Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:20 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-14.08.97

Mε πανηγυρικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα τιμάται αύριο ο Δεκαπενταύγουστος. Xιλιάδες Ελληνες της Διασποράς συρρέουν στη χώρα μας για να ζήσουν από κοντά το κλίμα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας. Στη Θεσσαλονίκη η Κοίμηση της Θεοτόκου θα τιμηθεί με δοξολογία που θα τελεστεί στην Ιερά Μητρόπολη, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και εκκλησιαστικού κόσμου, ενώ θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων και πανηγυρικές εκδηλώσεις. Εξάλλου, περισσότεροι από 70.000 Πόντιοι και φιλοπόντιοι θα επισκεφτούν την Παναγία Σουμελά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης. Eκμέρους της κυβέρνησης θα παραβρεθεί στον εορτασμό ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αρχισε η μαζική έξοδος των κατοίκων των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης για το τριήμερο. Αυξημένη εμφανίζεται η κίνηση στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπου πραγματοποιούνται έκτακτα δρομολόγια. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και οι οδικές αρτηρίες. Αν χρειαστεί η τροχαία θα εφαρμόσει έκτακτα μέτρα το μεσημέρι. Προς το παρόν όμως η κίνηση διεξάγεται ομαλά. Για τη διευκόλυνση των εκδρομέων η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων στο εθνικό οδικό δίκτυο θα ισχύσει κατ' εξαίρεση αντί για αύριο, σήμερα από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ.

Στην ανακάλυψη και τον εντοπισμό του του "εγκεφάλου" της παρατράπεζας που είχε στηθεί σε γνωστό νυχτερινό κέντρο των Αθηνών επικεντρώνονται οι προσπάθειες των αρχών. Στο μεταξύ η υπόθεση της τοκογλυφίας πυροδότησε διαξιφισμούς στους κόλπους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αφού ανώτερα στελέχη του υποστηρίζουν ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΣΔΟΕ, κ. Στάθης χειρίστηκε λανθασμένα την υπόθεση με το να τη δημοσιοποιήσει πριν από την αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι οι "αδιάφθοροι" του ΣΔΟΕ εντόπισαν λίστες με εκατοντάδες άτομα -μεταξύ των οποίων και επώνυμοι επιχειρηματίες, δικηγόροι και γιατροί- που έπεσαν θύματα της παρατράπεζας, όμως δεν ανακάλυψαν αποδείξεις που να οδηγούν στον εγκέφαλο της παρατράπεζας.

Δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 12 ακόμη μεγάλες εταιρίες εμφιάλωσης νερών πραγματοποιεί το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, μετά τον εντοπισμό επικίνδυνων μικροοργανισμών σε δείγματα που ελήφθησαν από γνωστή εταιρία. Πάντως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού όλες οι παρτίδες της συγκεκριμένης εταιρίας έχουν ήδη αποσυρθεί από την αγορά και ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του εργοστασίου της. "Δεν υπήρξε καθυστέρηση στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων στο εμφιαλωμένο νερό της συγκρεκριμένης εταιρίας", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, με αφορμή τις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος εποπτών υγείας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος για σκόπιμη καθυστέρηση. Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό το χρονικό διάστημα των πέντε ημερών που μεσολάβησε μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν απαραίτητο για να γίνει δεύτερος έλεγχος και να διασταυρωθούν τα στοιχεία που προέκυψαν.

Σε υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπλοίας, σε χώρο του αεροδρομίου "Μακεδονία", μεταφέρθηκε χτες το Μπόινγκ 727 "Μέγας Αλέξανδρος" της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο ξέφυγε από το διάδρομο προσγείωσης και λίγα μέτρα πριν από τη θάλασσα "καρφώθηκε" στις λάσπες, χωρίς να τραυματιστεί κανένας από τους 26 επιβάτες και το 8μελές πλήρωμα. Γερανοφόρα οχήματα του Οργανισμού λιμένος και του στρατού μετέφεραν το αεροσκάφος σε υπόστεγο του αεροδρομίου, όπου και εξετάζεται από τεχνικούς και εμπειρογνώμονες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των υλικών ζημιών που υπέστη. Σε ότι αφορά στα αίτια του ατυχήματος, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου. Η σφοδρή καταιγίδα, η περίεργη φορά των ανέμων και η ολισθηρότητα του διαδρόμου προσγείωσης ήταν οι επίσημες εκδοχές για το χτεσινό ατύχημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αερολιμενικών αρχών ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Στέφανος Βασιλικός, έκανε τους σωστούς χειρισμούς, όταν διαπιστώθηκε ότι το αεροπλάνο κατευθυνόταν πλέον προς τη θάλασσα, μ σκοπό να αποφευχθεί αεροπορική τραγωδία. Πάντως, η εκδοχή της μηχανικής βλάβης φαίνεται να απομακρύνεται.

