Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.10.1997

Λόγω της ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρημάτων και της αναγνώρισης των θέσεων της χώρας μας διεθνώς, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, έτσι ώστε να αποφύγει τις ευθύνες της, υπογράμμισε το μεσημέρι, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Άγκυρας με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή σημείωσε ο κ. Σημίτης και γνωστοποίησε ότι ο υπουργός Εξωτερικών στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο θα επαναδιατυπώσει τη θέση της χώρας μας για μη αποδέσμευση του χρηματοδοτικού κανονισμού. Σχετικά με το προχθεσινό επεισόδιο και τον ισχυρισμό του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ότι ελληνικό πολεμικό σκάφος επιχείρησε να εμβολίσει τουρκικό υποβρύχιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το περιστατικό έγινε στα διεθνή ύδατα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να το αναδεικνύει σε μέγιστης σημασίας όπως κάνει η Τουρκία. "Αξιολογούμε και διαβαθμίζουμε τα περιστατικά στην πραγματική τους διάσταση", είπε ο Υπουργός Τύπου. "Όποιος κάνει θερμό επεισόδιο εκ προθέσεως θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και διερωτήθηκε πως μπορεί να καταφέρει ένα ξύλινο ναρκαλιευτικό, με μέση ταχύτητα 6-9 μιλίων, να ακουμπήσει με την πρύμνη του ένα τελευταίας τεχνολογίας πλοίο και μεγάλης δύναμης πυρός και μετά να σηκωθεί να φύγει με μεγάλη ταχύτητα. Για κατασκευασμένο, "γνήσιο ανατολίτικο" επεισόδιο της Άγκυρας που είχε στόχο την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει μια κλιμακούμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας, με αποκλειστική της ευθύνη. Ευθύνες στην Τουρκία για την ένταση στο Αιγαίο καταλόγισε και ο εκπρόσωπος της Ρωσικής κυβέρνησης, Γενάντι Ταράσωφ.

Οι ειδικοί λογαριασμοί που διαχειρίζονται τα υπουργεία ανάλογα με τις ανάγκες που επιθυμούν να καλύψουν, αποτέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Στόχος της κυβέρνησης, είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ποσού των 116 ειδικών λογαριασμών, που ανέρχεται σε 450 δισεκατομμύρια δραχμές. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αρχικά πρόκειται να γίνει ένας τεχνολογικός εξορθολογισμός αυτών των λογαριασμών, ώστε να υπάρξει διαφανής διάθεση των κονδυλίων. Στη συνέχεια, θα υπάρξει από το υπουργείο Εξωτερικών συνεργασία με τα κάθε φορά αρμόδια υπουργεία και σε επόμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής θα αποφασιστεί ο τρόπος διάθεσής τους.

Δύο επιβάτες τραυματίστηκαν, όταν υπερταχεία επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ (Ιντερσίτι) που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, εκτροχιάστηκε έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Σίνδου. Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, συνεργεία του ΟΣΕ, αστυνομικοί, αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Στα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν, είχαν εγκλωβιστεί δύο επιβάτες ελαφρά τραυματισμένοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Μετά τον εκτροχιασμό επικράτησε πανικός και πολλοί επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, απεγκλωβίστηκαν από τα βαγόνια βγαίνοντας από τα παράθυρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό πόσα βαγόνια εκτροχιάστηκαν, καθώς επίσης και ο αριθμός των επιβατών που βρίσκονταν στην υπερταχεία. Η αμαξοστοιχία αναχώρησε στις 11 το πρωί από το σταθμό της Θεσσαλονίκης και την ώρα που σημειώθηκε ο εκτροχιασμός, το τρένο βρισκόταν κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σίνδου και είχε ελαττώσει ταχύτητα.

Συνάντηση Ελλήνων και Αλβανών αστυνομικών με αντικείμενο την πάταξη της εγκληματικότητας άρχισε σήμερα στα Γιάννινα. Η αλβανική πλευρά τόνισε ότι υπάρχει λίστα καταζητούμενων Αλβανών που βρίσκονται στην Ελλάδα και την οποία θα παραδώσει αύριο στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, Νεριτάν Τσέκα. Οι αστυνομικοί εξέφρασαν την κοινή τους πρόθεση να πατάξουν την εγκληματικότητα. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του σήμερα ο κ. Ρωμαίος ανακοινώνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους συνοριακούς φρουρούς.

