Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:49 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 13.10.97

· Σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεων του FIR Αθηνών και Λευκωσίας επιδόθηκαν χθές ολόκληρη τη μέρα τα τουρκικά αεροσκάφη. Περισσότερα από 60 μαχητικά τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν εμπλοκές στον χώρο πάνω από το Καρπάθιο πέλαγος, στο ύψος του τριγώνουν μεταξύ της Κρήτης, της Ρόδου και της Κύπρου. Τα ελληνικά μαχηητικά, που απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις αναχαίτισαν τα τουρκικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, αναγκάστηκαν σε εικονικές αερομαχίες, για να εκδιώξουν τους Τούρκους από τον εθνικό εναέριο χώρο.

· Οι προκλήσεις των Τούρκων σημειώθηκαν χθές, πρώτη μέρα της κοινής ελληνοκυπριακής άσκησης " Νικηφόρος" και "Τοξότης" που διεξάγεται με τη συμμετοχή ελληνικών αεροναυτικών δυνάμεων και δείχνει ότι η Τουρκία, για μια ακόμη φορά, επέλεξε το δρόμο των προκλήσεων.

· Σήμαρα, μεταβαίνει στη Λευκωσία ο υπουργός εθνικής άμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, για να παρακολουθήσει τμήμα της άσκησης, που διεξάγεται στο κυπριακό έδαφος και ειδικότερα στην περιοχή της αεροπορικής βάσης της Πάφου.

· Οι τουρκικές προκλήσεις και η επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ανησυχούν την αμερικανική κυβέρνηση. Χθές ε΄φθασε στην τουρκική πρωτεύουσα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που σήμερα θα συναντηθεί με την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της επίσκεψης του κ. Χόλμπρουκ, πέρα από τη διερεύνηση λύσης στο κυπριακό, είναι και η προσπάθεια μείωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τουλάχιστον μέχρι την σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Κρήτη. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συναίνεση του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε μια ενδεχόμενη συμφωνία στην Κρήτη, μεταξύ των κ. Σημίτη και Γιλμάζ.

· Στο μεταξύ, στην Αθήνα αύριο πραγματοποιείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη με τον Κύπριο Π΄ροεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και θα συνεκτιμήσουν τα νέα δεδομένα τόσο για την πορεία του κυπριακού, όσο και για την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

· Την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων , ως τρόπο φορολόγησης των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, εξήγγειλε χθές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά την ομιλία του στην πανελλήνια συνδιάσκεψη εμπόρων, που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός εθνικής οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου πρόσθεσε, πως η κατάργηση των κριτηρίων θα είναι εφικτή από το 1999, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση των υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών. Για αυτό άλλωστε τον τομέα, η υπουργός ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, λέγοντας ότι η μηχανοργάνωση του υπουργείου οικονομικών καθυστέρησε σημαντικά.

· Η Νέα δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την εξαγγελία, υποστηρίζοντας, πώς τα αντικειμενικά κριτήρια ήταν άδικα, από τη στιγμή που επιβλήθηκαν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας την κατάργησή τους το παραδέχεται.

· Ο βουλευτής Λάρισας Γιώργος Σουφλιάς, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα , λύνει για πρώτη φορά τη σιωπή του, μετά το συνέδριο του κόμματος και την εκλογή ως προέδρου του κ. Κων. Καραμανλή και τονίζει, ότι διαφωνεί με πολλές από τις επιλογές του σημερινού αρχηγού του κόμματος. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει,αλλά απλώς θα λέει την άποψή του για όλα τα θέματα.

· Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος επισκέπτεται σήμερα το Αγιον Ορος, όπου θα του γίνει επίσημη υποδοχή από την Ιερά Επιστασία, όπως προβλέπεται από το τυπικό του Αγίου Ορους. Ο κ. Στεφανόπουλος ήρθε χθές στην Θεσσαλονίκη, αλλά δεν θέλησε να κάνει καμμιά δήλωση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

· Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα , με συγχώνευση των ταμείων και τον υπολογισμό της σύνταξης, ανάλογα με τις εισφορές του εργαζόεμνου, εισηγείται με την έκθεσή του ο καθηγητής Ι.Σπράος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η κυβέρνηση θα αρχίσει να εξετάζει τις προτάσεις Σπράου, αυτή την εβδομάδα.

· Φωτιά στις φυαλκές Μπαϊράμπασα της κωνσταντινούπολης έβαλαν χθές οι κρατούμενοι, σε ενδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά τους σε άλλες φυλακές. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπο έλεγχο, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κατάφεραν να εισέλθουν στις πτέρυγες των φυλακών, επειδή αντιστάθηκαν οι κρατούμενοι.

Η εμμονή της Αλβανίας να χρησιμοποιεί τον όρο "FYROM" στις σχέσεις της με την κυβέρνηση των Σκοπίων δυσαρέστησε τον Πρόεδρο Γκλιγκόροφ. Την δυσαρέσκεια αυτή εξέφρασε ο Γκλιγκόροφ σον Αλβανό π΄ροεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, στη διάρκεια της συνάντησής τους ,στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής, των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 13 October 1997 - 7:05:35 UTC