Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.10.1997

Εκδήλωση παρατεταμένης παράνοιας, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Προεδρίας, Σ. Γκιουρέλ, για μοίρασμα του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε ότι "όλα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία δε θέλει τη δημιουργία καλών σχέσεων με την Ελλάδα", προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις αυτές αποβαίνουν σε βάρος της Τουρκίας και την εκθέτουν στην διεθνή κοινή γνώμη. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι εάν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, "θα ήταν αστείο και να το συζητάμε", λέγοντας ότι όλα αυτά που προβάλουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο οποιασδήποτε συζήτησης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, στη συνάντηση της Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άφησε την πρωτοβουλία στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι στάλθηκε προσκλητήρια επιστολή στον κ. Γιλμάζ και δεν υπάρχει άλλη, η οποία να ανακαλεί την πρώτη.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμμετοχής του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα στη συνάντηση της Κρήτης, ο κ. Ρέππας, είπε ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και ότι είναι δύσκολο να προκύψει εκτάκτως μια τέτοια συμμετοχή, προσθέτοντας ότι η συνάντηση της Κρήτης δεν είναι διμερής, αλλά πολυμερής και θα πάρουν μέρος όλες οι βαλκανικές χώρες. Πάντως, ο κ. Ρέππας αρνήθηκε να απαντήσει για το ποιο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των πρεσβευτών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ με τον Γ.Γ, αναφέροντας μόνο ότι η κυβέρνηση θα αναμένει τη συνάντηση, προκειμένου να τοποθετηθεί στα θέματα, τα οποία θα τεθούν.

Τη διακοπή κάθε συζήτησης με την Τουρκία και την έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης προς όλους τους διεθνείς Οργανισμούς για την ''άνευ προηγουμένου'' τουρκική προκλητικότητα, ζητά ο Πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιβάλλουν λόγοι εθνικής αξιοπρέπειας και διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ευαισθησία και προσοχή τα θέματα της Εκκλησίας, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση τριών επισκόπων στην Εκκλησία της Αλβανίας. Τόνισε δε, ότι για το καλό των σχέσεων του Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Αλβανίας, τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που πρέπει να έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμιά δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Τη λύπη της κυβέρνησης, γιατί το έργο του μετρό στην Αθήνα μεταβάλλεται από πολλούς σε πεδίο αντιδικίας, εξέφρασε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που δημιουργούν τα έργα του μετρό, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι τα προβλήματα αυτά, τα οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενα, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. "Για τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος και έχει δώσει ανάλογες κατευθύνσεις, ώστε να υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, για τις συνέπειες και βεβαίως για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε άλλα προβλήματα σαν αυτά των τελευταίων ημερών", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η πολιτιστική πολιτική με κύριο σημείο αναφοράς την πολιτιστική Ολυμπιάδα και τους πολιτιστικούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το αντικείμενο συζήτησης του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον τέως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, τα βήματα προς τη διοργάνωση της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αλλά και της ιδέας των πολιτιστικών Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνουν, πρώτον τη συγκρότηση μιας διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής, δεύτερον την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων διεθνών οργανισμών και τρίτον, τη διοργάνωση και τη σύγκληση μιας Παγκόσμιας Διάσκεψης Υπουργών Πολιτισμού μετά από κάποιους μήνες στη χώρα μας.

Δύο, προ ημερησίας διάταξης, συζητήσεις στη Βουλή προγραμματίζει η κυβέρνηση. Η μια αφορά στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η άλλη τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους με την ευκαιρία της 2ης Συνόδου της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν για συζήτηση στη Βουλή, εννέα νομοσχέδια. Πρώτον, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας για τα γεωργικά φάρμακα και η ρύθμιση των χρεών των συνεταιρισμών, η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα. Αμέσως μετά, ακολουθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής που θα συζητηθεί σε 4 συνεδριάσεις. Εκκρεμούν ακόμη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, του Υπουργείου Ανάπτυξης για βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τη χρηματιστηριακή αγορά παραγώγων και του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Ε.Σ.Σ. Δ για τη συνεργασία σε τελωνειακά θέματα.