Άρχισαν σήμερα στα σχολεία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι μαθητικές γιορτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ αύριο το βράδυ φτάνει στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει, όπως κάθε χρόνο, στις εορταστικές εκδηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο επίσημος εορτασμός αρχίζει αύριο το πρωί με τη λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου. Το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου ενώ στη συνέχεια θα εγκαινιάσει την έκθεση "Βυζαντινή και Μεσαιωνική Κύπρος" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού καθώς και την έκθεση "Σημαίες Ελευθερίας" στην αίθουσα της Πινακοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, παρουσία του κ Στεφανόπουλου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα με ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης και τοπικών αρχών. Το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί το Κιλκίς, όπου θα συναντηθεί με τις τοπικές αρχές. Την Τρίτη το πρωί ο κ Στεφανόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄Σώματος Στρατού και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την παρέλαση στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και ύστερα θα μεταβεί στο Κέντρο Πολιτισμού, όπου θα παραστεί στην εορταστική εκδήλωση.

Οι κίνδυνοι που απειλούν την πατρίδα είναι πάντοτε υπαρκτοί και το καθήκον όλων μας παραμένει το ίδιο. Επαγρύπνηση συνεχής, επαγρύπνηση και εγρήγορση για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Εθνικής Αξιοπρέπειας, αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε μήνυμα του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. "Η Κύπρος εξακολουθεί να στενάζει κάτω από την μπότα του βάρβαρου κατακτητή που περιφρονεί τη διεθνή κοινότητα και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο", επισημαίνει στο μήνυμα του ο κ. Κακλαμάνης.

Σε κάθειρξη 15 χρόνων και 6 μηνών καταδίκασε το δικαστήριο Αθηνών τον Απόστολο Κοσμά, που σκότωσε, τεμάχισε και έκαψε τον ψυχικά ασθενή γιο του. Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ακόμη ένοχος για οπλοχρησία και προσβολή μνήμης νεκρού.

Πενήντα δύο Ιρακινούς λαθρομετανάστες εντόπισαν τα ξημερώματα στη Σάμο οι λιμενικές αρχές του νησιού. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των Τούρκων δουλεμπόρων που μετέφεραν τους λαθρομετανάστες.

Ένα ή περισσότερα γονίδια μπορεί να ευθύνονται για το 95% των περιπτώσεων της υπέρτασης, που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστης αιτιολογίας και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τη διάσταση αυτή ερευνούν για πρώτη φορά Έλληνες και αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εάν τελικά αποδειχτεί κάτι τέτοιο θα βρίσκονται πολύ κοντά στη θεραπεία της υπέρτασης. Αυτό τόνισε, στη διάρκεια του 18ου πανελλήνιου καρδιολογικού συνεδρίου, ο υπεύθυνος του αντιυπερτασικού τμήματος του Τζάνειου νοσοκομείου, Αθανάσιος Μανώλης, επισημαίνοντας ότι η υπέρταση χτυπά το 20% του πληθυσμού όλου του κόσμου, ενώ η αιτιολογία της μέχρι σήμερα είναι άγνωστη.

Θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συζητηθούν στο 11ο τακτικό συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Νοεμβρίου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει ο απολογισμός της δράσης της διοίκησης της ΤΕΔΚ και θα αναζητηθούν λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο νομός. Αναλυτικότερα, θα γίνει λόγος για θεσμικά ζητήματα που έχουν σχέση με τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ενόψει του προγράμματος συνενώσεων "Ι. Καποδίστριας", ενώ θα συζητηθούν οι σχέσεις δήμου-νομαρχίας και τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Αρχίζουν στις 30 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι εργασίες του 5ου συμποσίου αρχαιολογίας και ιστορίας της Μέσης Ανατολής με τίτλο κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το συμπόσιο, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει ως και τις 2 Νοεμβρίου, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού τμήμα Μέσης Ανατολής και με το μορφωτικό τμήμα της πρεσβείας της Ελλάδος στη Αίγυπτο. Πρόκειται για μία προσπάθεια πολιτιστική αλλά και πολιτική που σκοπεύει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων ανάμεσα στον αραβικό κόσμο.

Στη Σόφια θα πραγματοποιηθεί, από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου, το 2ο επιχειρηματικό συνέδριο για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Τη διοργάνωση του συνεδρίου έχει αναλάβει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βουλγαρίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιμελητηρίων της Γερμανίας. Το συνέδριο, που αναφέρεται στις οικονομικές προκλήσεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή, πραγματοποιείται ως συνέχεια της επιτυχούς πρώτης διοργάνωσης στο Βερολίνο. Στόχο έχει να συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στη χερσόνησο του Αίμου και να προωθήσει τις επιχειρηματικές επαφές.

