Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.10.1997

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πτώση του πληθωρισμού στο 4,9% από 5, 6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σαφής καθοδική πορεία στον πληθωρισμό εδώ και 4 χρόνια, η οποία όμως διαταράσσεται πότε θετικά και πότε αρνητικά από συγκυριακούς παράγοντες. "Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται υπερβολικές αντιδράσεις", είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος όμως τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ικανοποίηση ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει. Θετικός ήταν ο αντίκτυπος της πτώσης του πληθωρισμού και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1779,35 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, παρουσιάζοντας βελτίωση της τάξης του 1,93%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 29,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει στη μετοχοποίηση του 20% της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου ανακοίνωσε το μεσημέρι η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με ζητήματα του Υπουργείου Τύπου, αλλά και με την πετρελαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι θα δημιουργηθεί ένα καινούριο οργανωτικό σχήμα ενώ η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου θα μετονομαστεί σε Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίου. Ακόμη θα ενσωματωθούν σε αυτήν τα Διυλιστήρια και οι Χημικές Βιομηχανίες και θα υπάρχουν δύο θυγατρικές εταιρείες. Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρέθεσε γεύμα σε διευθυντές των αθηναϊκών εφημερίδων, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η νομιμότητα, η διαφάνεια και η ποιότητα στη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στα θέματα του Υπουργείου Τύπου που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι υπάρχει το ισχύον νομικό πλαίσιο και έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα, όμως σήμερα έγινε ένα περαιτέρω βήμα με την απόφαση να παραχωρηθούν οι άδειες για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα θα χορηγηθούν άδειες σε 111 σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας, 6 πανελλαδικής εμβέλειας και 4 σταθμούς της Αττικής. Σχετικά με τα κριτήρια που ίσχυσαν για την χορήγηση των αδειών, ο Υπουργός Τύπου, επισήμανε η ποιότητα των προγραμμάτων και η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο θέμα αυτό.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την ανασκευή των δηλώσεων του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το ζητούμενο είναι να μην υπάρχουν διάφοροι αξιωματούχοι που με απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις επιβαρύνουν το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στον κατάλληλο τόπο και χρόνο σε όσα είπαν εις βάρος της χώρας μας Αμερικανοί αξιωματούχοι, σχετικά με τη λειτουργία γραφείων κουρδικών οργανώσεων στην Αθήνα. Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, εξέφρασε τη θέση ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να φύγει από την Ελλάδα και το πολιτικό σκέλος των Κούρδων και ασκείται μία πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στη Σόφια, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Σεζγκίν κατηγόρησε τον κ. Πάγκαλο ότι επέλεξε προσεκτικά την έκφραση ότι δεν συζητά κανείς με φονιάδες, ληστές και βιαστές. Λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Σεζγκίν τάχθηκε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά επισήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Πάγκαλο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, καταδίκασε τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα διαλόγου με την Τουρκία, εφόσον η Άγκυρα έχει εδαφικές διεκδικήσεις. Το απόγευμα ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε επαφές με τους ομολόγους του από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ.

Επίσκεψη γνωριμίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, έκαναν ο πρόεδρος και ο μόνιμος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής της Ορθοδοξίας, ο Ρώσος βουλευτής Βίκτορ Ζοργκαντσεφ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής. Στις συναντήσεις που είχαν με Επιτρόπους και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε., συμφώνησαν να υπάρχει μια σταθερή συνεργασία και ως σύνδεσμοι ανάμεσα στη Διακοινοβουλευτική της Ορθοδοξίας και την Ε.Ε. ορίστηκαν οι Επίτροποι της Ελλάδας και της Ισπανίας, Παπουτσής και Ρέχα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν σε εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 2.000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού.

