Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.8.1997

Νέα σύσκεψη συγκάλεσε για τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τον πολιτικό σχεδιασμό κυβέρνησης και κόμματος για τους επόμενους μήνες, το νομοσχέδιο για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ανασυγκρότηση του κυβερνώντος κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πριν από το επόμενο καλοκαίρι θα κλείσει το πρόβλημα με τα Σκόπια. Σημείωσε ακόμη ότι δεν αναμένονται άμεσες εξελίξεις στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να εργαστούν με συνέχεια με συνέπεια.

Την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει το δάσος του Σέϊχ Σου αμιγώς δημόσιο ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. Ο κ. Τζουμάκας είπε ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου του 1997 θα έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις με τις οποίες κηρύσσονται ως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν δασικό χαρακτήρα, όπως επίσης και η απόφαση με την οποία θα κηρύσσονται ως δασωτικές εκτάσεις αλλά μη δασικού χαρακτήρα. Το σύνολο του μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεων φτάνει τα 1084 στρέμματα από τα οποία τα μισά περίπου, τα 650, έχουν καεί και θα δασωθούν. Σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση, όπως τόνισε ο κ. Τζουμάκας, οι ιδιωτικές μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις μέσα στο δάσος θα αναδασωθούν με βάση πενταετές πρόγραμμα για το οποίο έχει ανοίξει ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό, απ' όπου θα καλυφθούν τα κονδύλια για την αναγκαστική απαλλοτρίωση. Στον κωδικό θα διατεθούν πιστώσεις για την υλοποίηση του πενταετούς προγράμματος των απαλλοτριώσεων.

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει αλλαγές στα Λύκεια και κατάργηση της επετηρίδας. Ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται περιλαμβάνονται η κατάργηση των Γενικών Εξετάσεων, η δημιουργία ενιαίου Λυκείου και η καθιέρωση ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού. Εξάλλου το σχέδιο νόμου καθιερώνει από το 1998 μεικτό σύστημα προσλήψεων για τους εκπαιδευτικούς της Α΄βάθμιας και Β' βάθμιας εκπαίδευσης ενώ από τα τέλη του 1997 κανείς εκπαιδευτικός δεν θα εγγράφεται σε επετηρίδα. Στις αλλαγές αυτές αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί της χώρας οι οποίοι έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις. Στις 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Εκτός αυτού, οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, ενώ θα προβούν σε κινητοποιήσεις και κατά την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ανησυχία για το Κυπριακό εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς και την τουρκική κυβέρνηση για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντρέ. Ο Ολλανδός επίτροπος χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον όρο του Ραούφ Ντενκτάς για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Κοινότητα και διαβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εντός του 1998. Επικρίνει, εξάλλου, την Τουρκία, για την συμφωνία σύνδεσης με τα κατεχόμενα και την καλεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Για τη Λευκωσία αναχωρεί τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συζητήσει με την Κυπριακή ηγεσία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο θέμα της Μεγαλονήσου. Στην Κύπρο θα μεταβεί την Κυριακή και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ήρωες Ισαάκ, Σολωμού και Κακουλή, προσκαλεσμένος του Δήμου Παραλιμνίου. Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, επανέλαβε, χθες σε συνέντευξη Τύπου, το αίτημα να ανοίξει ξανά ο "φάκελος της Κύπρου", προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη πριν από 23 χρόνια στη Μεγαλόνησο. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει από τη Βουλή των Ελλήνων να αποστείλει στην Κύπρο τα πρακτικά της "Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής" για το Κυπριακό τα οποία ανέρχονται σε 30.000 σελίδες και να οριστεί επιτροπή από την Κυπριακή Βουλή, η οποία να τα μελετήσει. Τόνισε ακόμη ότι η διερεύνηση του θέματος πρέπει να ολοκληρωθεί και οι ένοχοι να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ υπενθύμισε την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, που διαβιβάστηκε στην ελληνική κυβέρνηση και με την οποία ζητούσε να ανοίξει ξανά ο "φάκελος της Κύπρου".

