Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.8.1997

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, όπου το προεδρείο είχε την ευκαιρία να θέσει υπόψη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου για τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας και τον ρόλο της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Σύνδεσμος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και ενέργειες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και κατ' επέκταση ολόκληρης της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα οικονομικής συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης έπειτα από τις διευκρινίσεις του ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι στον Κώστα Σημίτη, για το θέμα των δηλώσεων του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ρομάνι Πρόντι, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Μετά από αυτό, το θέμα έχει λήξει για την ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η έκφραση δυσαρέσκειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αφορούσε μόνο στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού. Λήξαν χαρακτήρισε το θέμα των δηλώσεων Ντίνι, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, ωστόσο σημείωσε ότι επρόκειτο για ατυχέστατες δηλώσεις.

Η στάση της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά από τη Συμφωνία της Μαδρίτης, το αδιέξοδο στο Κυπριακό και η ευθύνη των ΗΠΑ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης με έξι διακεκριμένα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, που επισκέπτονται την Ελλάδα. Ο κ. Κακλαμάνης, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, οι οποίες "δυναμιτίζουν" τις προσπάθειες εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ για την προώθηση των εθνικών θεμάτων.

Για υποκρισία και απροκάλυπτη ειρωνεία κάνει λόγο ανακοίνωση του ΚΚΕ, αναφορικά με την ανασκευή από την ιταλική πλευρά των προκλητικών δηλώσεων Ντίνι. "Στην ουσία η αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας για "δύο οντότητες" στην Κύπρο, αποτελεί διπλωματική επανάληψη των δηλώσεων Ντίνι που δεν διορθώθηκαν ούτε με τη δήλωση του πρωθυπουργού Πρόντι", σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και προσθέτει: "η στάση της ιταλικής κυβέρνησης δεν είναι ανθελληνική ή αντικυπριακή. Είναι ιμπεριαλιστική και απορρέει από το γεγονός ότι η Ιταλία ανήκει στον κύκλο των χωρών που παίζουν σημαντικό ρόλο στις καπιταλιστικές οργανώσεις και ενώσεις". "Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπρεπε να εμφανίζεται ικανοποιημένη, αλλά όφειλε να καταγγείλλει τις δήθεν διορθωτικές δηλώσεις της ιταλικής πλευράς", καταλήγει το ΚΚΕ.

Το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων για τη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο επισήμανε, από την Πύλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σχολιάζοντας έμμεσα τις γνωστές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι. "Παρακολουθούμε με πικρία, απογοήτευση, και μερικές φορές και με οργή τους ισχυρούς της γης να ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντά τους και να αγνοούν βασικούς κανόνες και αρχές, οι οποίες, άλλοτε, στήριζαν και το κύρος τους και τη σπουδαιότητα της παρουσίας τους στη διεθνή κοινωνία", είπε ο κ. Στεφανόπουλος. "Εάν δεν εφαρμοστούν οι κανόνες δικαίου τί απομένει πιά", αναρωτήθηκε και απάντησε ότι απομένει μόνο μια πολεμική σύγκρουση, την οποία κανείς δεν θέλει και κανείς δεν επιθυμεί. "Και αυτή είναι η ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών που θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αποφάσισαν σε έκτακτη σύσκεψη οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννος Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου. Όπως δήλωσε, αμέσως μετά, ο κ. Παπαντωνίου στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αλλά και του γραφείου του πρωθυπουργού.