Συνεχίζεται η "DYNAMIC MIX '97", η οποία είναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νότια περιοχή της Ευρώπης, με τη διεξαγωγή ασκήσεων από Ειδικές Δυνάμεις τριών Εθνών, την έναρξη συνεκπαίδευσης του Αμερικανικού Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού με τις Ελληνικές Δυνάμεις και την αναδίπλωση και αποχώρηση του Επιτελείου του ARRC.Οι Ειδικές Δυνάμεις από Ισπανία, Αγγλία και Ελλάδα διεξάγουν επιχειρήσεις σήμερα υποστηριζόμενες από πυρά αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.Το Αμερικανικό Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού άρχισε συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Δυνάμεις σήμερα, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο στη Βόρειο Ελλάδα για να βελτιώσουν την ικανότητα συνεργασίας στη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων.

Σε καταγγελίες για το μετρό της Θεσσαλονίκης, προχώρησε ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για την "πιο καλοστημένη επιχείρηση εξαπάτησης της Θεσσαλονίκης". Ο κ. Κοσμόπουλος θα συγκαλέσει σε κοινή σύσκεψη τους εκπροσώπους όλων των φορέων της πόλης εντός της προσεχούς εβδομάδας. "Πριν από ένα μήνα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης προσπάθησε να υποβαθμίσει φραστικά το μετρό και το αποκάλεσε, όχι τυχαία, μέσο σταθερής τροχιάς. Ταυτόχρονα έκανε αναφορά σε κάποιο μελλοντικό και κατά πάσα πιθανότητα φανταστικό πακέτο Σαντέρ, που θα ακολουθήσει δήθεν τα γνωστά πακέτα Ντελόρ, για να δώσει προφανώς κάποια μικρή παράταση στις ελπίδες των πολιτών", ανέφερε ο κ. Κοσμόπουλος.

Από την ακριτική κοινότητα του Αγίου Γερμανού στη Φλώρινα ξεκίνησε το Ειδικό Πρόγραμμα Κινητών Δανειστικών Βιβλιοθηκών και Αισθητικής Αγωγής του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Μιλώντας κατά την τελετή έναρξης του προγράμματος ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι στόχος είναι αφενός η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για το βιβλίο, των μαθητών που φοιτούν σε ολιγοθέσια σχολεία της βορειοελλαδικής παραμεθορίου και αφετέρου στο να δώσει την ευκαιρία σ'αυτούς τους μαθητές, να έρθουν σε επαφή με το μάθημα της αισθητικής αγωγής, το οποίο ως γνωστό διδάσκεται μόνο σε πολυθέσια σχολεία και από ειδικούς δασκάλους.

. Το έπος "Καλεβάλα" θα ανεβάσει το Εθνικό θέατρο της Φινλανδίας, στην αυλαία του θεάτρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, σήμερα και αύριο, στις 9 το βράδυ. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου φεστιβάλ της Ενωσης των θεάτρων της Ευρώπης, που οργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την αρωγή του υπουργείου Πολιτισμού. Το φινλανδικό έπος "Καλεβάλα" σκηνοθέτησε ο Αντι Εϊνάρι Χάλονεν σε μια σύγχρονη εκδοχή, μας μεταφέρει σε ένα κόσμο μαγικό που δεν απέχει πολύ από τον κόσμο των ελληνικών μύθων και των παραμυθιών. Μια παράσταση γεμάτη εικόνες, μουσική και χορό, που ταξιδεύει το θεατή στις μυστηριώδεις και γοητευτικές περιοχές της σκανδιναβικής παράδοσης.

Μικρές απώλειες για τον γενικό δείκτη στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αν και αρχικά κινήθηκε ανοδικά. Οι μικρές διαφοροποιήσεις που υπήρξαν στην πορεία του δείκτη τόσο σήμερα, όσο και χθες, δείχνουν ότι η αγορά μπορεί πλέον να εισέλθει σε μία μακρά περίοδο όπου κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η απουσία ισχυρών πιέσεων και το αντίθετο, κάτι που χαρακτηρίζει τις περισσότερες από τις υγιείς αγορές. Σήμερα ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1. 775,06 μονάδες σημειώνοντας μικρή κάμψη κατά 0,26%.

