Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-30.9.1997

Με την ειδική διακομματική επιτροπή της Βουλής και του απόδημου Ελληνισμού συναντήθηκε νωρίς το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄, που συνεχίζει και σήμερα τις επαφές του με πολιτικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης. Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα έχει σειρά επαφών και σήμερα, ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον δικηγορικό σύλλογο , του οποίου είναι επίτιμος πρόεδρος. Το απόγευμα θα πρωτοστατήσει στην επιχείρηση αναδάσωσης του καμένου δάσους του Σέιχ Σού και θα φυτέψει το πρώτο δενδρύλλιο, ενώ θα αναπέμψει ευχές για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.

Στο ενδεχόμενο της συνάντησης, του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συζήτηση στη μία και μοναδική βάση, αυτή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών αλλά και με ενδεχόμενο να μη γίνει καν συζήτηση. Σχολιάζοντας τις συνομιλίες που έγιναν στις ΗΠΑ ο υπουργός Τύπου είπε "ήμασταν υποψιασμένοι, αλλά αυτό που θα περιμέναμε θα ήταν να κινηθούν οι Τούρκοι στο πνεύμα της Μαδρίτης". Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό δήλωσε ότι οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με την ελπίδα για την πρόοδο όλων των θεμάτων με τελικό στόχο την αποστρατικοποίηση.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Observer", ο κ. Ρέππας είπε ότι πρόκειται για χονδροειδή τουρκική προπαγάνδα και ότι πρόκειται για παρουσίαση ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς για να επικαλύψει τις επεκτατικές της βλέψεις, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται να αμαυρωθεί η εικόνα της Ελλάδας. Σε ότι αφορά τον Κούρδο Χαζάρ, ο υπουργός σχολίασε ότι δεν αποτελεί και το απαύγασμα της κοινωνίας των ανθρώπων, λέγοντας ότι ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο έχει εντολή να κάνει διάβημα σχετικά με το δημοσίευμα. Σχετικά με τις δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου, Θεόδωρου Τσουκάτου για τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Πάγκαλο και ότι ο πρωθυπουργός τον περιβάλει με την εμπιστοσύνη του.

Κυκλοφορεί το βιβλίο της κ.Δήμητρας Παπανδρέου με τίτλο "10 χρόνια και 54" ημέρες, το οποίο περιγράφει τη ζωή της με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως είπε η ίδια το βιβλίο "έχει γραφεί από καρδιάς" αναφέρεται στις προσωπικές ,αλλά και στις πολιτικές στιγμές του εκλιπόντος, ενώ εμπεριέχει κρίσεις και απόψεις του, όπως μεταφέρονται από τη συγγραφέα, για στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το περιεχόμενο του βιβλίου προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, το Χρηματιστηριακό Κέντρο και το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου να ενημερωθεί από τους παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης για την πορεία των επιχειρήσεων της περιοχής και τις προοπτικές επέκτασής τους στην βαλκανική αγορά. Οι τρεις διαδοχικές συναντήσεις κρίθηκαν επιτυχείς, αφού τέθηκαν επί τάπητος θέματα που απασχολούν έντονα την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας και υπήρξε δέσμευση εκμέρους της υπουργού ότι οι προτάσεις του ΣΒΒΕ θα προωθηθούν.

Την έκπληξη του για τη σημερινή θεμελίωση από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ιερού ναού στη περιοχή του Ποσειδωνίου χωρίς να έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό του χώρου από "χώρο κατασκευής σχολείου" που είναι σήμερα, εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Παρασκευόπουλος. Ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι κανένας εχέφρων πολίτης δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετος στην θεμελίωση ενός ναού από τον Πατριάρχη, αλλά επισημαίνει ότι η θεμελίωση είναι αυθαίρετη από τη στιγμή που ακόμη κι αν υπάρξει θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος στην αυριανή του συνεδρίαση, λίγες ώρες πριν από τη θεμελίωση, "δεν υφίσταται σχετική υπουργική απόφαση και προεδρικό διάταγμα", όπως προβλέπεται.

Με επισημότητα τιμήθηκε στο Νομό Δράμας η 56η επέτειος της σφαγής των κατοίκων της περιοχής από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής τον Σεπτέμβριο του 1941. Οι κάτοικοι της Δράμας, του Δοξάτου και της Προσοτσάνης, διατηρώντας ανέπαφες τις μνήμες του ηρωϊκού θανάτου των συμπατριωτών τους στον αγώνα για την απέκδυση του ξένου ζυγού, τίμησαν με τον δέοντα σεβασμό τους πεσόντες. Το "παρών" στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του νομού έδωσε ο δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος, στέλνοντας μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης και αγαστής συνεργασίας, κατέθεσε στεφάνι εις μνήμην των σφαγιασθέντων Δραμινών.

Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκε από το αυτόφωρο δικαστήριο Κατερίνης επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι λειτουργούσε υποκατάστημα ξένης τράπεζας χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τις ελληνικές τραπεζικές αρχές. Ο Ελευθέριος Δασκαλόπουλος που εμφανιζόταν ως διευθυντής του υποκαταστήματος "Oxford Credit Bank" στα τέλη Μαϊου 1997 προσέλαβε ορισμένους υπαλλήλους και άρχισε να λειτουργεί στην πόλη της Κατερίνης το παραπάνω υποκατάστημα χορηγώντας δάνεια, εκδίδοντας μπλοκ επιταγών και γενικά να προβαίνει σε κάθε είδους τραπεζική συναλλαγή επί τρεις και πλέον ολόκληρους μήνες! Η υπόθεση για την λειτουργία του παρανόμου τραπεζικού υποκαταστήματος στην Κατερίνη αποκαλύφθηκε τυχαία στα τέλη του περασμένου Αυγούστου όταν δύο επιχειρηματίες από την Πιερία επιχείρησαν να αγοράσουν κοσμήματα στη Θεσσαλονίκη με επιταγές που είχαν εξασφαλίσει από την τράπεζα. Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου αρνήθηκε να τις παραλάβει, αφού αγνοούσε την ύπαρξη αυτού του υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

Επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, που "διασκέδαζε" καταθέτοντας μηνύσεις σε βάρος δικαστικών λειτουργών καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση. Ο 60χρονος Αναστάσιος Αντωνίου, στις 21 Μαϊου 1997 κατέθεσε στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά, με την οποία στρεφόταν κατά συναδέλφων του, πρώην συνεργατών του, αλλά και σε βάρος ανωτάτων δικαστικών λειτουργών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στη μήνυση του αναφέρει ότι εισαγγελέας που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη προσκόμισε στον Αρειο Πάγο πλαστά ποινικά μητρώα και εξαπάτησε το ανώτατο δικαστήριο, ενώ ισχυρίζεται ακόμα ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας εξέδωσε γύρω στα 30 ευνοϊκά απαλλακτικά βουλεύματα για υπόθεση φοροκλοπής.

Πτώμα άγνωστης γυναίκας -που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έπεσε θύμα δολοφονίας- εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή του νομού Καβάλας. Το πτώμα της άτυχης γυναίκας βρέθηκε από αγρότη της περιοχής σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης θαμμένο σε λάκκο, βάθους περίπου μισού μέτρου, σε χωράφι έξω από την κοινότητα Χαλκερό Καβάλας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η άγνωστη γυναίκα, ηλικίας περίπου 40 ετών, μεταφέρθηκε νεκρή στην περιοχή και στη συνέχεια θάφτηκε μέσα σε λάκκο, ενώ ο ιατροδικαστής Σερρών, Μηνάς Γεωργιάδης εκτιμά ότι οι άγνωστοι μετέφεραν και έθαψαν στο χωράφι την άγνωστη γυναίκα, που έχει ύψος περίπου 1.60, πριν από δύο και πλέον εβδομάδες.

Με άνοδο άρχισε η εβδομάδα στη Σοφοκλέους με τον γενικό δείκτη να σημειώνει εκ νέου ρεκόρ. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.754,67 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,19% και φτάνοντας στο ανώτατο επίπεδο από ιδρύσεως του Χρηματιστηρίου. Η αγορά εμφανίζεται και πάλι δυναμική με υψηλές συναλλαγές που έφτασαν χθες το 34,34 δισ. δρχ. με δύο σημαντικά "πακέτα", εντός των Ομίλων, για τα "Ελληνικά Καλώδια" και την "Τηλέτυπος". Στην πρώτη περίπτωση άλλαξαν χέρια 2,7 εκατ. μετοχές, οι μισές στην τιμή των 5.555 δρχ. και οι υπόλοιπες την τιμή των 5.577 δρχ. Οι συναλλαγές έγιναν από την "Εθνική Χρηματιστηριακή". Στη δεύτερη έγινε "πακέτο" για την "Τηλέτυπος", αφορούσε 248.000 μετοχικές στην τιμή των 1.800 δρχ.

Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη, για τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της συμφωνίας Κληρίδη-Ντενκτάς, της 31ης Ιουλίου, για ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο την εκταφή και την αναγνώριση λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων. Η ανταλλαγή των πληροφοριών θα γίνει, με βάση τη συμφωνία που έγινε, κατά τις προσεχείς ημέρες.

Τρόμο σκορπίζουν στα κατεχόμενα οι "Γκρίζοι Λύκοι" επιδιώκοντας να δημιουργήσουν επεισόδια στη γραμμή αντιπαράθεσης. Περισσότερα από 70 μέλη της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης, που βρίσκονται στα κατεχόμενα για το ''7ο Συνέδριο Νεολαίας του Τουρκικού Κόσμου'', επισκέφθηκαν το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αρλπασλάν Τουρκές, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Εκεί ανέγνωσαν αποσπάσματα από το Κοράνι και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Έντονη δραστηριότητα αναπτύχθηκε στην Πρίστινα για να μεταπειστούν οι Αλβανοί φοιτητές του Κοσσυφοπεδίου να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις που ανήγγειλαν από αύριο. Οι Αλβανοί φοιτητές έχουν αναφέρει ότι θα προβούν σε μαζικές κινητοποιήσεις για την επιστροφή τους στα σχολικά κτίρια του Κοσσυφοπεδίου με σκοπό να επανέλθει το καθεστώς από το 1991 αναφορικά με το εκπαιδευτικό σύστημα στο Κοσσυφοπέδιο. Την χρονιά εκείνη με βάση την απόφαση των σερβικών Αρχών για "εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις" καταργήθηκε το αλβανόφωνο Πανεπιστήμιο στην Πρίστινα και οι Αλβανοί φοιτητές και μαθητές της περιοχής ως ένδειξη διαμαρτυρίας δημιούργησαν ξεχωριστό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί "παράλληλα" με το ισχύον σύστημα και το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τις σερβικές Αρχές.

Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, πραγματοποιεί από ο Υπατος Αρμοστής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για θέματα μειονοτήτων, Βαν Ντερ Στουλ, όπου είχε συνομιλίες με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Αυτό μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ακριβές περιεχόμενο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο κ. Στουλ με τους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Τσόκρεφσκι, Δικαιοσύνης, κ. Σπάσοφ και Εξωτερικών, κ. Χαντζίσκι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 30 September 1997 - 6:40:15 UTC