Ο λιγνιτικός σταθμός της ΔΕΗ είναι το αντικείμενο των εργασιών διημερίδας που άρχισε το πρωί στη Φλώρινα, στο πλαίσιο των τριήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων "Πρέσπες ' 97". Το βράδυ θα δοθεί συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο νέο Εθνικό Στάδιο της Φλώρινας, όπου θα παρουσιαστεί και η τσιγγάνικη κομπανία των Σκοπίων με επικεφαλής τον Φερούζ Μουσταφά. Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κλείσουν με συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου αύριο το βράδυ στο Στάδιο της Φλώρινας. Χθες, κατά την τελετή παράδοσης 77 εργατικών κατοικιών στους δικαιούχους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μιλώντας στην ακριτική Φλώρινα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα εκτελεστεί το έργο της ΔΕΗ στην Αχλάδα Μελίτης. Ο κ.Γιαννόπουλος καταφέρθηκε εναντίον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στην εκτέλεση του έργου με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η κύρωση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπόσχεση της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφαση του καταγγέλλει ως παράνομες και έκνομες τις ενέργειες του Υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος με απόφαση του που δημοσιεύθηκε στο φύλλο 122/24-7-97Τ.Π.Ν.Π.ΔΔ της "Εφημερίδας της Κυβερνήσεως", αφαίρεσε οργανικές θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού, προκειμένου στη συνέχεια να διορίσει ημετέρους, δήθεν απολυμένους εποχιακούς υπαλλήλους, σε δόξα της δημοκρατικής ρουσφετολογίας. Απευθυνόμενοι στον Υπουργό Προεδρίας Αλέκο Παπαδόπουλο, τον καλούν να παρέμβει για το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης και να αποκαταστήσει την τάξη πριν προσφύγουν και στα όργανα της Ε.Ε στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, χαιρετίζει τα πολιτιστικά "Ακρίτεια ΄97" και χαρακτηρίζει τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο ως εκκεντροφόρο πολιτιστικό άξονα στη Μεσόγειο. Ο κ. Πετσάλνικος επισημαίνει πως "ο χώρος αυτός υπήρξε τόπος συνάντησης πολιτισμών και πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων καθώς και επικοινωνιακός κόμβος ανάμεσα σε λαούς και σε διαφορετικές νοοτροπίες". Τονίζει πως οι περιοχές αυτές αποτελούν σήμερα σημαντικό τμήμα του ακριτικού ελληνισμού και ενιαίο χώρο ιστορικής, πολιτιστικής και αμυντικής διάστασης με ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αναδιαμόρφωση του σκηνικού των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Η απολύμανση των σχολείων είναι ευθύνη των Σχολικών Επιτροπών, αφού προηγουμένως έχει πραγματοποιηθεί από την υγειονομική επιτροπή της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ο σχετικός έλεγχος για την αναγκαιότητα απολύμανσης κάποιου σχολείου, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τις συντηρήσεις και επισκευές των σχολείων, οι υπηρεσίες του δήμου ουδέποτε σταμάτησαν να επισκευάζουν και να συντηρούν τα διδακτηριακά συγκροτήματα ακόμα και κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα δε προγραμματίζει πάντοτε έγκαιρα τις αναγκαίες κάθε φορά επεμβάσεις για τη συντήρηση και επισκευή των σχολείων. Για φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης πάντως δεν έχει λάβει ούτε μία δραχμή για την υλοποίηση των μελετών που ήδη έχει εκπονήσει σχετικά με τη συντήρηση των σχολείων, κάτι που έχει καταγγείλει ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος με δύο ανακοινώσεις του.

Δύο άτομα συνελήφθησαν χθες το απόγευμα και κρατούνται στην ασφάλεια Κιλκίς με την κατηγορία ότι πριν από τρεις μέρες φίμωσαν και λήστεψαν κοριτσάκι, ηλικίας εννέα μόλις ετών, στο σπίτι του στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δράστες συνελήφθησαν την ώρα που επιχειρούσαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο στη περιοχή του Κιλκίς και αργότερα ομολόγησαν για τη ληστεία σε βάρος της 9χρονης, ενώ η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο να ενέχονται και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες. Οι συλληφθέντες την Τετάρτη το βράδυ πήγαν στο σπίτι του 35χρονού Παναγιώτη Κουτσουρά, στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης και προσποιήθηκαν ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Εκμεταλλεύομενοι την απουσία των γονιών ακινητοποιήσαν και φίμωσαν το άτυχο κοριτσάκι και στη συνέχεια "άρπαξαν " ανενόχλητοι χρυσαφικά αξίας 600.000 δραχμών, όπως δήλωσε το αντρόγυνο.

