Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.10.1997

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της προκλητικής επιστολής του αρχιστρατήγου της Τουρκίας, Χακκί Καρανταγί, προς τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ -πλήν της Ελλάδας, με την οποία ζητεί τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ελλληνορωσικής συνεργασίας στο Αιγαίο. Η οργάνωση κοινών ελληνορωσικών ασκήσεων στο Αιγαίο, υποστηρίζει στην επιστολή, στρέφονται κατά της χώρας του. Παράλληλα προσθέτει ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας εναντίον των ρωσικών πυραύλων και ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα απειλεί με πρωτοφανή τρόπο τη χώρα του, όταν υποστηρίζει ότι η τουρκική παρέμβαση για τους ρωσικούς πυραύλους συνιστά αιτία πολέμου.

H επιστολή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας στρατηγού Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, επιβεβαιώνει την ενοχή της Τουρκίας για την ένταση στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σχολιάζοντας το περιεχόμενό της. "Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, δεν το έχω ακούσει, αλλά αν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία από τη μεριά της Τουρκίας νομίζω ότι αποκαλύπτει πρώτα από όλα την ενοχή της για την ένταση και την κρίση στην περιοχή", πρόσθεσε.

Κοινή σύσκεψη της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών-Υγείας και Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι για το θέμα των φαρμάκων ενόψει της απεργίας διαρκείας που εξήγγειλαν οι φαρμακοποιοί. Ο υφυπουργός Υγείας κ.Σκουλάκης ζήτησε την κάλυψη με κάθε τρόπο των αναγκών των καταναλωτών σε φάρμακα, ακόμη και με παρέμβαση του εισαγγελέα. Με εγκύκλιο προς τους νομάρχες ο κ. Σκουλάκης ζητά να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε φαρμακεία διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στους ασθενείς.

Το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει σήμερα το ενδεχόμενο να επιτραπεί ο εκτελωνισμός φθηνότερου πετρελαίου θέρμανσης από την προσεχή Παρασκευή, για τον έγκαιρο εφοδιασμό της αγοράς, καθώς η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ θέρμανσης συμπίπτει με το Σαββατοκύριακο.

Συνολική διαπραγμάτευση των παραμέτρων και των προϋποθέσεων που διαμορφώνουν τη όλη σχέση της με την Τουρκία θα επιδιώξει η ΕΕ μέσω τριών διαδοχικών επισκέψεων στην Άγκυρα του κοινοτικού επιτρόπου Χάνς Βαν Ντεν Μπρουκ, του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου , το οποίο έχει την προεδρία της ΕΕ, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ και του Ζακ Πος. Τα αποτελέσματα των επισκέψεων αυτά θα συζητηθούν σε συναντήσεις των 15 αρχίζοντας από την 10η Νοεμβρίου καθώς το Συμβούλιο του Μοντώρφ έδειξε ότι διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ και ιδίως τα σκανδιναβικά κράτη και η Γερμανία , θεωρούν ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής της Τουρκίας σε μία ενδεχόμενη ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη.

Την ανησυχία τους για τις πρόσφατες τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου αλλά και υποστήριξη στην πρόταση του προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση του νησιού, εκφράζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας. Στην τελική διακήρυξη η οποία εκδόθηκε με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η Κοινοπολιτεία επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της για λύση του κυπριακού και την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας εκφράζουν ανησυχία για τη στάση της τουρκικής πλευράς κατά τις συνομιλίες για το κυπριακό και τους όρους που έθεσε. Επίσης καλωσορίζουν το διορισμό παρατηρητή της Κοινοπολιτείας για την Κύπρο.

