Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.9.1997

Τέλος σήμερα στην αγωνία των υποψηφίων με την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή τους στα ανώτατα και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Μεγάλη πτώση των βάσεων παρατηρήθηκε στο σύνολο των σχολών των Ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σημειώθηκαν, ωστόσο, και αυξομειώσεις, που καθορίστηκαν από τα θέματα, όπως λένε οι ειδικοί, κυρίως στην Έκθεση και στην Ιστορία, ιδίως στην Γ΄ δέσμη. Έτσι, ενώ παρατηρείται μια μεγάλη πτώση στην Α' και στην Γ΄ δέσμη, αντίθετα καταγράφεται άνοδος στις σχολές της Β΄ δέσμης και "ισορροπία" στις σχολές της Δ΄ δέσμης. Στο γενικό σύνολο παρουσίασαν άνοδο μόνο 44 σχολές, ενώ πτώση 220 και μόνον μία παρέμεινε σταθερή, σε σχέση με τα περυσινά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, στην Α' δέσμη παρατηρήθηκε πτώση, που έφτασε ακόμη και τα 126 μόρια κατά σχολή. Στη Β΄ δέσμη αντίθετα, παρουσίασαν άνοδο 19 σχολές και μόνον μία πτώση, η ιατρική Θεσσαλονίκης, αλλά και αυτή μόνον κατά 3 μόρια. Στην Γ΄ δέσμη παρουσίασαν πτώση 44 σχολές και μόνον μία άνοδο, εντελώς αντίστροφα δηλαδή από την προηγούμενη δέσμη. Τέλος, στην Δ' δέσμη παρουσίασαν άνοδο 14 σχολές και πτώση 25.

Την ελπίδα ότι τα προγράμματα σπουδών επιλογής θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 3.000 φοιτητών και σπουδαστών, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τόσο η ημερομηνία έναρξης των νέων αυτών θεσμών, που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, όσο και ο αριθμός των συμμετεχόντων θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των προγραμμάτων που θα τεθούν υπό έγκριση από τα αρμόδια ΑΕΙ και ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας και, φυσικά, από τον αριθμό των ενδιαφερομένων. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες ενδείξεις από πλευράς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, και φυσικά μεγαλύτερη θα είναι η ανταπόκριση των υποψηφίων. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μακράς διάρκειας απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών, που ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και απεργούν στις 4 Σεπτεμβρίου, υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί ίσως επιδιώκουν να δημιουργήσουν ψυχολογικό κλίμα, χαρακτήρισε προειδοποιητικές τις ενέργειές τους και εκτίμησε ότι δε θα έχουν καμία ουσιαστική συνέπεια στην πορεία του διδακτικού έτους.

Δεκτή έκανε σήμερα την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, Χάρη Καστανίδη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Καστανίδης δήλωσε ενοχλημένος από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, την επομένη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον ίδιο και σε άλλους υπουργούς για το παραγόμενο έργο. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υφυπουργός Εσωτερικών μέχρι τώρα, Τάσος Μαντέλης, αναλαμβάνει το υπουργείο Μεταφορών ύστερα από την παραίτηση του Χάρη Καστανίδη. Στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών τοποθετείται ο βουλευτής Μεσσηνίας, Σταύρος Μπένος. Στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Καστανίδης επισημαίνει: "Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και όλος ο Τύπος σας εμφανίζει να ασκείτε κριτική για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και μάλιστα κατά συγκεκριμένων υπουργών" και καταγγέλλει την ύπαρξη συγκεκριμένων κέντρων που με μεθοδευμένο τρόπο με προφανείς επιδιώξεις επιχειρούν να δημιουργούν εντυπώσεις για το ποιοι είναι οι υπαίτιοι ολιγωριών και δυσχεραίνσεων της κυβερνητικής δράσης. Στην απαντητική του επιστολή ο πρωθυπουργός εκφράζει την έκπληξή του για το γράμμα της παραίτησης του κ. Καστανίδης και σημειώνει "Είναι γνωστό σε όλους ότι οι συγκοινωνίες και μάλιστα οι αστικές πάσχουν. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Να λύσει προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τον πολίτη. Ένας υπουργός δεν επιτρέπεται να ενοχλείται όταν στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται αναφορά σε αυτά τα θέματα". Ο πρωθυπουργός προσθέτει: "Όσον αφορά στις μεθοδευμένες πληροφορίες σε βάρος σου, από τα συζήτησή μας δεν προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία. Σχόλια τρίτων, ασχέτων με την κυβέρνηση, και μάλιστα εφημερίδων δεν τεκμηριώνουν μεθοδεύσεις. Ο κάθε τρίτος μπορεί να σχολιάζει καλόπιστα ή κακόπιστα. Ο Υπουργός πρέπει να εκτιμά σωστά αυτές τις αντιδράσεις. ΜΕ υπερβολές παρεμποδίζει το ίδιο του το έργο". Τέλος ο κ. Σημίτης ευχαριστεί τον κ. Καστανίδη για το έργο του και τη συνεχή του προσπάθεια για την προώθηση των κοινών στόχων της κυβέρνησης.

