Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.9.1997

Συνεδρίασε το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο την προετοιμασία της εισήγησης για τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει την αύριο και μεθαύριο για τα εθνικά θέματα. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι συζητήθηκαν δύο σχέδια απόφασης, το πρώτο από τα οποία αφορά στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Στο σχέδιο αυτό, ως προς το οποίο υπήρξε απόλυτη ομοφωνία, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, επισημαίνεται η σημασία και το πολιτικό πλαίσιο των εκλογών, ξεκαθαρίζεται η πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, διαμορφώνονται η διαδικασία επιλογής των προσώπων μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες και ακριβώς ο τρόπος που θα γίνει αυτή η επιλογή ξεχωριστά για όλες τις περιπτώσεις. Σε ότι αφορά στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, αυτή θα ξεκινήσει με την εισήγηση του πρωθυπουργού για το γενικό απολογισμό και προγραμματισμό του συνόλου των ενεργειών του ΠΑΣΟΚ, θα ακολουθήσει παρέμβαση του κ. Σκανδαλίδη για τον πολιτικό απολογισμό της ανασυγκρότησης του κυβερνώντος κόμματος και τις περαιτέρω προτεραιότητες, θα παρουσιαστεί το σχέδιο απόφασης για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και το βράδυ της Παρασκευής θα γίνει ψηφοφορία πάνω στα κείμενα για τον γενικό προγραμματισμό και τις εκλογές. Το Σάββατο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα συζητηθούν αναλυτικά τα εθνικά θέματα, ενώ θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού.

Η Ελλάδα πέτυχε τον τελευταίο χρόνο ουσιαστική πρόοδο σε όλα ανεξαρτήτως τα εθνικά θέματα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να παρουσιάσει το ετήσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων του υπουργείου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα που για αντικειμενικούς λόγους είναι δυσεπίλυτα και χρήζουν μακροχρόνιας στρατηγικής για την επίλυση τους. Ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι η ελληνική πλευρά θα στείλει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες την πρόταση της, στην προεδρία της Ε.Ε., για την προώθηση της διαδικασίας με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων Ελλάδας Τουρκίας, και σχολιάζοντας τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς τις χαρακτήρισε "μια γενική έκθεση ιδεών που καταλήγει στο να ζητάει συνάντηση των εμπειρογνωμόνων χωρίς να αναφέρεται στα διαδικαστικά θέματα". Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία. Την κάλεσε να είναι πιστή στο γράμμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης και να αποδεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, εκφράζοντας για πρώτη φορά και την επιφύλαξη της ελληνικής πλευράς ως προς το θέμα αυτό. Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, ελπίζει στην απόσυρση της διεκδίκησης για τα Ιμια από την Τουρκία. Σε ότι αφορά τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την εγκαθίδρυση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι δεν γίνονται δεκτές τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και πρόσθεσε ότι αν επιλυθούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και δεν υπάρχει ένταση στην περιοχή, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει θετικά την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Εφικτή θεωρεί μια συμφωνία αποστρατικοποίησης της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα "ΝΕΑ", ο πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνει ότι "σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αχρείαστη η εγκατάσταση των πυραύλων S-300. "Διαφορετικά", επαναλαμβάνει, "οι πύραυλοι θα έρθουν ανεξαρτήτως των τουρκικών απειλών". Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο. Εκτιμά επίσης ότι ισχυρά κράτη θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου σαν καταλύτη για την εξεύρεση λύσης.

Δεν έχει συζητηθεί ποτέ η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Κύπρο και η σταδιακή ένταξη του νησιού στη Συμμαχία, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν. Ο κ.Ρούμπιν, ερωτηθείς εάν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ, σε δηλώσεις που έκανε στην Κύπρο, αναφερόταν στην πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού, τόνισε ότι οι Κληρίδης και Ντενκτάς, που αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουν να συζητήσουν θέματα ασφαλείας. "Θέματα ασφαλείας, μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως οπισθοχώρηση από την πράσινη γραμμή, βελτίωση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά μήκος της πράσινης γραμμής και τελικά όλα τα θέματα ασφαλείας", εξήγησε. Εξέφρασε όμως την πίστη ότι στόχος των συζητήσεων θα είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τον ετήσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών στον τομέα του Απόδημου Ελληνισμού, παρουσίασε ο υπουργός, Θεόδωρος Πάγκαλος. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος, βασικοί άξονες της πολιτικής του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είναι η καθημερινή στήριξη του Ελληνισμού της Διασποράς όπου κι αν αυτός ζει, η εκπόνηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων και πολιτικών για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς των Ελλήνων της Διασποράς, η σύσφιξη των δεσμών και της επικοινωνίας των Αποδήμων Ελλήνων, τόσο με την Ελλάδα, όσο και μεταξύ τους, η καλλιέργεια φιλελληνισμού στις χώρες υποδοχής και η ομαλή επανένταξη στην Ελλάδα όσων ομογενών μας επιστρέφουν στη χώρα μας.

To αμείωτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των κεφαλαίων, που θα στηρίξουν τις ελληνικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, γνωστοποίησε στα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που τον επισκέφτηκαν, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ενημερώνοντας τα μέλη του συμβουλίου για τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης και τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ.Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι έχουν δρομολογηθεί οι πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση κεφαλαίων από ελληνικές και ξένες τράπεζες, με στόχο κυρίως την επέκταση των έργων υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, οι προτεραιότητες εστιάζονται κυρίως στις βαλκανικές πρωτεύουσες, Σόφια και Βουκουρέστι.

Ακυρώνονται όλες οι προσλήψεις που έγιναν στις τράπεζες από τις 31 Ιουλίου μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε στη βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρος Μπένος, αποδεχόμενος σχετικό αίτημα πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. Η ρύθμιση υιοθετήθηκε μετά από καταγγελίες, ότι ορισμένες τράπεζες προχώρησαν σε ρουσφετολογικές προσλήψεις αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου περί επέκτασης του νόμου Πεπονή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, προκειμένου να προλάβουν την ψήφιση του από τη βουλή. Ο κ. Μπένος έδωσε στη δημοσιότητα και κατάλογο με οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι παραπέμπονται στον εισαγγελέα για παράνομες προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Στον κατάλογο συγκαταλέγονται τα ΕΛΤΑ, η Ολυμπιακή Αεροπορία, η Αεροπλοϊα, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, η Εθνική Λυρική Σκηνή και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, συναντήθηκε το μεσημέρι η επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των επαφών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μέλη της κυβέρνησης , με θέμα την πορεία του κυβερνητικού έργου. "Η ανάπτυξη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και αφορά όλους μας", δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί και πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο με την κριτική και τις προτάσεις της. Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την αποφασιστικότητα του κόμματός της να παρακολουθήσει από κοντά τη δουλειά του υπουργείου και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις.

"Όταν θα κρίνω ότι πρέπει να παρέμβω και να πω την άποψη μου, έχω και υποχρέωση και καθήκον να το κάνω αυτό, προσπαθώντας πάντοτε να βοηθήσω πριν απ όλα τον τόπο και στη συνέχεια, ασφαλώς, και το κόμμα", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, σε συνέντευξη του, που δημοσιεύεται στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο". Ο κ. Εβερτ τόνισε ότι αποφεύγει να κάνει τον συμβουλάτορα του προέδρου του κόμματος και πρόσθεσε πως αν χρειαστεί οι παρεμβάσεις του θα είναι και παρασκηνιακές και δημόσιες, ανάλογα με το θέμα. "Η οργανωτική αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη δεν αποτελεί αυτοσκοπό για ένα κόμμα. Σημασία έχει η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα μας. Οι συγκεκριμένες θέσεις για τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πολίτης. Η αξιοπιστία του πολιτικού λόγου, οι ορθές επιλογές θέσεων και όχι, απλώς, προσώπων", είπε ο κ. Εβερτ και πρόσθεσε: "Το οργανωτικό συντονιστικό σχήμα που δημιουργήθηκε πρέπει, και μπορεί, να επιτύχει".

Τη λήψη μέτρων για "την απαλλαγή του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, από τα πλοκάμια που καταληστεύουν τους πόρους του" ζητάει, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου", ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι λίγες οι πιστοποιημένες περιπτώσεις σε Αθήνα, Κω, Ρόδο και Ηράκλειο που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι "έχουν συγκροτηθεί κυκλώματα, γιατρών φαρμακοποιών, διαγνωστικών-ιατρικών κέντρων, με τη συνδρομή ακόμη και της αστυνομίας, που λυμαίνονται το εύρωστο ασφαλιστικό ταμείο", και το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις προαναφερθείσες πόλεις.

Ολοκληρώνεται με επιτυχία το σχέδιο που υλοποιεί ο Δήμος της Πολίχνης, στο πλαίσιο του Κοινοτικού προγράμματος "PACTE", για την αναβάθμιση των περιθωριοποιημένων περιοχών των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Η αξιολόγηση και η παρουσίαση των μελετών θα γίνεται στην Πολίχνη μέχρι αύριο, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τους ελληνικούς και ξένους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα. Το σχέδιο, που αφορά τις περιθωριοποιημένες γειτονιές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, συντάχθηκε από τον δήμο Πολίχνης, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς της αγγλικής πόλης Ιlsington και της Felgueiras από το Πόρτο. Στόχος του σχεδίου, που τιτλοφορείται "Αστικό περιθώριο της Ευρώπης", ήταν ο εντοπισμός, η καταγραφή και τελικά η αντιμετώπιση των πολεοδομικών, χωροταξικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται στις μεγάλες πόλεις.

