Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.8.1997

Σκληραίνει τη στάση της η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις προκλήσεις της Αγκυρας. Σήμερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, απειλώντας την με μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της, εάν-όπως τόνισε-συνεχιστούν ενέργειες όπως αυτή της συμφωνίας σύνδεσης με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς και δηλώσεις σαν αυτές του Μεσούτ Γιλμάζ στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ". Ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά προέβη ήδη σε διάβημα προς όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ. Όπως είπε ο υφυπουργός το θέμα τα τεθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. τις προσεχείς ημέρες καθώς και στο Συμβούλιο Υπουργών που θα συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο. "Οι εκβιασμοί αυτού του είδους δεν μπορούν να περάσουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρανιδιώτης, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι "η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική της για την επίλυση των προβλημάτων, στο πλαίσιο των αρχών του Διεθνούς Δικαίου". Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ελλάδα πρόκειται να επανεξετάσει το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης, ο κ. Κρανιδιώτης απάντησε ότι η Συμφωνία δεν επιλύει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Είναι, πρόσθεσε, ένα πλαίσιο αρχών που πρέπει να ισχύσουν και μέχρι στιγμής, όμως, οι πράξεις αυτές της Τουρκίας αποδεικνύουν ότι δεν σέβεται την υπογραφή της.

Στο μεταξύ ως μη βοηθητική στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ, μέσω του νέου εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, τη "συμφωνία σύνδεσης" της Τουρκίας με το ψευδοκράτος. Ο κ.Ρούμπιν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ήθελαν να δουν βήματα που δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική διαδικασία του ΟΗΕ ή που κινούνται προς την κατεύθυνση της μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου. Ο νέος εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι η χώρα του υποστηρίζει "σθεναρά" τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξασφάλιση λύσης του κυπριακού.

Στο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολομώντα Σολωμού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Παραλίμνι της Κύπρου, θα παραστεί πενταμελής διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Ε. Σταίκο, Α. Ρεγκούζα, Α. Κανταρτζή, Ε. Αποστόλου και Γ. Τσαφούλια. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής θα αναχωρήσουν αύριο Σάββατο για την Κύπρο.

Ασύλληπτοι παραμένουν για τρίτη μέρα οι εφτά δραπέτες των φυλακών Κέρκυρας, παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει σε όλο το νησί οι αστυνομικές αρχές. Ερωτηματικό παραμένει το πως οι κρατούμενοι προμηθεύτηκαν το 45αρι πιστόλι. Οι υπόλοιποι πέντε κρατούμενοι που συνελήφθησαν προχθές οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος αφού άσκησε εναντίον τους δίωξη για απόπειρα απόδρασης και οπλοκατοχή, στη συνέχεια οδηγήθηκαν στις φυλακές Κέρκυρας.

Την έντονη αντίδραση των δημάρχων Ελευθερίου Κορδελιού, Μενεμένης, Ιωνίας και του κοινοτάρχη Καλοχωρίου προκάλεσε η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων του δήμου Ευόσμου, σε περιοχή στα όρια των δήμων τους. Είναι αποφασισμένοι δε να φτάσουν ως τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ώστε να μην υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, που όπως υποστηρίζουν, ελήφθη ερήμην τους από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Aυξημένα κατά 13,6% ήταν το πρώτο εξάμηνο του 1997 τα έσοδα των έντεκα Δ.Ο. Υ της Θεσσαλονίκης. Η θετική αυτή πορεία των εσόδων αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Ιουνίου, που παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση σε σχέση με τα δεδομένα προηγούμενων μηνών.