Για πλήρη αποδιοργάνωση της κυβέρνησης μιλάει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την επιστολή παραίτησης του υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη, ενώ ο Συνασπισμός σημειώνει ότι δημιουργείται σοβαρό πολιτικό θέμα. "Οι υπουργοί αλληλοϋποβλέπονται, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αλληλοεξυπηρετούνται", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ και προστίθεται: "Απαιτούνται σαφείς και συγκεκριμένες εξηγήσεις. Τι εννοεί ο παραιτηθείς κ. Καστανίδης και τι λέει ο κ. Σημίτης, συγκεκριμένα. Πως, από ποιους και για ποια συμφέροντα παράγεται αυτή η κρίση, όπως υπαινίσσεται ο κ.Καστανίδης. Γιατί και προς όφελος ποίων η κυβέρνηση, πολλές φορές, δεν μπορεί ούτε την αποτελεσματικότητα της, ούτε τη σοβαρότητα της να εξασφαλίσει, όπως αναφέρει ο κ. πρωθυπουργός", καταλήγει η ανακοίνωση.

Κηδεύεται το Σάββατο, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Νταϊάνα, που έχασε χθες τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα μέσα σε τούνελ στην Πλάζ Ντε Λ' Αλμά του Παρισιού, καθώς προσπαθούσε, με τον συνοδό της Ντόντι Αλφαγιέτ και τον οδηγό τους, να αποφύγει τους φωτορεπόρτερ που τους ακολουθούσαν με μοτοσικλέτες. Την ανακοίνωση για τη κηδεία της Νταϊάνα εξέδωσαν το μεσημέρι τα ανάκτορα του Μπάκινχαμ. Η ταφή της πριγκίπισσας θα γίνει στο κοιμητήριο της οικογένειάς της στο Άλφορντ της κεντρικής Αγγλίας. Χθες στο Λονδίνο εψάλη νεκρώσιμος ακολουθία για τον Ντόντι Αλφαγιέτ ο οποίος ετάφη στο κοιμητήριο της βρετανικής πόλης Γουόκινγκ σε μια μικρή και λιτή ιδιωτική τελετή. Η γαλλική αστυνομία συνεχίζει τις ανακρίσεις για τις συνθήκες του ατυχήματος ενώ υπό κράτηση παραμένουν οι επτά φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν, έξι γάλλοι και ένας σκοπιανός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προκύπτει ότι η μοιραία Mercedes ανέπτυξε ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα, γεγονός που δικαιολογεί την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το αυτοκίνητο, ενώ ο οδηγός του, υπάλληλος της ασφάλειας του ξενοδοχείου Ριτζ, όπου έμεναν η Νταϊάνα και ο Αλφαγιέτ, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Κρίσιμη ψηφοφορία για τη χώρα μας την Παρασκευή, καθώς τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καλούνται να αναδείξουν την πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Υποψήφιες πόλεις είναι η Αθήνα, η Ρώμη, το Κέηπ Τάουν, τη Στοκχόλμη και το Μπουένος Άιρες. Η Αθήνα είναι έτοιμη για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004, δήλωσε ο Λάμπης Νικολάου, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Κολωνάκι δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Λίγες ημέρες πριν ληφθεί η απόφαση η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους "αναποφάσιστους" της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είπε ο κ. Νικολάου.

Ηλεκτρικά σήματα εκπέμπονται όχι μόνο πριν από σεισμούς αλλά και πριν τη θραύση οποιουδήποτε υλικού. Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός από τη μέθοδο βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών ΒΑΝ καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος, σε επιστημονική ανακοίνωση που έκανε σε διεθνές συνέδριο με θέμα: "Αστάθεια του υλικού κατά τη παραμόρφωση και τη θραύση" που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Με τη νέα θεωρία του , η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, ο κ Βαρώτσος περιγράφει τη φυσική διαδικασία που αποδεικνύει ότι πριν από τη θραύση του υλικού πρέπει να υπάρχει προειδοποιητικό ηλεκτρικό σήμα. Όπως είναι γνωστό η ομάδα του κ Βαρώτσου εκμεταλλεύεται πειραματικά το ηλεκτρικό σήμα στην πρόβλεψη των σεισμών ενώ σήμερα ο καθηγητής έδωσε τη φυσική εξήγηση του γιατί εκπέμπεται αυτό το σήμα δηλαδή παρουσίασε τη θεωρία πάνω στην οποία στηρίζεται το πείραμα.

