Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 11.8.97

Αρχίζει σήμερα στο Κλιόν της Ελβετίας ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών Κληρίδη και Ντενκτάς, επι των βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος. Ο πρόεδρος Κληρίδης αναχωρώντας χθές απο τη Λευκωσία δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες των συνομιλιών, αλλά τόνισε, πώς είναι αισιόδοξος για την έκβασή τους. Αντίθετα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απείλησε ότι δεν συμμετάσχει σε νέο γύρο συνομιλιών ,αν δεν ληφθούν "σοβαρά υπόψη οι όροι για την αναγνώριση". Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κορντοβέζ θα εναμερώσει τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, μετά το τέλος τους, στις 16 Αυγούστου.

Επιμνημόσυνη δέηση με τη συμπλήρωση ενός χρόνου απο την εν ψυχρώ δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, απο τους "Γκρίζους Λύκους" και τα τουρκικά στρατέυματα κατοχής στη Δερύνεια πραγματοποιήθηκε χθές στο Παραλίμνι της Κύπρου. Παρέστη ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού και πενταμελής αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου. Χθές το βράδυ δόθηκε μεγάλη συναυλία στο Παραλίμνι με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου.

Να παραμείνουμε στο θέμα της Κύπρου. Ο Φαίδων Γκιζίκης με νέες χθεσινές του δηλώσεις εξέφρασε την άποψη πώς είναι πρόθυμος να δικαστεί και να καταθέσει όσα γνωρίζει, αν ανοίξει ο φάκελλος της Κύπρου. Ο Γκιζίκης, που προκάλεσε την αντίδραση του κυπριακού πολιτικού κόσμου, με τις δηλώσεις του , ότι αυτός εδωσε την εντολή για την ανατροπή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τον |Ιούλιο του 1974, δεν φαίνεται πιθανόν να παραπεμφθεί σε δίκη, αφού τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα. Ο Μίλας Μιλουντίνουβιτς θα έχει συνομιλίες με τον Θ.Πάγκαλο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων,αλλά και για την βοήθεια της Ελλάδας στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή, σε εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον.

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η καλοκαιρινή καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλία, κυρίως, αλλά και άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Ιδιαίτερα στους νομούς Λάρισας και Καρδίτσας, όπου σημειώθηκε και χαλαζόπτωση, οι καταστροφές ήταν μεγάλες, και υπολογίζονται σε έκταση 17.000 στρεμμάτων.

Και αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο. Απο το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 270 περίπου τραυματίστηκαν, σε 195 τροχαία ατυχήματα.

Στην μερική ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, για να πετύχει υψηλούς ρυθμούς στην εξυγίανση των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση προτίθεται να εισάγει στο χρηματιστήριο μετοχές δέκα κοινωφελών επιχειρήσεων ,μεταξύ αυτών του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Υδρευσης και του οργανισμού Αποχέτευσης.

Με μια φαντασμαγορική τελετή ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το 6ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Χιλιάδες αθλητές απο τις 200 χώρες που συμμετείχαν ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 1999, στη Σεβίλη. Η Αθήνα όμως, περιμένει με αγωνία την 5η Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για την πόλη που θα αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χθές, ο πρόεδρος της ΙΑΑF Πρίμο Νεμπιόλο αναγκάστηκε να παραδεχθεί οτι η διοργάνωση της Αθήνας ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα αποσυρθεί οριστικά απο την πολιτική σκηνή των Σέρβων της Βοσνίας, όπως συμφωνήθηκε κατα την πρόσφατη επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στη Βοσνία. Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής συμφωνίας συζήτησε με τον συμπρόεδρο των Σέρβων στη συλλογική ηγεσία της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ και αξίωσε την απομάκρυνση του Κάρατζιτς.

Συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο της Ομόνοιας για να εκτιμήσει τα εκλογικά αποτελέσματα,αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αλβανία, μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας απο τους σοσιαλιστές του Φάτος Νάνο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 11 August 1997 - 7:05:23 UTC