Φως στο τούνελ χαρακτήρισε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος τις ελπίδες που γεννήθηκαν στο 29o διεθνές σεισμολογικό συνέδριο της IASΡEI για την πρόγνωση σεισμών με τις μεθόδους μακράς και μέσης διάρκειας. Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεκτή έγκυρη μέθοδος βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών. "Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι κανείς στο συνέδριο δεν υποστήριξε τη βραχείας διάρκεια πρόγνωση σεισμών" πρόσθεσε ενώ παράλληλα επισήμανε ότι ελπιδοφόρες είναι οι μέθοδοι μέσης διάρκειας πρόγνωσης σεισμών με την παρακολούθηση προδρόμων φαινομένων όπως αυτό της σεισμικής ησυχίας. Αναφερόμενος στο θέμα της βραχείας διάρκειας πρόγνωσης , ο καθηγητής, επικαλούμενος δήλωση του Αμερικανού συναδέλφου του Bruce Bolt, είπε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο μηδέν και χρειάζεται ακόμη πολύς καιρός και έρευνα για να υπάρξει ακριβής πρόγνωση σεισμών.

Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό εντοπισμού της ραδιενεργούς ουσίας στο εργοστάσιο κατεργασίας σιδήρου, ενώ με εντολή της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου δεσμεύτηκαν τα προϊόντα σιδήρου και οι ποσότητες τέφρας στη βιομηχανία "Σιδενόρ". Όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας Παναγής Γιαννάκης, με αφορμή το συμβάν στο εργοστάσιο "Σιδενόρ", διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί κατά κύριο λόγο αν συντρέχουν κίνδυνοι για τους εργαζομένους και το περιβάλλον από τη ραδιενεργό ουσία "Κέσιο 137".

Τρόπους να καταστεί και πάλι η Θεσσαλονίκη εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων αναζητούν από κοινού ο δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ηδη, ομάδες εργασίας των δύο φορέων προετοιμάζουν πρόγραμμα, με στόχο τη σκυτάλη από τον πολιτισμό να πάρει το 1998 το εμπόριο, και η Θεσσαλονίκη από Πολιτιστική Πρωτεύουσα να εξελιχτεί σε "Μητροπολιτικό Κέντρο Εμπορίου". Παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να διευθετήσουν το πρόβλημα χορήγησης βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές στις χώρες της Βαλκανικής, το οποίο κράτησε φέτος μακριά από την αγορά της Θεσσαλονίκης το Βαλκάνιο καταναλωτή και διέψευσε τις ελπίδες των εμπόρων ότι η νηνεμία που επικρατεί αυτό τον καιρό, στη Χερσόνησο του Αίμου θα επιτρέψει την επανάκαμψη του εμπορικού τουριστικού ρεύματος, από τα Βαλκάνια προς την πόλη. Μάλιστα, όπως ανάφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Φώλιας, "αντίθετα με τις προβλέψεις, η πτώση του τζίρου των καταστημάτων, σε σχέση με την περσινή περίοδο, λόγω της μείωσης της εμπορικής κίνησης από τα Βαλκάνια, ξεπέρασε το 10%"..

"Η Ελλάδα, τα Βαλκάνια και η Ευρωπαϊκή Ενωση: Προβλήματα και Προοπτικές", είναι το θέμα του 7ου Ελληνο - Γερμανικού Συμποσίου, που διοργανώνει το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του συμποσίου, η διερεύνηση αγνώστων πτυχών των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων που διαδραματίστηκαν στα Βαλκάνια, ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτές, καθώς και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τις δυνατότητες παρέμβασης της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρωτοβουλία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα πρόκειται να αναλάβει η Επιτροπή Συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας του ιαπωνικού Κοινοβουλίου, στην οποία μετέχουν πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί της χώρας, όπως τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής δεσμεύτηκαν στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη συνάντησή τους. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ χθες βράδυ δόθηκε προς τιμήν του δείπνο από την Επιτροπή.

Στη Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997 συναντώνται 65 πεζογράφοι από τις βαλκανικές χώρες, για να συζητήσουν και να αναλύσουν τις ιδιαιτερότητες της Βαλκανικής Πεζογραφίας. Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται από τον ΟΠΠΕΘ'97, ενώ τον συντονισμό έχει το "Λογοτεχνικό Αρχείο Θεσσαλονίκης". Τα θέματα που αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η προοπτική της βαλκανικής πεζογραφίας, η γυναικεία γραφή, η πεζογραφία σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης..

