Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:32 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-1.10.1997

Την έναρξη της αναδάσωσης του καμένου δάσους του Σέιχ-Σου, κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α', με τη συμβολική φύτευση βελανιδιάς στην τοποθεσία ''Άρτεμις''. Παρουσία των υπουργών Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, των εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών της Θεσσαλονίκης, σε μία λαμπρή τελετή, κατά την οποία εψάλη το απολυτίκιο από την ακολουθία του πατρός Γεράσιμου, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε το πρώτο δένδρο στο καμένο δάσος και όπως είπε στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και ο σχεδιασμός αναδάσωσης, στην οποία θα συμβάλλουν εθελοντικά χιλιάδες Θεσσαλονικείς.

Σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί και τον οργανισμό πολιτιστικής πρωτεύουσας. Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο την οικία όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Το απόγευμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα τιμηθεί από τις πρυτανικές αρχές και θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ πέντε σχολών του Πανεπιστημίου.

Το ειδικό καθεστώς του Αγίου Ορους είναι πλήρως διασφαλισμένο και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία γι'αυτό, διαβεβαίωσε τους Αγιορείτες μοναχούς, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος που επισκέφθηκε την Ιερά Κοινότητα στις Καρυές συνοδευόμενος από τον Πολιτικό Διοικητή του Αθω, Σταύρο Ψυχάρη. Ο υπουργός Εξωτερικών παραβρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας και οι Αγιορείτες μοναχοί συζήτησαν μαζί του το θέμα του ειδικού καθεστώτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το πρόγραμμα παρεμβάσεων στον Αθω, καθώς και της χορηγίας που δίνεται στις Μονές, με εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών. ''Το Αγιο Ορος έχει μια σημασία πολιτιστική. Είναι μια κιβωτός του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και του παγκόσμιου πολιτισμού. Τα έργα αμυθήτου αξίας και τεράστιας σημασίας για την ιστορική μας μνήμη υπάρχουν εδώ'', τόνισε σε δηλώσεις του, ο κ. Πάγκαλος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της Συνθήκης του Σένγκεν και της ανησυχίας που διακατέχει τους μοναχούς. Το πρωί ο κ. Πάγκαλος θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο στη Θεσσαλονίκη.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τη σχέση ΕΕ Τουρκίας και την Ατζέντα 2000 ενημέρωσε επί δύο ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται από την κοινότητα "επιλέξιμη", αλλά όχι υποψήφια για ένταξη, ενώ σε ό,τι αφορά στις θέσεις της Ελλάδας τόνισε ότι είναι σαφώς υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της υπό τις δυνατές όμως προϋποθέσεις. Δηλαδή της αλλαγής της πολιτικής στο Αιγαίο και του Κυπριακού και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών.

Σε χαμηλούς τόνους, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κινήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, αμέσως μετά τη συνάντησή του στη Βόννη με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, στα πλαίσια της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία. Χρησιμοποιώντας ήπια γλώσσα, ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε ότι η χώρα του επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα, προτείνοντας τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, κι ότι δεν επιθυμεί την όξυνση και την ένταση στο Αιγαίο.

Επανεξετάζονται όλες οι περιπτώσεις των αναπηρικών συντάξεων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Με κοινή τροπολογία των υπουργών Εργασίας και Υγείας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Κώστα Γείτονα που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής του ΙΚΑ, προβλέπεται, "η υποχρεωτική επανεξέταση όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις υγειονομικές επιτροπές για την έκδοση ισόβιας ή προσωρινής αναπηρίας". Σύμφωνα με την τροπολογία τα κριτήρια πιστοποίησης της αναπηρίας είναι ενιαία και ορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις, ενώ για τη χορήγηση της ισόβιας ή προσωρινής συντάξεως απαιτείται η αναπηρία να μην είναι μικρότερη του 67%.