Ματαιώθηκε τελικά ομογενειακή εκδήλωση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη "Λέσχη Λημνίων" στο Σίδνευ της Αυστραλίας, με οργανωτή το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ομιλητή τον Πρόεδρο της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη. Oπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνευ "μεταξύ των συγκεντρωθέντων στην εν λόγω εκδήλωση προσήλθαν αντικανονικοί ιερείς , οι οποίοι είχαν καταλάβει τις θέσεις που προορίζοντο για τους επισήμους. Χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια αποβολής από την αίθουσα των αντικανονικών ιερέων", συνεχίζει η ανακοίνωση του προξενείου," ο κ. Νιώτης και οι διοργανωτές έκριναν ότι θα ήταν προσφορότερη η ομιλία στην αίθουσα από άλλη θέση.Τότε η ομάδα που συνόδευε τους αντικανονικούς ιερείς, αναίτια κατέλυσε τη διαδικασία με φωνασκίες και ύβρεις.Ο κ. Νιώτης παρά τις εκκλήσεις του για πολλή ώρα, με στόχο την αποκατάσταση της ηρεμίας αναγκάστηκε τέλος να αποχωρήσει , για να προφυλάξει τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο.Τονίζεται", στην ανακοίνωση του προξενείου, "ότι ο κ. Νιώτης δεν αξίωσε την αποχώρηση των αντικανονικών ιερέων και επέλεξε να εισέλθει στην αίθουσα παρά την παρουσία τους και να ομιλήσει." Σχετικά με τα επεισόδια και τη ματαίωση της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρηγόρης Νιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Εκφράζω τη λύπη μου για τη ματαίωση της ομιλίας παρά τη θέλησή μου και τις προσπάθειες που έκανα.Εκφράζω την αγανάκτηση μου για το γεγονός ότι μία οργανωμένη ομάδα αναίτια και προκλητικά κινήθηκε και κατέλυσε την ηρεμία και τη διαδικασία , εκστομίζοντας υβριστικούς λόγους και προχώρησε σε απειλητικές κινήσεις με σκοπό τη ματαίωση της ομιλίας μου.Ως εκπρόσωπος ιδιαίτερα της Βουλής των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μου απογοήτευση , διότι ενώ αποδέχτηκα να μιλήσω χωρίς τον αποκλεισμό ή την αποβολή κανενός από την αίθουσα , κάνοντας δεκτή την παρουσία όλων ως Ελλήνων πολιτών, η συγκεκριμένη ομάδα κατέλυσε την ηρεμία, το πρωτόκολλο και τελικά ματαίωσε την ομιλία. Δηλώνω ότι είναι αδιανόητο να εμφανίζεται εξαιτίας του φανατισμού των ολίγων η ομογένεια του Σίδνευ διχασμένη, ενώ είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών εργάζεται για την ενότητα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας."

Oι πωλήσεις των εισιτηρίων για την "Συναυλία της Ελπίδας" που οργανώνει το ταμείο καρκινοπαθών Ελληνόπουλων, στις 4 Oκτωβρίου, με την συμμετοχή μεγάλων ονομάτων από το χώρο του Ελληνικού τραγουδιού έχουν ήδη ξεκινήσει. Στην συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αρένα του Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν,χωρητικότητας 20.000 θέσεων, θα πάρουν μέρος η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και το συγκρότημα Πυξ-Λαξ.Η συναυλία έχει στόχο να ενισχύσει τη θεραπεία χιλιάδων καρκινοπαθών Ελληνόπουλων, που αναζητούν την ελπίδα στο νοσοκομείο "Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ" της Νέας Υόρκης.

Η Oμοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Βαλτιμόρης και Oυάσιγκτον, διοργανώνει, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Oυάσιγκτον εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την επέτειο του Oλοκαυτώματος της Σμύρνης και την δολοφονία του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν, ο ιερέας και καθηγητής ιστορίας Δημήτριος Κωνσταντέλος, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ δρ. Σπύρος Μακρής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Μικρασιατικής καταγωγής Μπίλ Αμοιρίδης και ο ποιητής Ντιν Κόστος. Επίσης από αρμενικής πλευράς, θα μιλήσουν η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Σμύρνη 1992" Μάρτζορι Χαουσεπιάν Ντόπκιν, ο διευθυντής του Αρμενικού Ερευνητικού Κέντρου δρ. Ντένις Παπαζιάν, ο Ρόμπερτ Κρικοριάν τελειόφοιτος του διδακτορικού προγράμματος στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Oτάβα Γκαρμπής Αρμέν.Επίσης θα παρευρεθούν και πολλοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής και της Αρμενοαμερικανικής κοινότητας.

Η Μεσόγειος και η θάλασσα είναι το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης SEMEP της ΟΥΝΕΣΚΟ, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται στις εγκαταστάσεις της Γεωργικής και Βιομηχανικής Σχολής της Θεσσαλονίκης. Στόχος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο της ΟΥΝΕΣΚΟ (SEMEP) είναι η συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών των χωρών της περιοχής, γύρω από τη διατήρηση και διάσωση του περιβάλλοντος, των βιότοπων, της άγριας θαλάσσιας ζωής, αλλά και των ακτών, οι οποίες κάθε χρόνο δέχονται εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Στέγη θα αναζητούν από τα τέλη του μήνα τα ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, καθώς η 20ετής σύμβαση μίσθωσης του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Περιφερειακή Διεύθυνση, οδεύει προς τη λήξη της. Η λειτουργικότητα του κτιρίου, από άποψη ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώθησε τη διοίκηση των ΕΛΤΑ σε πολύμηνες προσπάθειες για ανανέωση της μίσθωσης.

