Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.9.1997

Tρεις στρατιωτικοί τραυματίστηκαν , όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε, ή τουλάχιστον πραγματοποίησε "βαθειά προσγείωση" σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού, στην αγροτική περιοχή Επισκοπής της Νάουσας. Σύμφωνα με τους γιατρούς των νοσοκομείων της Νάουσας και του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκαν, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Ιδιαίτερα αναβαθμισμένη αναμένεται να είναι φέτος, η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, λόγω του επετειακού χαρακτήρα, για τα 40 χρόνια της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες για όλους τους τομείς δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Internet και στις ηλεκτρονικές σελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, θα διανεμηθούν εκδόσεις που αφορούν θέματα, όπως την περιφερειακή πολιτική, τα προγράμματα για τους νέους και την πολιτική για το περιβάλλον. Η παρουσία της Ε.Ε στην 62η ΔΕΘ θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, όπου ο Ελληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής θα είναι ομιλητής στο επίσημο δείπνο που οργανώνει, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με θέμα "Διλήμματα και Προοπτικές για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Οικονομία στον 21ο αιώνα".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Σεράγεβο. Ο κ. Παπανδρέου στην βοσνιακή πρωτεύουσα εγκαινίασε δύο σχολεία και ένα νοσοκομείο τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια τού εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία. Την ανακατασκευή των κτιρίων αυτών είχε αναλάβει κοινοπραξία ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ το όλο έργο χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Ζίβαλι. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει και άλλα παρόμοια έργα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Σεράγεβο, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με το μέλος των Κροατών στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ. Κρέζιμιρ Ζούμπακ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βοσνία. Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε ακόμη την ελληνική δύναμη που βρίσκεται στην σύσταση της Νατοϊκής Δύναμης στη Βοσνία και η οποία είναι εγκατεστημένη στην περιοχή Βίσοκο, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Σεράγεβο.

Αιχμές κατά συνεργατών του Πρωθυπουργού άφησε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στο νέο υπουργό κ. Τάσο Μαντέλη. Συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι η παραίτησή του δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, οι σχέσεις φιλίας- συνεργασίας και αγάπης υπάρχουν από πολύ παλιά πριν τις παρέες των "τεσσάρων" ή των "204" που έχουν πλησιάσει τον Πρωθυπουργό. Επίσης ο απερχόμενος υπουργός ανέφερε για άλλη μία φορά ότι δέχθηκε πιέσεις και παρεμβάσεις στο έργο του. Τέλος ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά κυβερνά και καθορίζει τους κανόνες και είπε ότι στο θέμα της παραίτησης ο Πρωθυπουργός όφειλε να λειτουργήσει όπως ακριβώς έπραξε.

Εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε τοποθετηθεί μέσα σε δέμα, εξερράγη σε γραφείο του δικαστικού μεγάρου Ορεστιάδας τραυματίζοντας ελαφρά μια δικαστική υπάλληλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η 45χρονη δικαστική υπάλληλος Χρύσα Παπαπαγγίδου -που υπηρετεί στη γραμματεία του προέδρου πρωτοδικών- ανάμεσα στους φακέλους καθημερινής αλληλογραφίας παρέλαβε και ένα δέμα (διαστάσεων 20x15 εκατοστά περίπου) το οποίο προοριζόταν για τον προϊστάμενό της, τον πρόεδρο πρωτοδικών Ορεστιάδας, κ. Φώτη Κιμισκίδη. H άτυχη δικαστική υπάλληλος ήταν μόνη μέσα στο γραφείο επιχείρησε να ανοίξει το δέμα, αλλά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Η 45χρονη τραυματίστηκε στο αριστερό χέρι -κυρίως στα δάχτυλα- και μεταφέρθηκε επειγόντως στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου οι γιατροί την υπέβαλαν σε εγχείρηση. Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές στο γραφείο του πρωτοδικείου, ενώ δεκάδες υπάλληλοι και διάδικοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου. Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα αίτια της βομβιστικής επίθεσης -που όπως φαίνεται είχε σαν στόχο τον πρόεδρο πρωτοδικών- και κυρίως αν το δέμα με τα εκρηκτικά είχε σταλεί από κάποιο συγκεκριμένο αποστολέα.