Την Κυριακή θα φτάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο κύριος όγκος του αμερικανικού τάγματος που παίρνει μέρος στη στρατιωτική άσκηση "DYNAMIC MIX 97" η οποία, μετά την ολοκλήρωση της φάσης στην Κυπαρισσία, θα συνεχιστεί στην περιοχή της Ασσήρου και θα ολοκληρωθεί στις 13 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ετήσια Συμμαχική - Διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, που διεξάγεται από τις 23 Σεπτεμβρίου στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή 14 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι σκοποί της άσκησης είναι η βελτίωση της συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν, ενώ το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο διεξάγεται η άσκηση είναι φανταστικό και δεν βασίζεται σε πραγματικές καταστάσεις. Χτες έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 100 τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα του 1-194 Αμερικανικού Μηχανοκίνητου Τάγματος, τα οποία κατευθύνθηκαν στο στρατόπεδο της Ασσήρου. Την άσκηση αναμένεται να παρακολουθήσουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Νέο καθεστώς στον τρόπο χορήγησης βίζας στους Γιουγκοσλάβους και Σκοπιανούς επισκέπτες της χώρας μας, ισχύει από την 1η Οκτωβρίου. Η χορήγηση των θεωρήσεων διαβατηρίων θα γίνεται στο εξής από το γραφείο του Συνδέσμου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Αθήνα και όχι από τους μεθοριακούς σταθμούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η διακίνηση προσώπων από τα Σκόπια. Επιπλέον, θεώρηση διαβατηρίων διάρκειας ενός έτους και πολλαπλών ταξιδιών θα χορηγείται σε όσους αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΠΓΔΜ. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν μετά από σχετικό αίτημα των παραγωγικών κλάδων της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανέπτυξε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Νικολαϊδης. Ο κ. Νικολαϊδης μετέφερε το αίτημα των Ελλήνων επιχειρηματιών στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια σύσκεψης της επιτροπής διαβαλκανικής συνεργασίας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Φίλιππου Πετσάλνικου και παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιου Περράκη.

Πράξη γίνεται η συμφωνία της UNESCO και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ίδρυση έδρας της UNESCO για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ειρήνη. Είναι μια από τις τρεις που ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε πανεπιστήμια της Μεσογείου. Η ίδρυση της έδρας της UNESCO αποτελεί μέρος του σχεδίου για την "Εισαγωγή της Εκπαίδευσης για την Ειρήνη και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση" και της Δράσης της UNESCO για τη δημιουργία ενός Πολιτισμού Ειρήνης. Σκοπός της είναι, σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας, η προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, έρευνας, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης στον τομέα "Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία και Ειρήνη" σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το ταμείο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου στεγάζεται η Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους, απέκλεισαν από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι 130 εργαζόμενοι του ΟΠΠΕΘ στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων. Έτσι όσοι επισκέφτηκαν το μουσείο εκείνες τις ώρες είδαν τους Θησαυρούς του Αγίου Όρους χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο. Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί από τις 7.30 το πρωί με σκοπό να αποκλείσουν το Μουσείο μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα αλλά η διεύθυνση της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποφάσισε να κλείσει το Μουσείο προκειμένου να αποτρέψει τον αποκλεισμό τους. Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν ότι έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα που προορίζονται για τις αμοιβές τους και διέκοψαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Πλήρης ίαση της λευχαιμίας και του λεμφώματος επιτυγχάνεται σήμερα στο 50% των ασθενών, που υποβάλλονται με μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, ενώ χάρη στην κατάλληλη υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με αίμα και παράγωγα αίματος αποτρέπεται η εμφάνιση των θανατηφόρων επιπλοκών της χημειοθεραπείας. Το αισιόδοξος αυτό μήνυμα, που δίνει ελπίδα σε χιλιάδες πάσχοντες από αυτές τις παθήσεις, οι οποίες από ανίατες μετατρέπονται σε ιάσιμες, δόθηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού της παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Αχιλλέα Τουρκαντώνη.