Η Βρετανία θα εντείνει τις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, στη διάρκεια συνέντευξης ταναβάθμιση των συνθηκών περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Πρώτη ανάμεσα σε 34 υποψήφιες χώρες εξελέγη η Ελλάδα κατά τη χθεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη της 7μελούς Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Χάρη στην έντονη προσπάθεια 8 μηνών, εκ μέρους της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στην ΟΥΝΕΣΚΟ υπό τον Πρέσβη - Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Βασίλη Βασιλικό, η Ελλάδα κατόρθωσε να εκλεγεί μέλος της Επιτροπής ύστερα από απουσία 10 χρόνων, παρά το γεγονός ότι ήταν υποψήφια χώρα σε καθεμιά ψηφοφορία.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 53 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα και τα 56 χρόνια της ίδρυσης του ΕΑΜ διοργανώνουν στις 30 Οκτωβρίου και τις 2 Νοεμβρίου οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΕΑ. Στις 30 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί θα κατατεθούν στεφάνια στους χώρους που στην περίοδο της κατοχής εκτελέστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και συγκεκριμένα στο μνημείο του στρατοπέδου "Παύλου Μελά" , στο μνημείο του Επταπυργίου", στο Κόκκινο Σπίτι στην Τριανδρία και στο κεντρικό μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία.

Ένα φαντασμαγορικό σόου αφιερωμένο στις αξεπέραστες δημιουργίες τους Andrew Lloyd Webber θα παρουσιαστεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΟΠΠΕΘ και των "Δημητρίων". Το "Webber Gala" περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα μιούζικαλ του Webber και αποτελεί μία περιήγηση στον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής στην οποία συμμετέχουν εξήντα άτομα , διεθνούς φήμης σολίστες, χορωδία, μπαλέτο και ζωντανή ορχήστρα. Τη φιλόδοξη αυτή παραγωγή, που ταξιδεύει ανά την Ευρώπη υπογράφει ο αμερικανός σκηνοθέτης, χορογράφος και τραγουδιστής Darryl Robinson

Το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision θα επιλεγεί για πρώτη φορά φέτος από το ίδιο το κοινό ενώ στον τελικό που θα γίνει στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας στις 9 Μαϊου του 1998 όλες οι χώρες θα κληθούν να ψηφίσουν με το σύστημα Televoting. Σε κάθε μια από τις εκπομπές της ΕΤ-1 με τίτλο Show Biz που παρουσιάζει ο Γιώργος Μαρίνος το κοινό θα ψηφίζει το καλύτερο τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Η τηλεφωνική ψηφοφορία θα διεξάγεται σε συνεργασία με τον ΟΤΕ μέσω των γραμμών Audiotex. Οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ ΑΕ ως τις 28 Νοεμβρίου.

Αρχίζουν στις 30 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι εργασίες του 5ου συμποσίου αρχαιολογίας και ιστορίας της Μέσης Ανατολής με τίτλο "κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Το συμπόσιο, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει ως και τις 2 Νοεμβρίου, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του τμήματος Μέσης Ανατολής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και του μορφωτικού τμήματος της πρεσβείας της Ελλάδος στη Αίγυπτο. Πρόκειται για μία προσπάθεια πολιτιστική, αλλά και πολιτική που σκοπεύει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο.

''Χρήσιμες'' χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ τις συνομιλίες που είχε με τις αλβανικές αρχές, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του, Πασκάλ Μίλο, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα. Ο κ. Τζεμ υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει η Τουρκία για την Αλβανία και τόνισε ότι ''στις πάρα πολύ καλές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, πρέπει να ανταποκριθούν και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών''.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ, θα είναι ο επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση κορυφής των κρατικών και κυβερνητικών ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από 2-4 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε στη Σόφια από το κυβερνητικό Κέντρο Τύπου .

Αρχίζουν στις 30 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι εργασίες του 5ου συμποσίου αρχαιολογίας και ιστορίας της Μέσης Ανατολής με τίτλο "κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Το συμπόσιο, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει ως και τις 2 Νοεμβρίου, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του τμήματος Μέσης Ανατολής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και του μορφωτικού τμήματος της πρεσβείας της Ελλάδος στη Αίγυπτο. Πρόκειται για μία προσπάθεια πολιτιστική, αλλά και πολιτική που σκοπεύει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 29 October 1997 - 7:40:32 UTC