Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.9.1997

Συνάντηση με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ύστερα από τη χτεσινή άκαρπη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας δεν βρήκαν σημεία προσέγγισης και περιορίστηκαν στην παρουσίαση των θέσεων της κάθε χώρας. Όπως ανακοίνωσαν θα έχουν νέες συνομιλίες το Νοέμβριο στην Κρήτη, στη Διαβαλκανική Συνάντηση Κορυφής. Με τον κ. Χόλμπρουκ συναντήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκαν το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπουργοί Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος και ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο και τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε και με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα τον καλύτερο σχεδιασμό της λειτουργίας του οργάνου και τη συνεργασία του με την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, στο ρυθμό της προετοιμασίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, στις 17,18 και 19 Οκτωβρίου, έχουν μπει οι κρατικές υπηρεσίες και οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. Με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Άρη Παπαδόπουλου, πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων, ενώ ανάλογες συσκέψεις γίνονται και στις κατά τόπους νομαρχίες. Επίσης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από τις νομαρχιακές επιτροπές των οργανώσεων στη Δυτική Μακεδονία να υποβάλλουν εκθέσεις με τα προβλήματα της περιοχής και προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας εστάλη στα περισσότερα Λύκεια της χώρας που εξηγεί τους νέους τρόπους αξιολόγησης των μαθητών της Α' Λυκείου. Η εγκύκλιος, όπως και νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σε όλα τα Λύκεια. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται: "Οι διαγνωστικές δοκιμασίες και η χρήση πολλαπλών τρόπων και τεχνικών αξιολόγησης των μαθητών, δηλαδή ερωτήσεις ανάπτυξης, σύντομης απάντησης και κλειστού τύπου, εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα Λύκεια της χώρας, με στόχο, όχι μόνο την αποτίμηση των γνώσεων των μαθητών αλλά και την αξιολόγηση της συνθετικής και κριτικής τους ικανότητας". Διευκρινίζεται ακόμη ότι "μόνο η αυτοαξιολόγηση των μαθητών, οι συνθετικές εργασίες, η αξιολόγηση βάσει φακέλου και η ποιοτική αξιολόγηση μαθητών, όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής, θα εφαρμοστούν φέτος στα πειραματικά λύκεια της χώρας". Για το θέμα είχε δημιουργηθεί σύγχυση λόγω δημοσιεύματος αθηναϊκής απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα θα ήταν προαιρετικά για την Α΄Λυκείου και θα εφαρμοζόταν μόνο στα πειραματικά Λύκεια. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Παιδείας, στα πειραματικά Λύκεια θα εφαρμοστούν φέτος μόνο τα τεστ αυτοαξιολόγησης των μαθητών οι οποίοι θα κληθούν να απαντούν σε ερωτήσεις του τύπου σε ποια μαθήματα έχουν αδυναμίες, για ποιους λόγους και αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η εξαγγελία του γεγονότος αυτού είχε γίνει εξ΄αρχής από το υπουργείο.

Η πολιτική για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί γιατί είναι απαραίτητη και αναγκαία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η πολιτική αυτή έχει γνωστοποιηθεί σε όλους όσους έχουν σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ομόφωνα εγκρίθηκε το σχέδιο της οικονομικής, εμπορικής, τεχνικής και περιβαλλοντικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η σύσταση ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στη Μαύρη Θάλασσα. Το σχετικό σχέδιο θα υποβληθεί για επικύρωση κατά την προσεχή σύνοδο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Κισνάου της Μολδαβίας και θα ασχοληθεί επίσης με το θέμα της δημιουργίας Παρευξείνιου Χρηματιστηρίου Αξιών και Εμπορευμάτων. Οι διήμερες εργασίες της 9ης Συνάντησης της Επιτροπής ολοκληρώθηκαν σήμερα με την εκλογή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Κασσίμη, στη θέση του προέδρου της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ. Ο κ. Κασσίμης θα προεδρεύει της Επιτροπής τα επόμενα δύο χρόνια και διαδέχεται στην προεδρία τον Τούρκο βουλευτή, Ραζίμ Ζαϊμογλου.

Περισσότερα από διακόσια άτομα, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως Λάζαρο, επεφύλαξαν στο λιμάνι της Γιάλτας θερμή υποδοχή στο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που έφτασε στην πόλη με το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" το οποίο φιλοξενεί το συμπόσιο "Θρησκεία και Περιβάλλον-Η Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο". Οι εργασίες του συμποσίου άρχισαν με χαιρετισμό του προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ουκρανίας, κ. Κρουσένκο, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της πολιτικής εξουσίας να προστατεύσει το ιδιαίτερα ελκυστικό για τους τουρίστες περιβάλλον και την σπάνια χλωρίδα της Κριμαίας, όπου ενδημούν 2000 είδη φυτών. Έκκληση προς όλες τις παρευξείνιες χώρες απηύθυνε ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Νήλ Αντερσον, προκειμένου να υιοθετήσουν διαδικασία αξιοποίησης του πλούτου της περιοχής χωρίς την εξάντληση των φυσικών πόρων.

