτεί από την πορεία διεθνώς των μεγάλων εθνικών της θεμάτων. Πρόσθεσε ακόμη ότι η επιστολή είναι γεμάτη από ισχυρισμούς που εύκολα ανατρέπονται.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία από τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στην αποστολή τους όταν και αν χρειασθεί. ''Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας λαμβάνουν καθημερινά μέτρα και είναι καθόλα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση οπουδήποτε'', τόνισε ο κ. Τζογάνης, ο οποίος ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που μπορεί να προκληθεί από ένα τυχαίο ή προγραμματισμένο περιστατικό, όπως είπε.

Η γενική αίσθηση είναι ότι πρέπει να υπάρχει φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να αποκλιμακωθεί η υψηλή ένταση δήλωσε ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Ραχμί Κότς, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον κ. Σημίτη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν μετέφερε μήνυμα του κ. Σημίτη προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ είπε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός του έδωσε κάποιο μήνυμα, του οποίου απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο. Ο υπουργός τύπου Δημήτρης Ρέππας, όμως, διέψευσε την ύπαρξη μηνύματος Σημίτη προς Γιλμάζ.

Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιφέρεια, ενώ θα προωθηθούν οπωσδήποτε η Εγνατία Οδός και η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα σχετικά με την πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων στην περιφέρεια. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το πρόβλημα είναι ότι όλα τα έργα προχωρούν ταυτόχρονα και αυτό απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση. Για να μπορέσει λοιπόν η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές, δημιούργησε νέο σχήμα χρηματοδότησης και με την προοπτική του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ετσι, θα γίνει μεταφορά ορισμένων πόρων και θα ενισχυθούν τα έργα αυτά από το Κοινοτικό Πλαίσιο του οποίου η χρηματοδότηση αρχίζει από το 2000. Δεν είναι καθόλου σκοπός της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την περιφέρεια, είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσοβόλα για αθηνοκεντρική πολιτική σε βάρος της περιφέρειας.

Στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον ''Ι. Καποδίστρια 2'' που θα αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των ευρύτερων περιοχών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λάμπρος Παπαδήμας. Μιλώντας στις δύο συνεδριάσεις -το πρωί και το απόγευμα- της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, ο υφυπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες για το ''Καποδίστριας 2'' θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ψηφισθεί από την ολομέλεια το συζητούμενο νομοσχέδιο. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι μέχρι την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου θα υπάρξουν δύο φάσεις : πρώτον, θα γίνει η ανάθεση για την οργάνωση των μητροπολιτικών περιοχών σε κορυφαίο πανεπιστημιακό Ιδρυμα της χώρας και δεύτερον, θα αρχίσει ευρύτατος πολιτικός διάλογος σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικών κομμάτων.

Η Ρωσία και η Κύπρος είναι κυρίαρχα κράτη και έχουν κάθε δικαίωμα να συνάπτουν διμερείς σχέσεις και να καταλήγουν σε συμφωνίες όπως αυτή για την αγορά των πυραύλων S-300, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ. Μιλώντας με αφορμή την επιστολή Καρανταγί προς το ΝΑΤΟ, ο κ. Μουράτοφ συμφώνησε ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν ουσιαστικά να μετατρέψουν το ζήτημα των πυραύλων S-300, σε ψυχροπολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ωστόσο, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ηγεσία της χώρας του ''ο ψυχρός πόλεμος πέρασε για πάντα''. Επισήμανε ακόμη ότι η Ρωσία, η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουν κάθε δικαίωμα να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με όποιο τρόπο θεωρούν κατάλληλο.

Μια μέρα νωρίτερα από ότι είχε ανακοινωθεί θα αρχίσουν να ισχύουν οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ετσι από αύριο το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται 97,6 δρχ το λίτρο.