Πλήρη δικαίωση των ποτοποιών απ' όλη την Ελλάδα αποτελεί απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που απαγορεύει στους εκπροσώπους μέλους πολυκαταστήματος να διαφημίζουν και να πουλούν προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους. Το περασμένο καλοκαίρι το πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης άρχισε να διανέμει διαφημιστικά φυλλάδια, στα οποία αναγράφονταν ότι μια σειρά από οκτώ συνολικά προϊόντα (αναψυκτικά, σόδες και χυμοί πορτοκαλιού, βερίκοκου και ροδάκινου) διατίθενταν στους καταναλωτές σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμα και σε ποσοστό 20% κάτω από την τιμή αγοράς. Σε βάρος της πολυεθνικής εταιρίας κατατέθηκε αγωγή από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Διακινητών Οίνων και Ποτών και από την τοπική ένωση Θεσσαλονίκης (που καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό) και η υπόθεση συζητήθηκε πρόσφατα στο μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Νέα άνοδο παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 1.771,37 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 0,95%. Χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις βιομηχανικές μετοχές, καθώς και οι ρευστοποιήσεις στα κατασκευαστικά. Παράλληλα στα αξιοσημείωτα θα πρέπει να καταγραφεί και η νέα σημαντική αύξηση των συναλλαγών, που άγγιξαν τα 30 δισ. δρχ. Συγκεκριμένα ο όγκος έφτασε τα 29,03 δισ. δρχ.

Αν και σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί, η μεγάλη "Συναυλία της Ελπίδας", η ομογένεια για μια ακόμη φορά έδειξε την ευαισθησία της υποστηρίζοντας, τον τηλεμαραθώνιο που πραγματοποίησε το Εθνικό Ελληνικό Κανάλι με την ενεργό παρουσία του ιδιοκτήτη του και προέδρου των Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ο.Μ.Μ.Ε.) Δημήτρη Καστανά για την ενίσχυση του Ταμείου για τα Καρκινοπαθή Ελληνόπουλα του Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ, αφού συγκεντρώθηκαν ήδη 120.000 δολάρια.

Η Κύπρος και η Πολωνία θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να προωθήσουν την ενταξιακή τους πορεία και να επιτύχουν τον κοινό, στόχο που δεν είναι άλλος από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο πρέσβης της Πολωνίας, Wojciech Lamentowicz, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι οι φιλικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Τουρκία, και η παρουσία της Πολωνίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία ως πλήρες μέλος θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν την εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

Έμμεσες κατηγορίες προς την Ελλάδα απηύθυνε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Μουράτ Μπασεστζίογλου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις Κούρδου που φέρεται ως μέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK, στην αγγλική εφημερίδα "Οbserver" ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, ο κ.Μπασεστζίογλου δήλωσε ότι "η γεωγραφική περιοχή στην οποία ζούμε βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε πολλές εχθρικές πράξεις να κατευθύνονται προς τη χώρα μας. Είναι πολλοί αυτοί που διεκδικούν την περιοχή και χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία για να πετύχουν τους στόχους τους".

Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσαν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Βελιγραδίου για την αντικατάσταση του δημάρχου Ζόραν Τζίντζιτς και του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής τηλεόρασης του Βελιγραδίου "STUDIO B". Ο αποπεμφθείς δήμαρχος Ζόραν Τζίντζιτς, κατηγόρησε τον πρώην εταίρο του στον συνασπισμό "Ζάγιεντο" (Μαζί) Βουκ Ντράσκοβιτς, ως υπεύθυνο των σημερινών "πραξικοπηματικών", όπως ανέφερε, αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Ο Τζίντζιτς κατηγόρησε τον Ντράσκοβιτς ότι συνέπραξε με τους σοσιαλιστές και τους εθνικιστές σε ένα είδος "πολιτικού εμπορίου" με σκοπό την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Ο μέχρι τώρα δήμαρχος του Βελιγραδίου κάλεσε ακόμη τους πολίτες να "υπερασπίσουν" τον τηλεοπτικό σταθμό "STUDIO B" από τα πολιτικά παιχνίδια και ζήτησε την διενέργεια νέων δημοτικών εκλογών για το Βελιγράδι. Στην πρώτη του συνεδρίαση το νέο διοικητικό συμβούλιο του "STUDIO B" προχώρησε αμέσως στην αντικατάσταση του γενικού διευθυντή του σταθμού, Ζόραν Όστοϊτς και στη θέση του διόρισε τον Ντράγκαν Κογιαντίνοβιτς, πρώην διευθυντή της δημοτικής τηλεόρασης του Βελιγραδίου.

