Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.8.1997

Αδιέξοδη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, την αιφνιδιαστική ενέργεια της Τουρκίας που υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με τα κατεχόμενα. "Αυτή την εποχή, είπε ο κ. Παπανδρέου, η διεθνής κοινότητα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσπαθεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και κινήσεις, σαν τη χτεσινή της Τουρκίας, δεν συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση". Σημείωσε δε ότι η Ευρωπαική Ένωση και με την κοινή της θέση και με την πρόσφατη έκθεση της-τη λεγόμενη "ατζέντα 2000"- έχει τονίσει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτό, υπογράμμισε, ας το έχει στο νου της η Τουρκία, γιατί κινήσεις σαν τη χτεσινή δεν συμβάλουν προς την ευρωπαϊκή της προοπτική. Κληθείς να σχολιάσει αν οι κινήσεις της Αγκυρας τορπιλίζουν το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις παραπέρα κινήσεις και τα όποια βήματα θα γίνουν από τις δύο πλευρές. "Έχουμε μπροστά μας τις συνομιλίες στο Μοντρέ για να δούμε πως θα προχωρήσουν", κατέληξε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε: ''Η πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τον κ. Ντενκτάς, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ωμό χαρτί εκβιασμού, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν αυτό το οποίο φοβούνται περισσότερο από κάθε τί στην Τουρκία: Την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι όμως που είναι σαφές ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν και η επιλογή τους να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους εκβιαστικά χαρτιά, αποδεικνύει την αδυναμία προσαρμογής τους σε κάποιες αρχές του Διεθνούς Δικαίου''.

Σταμάτησε σήμερα η ξέφρενη ανοδική πορεία του αμερικανικού δολαρίου, αφού υποχώρησε και πωλείται μιάμιση δραχμή φθηνότερο, δηλαδή περίπου 298,2 δραχμές. Το πρωί μάλιστα η τιμή του ήταν φθηνότερη κατά τρεις δραχμές.

Επτά από τους 15 βαρυποινίτες που δραπέτευσαν από τις φυλακές της Κέρκυρας κατάφεραν να συλλάβουν οι αστυνομικές δυνάμεις, μετά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν σε όλο το νησί. Μεταξύ των επτά συλληφθέντων είναι και ο Αντώνης Δίπλας, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι. Οι έρευνες στρέφονται τόσο στην πόλη της Κέρκυρας, όσο και στο βόρειο τμήμα του νησιού, απ' όπου ενδέχεται οι δραπέτες να προσπαθήσουν να φύγουν με ταχύπλοο προς την Αλβανία. Σημειώνεται ότι οι δραπέτες κρατούσαν επί αρκετές ώρες όμηρο το σωφρονιστικό υπάλληλο, Παναγιώτη Γκραβαριώτη, τον οποίο άφησαν ελεύθερο στην παραλιακή περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας, που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή του νησιού.

Έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των υπολοίπων κομμάτων πυροδότησε στη Βουλή η απόφαση για αύξηση της τάξης του 78% στους μισθούς των βουλευτών, που ενέκριναν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών θα αυξηθούν κατά 620.000 δραχμές, βάσει άρθρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών. Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, ο μισθός των βουλευτών θα εξισωθεί με αυτόν του προέδρου του Αρείου Πάγου, οπότε στο εξής η μεικτή μηνιαία αποζημίωση καθενός από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ανέρχεται στο 1.410.000 δραχμές, από 780 χιλιάδες που είναι σήμερα. Το άρθρο καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που ζήτησαν να αποσυνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση από τις αποδοχές των δικαστικών. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση των δύο μεγάλων κομμάτων δήλωσε ότι όποιος επιλέγει να εκπροσωπεί τον λαό, δεν κάνει επαγγελματική επιλογή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΗΚΚΙ, Γ.Τσαρούλια. Επικριτικός ήταν και ο Σ. Κόρακας, που, εκ μέρους του ΚΚΕ, ζήτησε να ανασταλεί επ' αόριστον η εφαρμογή του ψηφίσματος. Απαντώντας στους διαφωνούντες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, τους κάλεσε "να αφήσουν τους παλικαρισμούς", συμπληρώνοντας: "Όποιος δεν θέλει να πάρει λεφτά, να πάει να τα καταθέσει, διότι το κράτος τα δίνει".