Πήλινα χειροποίητα αγγεία με γραπτή αμαυρόχρωμη διακόσμηση έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο νεκροταφείο της κοινότητας Ανω Κώμης Κοζάνης, το οποίο χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (13ο-12ο αιώνα π.Χ). Όπως επισήμανε η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου, σε συνέντευξη Τύπου στον τόπο των ανασκαφών, αρκετοί από τους τάφους διαλύθηκαν από την αρχαιότητα. Στο μεταξύ, οι τρόποι με τους οποίους οι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να συνδράμουν τα μέγιστα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, αποτελούν το θέμα της διεθνούς επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνεται αύριο στην Κοινότητα Νέων Ρόδων Χαλκιδικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.

Έντονο ενδιαφέρον στους επιχειρηματικούς κύκλους του κλάδου, προκαλεί η διοργάνωση της 5ης Εκθεσης Εσωρούχων και Μαγιό, "LACE", που θα λειτουργήσει από αύριο έως και τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, στα περίπτερα 3 και 17 της HELEXPO. Η έκθεση έχει ήδη καθιερωθεί ως πετυχημένος θεσμός, που συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη των συναλλαγών. Στο μεταξύ, τη δεύτερη κλαδική έκθεση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών διοργανώνει, από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Υποδηματοποιών Βορείου Ελλάδος.

Υπόθεση απάτης, στην οποία εμπλέκεται πιθανότατα και ένας Έλληνας αστυνομικός, αποκαλύφθηκε το απόγευμα στην Πτολεμαϊδα. Άτομα που διαμένουν στην πόλη αυτή τηλεφωνούσαν σε οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες της περιοχής, ισχυριζόμενα ότι επικοινωνούσαν εκ μέρους πολιτικών παραγόντων, ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Κλιμάκιο αστυνομικών της ασφάλειας Αττικής έφτασε στην Πτολεμαϊδα και ερευνά την υπόθεση.

Νεαρός - ηλικίας 25 έως 30 ετών- βρέθηκε σήμερα νεκρός σε πρασιά οικοδομής στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο θάνατος του οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, τον άγνωστο μέχρι στιγμής άνδρα, που είναι το 28ο θύμα του "λευκού θανάτου" μέσα στο 1997 στη Θεσσαλονίκη, βρήκε νεκρό ένοικος της πολυκατοικίας στην οδό Σαρανταπόρου 35 και ειδοποίησε την αστυνομία. Ανακρίσεις για την εξακρίβωση των στοιχείων του, γίνονται από το αστυνομικό τμήμα Τούμπας.

Αγνωστος, "γάζωσε" με σφαίρες ομάδα Αλβανών σε αγροτική περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί από τα πυρά ένα άτομο και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι δύο. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι αλλοδαποί δέχτηκαν απρόκλητα ριπές - πιθανόν από πολεμικό όπλο- την ώρα που βάδιζαν σε αγροτική περιοχή στην Ιωνία Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία ταυτότητας του νεκρού δεν έχουν αναγνωριστεί, ενώ από τις σφαίρες τραυματίστηκαν βαριά και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου", ο 20χρονος Cioka Plom και ο Vasili Pavlo, 29 ετών, προσωρινά κάτοικοι Ιωνίας και οι τρεις.

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,7 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν σήμερα στην κεντρική Ιταλία, στις περιοχές της Τοσκάνης και της Ούμπρια, αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν αναφέρει πληροφορίες για τυχόν θύματα ή τραυματίες. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη υπέστη και άλλες ζημιές, μετά τις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,1 και 5,7 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή.