Δυο μέρες απομένουν για τη συναυλία των U2 και οι εργασίες για την προετοιμασία του χώρου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπου θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση συνεχίζονται με γοργό ρυθμό. Οι πρώτες από τις 42 νταλίκες με τον εξοπλισμό για την τεχνική υποστήριξη της συναυλίας έφτασαν πριν δυο μέρες και ένα τεράστιο εργοτάξιο στήθηκε στο λιμάνι. Η σκηνή που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση έχει αρχίσει να στήνεται από σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο. Επίσης αύριο φτάνουν οι νταλίκες με τα συστήματα ήχου και φωτισμού. Εκατό ξένοι και 200 Έλληνες τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ για την προετοιμασία της εκδήλωσης, ενώ σήμερα και αύριο θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και άλλοι 100 ξένοι τεχνικοί. Από τις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής θα κλείσουν οι οδοί Κουντουριώτου και Σαλαμίνος για να αρχίσει στις τέσσερις η προσέλευση των 50.000 ατόμων ,που εξασφάλισαν το εισιτήριο, από τις 18 εισόδους στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο χώρο της συναυλίας.

Συνάντηση από τις πρώτες απογευματινές ώρες, έχουν στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κύριο θέμα της συνάντησης είναι η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Σερβική Δημοκρατία και ο τρόπος εξεύρεσης λύσης για την κρίση αυτή. Στις συνομιλίες, σύμφωνα με τα ίδια μέσα, δεν συμμετάσχει το μέλος της Σερβικής Δημοκρατίας στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ.

Το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία θα συζητηθεί στη συνάντηση κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στις αρχές Οκτωβρίου στο Στρασβούργο δήλωσε ο Γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Pierre Moscovici. Στο μεταξύ ανοιχτές καταγγελίες έγιναν στην Κουνοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πολλαπλασίασε αυτή την εβδομάδα τις δημόσιες ακροάσεις για ατομικές προσφυγές σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Αγκυρας.

Τον συντονισμό των προσπαθειών της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, έως το τέλος του 1997, ώστε να κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, προτείνει με επιστολή του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, στον Ρώσο ομόλογό του, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τον οποίο και κάλεσε σε επίσημη επίσκεψη στη Σόφια στις αρχές του 1998. Στην επιστολή του, την οποία θα παραδώσει στον κ. Τσερνομίρντιν ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σόφια, Λεονίντ Κερεστεντζιάντς, ο κ. Κόστοφ προτείνει έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου να συνεδριάσει η μικτή διακυβερνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων και τη σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων.

Φτάνουν σήμερα στον τελικό τους προορισμό, τη Θεσσαλονίκη, οι δύο αθλητές με ειδικές ανάγκες, Σίμος Παλτσανίδης και Δημήτρης Ανατολίτης, οι οποίοι ξεκίνησαν με τα καροτσάκια τους την περασμένη Κυριακή από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας. Οι δύο αθλητές, με τη συγκινητική τους αυτή προσπάθεια, επιχειρούν μια συμβολική διασύνδεση της κοιτίδας του Ολυμπιακού πνεύματος που είναι η Αθήνα, με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Θεσσαλονίκη. Η γενναία αυτή πρωτοβουλία, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο των "Ειδικών Δράσεων" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97".

Στη μάχη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ μπαίνει πρώτη σήμερα η ΑΕΚ, η οποία θα αντιμετωπίσει στις 9:15 το βράδυ την Ολύμπια Λουμπλιάνα, στο γήπεδο Χάλα Τίβολι. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, θέλει να πετύχει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη στην κορυφαία διοργάνωση του αθλήματος και να αποδείξουν οι παίχτες του, ότι πρόκειται για μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας. Στο μεταξύ, ο ΠΑΟΚ αναχώρησε το πρωί για το Σπλίτ, όπου θα αντιμετωπίσει αύριο στις 9:30 το βράδυ την Κροάσια, στο δεύτερο αγώνα για την Ευρωλίγκα. Ο Σβι Σερφ, θα έχει στη διάθεση του και τον Γιάννη Γιαννούλη, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από υψηλό πυρετό λόγω ίωσης. Αύριο ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα υποδεχτεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Άνοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1716,34 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση της τάξης του 1,33%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 27 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν αύριο κυρίως στα δυτικά και νότια, ενώ οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα ενισχυθούν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και νότια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς σποραδικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 9 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 25 και στα νησιά από 17 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 24 September 1997 - 17:05:20 UTC