Με 53 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 4 "παρών" ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην εξαγορά της ποινής φυλάκισης για έκδοση ακάλυπτων επιταγών. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εναντίον τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της Ν.Δ ψήφισαν "παρών". Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που είχε εντάξει τη σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, έκανε προσθήκη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς και για ποινές φυλάκισης που εκτελούνται ήδη, ενώ η αρχική ήταν μόνο για ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης. Τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας είχαν ζητήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σε νέο κύκλο αποκλιμάκωσης εισέρχεται ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Την άποψη αυτή ενισχύουν και τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία ο τιμάριθμος έκλεισε τον Ιούλιο στο 5,4%, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Η θετική εξέλιξη του τιμαρίθμου των Ιούλιο αποδίδεται στις εκπτώσεις και στη μείωση κατά 2,9% των τιμών των νωπών φρούτων, του ελαιόλαδου και της πατάτας, αλλά και στην πτώση της τιμής των λεγόμενων "διαρκών αγαθών", ήτοι των ειδών νοικοκυριού και των υπηρεσιών. Πάντως, η τάση περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού επιβραδύνεται από την πορεία του δολαρίου, καθώς εξακολουθεί η επιβάρυνση των τιμών των καυσίμων, παρά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μέχρι στιγμής το μέτρο αυτό έχει "εξουδετερώσει" σε ένα βαθμό τις πιέσεις που δημιουργεί στον πληθωρισμό η "εκτίναξη" του αμερικανικού νομίσματος, αλλά εάν η κατάσταση συνεχιστεί, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να οριστικοποιήσει τη στάση της απέναντι στο ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερων πληθωριστικών πιέσεων.

Το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ, έγινε σήμερα γνωστό στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας. Ο Ουκρανός Αλεξάντερ Μπάγκατς, ο οποίος ήταν πρώτος στη σφαίρα με βολή 21 μέτρα και 47 εκατοστά, είχε κάνει χρήση εφεδρίνης και έτσι του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο. Το χρυσό του Μπάγκατς, το οποίο κατέκτησε στο "Αθήνα ΄97", ήταν το πρώτο της καριέρας του, ενώ στην Ατλάντα είχε πάρει το χάλκινο. Το χρυσό μετάλλιο πηγαίνει στον Αμερικανό Τζον Γκοντίνα.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα, όταν ανατράπηκαν τρακτέρ σε αγροτικές περιοχές του νομού Πέλλας. Στην αγροτική περιοχή "Αμπέλια" στο Νησί Πέλλας, έχασε τη ζωή του ο 60χρονος Τρύφωνας Μπλιούτσης, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε και μετέφερε πέτρες ανατράπηκε σε δρόμο με μεγάλη κλίση. Σε αγροτική περιοχή των Γιαννιτσών, σκοτώθηκε ο 25χρονος Αλβανός Τζίμι Τόσκου, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Τραυματίστηκε ο συνεπιβάτης Δημήτρης Σείχ, 25 χρόνων, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Έδεσσας, όπου και νοσηλεύεται.

Στο Περιβόλι Γρεβενών, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό των Βλάχων, θα "εξορμήσουν" αυτό το Σαββατοκύριακο οι λάτρεις της ποίησης, "για να δροσίσουν τις ψυχές, να ξεσηκώσουν μνήμες", στην 6η Έξοδο Ποιητών που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί από την Πλατεία Αγίας Σοφίας, με προορισμό το χωριό Περιβόλι, που είναι "σκαρφαλωμένο" στα 1200 μέτρα του ορεινού όγκου της Πίνδου. Εκεί, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη γιορτή των Βλάχων κατοίκων του Περιβολιού και των γύρω περιοχών, που συγκεντρώνονται στα χωριά τους, κάνοντας τις απαραίτητες προετοιμασίες για το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας.

Την απόφαση της αμερικανικής διπλωματίας να επιβάλλει την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον στην Βοσνία, τόνισε ο αμερικανός διαμεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη διάρκεια των επαφών του, με τον πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και τον ηγέτη των μουσουλμάνων Αλία Ιζεμπέγκοβιτς. Σήμερα, ο Χόλμπρουκ συναντάται με την πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς στην Μπάνια Λούκα, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση του με τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Οι προθέσεις του State Department διαφάνηκαν στις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κροατία Πήτερ Γκαλμπρέιθ, ο οποίος και τόνισε, την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την υλοποίηση πράξεων και όχι πλέον γραπτών εγγυήσεων, αναφορικά με την πορεία εξέλιξης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος των συνομιλιών στο Σπλίτ, οι Τούτζμαν και Ιζετμπέκοβιτς έδωσαν διαβεβαιώσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, σχετικά με την επιστροφή τους στις εστίες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον. Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα μετέφρασαν ως ουσιαστικής σημασίας (για την σπουδαιότητα με την οποία ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στη Βοσνία) την αποστολή του Χόλμπρουκ δεδομένου του “αρχιτεκτονικού” του ρόλου στην υπογραφή της παραπάνω αναφερόμενης συνθήκης.

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η εθνική μας ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού νίκησε στον τελικό που έγινε στην Τεχεράνη την Ιταλία με σκορ 1 - 0 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Το γκολ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέτυχε ο Νίκος Λυμπερόπουλος στο 55' λεπτό, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον προπονητή και τους παίχτες, τονίζοντας ότι τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.

Οι τοπικές καταιγίδες θα συνεχιστούν και αύριο στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές θα υπάρξουν αρχικά λίγες νεφώσεις, που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 7 August 1997 - 16:05:51 UTC