"Διλήμματα και προοπτικές για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Οικονομία στον 21ο αιώνα", είναι το θέμα ομιλίας του Ελληνα Επιτρόπου, Χρήστου Παπουτσή, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, την επόμενη Δευτέρα το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία των εγκαινίων της 62ης ΔΕΘ, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των αρχών της πόλης.

Τη σημασία των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, μετά τις συνομιλίες του Μοντρέ και σε σχέση με το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Ρέι Κόλλινς, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Κόλλινς επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και για τη στάση της Τουρκίας σε ότι αφορά στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Ο κ. Κόλλινς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκριν, τόνισε ότι η στάση του Ντενκτάς αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δεν ήταν βοηθητική για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

"Σε περίπτωση που οι πύραυλοι S-300, φτάσουν από τη Ρωσία στην Κύπρο, τότε το νησί θα χτυπηθεί από τους Τούρκους". Στη δήλωση αυτή προέβη, σύμφωνα με τις εφημερίδες "Τζουμχουριέτ" και "Μιλλιέτ", στρατιωτικός αρμόδιος της Τουρκίας από τη "Δυτική Ομάδα Εργασίας", στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Καρανταγί. Η "Τζουμχουριέτ" με τίτλο "Εάν απαιτηθεί θα χτυπήσουμε τους S-300", αναφέρεται στη δήλωση του στρατιωτικού, ο οποίος υποστηρίζει πως αν οι πύραυλοι, φτάσουν στους Ελληνοκυπρίους, τότε η κυβέρνηση της Τουρκίας θα λάβει απόφαση να τους χτυπήσει στις εξέδρες τους.

Τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας στα κατεχόμενα, "δεν είναι αιχμάλωτοι, αλλά φιλοξενούμενοι" προβάλλει η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" σε μια προσπάθεια να εξωραϊσει την κατάσταση των Ελληνοκυπρίων. Στο ρεπορτάζ από τα κατεχόμενα, που υπογράφεται από το δημοσιογράφο Αρίφ Αβκού, οι περίπου 350 Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας "ζουν σαν βασιλείς". Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ακόμη, ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αποκαλούνται "αδέλφια". "Κανένας από αυτούς δεν θέλησε να μεταβεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το διορισμό των ελεγκτών-διαχειριστών των επενδυτικών προγραμμάτων που λειτουργούσαν με το σύστημα των πυραμίδων στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε για τη διαφάνεια της λειτουργίας τους. Πρώτη ενέργεια των ελεγκτών θα είναι η σύνταξη του ισολογισμού των παρατραπεζών. Εάν από τον ισολογισμό προκύψει ότι το ποσόν που χρωστούν οι "εταιρείες" στους καταθέτες τους είναι μεγαλύτερο από το κεφάλαιο, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο το οποίο θα αναγγείλει και τη χρεοκοπία της "εταιρείας". Στον διορισμό των ελεγκτών αντέδρασε, σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη "Αλμπάνια" η εταιρεία "Vefa Holding", η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια διότι "δεν εμπιστεύεται τους διαχειριστές της κυβέρνησης Νάνο". Την παρουσία διαχειριστών δήλωσε εξάλλου σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι θα αρνηθεί και ο πρόεδρος της εταιρείας "Αλιμούτσια".

Μια άλλη ισχυρή διάσταση της διαρκώς αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, εντοπίζεται στην κατασκευή του πρώτου τηλεκατευθυνόμενου κατασκοπευτικού αεροσκάφους το οποίο και παρουσιάστηκε προχθές στο αεροδρόμιο Σελτσούκ. Η εφημερίδα "Χουριετ" σε σχετικό δημοσίευμα της, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί δύο αεροσκάφη, που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων που εδρεύει στο Ικόνιο. Τα α/φη UAV αποτελούν προϊόν συνεργασίας της εγχώριας τουρκικής βιομηχανίας και της ισραηλινής "Electronic Aviation Systems".

Άνοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1529,27 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 0,77%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 9,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσουν αύριο οι βόρειοι άνεμοι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα συννεφιάσει τοπικά στα ηπειρωτικά και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και προς το βράδυ στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 31 και στα νησιά από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 1 September 1997 - 16:40:26 UTC