Στη μετανάστευση, που οδήγησε στην με ταχείς ρυθμούς αφαίμαξη της Ελλάδας από τις αρχές ακόμη του αιώνα και εντάθηκε κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60 είναι αφιερωμένες οι κινηματογραφικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Ο Κινηματογράφος της Μετανάστευσης". Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος "Εκ Περάτων" και παρουσιάζει δεκατρείς ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών, από τις οποίες οι περισσότερες είναι πασίγνωστες, πολύκροτες και πολυβραβευμένες και πέντε ταινίες ξένων σκηνοθετών με θέμα τη ζωή και την προσπάθεια αναγέννησής της, που κατέβαλαν οι Έλληνες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα και να αναζητήσουν την τύχη στην ξενιτιά.

Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού κογκρέσου που κατέχουν θέσεις - κλειδιά σε διάφορες επιτροπές θα επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κύπρο από 20 έως 28 Αυγούστου. Οι Αμερικανοί βουλευτές θα έχουν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, ενώ θα ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την Τουρκία. Στην αποστολή μετέχουν στελέχη της επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων Bob Menendez, Rob Andrews, Alcee Hastings, Michael Pappas και Maurice Hinchey.

Επιδημία τείνει να γίνει στην Αλβανία η κλοπή αντικειμένων πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας. Μετά το 1990 ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν γίνει σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι ζημιές που υπέστησαν ορισμένες διατηρητέες εκκλησίες, οι οποίες δεν λεηλατήθηκαν ούτε τα χρόνια που απαγορεύονταν η θρησκεία. Μέσα σε λίγες ημέρες εκλάπησαν 28 εικόνες οι οποίες ανήκουν στην εκκλησία της Παναγίας, στο χωριό Βοδίτσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μπεράτι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Γιον" η κλοπή έγινε τις τελευταίες ημέρες και το γεγονός κατήγγειλαν στις αρχές οι επίτροποι της εκκλησίας. Για λόγους ασφαλείας οι εικόνες φυλάσσονταν σε αποθήκη της αστυνομίας που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από την εκκλησία. Μέρα μεσημέρι άγνωστοι εισέβαλαν στην αποθήκη και έκλεψαν 18 εικόνες, δύο από τις οποίες, η εικόνα της Παναγίας και του Αγίου Αθανασίου, χρονολογούνται στον 6ο μ. Χ. αιώνα. Ήταν η δεύτερη κλοπή, καθώς λίγες ημέρες πριν άγνωστοι είχαν κλέψει άλλες 10 εικόνες μεγάλης αξίας από την ίδια εκκλησία. Η αστυνομία δήλωσε αδυναμία να εντοπίσει τους κλέφτες, λόγω και των συνθηκών που επικρατούν στη γειτονική χώρα.

Πέντε σύγχρονα μηχανήματα οδοποιίας παρέδωσε εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στον υπουργό Πολεοδομίας, Ανοικοδόμησης και Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ, Τόμε Τρόμπεβ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Κρίστοφερ Χιλ. Η δωρεά αυτή αποτελεί τμήμα του προγράμματος που ενέκρινε προ διετίας το αμερικανικό κογκρέσο για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου των νοτιοβαλκανικών χωρών. Το πρόγραμμα προβλέπει την χορήγηση στις βαλκανικές χώρες εξοπλισμού, ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια αναλογούν στην ΠΓΔΜ.

Η πρόσφατη “ακτινογραφία” της τουρκικής οικονομίας από τους ειδικούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έδειξε την άμεση ανάγκη υιοθέτησης προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης με στόχο το “φρενάρισμα” του πληθωρισμού. Έτσι, στην ετήσια αναφορά του το ΔΝΤ παρατηρεί την αυξητική πορεία του πληθωρισμού που τρέχει με ετήσιο ρυθμό στο 85%, αλλά και την αναγκαιότητα περιορισμού των δημόσιων δαπανών, των επιχορηγήσεων στα προγράμματα δανειοδότησης των κρατικών τραπεζών. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκαφών τύπου "Οπτιμιστ" ανέλαβε να διοργανώσει το 1999 στη χώρα μας, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Η Διεθνής Ομοσπονδία με 16 ψήφους υπέρ και 4 κατά, αποφάσισε ότι ο ελληνικός φάκελος διεκδίκησης της διοργάνωσης ήταν ο καλύτερος και ανέθεσε στην Ελλάδα το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός.

Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για αύριο, και μόνο τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά στο νότιο Αιγαίο πολύ ισχυροί, με βαθμιαία όμως εξασθένιση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 34 και στα νησιά από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 8 August 1997 - 16:05:41 UTC