Σχέδιο ψηφίσματος για την 75η επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης, κατέθεσαν στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Βουλής τρεις βουλευτές, η κ.Μαλόνεϊ και οι κύριοι Σέρμαν και Μπιλιράκης. Το ψήφισμα έχει μέχρι στιγμής υπογραφεί από 10 βουλευτές. Στόχος του ψηφίσματος είναι η ενθάρρυνση των ΗΠΑ προς την Τουρκία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αναγνωρίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ο αμερικανικός λαός να μην λησμονήσει ποτέ τα γεγονότα και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, ώστε να μην επαναληφθούν αυτές οι ακρότητες. Το ψήφισμα καταδικάζει το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.200.000 Έλληνες εξορίστηκαν από την Τουρκία, ενώ οι διώξεις Ελλήνων επαναλήφθηκαν με το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης 1955 και τις εκδιώξεις του 1964 και συνεχίζονται σήμερα με περιορισμούς του τύπου και των θρησκευτικών ελευθεριών και την παρενόχληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Αλβανός Πρόεδρος και το Κοινοβούλιο καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία της πορείας διαμαρτυρίας χιλιάδων αλβανών στο Κόσοβο, που διαδήλωναν για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Η σερβική αστυνομία χθες χρησιμοποίησε δακρυγόνα και γκλόμπς για να διαλύσει τη διαμαρτυρία 20.000 φοιτητών στην Πρίστινα, οι οποίοι ζητούσαν την επαναφορά της αλβανικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. "Καταδικάζω τη βία που εφαρμόζεται εναντίον των διαδηλωτών, και μάλιστα τη στιγμή που περιμένουμε να υπογραφεί συμφωνία σχετικά με την εκπαίδευση στο Βελιγράδι", δήλωσε ο Αλβανός Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι. Το αλβανικό κοινοβούλιο αποκήρυξε με δήλωσή του τις "πρωτόγονες και αντιδημοκρατικές τακτικές" της σερβικής αστυνομίας και έκανε έκκληση για ειρηνική επίλυση των μακρόχρονων εντάσεων στο Κόσοβο.

Έντονες επικρίσεις δέχτηκε η Τουρκία, από το Ιράκ και άλλες αραβικές χώρες για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα διανομής των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη. Οι επικρίσεις διατυπώθηκαν στο διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με θέμα "Το μέλλον της χρηματοδότησης των διεθνών υδάτων".

Ομάδες, με μεγάλη ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα αντιμετωπίσουν στη δεύτερη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Ο "Δικέφαλος", δεν κατόρθωσε και αυτή τη φορά να αποφύγει το δύσκολο αντίπαλο, αφού κληρώθηκε στη Γενεύη με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο ΟΦΗ, στάθηκε πιο τυχερός, αφού κατόρθωσε να αποφύγει την Αστον Βίλα και θα αντιμετωπίσει την Οσέρ από τη Γαλλία. Τυχερή στάθηκε για μια ακόμη φορά η ΑΕΚ, η οποία κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Αυστριακή Στουρμ Γκρατς και έχει πολλές πιθανότητες για πρόκριση στους "8" του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Δύο ντέρμπι περιλαμβάνει η 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Τα βλέμματα όλων των φιλάθλων συγκεντρώνονται αύριο, στο παιχνίδι του Ηρακλή με τον ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται ο αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, που θα πραγματοποιηθεί στις 6:45 την Κυριακή, στο ΟΑΚΑ. Τα υπόλοιπα παιχνίδια θα διεξαχθούν κανονικά στις 5:00 το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Άρης θα υποδεχτεί στο Παλαί ντε Σπορ τον Παπάγου, ενώ ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του επί του Απόλλωνα στην Πάτρα.

Με τη γλυκιά γεύση, των ελληνικών επιτυχιών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η αυλαία ανοίγει αύριο με το παιχνίδι της Καβάλας με τον ΟΦΗ. Τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Καυτατζόγλειο το παιχνίδι του Ηρακλή με την ΑΕΚ. Κανονικά θα ξεκινήσουν οι αγώνες αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού η ΕΠΟ ικανοποίησε μερικώς τα αιτήματα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, για μη συμμετοχή 6 ξένων παιχτών σε ελληνικές ομάδες. Τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν στις 3:45 το απόγευμα της Κυριακής, εκτός από τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ξάνθη που θα αρχίσει μισή ώρα νωρίτερα.

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε το απόγευμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με αυτό, από το απόγευμα στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο. Έτσι, το Σάββατο, σε όλη τη χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, σταδιακά όμως και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 μέχρι 25 και στα νησιά από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί με εξασθένιση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 3 October 1997 - 17:05:44 UTC