Έληξε και τυπικά χθες η προθεσμία εθελοντικής παράδοσης του οπλισμού που κλάπηκε από τις στρατιωτικές αποθήκες κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Εντονο ήταν το φαινόμενο αυτό στη Νότια Αλβανία, όπου ήταν εγκατεστημένος μεγάλος αριθμός στρατιωτικών αποθηκών. Σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Αμυνας, ως τις 20 Σεπτεμβρίου έχει παραδοθεί σε όλη την Επικράτεια μόνο το 1/6 του οπλισμού που κλάπηκε. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά μικρότερα για τις περιοχές του Νότου, όπου ήταν και το κέντρο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μπερίσα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Αργυροκάστρου, σύσκεψη με αντικείμενο τον αφοπλισμό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τοπικές δημοτικές και κρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς επίσης και κοινοτάρχες.

Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, καθώς και ο συντονισμός των βαλκανικών χωρών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, την προσεχή Παρασκευή στη Βάρνα. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της, η εφημερίδα "Cronica Romana", η οποία υπογραμμίζει ότι δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση και πρόεδροι άλλων βαλκανικών χωρών. Η ημερήσια διάταξη, συνεχίζει η εφημερίδα θα συμπεριλάβει και άλλα θέματα, όπως την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ρουμανία και τη Βουλγαρία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και μερικά υπάρχοντα προγράμματα σχετικά με τα περιφερειακά έργα υποδομής.

Ικανοποιημένος από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις μειονότητες, εμφανίστηκε ο Υπατος Αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις μειονότητες, Βαν Ντερ Στούλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ΠΓΔΜ. Ηδη, ο κ. Στουλ συναντήθηκε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, με τους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Τσόκρεφσκι, Δικαιοσύνης, κ. Σπάσοφ, Εξωτερικών, κ. Χαντζίσκι και Ανάπτυξης, κ. Νεζίρι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάηκε κυριολεκτικά η Θεσσαλονίκη, μετά τη λήξη του αγώνα Αρσεναλ ΠΑΟΚ και την πρόκριση του Δικεφάλου, στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ, κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν το χώρο μπροστά από το Λευκό Πύργο και πανηγυρισαν την επιτυχία της ομάδας τους , ως τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια μετέβησαν με κάθε μέσο στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" για να υποδεχθούν τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ , που έφτασαν ξημερώματα από το Λονδίνο.

Μεγήλη είναι και η επιτυχία του ΟΦΗ, που κι αυτός προκρίθηκε στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι Κρητικοί αν και έχασαν από την Φερεντσβάρος με 2-1 πήραν την πρόκριση, αφού στο πρώτο παιγνίδι είχαν νικήσει με 3-0.

Σήμερα, ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στη Νορβηγία από τη Ρόζενπουργκ, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας ελπίζουν σε θετικό αποτέλεσμα, που θα τους δώσει ελπίδες για πρόκριση στο δεύτερο γύρο.

Νικηφόρα συνέχισαν στο κύπελλο Ευρώπης στο μπάσκετ, οι δύο εκπρόσωποι της χώρας μας, Παναθηναϊκός και Απόλλων Πατρών. Ο Παναθηναϊκός νίκησε εύκολα στο ΟΑΚΑ τη ρωσική Αουτοντορόζνικ Σαρατοβ, στο τρίτο παιχνίδι για το Ευρωκύπελλο, με σκορ 97 -57, ενώ ο Απόλλων Πατρών, νίκησε την κροατική Ζρίνιεβατς, με σκορ 90 -68.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 1 October 1997 - 6:40:17 UTC