Αυξημένη αναμένεται σήμερα η προσέλευση στα φαρμακεία καθώς από αύριο αρχίζει η απεργία διαρκείας των φαρμακοποιών. Ο αριθμός των εφημερευόντων φαρμακείων που θα καλύπτουν τις ανάγκες του κοινού κατά τη διάρκεια της απεργίας, το υπουργείο Υγείας ανέθεσε στους κατά τόπους νομάρχες να ορίσουν κατά την κρίση τους τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Ο υφυπουργός Υγείας αναφορικά με τα αιτήματα που προβάλλουν οι φαρμακοποιοί, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά παρά μόνο για τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διοργανώνει, από χθες έως τις 31 Οκτωβρίου, σεμινάριο, με την ονομασία "ΑΡΗΣ", που αφορά στα όπλα, εκρηκτικά, βιολογικές - χημικές ουσίες και πυρηνικά - ραδιενεργά υλικά. Στόχος του είναι η αύξηση αμοιβαίας γνώσης, η κατανόηση των νομοθετικών συστημάτων και των πρακτικών επιβολής του νόμου, καθώς και η βελτίωση του επιπέδου της εμπειρίας του προσωπικού, που είναι αρμόδιο για την ενιαία δράση στην άσκηση των σχετικών ελέγχων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των όπλων και εκρηκτικών.

Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας έχει ήδη αναπτύξει επιχειρηματικές σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ το 39% των επιχειρηματιών της Μακεδονίας και της Θράκης προτίθεται να δραστηριοποιηθεί μελλοντικά στην περιοχή, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της ICAP ΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η βορειοελλαδική επιχειρηματική δραστηριότητα κατευθύνεται κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρωσία και αφορά στον τομέα του εμπορίου, καθώς στο βιομηχανικό τομέα οι επενδύσεις είναι περιορισμένες.

"Αλλάζοντας την εικόνα, αλλάζοντας συμπεριφορές" είναι ο τίτλος διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα πανευρωπαϊκής έρευνας με τίτλο: "Εικόνες των γυναικών στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ". Επίσημη προσκεκλημένη στο συνέδριο είναι η ηθοποιός Ειρήνη Παπά. Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζει τον τρόπο που απεικονίζονται σήμερα γυναίκες και άντρες στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, το πώς αντιδρούν οι τηλεθεατές και αν ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων γυναικών στα Μέσα Ενημέρωσης, έχει κάποιο αντίκτυπο στο παραγόμενο πρόγραμμα. Η έρευνα έγινε στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φιλανδία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

Ο ρόλος των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, αλλά και η μεταξύ τους συνεργασία στην προώθηση του Πολιτισμού, είναι το θέμα συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη αύριο και μεθαύριο, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Το συνέδριο οργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Καλειδοσκόπιο" από το σύνδεσμο "Les Rencontres", την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στις εκδηλώσεις "Δημήτρια '97".

Φθάνει σήμερα στην Αγκυρα ο αρμόδιος για τα εξωτερικά, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ. Ο κ. Βαν Ντεν Μπρουκ αναμένεται να συναντηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Χικμέτ Τσετίν, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Μιλλιέτ'', η οποία αναγγέλλει την επίσκεψη Βαν Ντεν Μπρουκ στην Αγκυρα, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματισθεί παλαιότερα και δε θα πρέπει να συσχετίζεται με τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου.

Η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα για δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου με τη Βουλγαρία. Αυτό δήλωσε ο εμπορικός εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Βουλγαρία, Αλεξάντερ Σεμερνιόφ, μετά από τη χθεσινή του συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ. Ο κ. Σεμερνιόφ υπογράμμισε πως η δημιουργία της ζώνης είναι μια "μακρά διαδικασία, συνοδευόμενη από αμοιβαίες υποχωρήσεις", και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που και οι δυο πλευρές καθορίσουν τις δυνατότητές τους για τη δημιουργία της ζώνης, η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μπορεί να γίνει έως το τέλος του 1998.

Στα Τίρανα αναμένεται σήμερα ο ειδικός Απεσταλμένος του ΟΑΣΕ και πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι. Κατά την παραμονή του στην αλβανική πρωτεύουσα ο κ. Βρανίτσκι θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με πρωθυπουργό της χώρας, Φατός Νάνο, καθώς και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Θέμα των συνομιλιών θα είναι η σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Αλβανία.

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί σήμερα σε όλη τη χώρα. Νεφώσεις με τοπικές βροχές καταιγίδες και χιόνια ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη βόρειο Ελλάδα, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, αλλά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 30 October 1997 - 8:05:34 UTC