Πρωτότυπα προγράμματα για την αντιμετώπιση της δυσλεξίας που βασίζονται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πολυμέσων, αναπτύσσονται στο εργαστήριο δυσλεξίας και οφθαλμοκίνησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. "Το μέλλον για τους δυσλεξικούς είναι ευοίωνο χάρη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές", τόνισε ο καθηγητής μαθησιακών δυσκολιών, Γεώργιος Παυλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 4ο Παγκόσμιο συνέδριο δυσλεξίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως 26 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο "Αθως Παλλας" της Χαλκιδικής. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η μέθοδος της οφθαλμοκίνησης (τέστ Παυλίδη), με την οποία γίνεται έγκαιρη διάγνωση της δυσλεξίας. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Τσεχία και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματά της θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας. Ο κ Παυλίδης επισήμανε ακόμη ότι πρόσφατα ανακαλύφτηκε ότι τα χρωμοσώματα 6 και 15 φέρουν τα αχνάρια της δυσλεξίας, είναι δηλαδή μεταλλαγμένα στους δυσλεξικούς.

Το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την προώθηση των τεχνολογιών αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Πόρτο Καρράς" της Χαλκιδικής από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα, αφορά τυφλούς, κωφούς, άτομα με διανοητική καθυστέρηση και σωματική ανικανότητα και αναμένεται να συμμετάσχουν 500 άτομα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι ερευνητικές και εμπορικές εξελίξεις, που αφορούν τις τεχνολογίες αποκατάστασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης, θα διοργανωθούν εκθέσεις των επιτευγμάτων της τεχνολογίας για τυφλούς, κωφάλαλους, άτομα με κινητικά προβλήματα και νοητική καθυστέρηση. Μερικά από τα θέματα που θα καλύψει το συνέδριο, είναι οι τεχνολογίες που αφορούν την όραση, την κώφωση, εφαρμογές της πληροφορικής για άτομα με ειδικές ανάγκες, και τα προβλήματα της καθημερινής διαβίωσης.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Τιράνων ο Αλβανός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, Ατζέμ Χαϊνταρί, που δέχτηκε σήμερα πέντε πυροβολισμούς από τον σοσιαλιστή συνάδελφό του Γκαφούζ Μεζρεκού. Το συμβάν έγινε στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης, ενώ χθες οι δύο βουλευτές λογομάχησαν στη Βουλή, όμως αργότερα δήλωσαν ότι συμφιλιώθηκαν.

Η κεντροανατολική Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε τροχιά ένταξης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, καθώς οι αρχικές συζητήσεις ξεκίνησαν στις Βρυξέλες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Ουγγαρία και την Πολωνία, ενώ ο κύκλος συζητήσεων με τη συμμετοχή διπλωματικής αντιπροσωπείας από την Τσεχία, έχει προγραμματιστεί να ενεργοποιηθεί την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου. Τα πρωτόκολλα ένταξης αναμένεται να προωθηθούν για τις σχετικές υπουργικές εγκρίσεις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ώστε τόσο τα 3 νέα μέλη, όσο και οι 16 σύμμαχοι να έχουν στη διάθεση τους ένα και πλέον χρόνο για τις επικυρώσεις των συμφωνιών, που αφορούν στην επέκταση του νατοϊκού βραχίονα στην κεντροευρωπαϊκή περιοχή. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στην 50η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 1999. Ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων αναφέρεται σε θέματα πρωτοκόλλου, καθώς οι αντιπροσωπείες των νέων μελών θα πρέπει να κατανοήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ιδρυτική συμφωνία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που υπογράφτηκε το 1949.

Σε δεκατρία χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκισης καταδικάστηκε χθες ο Αλβανός δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, με τις κατηγορίες της πρόκλησης και υποδαύλισης εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, της μη εκπλήρωσης της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για υποστολή της αλβανικής και τουρκικής σημαίας από το δημαρχείο της πόλης και της κατάχρησης εξουσίας για οργάνωση αντίστασης κατά της αρχής. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Γκόστιβαρ στις 9 Ιουλίου, όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ υπέστειλαν από το δημαρχείο της πόλης την αλβανική και την τουρκική σημαία. Για οργάνωση αντίστασης κατά της αρχής καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Γκόστιβαρ, Ρέφικ Νταούτι. Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου του Γκόστιβαρ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους της γειτονικής χώρας.

Εξι συμφωνίες για την εξομάλυνση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων υπέγραψαν Γιουγκοσλαβία και Κροατία. Τις συμφωνίες υπέγραψαν στο Βελιγράδι οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Μιλαν Μιλουντίνοβιτς και Μάτε Γκράνιτς. Οι συμφωνίες αφορούν στους τομείς της οδικής και σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, της διεθνούς νομικής βοήθειας, της κοινωνικής ασφάλειας, της συνοριακής συγκοινωνίας και των μεθοριακών διαβάσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, κ.Μιλουντίνοβιτς, σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι γιουγκοσλαβο-κροατικές σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς και τείνουν να γίνουν πρότυπο σχέσεων στην περιοχή. Από την πλευρά του ο κ.Γκράνιτς χαρακτήρισε τις συμφωνίες ως "σημαντικό βήμα στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Σταδιακή εξασθένηση θα σημειώσουν αύριο οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 μέχρι 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 28 και στα νησιά από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 18 September 1997 - 17:05:41 UTC