Παρουσία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου έγινε στην Ασπροβάλτα, στις εγκαταστάσεις της Χριστιανικής Αδελφότητας "ΛΥΔΙΑ" η αποχαιριστήρια εκδήλωση για τα 125 παιδιά Ελληνικής καταγωγής από τη Νότια Ρωσία που φιλοξενήθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Ηγούμενος της Μόνης, ο Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροβάλτας και γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της "ΛΥΔΙΑ".

Εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη όρισαν το σημείο όπου θα κατασκευαστεί η νέα δίοδος στην περιοχή της Μακάζα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας "Παρί". Ετσι, η αρτηρία από το Κέρτζαλι προς την Ελλάδα θα διέρχεται από την αρτηρία που λειτουργούσε μέχρι το 1946, ενώ παράλληλα απερρίφθη η πρόταση για κατασκευή σήραγγας στην περιοχή. Παρ' ό,τι δεν επήλθε συμφωνία, θεωρείται πολύ πιθανό τα έργα κατασκευής να αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους και μέχρι το 1999 αναμένεται ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία η οδική αρτηρία.

Το θέμα των πυραύλων SS-23 που βρίσκονται στη Βουλγαρία, θα συζητηθεί το Σεπτέμβριο στην Συμβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Πέταρ Στογιάνοφ, δήλωσε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, σε αποκλειστική συνέντευξή της στην εφημερίδα "Κόντινεντ" της Σόφιας. Σε σχετική ερώτηση για το θέμα και το θόρυβο που προκάλεσε στις ΗΠΑ η παραμονή των ρωσικών πυραύλων στη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, η κ. Μιχάιλοβα είπε ότι "η θέση της Βουλγαρίας, της βουλγαρικής κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου είναι σαφής. Το μέλλον αυτών των πυραύλων θα εξετασθεί στο πλαίσιο της επιθυμίας μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Θα συζητήσουμε το θέμα και στην Συμβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Στογιάνοφ τον Σεπτέμβριο, αλλά και σε διεθνείς συναντήσεις".

Στη μη έκδοση των εφημερίδων τους προσανατολίζονται εννέα εκδότες εάν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματα του υπομνήματος που κάνουν γνωστό στον Πρωθυπουργό Φατός Νάνο. Οι εκδότες των 9 κεντρικών εφημερίδων στο υπόμνημά τους τονίζουν πως ο Τύπος στη χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Γι' αυτό το λόγο απευθύνονται στον Πρωθυπουργό και ζητούν συνάντηση παραθέτοντας και τα αιτήματά τους. Οι εκδότες ζητούν την κατάργηση του φόρου διαφήμισης, τη μείωση των τελωνιακών τελών για το εισαγόμενο χαρτί για εφημερίδες και περιοδικά και τη μείωση του ΦΠΑ για μία περίοδο δύο χρόνων.

Επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία θα πραγματοποιήσει στις 3-4 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Αρπαντ Γκεντς. Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως ανακοινώθηκε στη Βουδαπέστη, στη διάρκεια της παραμονής του στην Ουγγαρία, θα έχει συνομιλίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Γκιούλα Χορν και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ζόλταν Γκαλ.

Το αργυρό μετάλλιο, κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία, η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των παίδων, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξήχθη στην Τεχεράνη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μπορεί να έχασε στον τελικό της διοργάνωσης από την Ιταλία με 3 - 0 σετ, όμως πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση σε όλο το παγκόσμιο πρωτάθλημα και χάρισε στην Ελλάδα μια ακόμη διάκριση. Τα σετ έληξαν 15 - 6, 15 - 11 και 15 - 6. Ο προπονητής Νίκος Νεόφυτος μετά τον αγώνα, φανερά ικανοποιημένος δήλωσε ότι η ομάδα των παίδων είναι μακράν η καλύτερη ομάδα του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, σήμερα, στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 30 και στα νησιά από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 23 August 1997 - 8:40:16 UTC