Tη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", η υποδοχή του κ.Βαρθολομαίου θα γίνει την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30 το πρωί στο χώρο του Λευκού Πύργου. Θα ακολουθήσει Διορθόδοξος Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου ο κ.Βαρθολομαίος, μετά την προσφώνηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμονα, θα απευθύνει μήνυμα ευλογίας προς τους Θεσσαλονικείς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει η πανηγυρική συνεδρία του Διεθνούς Συμποσίου "Θρησκεία και Περιβάλλον" στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν τα πορίσματα του και στη συνέχεια οι σύνεδροι θα ξεναγηθούν στην 'Εκθεση "Θησαυροί του Αγίου 'Ορους". Μετά την ολοκληρωση και των υπολοίπων δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα μεταβεί την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου στην Ξάνθη, όπου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη απ' όπου θα αναχωρήσει το απόγευμα για την Κωνσταντινούπουλη.

Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε στο σερβικό τύπο η χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Θ. Πάγκαλου και Μ. Μιλουτίνοβιτς. Τα σχόλια του Τύπου στην πλειοψηφία τους, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα θετικά και ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται πολύ ικανοποιητικά προς το συμφέρον των δύο πλευρών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα χορηγήσει η Ελλάδα στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας για την κατασκευή του οδικού δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, καθώς και στη συμφωνία για το άνοιγμα Ελληνικού Προξενείου στην πόλη Νις. Ο τύπος προβάλλει ακόμα την αναγγελία επαφών σε επίπεδο υπουργών και στρατιωτικών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης, καθώς και την αναγγελία για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο Βελιγράδι στα τέλη του έτους.

Tην αισιοδοξία τους για την ανάκαμψη της βουλγαρικής οικονομίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες εκφράζουν η κυβέρνηση της χώρας και οι διεθνείς οργανισμοί, ενάμιση μήνα σχεδόν μετά την έναρξη της λειτουργίας του Νομισματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία. Δύσκολο χειμώνα, λόγω της αναμενόμενης σημαντικής ανόδου της ανεργίας, αλλά και σταθερή αποκατάσταση και ανάπτυξη την ερχόμενη άνοιξη, προέβλεψε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ. Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Πρακτορείου Αναλύσεων και Προγνώσεων, Μαριέλα Νένοβα, εξέφρασε την πεποίθησή της πως τη φετινή πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, που αναμένεται να φτάσει στο 7,4%, θα ακολουθήσει αύξηση μεταξύ 2,5 % και 4%, αλλά ίσως και 7%. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η Βουλγαρία θα λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα δάνειο ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον μόνιμο εκπρόσωπο της Τράπεζας στη Σόφια, Αλμπέρτο Μουσαλέμ.

Στις Ινδίες επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν όταν το βαγόνι στης επιβατικής αμαξοστοιχίας στην οποία επέβαιναν εκτροχιάστηκε εξαιτίας της έκρηξης βόμβας που είχε τοποθετηθεί στη σιδηροδρομική γραμμή.

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ Δημήτρης Παπαδημητρίου, που λήστεψε χτες την Εθνική Τράπεζα στα Ηλύσια και στη συνέχεια επέστρεψε στην εργασία του που βρισκόταν σχεδόν δίπλα στην τράπεζα. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι έκανε τη ληστεία προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά στα μεγάλα χρέη που είχε δημιουργήσει παίζοντας στο καζίνο. Ο δράστης εντοπίστηκε όταν πελάτης της τράπεζας που είχε ακολουθήσει τον ληστή ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές.

Ακριβότερη κατά 1,5 δραχμή πωλείται από τα μεσάνυχτα η βενζίνη λόγω του συνδυασμού της ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων και της ισοτιμίας του δολαρίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 14 August 1997 - 13:24:06 UTC