Σε κοινές διαπιστώσεις σε σειρά θεμάτων, κατέληξαν εκπρόσωποι του κυπριακού κόμματος ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας "τα δύο κόμματα παραμένουν πιστά στη θέση ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με ειρηνικό τρόπο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η Κύπρος να επανενωθεί κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδίας".

Πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποδέχθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, Τίτο Πέτκοφσκι, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριών της ΠΓΔΜ. Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Ως μεγάλη τιμή και αναγνώριση της συμβουλής της Ελλάδας για την ειρήνη και την ασφάλεια, για την εδραίωση του ατλαντικού πνεύματος στα Βαλκάνια και την Ευρώπη", χαρακτήρισε την ομόφωνη εκλογή του ως προέδρου της Ατλαντικής Ενωσης, ο πρόεδρος της ελληνικής Ενωσης για την ατλαντική και ευρωπαϊκή συνεργασία, Θεοδόσιος Γεωργίου. Η πολιτική σταδιοδρομία στην Ελλάδα του νέου προέδρου της Ατλαντικής Ενωσης, συνδέεται στενά με το κόμμα της "Δημοκρατικής Ανανέωσης", ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του οποίου υπήρξε μέχρι την διάλυση της ΔΗΑΝΑ με την εκλογή του ηγέτη της, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, στο αξίωμα του Προέδρου της Ελλάδας.

Κούρδοι του ΡΚΚ επιτέθηκαν σε φάλαγγα οχημάτων του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος νότια της κατοικούμενης από Κούρδους πόλης Αρμπίλ που βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ, 100 χιλιόμετρα νότια των συνόρων με την Τουρκία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 50 στρατιώτες (ΚΔΚ). Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, τα πτώματα των 50 στρατιωτών του ΚΔΚ, το οποίο συνεργάζεται με τους 10.000 Τούρκους εναντίον του ΡΚΚ, μεταφέρθηκαν στο Αρμπίλ.

Πρόθεση να προσαρτήσει το Βόρειο Ιράκ καταλόγισε στην Τουρκία, ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οκτσαλάν σε συνέντευξή του στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό MED-TV η οποία δημοσιεύθηκε στη φιλοκουρδική εφημερίδα "Ουλκεντέ Γκουντέμ" της Τουρκίας. Ο κ.Οκτσαλάν υποστήριξε ότι η Τουρκία, με την στήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ, έχει ένα σαφές σχέδιο να χρησιμοποιήσει σε πρώτη φάση τους Τούρκους που ζουν στο Βόρειο Ιράκ για να αυξήσει την τουρκική επιρροή και να δημιουργήσει μία ομοσπονδιακή δομή πριν προχωρήσει στην προσάρτηση της περιοχής.

Τη θέση της Αλβανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία, η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας πρέπει να αποτελείται από κληρικούς Αλβανούς πολίτες εξέφρασε ο Υπουργός Επικρατείας της Αλβανίας Κατριότ Ισλάμι σε αντιπροσωπεία του Οικουμενικού πατριαρχείου την οποία δέχθηκε στα Τίρανα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου. Ο κ.Ισλάμι απέδωσε αυτή τη θέση την οποία χαρακτήρισε ιστορική και παραδοσιακή στην πρόθεση της κυβέρνησης του να διατηρηθεί ο αυτοκέφαλος χαρακτήρας της αλβανικής εκκλησίας.

Πολιτική κρίση ξέσπασε στη Ρουμανία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αντριάν Σεβερίν ότι υπάρχουν υποψίες για διευθυντές ορισμένων σημαντικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ηγέτες κάποιων πολιτικών κομμάτων, πως έχουν σχέση με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών θεωρώντας την υπόθεση "πολιτικό σκάνδαλο" και εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια για κανένα συμβιβασμό, ένας από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, το Εθνικό Αγροτιστικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (PNTCD) ζητά την καθαίρεση του Αντριάν Σεβερίν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 8 October 1997 - 10:52:43 UTC