Παλιές λαϊκές μελωδίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αστική μουσική, αλλά και σύγχρονα λαϊκά τραγούδια θα παρουσιάσει σε μια μουσικο-χορευτική παράσταση που θα δώσει σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο Στούντιο Συναυλιών της Ραδιοφωνίας στο Βουκουρέστι το συγκρότημα ''Ελλήνων Ορχήστρα''. Το πρωί, εξάλλου, στον προθάλαμο της αίθουσας, θα εγκαινιαστεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας με διάφορες εικόνες από την Ελλάδα. Η εκδήλωση, η πρώτη του είδους στη Ρουμανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ρουμάνικη εφημερίδα ''Cotidianul', θα πραγματοποιηθεί κατόπιν κοινής απόφασης των υπουργών Πολιτισμού της Ρουμανίας, Ιόν Καραμίτρου και της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κηδεύεται το μεσημέρι η Σωτηρία Μπέλου, η τελευταία μεγάλη ρεμπέτισσα του ελληνικού τραγουδιού που άφησε προχθες την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών. Η κηδεία θα γίνει από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, ενώ η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από αύριο το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών. Η Σωτηρία Μπέλλου συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς του ρεμπέτικου, όπως τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον Γιώργο Μητσάκη και τους νεότερους Δήμο Μούτση και Ηλία Ανδριόπουλο.

Η ακριτική Φούστανη του νομού Πέλλας φιλοξενεί το πρόγραμμα "Εγνατία", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη '97". Σήμερα, πραγματοποιείται ποιητική βραδιά στην κεντρική πλατεία του χωριού, με τη συνοδεία του μουσικού συνόλου "Σύριγξ". Ποιήματα θα απαγγείλουν η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Θέμης Λιβεριάδης και ο Παντελής Βούλγαρης, στις 9.00 το βράδυ.

Οι πολιτιστικές παραδόσεις των Εβραίων που ζουν στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζονται μέσα από τις 75 φωτογραφίες της έκθεσης του ραββίνου, Johsua Plaut που μεταφέρθηκε, με πρωτοβουλία του υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε από τη Βοστώνη στη χώρα μας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, το διάστημα 5 - 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που αρχίσουν στις 14 του μήνα για την Εβραϊκή Εβδομάδα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

Αυστηρότερους ελέγχους στα στενά του Βοσπόρου ανήγγειλε η τουρκική κυβέρνηση με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενο μεταφοράς εξαρτημάτων των πυραύλων S-300 από τη Ρωσία στην Κύπρο. Ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα συλλέγονται πληροφορίες για την υπόθεση των πυραύλων κάποιες από τις οποίες αξιολογούνται ως σοβαρές αν και η πρώτη από αυτές αποδείχθηκε φιάσκο όταν ερευνήθηκε εξονυχιστικά αιγυπτιακό καράβι χωρίς να βρεθεί όμως οποιοδήποτε ίχνος εξαρτημάτων των πυραύλων.

Ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην ΠΓΔΜ, στις 3 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Σκοπιανού ομολόγου, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Σόφιας. Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου συνάντηση των δυο αξιωματούχων στην Κιουστεντίλ της Βουλγαρίας, είχε αναβληθεί.

Την ικανοποίησή της για την ισοτιμία λέι-δολαρίου εξέφρασε η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας, όπως αναφέρει σε σχόλιό της η εφημερίδα "Κουριερουλ Νασιοναλ του Βουκουρεστίου. Η τιμή του αμερικανικού δολαρίου θα παραμείνει σταθερή για την προσεχή περίοδο, αν και αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% τον Αύγουστο. Στην διατραπεζική αγορά το δολάριο αντιστοιχεί σε 7,45 λέι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 29 August 1997 - 6:40:15 UTC