Την ελπίδα ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα βρεθεί η κατάλληλη λύση για την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Δημοκρατίας, Τοντόρ Καβαλτζίεφ, από την πόλη Σλίβεν της Βουλγαρίας, όπου συμμετείχε στο 6ο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων της γειτονικής χώρας. Ο Βούλγαρος πολιτειακός παράγοντας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπογράμμισε ότι "η Βουλγαρία υποστηρίζει το υπάρχον σχέδιο και περιμένει οι υπό εξέλιξη συνομιλίες να οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό στην κατάλληλη λύση", ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει στις λεπτομέρειες των απαιτήσεων της βουλγαρικής πλευράς. Αναφερόμενος στο δεύτερο μείζον ζήτημα των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, αυτό της διάνοιξης των τριών νέων συνοριακών διαβάσεων στη Δράμα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, δήλωσε "απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία εξέλιξης των διαδικασιών για την εγκατάσταση των νέων τελωνείων που θα δώσουν την ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών".

Δύο συγκροτήματα κινηματογραφικών αιθουσών, που αναμένεται να λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο του 1998, πρόκειται να κατασκευάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη νοτιοαφρικανική εταιρία του χώρου, η "Kersaf Investments". Το συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα αποτελείται από οκτώ αίθουσες, ενώ εκείνο της Αθήνας από δέκα. Τα ανωτέρω ανακοινώνονται σε δελτίο τύπου που διανεμήθη στο Λονδίνο από την εταιρία "Ster Kinekor", θυγατρική της "Kersaf", η οποία εκτός από την Ελλάδα, πρόκειται μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια να κατασκευάσει συγκροτήματα κινηματογραφικών αιθουσών στη Βρετανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Ιρλανδία και την Ουγγαρία. Συνολικά θα κατασκευαστούν 350 αίθουσες σε τριάντα συγκροτήματα, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με μια κουβέρτα κατάφεραν να σπάσουν τα κάγκελα στο κρατητήριο αστυνομικού τμήματος στo Δροσάτο Κιλκίς και να αποδράσουν, δύο νεαροί που είχαν συλληφθεί για κλοπές. Ο Αθανάσιος Ραήφογλου 20 ετών και ο 18χρονος συγκρατούμενός του, Αλβανός υπήκοος Τζόνι Τζάπα, τύλιξαν την κουβέρτα στα κάγκελα και την τράβηξαν με δύναμη, με αποτέλεσμα να τα "ξηλώσουν". Στη συνέχεια κατάφεραν να αποδράσουν περνώντας μέσα από το μικρό παράθυρο, διαστάσεων μόλις 0,23 Χ 0,38 εκατοστών. Ο Ραήφογλου όμως παραδόθηκε στην αστυνομία και δήλωσε μετανοιωμένος. Ο εισαγγελέας Κιλκίς, Κ. Μπότσογλου, άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για απόδραση κρατουμένου. Οι νεαροί απέδρασαν το περασμένο Σάββατο και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος των αστυνομικών που τους φρουρούσαν. Και οι δύο είχαν διαπράξει σωρεία κλοπών, ενώ ο ένας ήταν και φυγόδικος.

Δύο νεαρά άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένας ακόμα ηλικίας 21 ετών τραυματίσθηκε βαριά σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την Τροχαία η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο 22χρονος Αγγελος Νόστης παρέσυρε πεζό, στην οδό Βασ. Ολγας 77 και στη συνέχεια ανατράπηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός και ο άγνωστος μέχρι στιγμής πεζός, ηλικίας περίπου 23 ετών. Βαριά τραυματισμένος εξάλλου, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ο επιβάτης της μοτοσικλέτας Διονύσιος Κορωνάκης. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την τροχαία. Στο μεταξύ, άνδρες της τροχαίας Θεσσαλονίκης στη διάρκεια των ελέγχων αλκοτέστ που πραγματοποιούνται σ' ολόκληρη τη χώρα συνέλαβαν τον 44χρονο Αλβανό υπήκοο Μπόντε Λάτζαραντ με την κατηγορία ότι οδηγούσε μεθυσμένος και ότι παρεβίασε κόκκινο σηματοδότη στην οδό Μοναστηρίου.

Ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ μηνών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Γιώργο Τουρσουνίδη, που παραπέμφθηκε σε δίκη για δόλια χρεωκοπία και για βεβαίωση εικονικών αξιώσεων. Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, τον Οκτώβριο του 1991, προκειμένου να διευκολύνει τον πατέρα του, υπέγραψε εικονικές συναλλαγματικές, ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων δραχμών, στον έμπορο Νίκο Φαρδέλα, από τη Θεσσαλονίκη, για δήθεν χρέη της επιχείρησης. Με την παραπάνω μέθοδο ορισμένοι πιστωτές -με τους οποίους συνεργαζόταν ο πατέρας του- δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα πραγματικά χρέη από τη βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων, που λειτουργούσαν πατέρας και γιος. Το δικαστήριο καταδίκασε, με την ίδια ποινή, για άμεση συνέργεια και τον Φαρδέλα, καθώς επίσης και τον πατέρα του ποδοσφαιριστή Νίκο Τουρσουνίδη, ενώ σε φυλάκιση 12 μηνών καταδικάστηκε και ο επιχειρηματίας Γρηγόρης Στυλιανίδης, που κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην υπόθεση. Και οι τέσσερις άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

"Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει έναν δικό της πολιτισμό" υπογράμμισε η Μαρία Φαραντούρη, σε συνέντευξη τύπου εν όψει της συναυλίας που θα δώσει στο θέατρο Δάσους αύριο, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η μεγάλη ερμηνεύτρια τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν πρωτοποριακά ρεύματα, στοχαστές, συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδιστές, οι οποίοι πρόσφεραν πολλά στην πόλη και στη χώρα. Αναφερόμενη στη συνεργασία της με μεγάλους δημιουργούς όπως ο Μάνος Χατζηδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης, υπογράμμισε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντική αξία και προσφορά τους στην ελληνική γλώσσα, ενώ έκανε γνωστό ότι στις Σκανδιναβικές χώρες διδάσκεται η ελληνική ποίηση, που έφτασε εκεί μέσα από τη μουσική των δύο Ελλήνων μεγάλων δημιουργών.

Απαράδεκτη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, την αναφορά σε έγγραφο των Βρετανικών Βάσεων, στο ψευδοκράτος ως ''Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου''. Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά σε υπηρεσιακό έγγραφο του διοικητή των Βρετανικών Βάσεων, αντιπτέραρχου Πίτερ Μίλλερ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το όλο θέμα πρέπει να διερευνηθεί και πρόσθεσε ότι ''προερχόμενο από την ηγεσία των Βρετανικών Βάσεων, είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα''. Οι Βρετανικές Βάσεις πάντως τονίζουν ότι η αναφορά στο ψευδοκράτος ως ''Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'', σε εγκύκλιό τους, ήταν λάθος και απολογούνται. Οι Βρετανικές Βάσεις διαβεβαιώνουν ότι το λάθος έχει διορθωθεί και ότι είναι ''ξεκάθαρη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναγνωρίζει'', το ψευδοκράτος, πολιτική που ισχύει και για τις Βάσεις.

Η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που δικαιούται να έχει λόγο για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου, η οποία ήταν θύμα της εισβολής της, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, απαντώντας στις τουρκικές απειλές αλλά και στις διεθνείς προσπάθειες της Άγκυρας να μην πωλούνται όπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για πόλεμο ή για ενδεχόμενο δημιουργίας θερμού επεισοδίου, επισημαίνοντας ότι ''εκείνο το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πολιτικό ορίζοντα, είναι οι απειλές της Τουρκίας, και πως ''το θέμα είναι σοβαρό'' και μελετάται. Πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ασχοληθεί με το ζήτημα και ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν εκφράσει δημόσια τις θέσεις τους πάνω στα πολεμόχαρα σαλπίσματα της Τουρκίας. ''Δεν προτιθέμεθα να απαντούμε συνέχεια στην Τουρκία, ούτε στις δηλώσεις των Τούρκων επισήμων. Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα τη θέση μας, τις προθέσεις μας και τις προϋποθέσεις, οι οποίες αν πληρωθούν θα οδηγήσουν στη μη παραλαβή των S-300'', διευκρίνισε ο κ. Χριστοφίδης.

Τα εξαρτήματα και τα τεμάχια πυραύλων, που βρέθηκαν σε πλοίο υπό αιγυπτιακή σημαία στα στενά του Βοσπόρου, προορίζονταν για την Αίγυπτο και όχι για την Κύπρο. Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, αξιωματούχοι στο Κάιρο ανέφεραν στην Τουρκία ότι τα τεμάχια είχαν προορισμό την Αίγυπτο. ''Η Αίγυπτος μας το επιβεβαίωσε αυτό'', είπε ο κ. Ετσεβίτ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ρόιτερ''. Δήλωσε ακόμη ότι στο πλοίο βρέθηκαν αρκετά εξαρτήματα πυραύλων, αλλά τα σχετικά έγγραφα ''έδειχναν ότι ήταν αιγυπτιακή παραγγελία''. Οι τουρκικές αρχές είχαν ερευνήσει το πλοίο με την υποψία ότι μετάφερε τεμάχια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, τα οποία έχει παραγγείλει η Κύπρος. Τόσο οι κυπριακές αρχές, όσο και η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία, έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι οι πύραυλοι S-300 πρόκειται να μεταφερθούν στην Κύπρο πριν από το 1998.

Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, διέψευσε τις πληροφορίες ότι πρόκειται να συναντηθεί στην πόλη Μπιγιέλινα με το μέλος των Σερβοβόσνιων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας Μόμτσιλο Κράισνικ. Τη συνάντηση είχε αναγγείλει ο Μόμτσιλο Κράισνικ μετά την προχθεσινή του συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αταναφιέφσκι. Τη σχετική πρωτοβουλία για συνάντηση μεταξύ της Πλάβσιτς και του Κράισνικ, με σκοπό την εξέταση τρόπων για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στη Σερβική Δημοκρατία, είχε ανακινήσει ο Πατριάρχης Σέρβων Παύλος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πάλε και στη Μπάνια-Λούκα. Από το γραφείο της Πλάβσιτς ανακοινώθηκε ότι η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας δεν πρόκειται να μεταβεί αύριο στην Μπιγιέλινα για να συναντηθεί με τον Μ. Κράισνικ για "λόγους ασφαλείας". Στο μεταξύ όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ" του Βελιγραδίου, αύριο αναμένεται στο Βελιγράδι ο υψηλός επιτετραμμένος της Δύσης για τις πολιτικές υποθέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλος Ουέστεντορπ, ο οποίος θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κύριο θέμα των συνομιλιών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, θα αποτελέσει η κρίση στην Σερβική Δημοκρατία και η εξέταση τρόπων για την επίλυσή της.

Δε θα επισκεφθεί τελικά το Τουρκμενιστάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, λόγω της κατάστασης της υγείας του Προέδρου της χώρας, Σαπαρμουράτ Νιαζόβ αναφέρει σε δημοσιεύματά του ο τουρκικός Τύπος, επικαλούμενος σχετική ανακοίνωση της προεδρίας της κυβέρνησης. Ο Μεσούτ Γιλμάζ επρόκειτο να επισκεφθεί το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν στις 8 - 12 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει όμως η κυβερνητική ανακοίνωση, η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα αυτή, αναβάλλεται για αργότερα, ενώ ο κ. Γιλμάζ θα επισκεφθεί μόνο το Καζακστάν.

Την πεποίθηση ότι η Βουλγαρία είναι το κράτος, που διατηρεί άσχημες σχέσεις με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο Βούλγαρος κοινωνιολόγος, Βαλέρι Ρουσάνοφ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Καπιτάλ" της Σόφιας. Αυτό μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι "ο κ. Ρουσάνοφ, εκτιμώντας ότι ο λόγος της διένεξης είναι επινοημένος", υπογράμμισε ότι "η Βουλγαρία πρέπει να προχωρήσει στην αναγνώριση της ύπαρξης της 'μακεδονικής γλώσσας' γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι ο λαός που ζει στην ΠΓΔΜ έχει δικαίωμα για γλωσσική και εθνική ατομικότητα". Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το ποια θα έπρεπε να είναι η πολιτική της Σόφιας έναντι των Σκοπίων για να διατηρήσει την ανοχή, αλλά και για να προστατεύσει τα "βουλγαρικά συμφέροντα", ο κ. Ρουσάνοφ απάντησε ότι "δεν έχουμε τι να φοβηθούμε από το γεγονός ότι κάποιες συμφωνίες θα υπογράφονται και στη 'μακεδονική γλώσσα', γιατί αυτή είναι η μοναδική λύση".

Εκπρόσωποι του κυβερνώντος "Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών" του Μαυροβουνίου από την πτέρυγα του Πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς και έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου, υπέγραψαν στην Ποντγκόριτσα συμφωνία για "την ανάπτυξη της δημοκρατικής υποδομής" στη δημοκρατία αυτή της Γιουγκοσλαβίας και ζητούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου του 1998. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση των αναφερομένων για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη σταθεροποίηση των πολιτικών συσχετισμών στο Μαυροβούνιο, την αποκέντρωση της εξουσίας, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και για μία σειρά μέτρα που θα εγγυώνται στο εξής αδιάβλητες εκλογές.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 3 September 1997 - 6:40:17 UTC