Θετική απήχηση είχαν στην Αλβανία τα δημοσιεύματα για απόφαση του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, που αφορά στον εμβολιασμό κατά της πολυομυελίτιδας 300 και πλέον χιλιάδων Αλβανών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η εφημερίδα "Κόχα Γιον" η οποία προβάλλει το θέμα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι "πρόκειται για την πρώτη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολυομυελίτιδας που αναλαμβάνει ένα κράτος της Δυτικής Ευρώπης για την προστασία της υγείας των λαθρομεταναστών", ενώ επισημαίνει το γεγονός ότι τα έξοδα για τον εμβολιασμό που ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο δολάρια περίπου, θα καλυφθεί από το ελληνικό κράτος.

Στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στα Σκόπια ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Γιακομπ Ουρινσον, ο Κίρο Γκλιγκόροφ ετοιμάζεται να επισκεφτεί για πρώτη φορά τη Μόσχα, στα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου του ερχόμενου χρόνου, προκειμένου να έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Σύμφωνα με ρωσικούς διπλωματικούς κύκλους η επίσκεψη στοχεύει στη ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Αρκετές εκατοντάδες κλεμμένα όπλα συνέλεξαν οι δυνάμεις του αστυνομικού τμήματος του Αργυροκάστρου την Τρίτη, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές 230 ελαφρά όπλα, ανάμεσα στα οποία και 44 Καλάσνικοφ, 14 ελαφρά και βαριά οπλοπολυβόλα, 450 χειροβομβίδες και πάνω από 70.000 βλήματα παραδόθηκαν εθελοντικά, κατά την επιχείρηση που οργανώθηκε.

Ευθύνες στον πρώην γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, για τη διάλυση του αλβανικού στρατού, καταλόγισε δημόσια ο υπουργός Αμυνας, Σαμπίτ Μπροκάι, από του βήματος της Βουλής, αναλύοντας τα αίτια που οδήγησαν στη διάλυσης του στρατού. Παράλληλα ο κ. Μπροκάι αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία, όπως η εκτόξευση - κατά την περίοδο της κρίσης στη χώρα- από στρατιωτικά αεροπλάνα, 32 πυραύλων εδάφους-αέρος σε περιοχές του νότου της Αλβανίας, η πυρπόληση και καταστροφή, από δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικών κτιριακών μονάδων στο βόρειο τμήμα της χώρας κ.α. Η συνεδρίαση της Βουλής έγινε μετά από τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο.

Ένας στενός συνεργάτης της Μίρα Μάρκοβιτς, συζύγου του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και προέδρου του κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, δολοφονήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της αντιπολίτευσης Β92 επικαλούμενος πηγές της αστυνομίας. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο νεκρός, Ζόραν Τοντόροβιτς Κούντακ, ήταν μέλος της ηγεσίας του κόμματος, το οποίο συμμετέχει στις εκλογές σε συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία.

Ολοκληρώθηκαν χθες οι τοπικές εκλογές στην Αλγερία, με κύριο χαρακτηριστικό τις καταγγελίες εκ μέρους όλων των κομμάτων για οργανωμένη επιχείρηση νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Για την εκλογική διαδικασία είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας, ωστόσο έντονος ήταν ο φόβος για μια νέα επίθεση των φανατικών ισλαμιστών. Τουλάχιστον δέκα υποψήφιοι της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκαν λίγο πριν από τις εκλογές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Άρη, δεσπόζει στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ. Οι δύο "αιώνιοι" θα βρεθούν αντιμέτωποι αύριο το απόγευμα στο Παλαί Ντε Σπορ. Και οι δύο ομάδες θέλουν με κάθε τρόπο τη νίκη, για να κρατηθούν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι του Περιστερίου με την ΑΕΚ, με το οποίο θα κλείσει και η αυλαία της 5ης αγωνιστικής. Όλοι οι υπόλοιποι αγώνες θα γίνουν τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο μεγάλο παιχνίδι, μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των φιλάθλων. Το ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η αυλαία της αγωνιστικής θα ανοίξει αύριο, με το παιχνίδι της Καλαμάτας με την Παναχαϊκή. Την Κυριακή, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στην Καβάλα την τοπική ομάδα, έχοντας στο πλευρό του, πάνω από 3.000 οπαδούς.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από σήμερα και από τα δυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα ανατολικά θα είναι ισχυρές. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 18 και στα νησιά από 13 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχή κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 24 October 1997 - 17:05:41 UTC