Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.8.1997

Η αποτροπή του τουρκικού επεκτατισμού και η αντιμετώπιση των ελεγχόμενων κρίσεων που δημιουργεί στο Αιγαίο η Τουρκία, είναι ο στόχος της αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρείται με την εφαρμογή των μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν προκειμένου να καταστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις περισσότερο ευέλικτες και ικανές να ανταποδώσουν με άμεσα χτυπήματα σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας σε βάρος της χώρας μας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, θα αναπτύξει πρωτοβουλία για προσέγγιση Αθήνας-Αγκυρας και οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλα σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά επιμένει στην πλήρη ικανοποίηση των όρων που έθεσε η συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ το 1988.

Συνέχεια στα όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Νάκος, για βουλευτές που χρηματίζονται, έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ζητώντας του να κατονομάσει ποιοί είναι οι βουλευτές αυτοί. Συγκεκριμένα, ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε από τον κ. Νάκο, λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας για τους νέους αγρότες, να εξηγήσει σε ποιους συναδέλφους του αναφερόταν με τους προχθεσινούς υπαινιγμούς. Ο βουλευτής της ΝΔ, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κανένα όνομα και υποστήριξε ότι προχθες μίλησε εν θερμώ, κάτω απο το άγχος, που του προκάλεσε η κλοπή του αυτοκινήτου του. Ωστόσο, ο κ. Νάκος επέμεινε στη θέση του για αλλότρια συμφέροντα. "Με τα μαθηματικά που ξέρω κύριε πρόεδρε", ανέφερε χαρακτηριστικά, "δεν είναι δυνατόν να έχει βουλευτής από τη μια μεριά δέκα δραχμές και απο την άλλη να ξοδεύει είκοσι δραχμές, χωρίς να υπάρχει κάποια εισροή. Πρόκειται για χρηματοδότηση, για φιλικές παροχές; Ομως κάτι είναι. Η εξίσωση δεν βγαίνει...". Στο σημείο αυτό, ο κ. Κακλαμάνης του ζήτησε και πάλι να κατονομάσει ποιοί βουλευτές χρηματίζονται, για να εισπράξει και πάλι την απάντηση από τον βουλευτή ότι δεν γνωρίζει. Ο κ. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε επιπολαιότητα ολα αυτά, σημειώνοντας ότι " όταν κάποιος δεν γνωρίζει, δεν εκπέμπει ούτε υπαινιγμούς, ούτε μύδρους". Ο κ. Νάκος όμως επέμεινε στην άποψη του, τονίζοντας ότι "κατ' επανάληψη έχει γίνει στη Βουλή συζήτηση για τη δυνατότητα εξάρτησης των βουλευτών, στην περίπτωση κατά την οποία δεν δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο αυτό".

Σε ενημέρωση των αρμοδίων εμπλεκομένων φορέων για την προστασία του δάσους του Σέϊχ - Σού, θα προχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς. Επίσης, θα παραδοθούν έγχρωμες αεροφωτογραφίες, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν, τόσο για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο και για τη γενικότερη προστασία και αναγέννηση του Σέϊχ - Σού.

Αιχμές εναντίον της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, άφησε ο προέδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Νάξο. Ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προωθεί το κλείσιμο των εθνικών θεμάτων και όχι τη δίκαιη και βιώσιμη λύση", ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία της Μαδρίτης "βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, αφού μετατρέπει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, σε απαράδεκτες διεκδικήσεις της Αγκυρας".

Σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων έχει προγραμματίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο, για τα 50 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό. Η Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, Απόστολο Κακλαμάνη, διοργανώνει τις εκδηλώσεις με σκοπό την ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης και την προβολή, ιδιαίτερα στους νέους, της σπουδαιότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τμήμα νομικής βοήθειας για τους παλιννοστούντες ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι διαβιούν νόμιμα στην Ελλάδα, συγκροτεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα τμήμα, το οποίο με βάση το πρόγραμμα που κατάρτισε ο Δικηγορικός Σύλλογος, θα παρέχει ενημέρωση για τα δικαιώματα τους στην Ελλάδα, τις ενέργειες και τις διαδικασίες με τις οποίες θα ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, την παροχή υπεράσπισης τους ενώπιον των δικαστηρίων για αδικήματα, τα οποία διέπραξαν από άγνοια της ελληνικής νομοθεσίας και για θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητα και τη ζωή τους ως παλιννοστούντων. Η παροχή της νομικής βοήθειας θα εξασφαλίζει την πιο γρήγορη και ομαλή ένταξη των παλιννοστούντων στην ελληνική κοινωνία, διευκολύνοντας τη ζωή τους και θα μειώνει την εγκληματικότητα που παρατηρείται, η οποία πολλές φορές οφείλεται σε άγνοια της ελληνικής νομοθεσίας.

Πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος που αφορά τη διατήρηση ή όχι των προσφυγικών κτισμάτων πάνω στο βυζαντινό τείχος από την Πορτάρα μέχρι το "Μακεδονικό" αναλαμβάνει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με τη συγκρότησης ομάδας εργασίας. Στόχος της ομάδας θα είναι η καταγραφή και εντοπισμός των συνόλων τα οποία έχουν δυνατότητες να διατηρηθούν και να εξυπηρετήσουν διάφορες χρήσεις οι οποίες θα περιγραφούν, τουλάχιστον γενικά, ώστε οι προτάσεις να είναι ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες.

Ενα από τα πλέον κορυφαία γεγονότα στον επιστημονικό κόσμο, το 29ο Συνέδριο Σεισμολογίας και Γεωφυσικής θα "φιλοξενηθεί" στη Θεσσαλονίκη, από τις 18 έως τις 28 Αυγούστου. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν 1.200 κορυφαίοι σεισμολόγοι, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997".

Κατασκήνωση για 500 παιδιά παλλινοστούντων ομογενών από τους Νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Παλλινοστούντων Ομογενών, του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις των Μαθητικών Κατασκηνώσεων του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής για το μήνα Αύγουστο.

Αποφάσεις για την αντιμετώπιση και την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, πήραν σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Κατά τη χθεσινή δεύτερη αυτής της εβδομάδας συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν μεταξύ άλλων, να ανταλλάξουν ''άμεσα και ταυτόχρονα'' πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με τάφους όπου υπάρχουν θαμμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέας συνάντησης, ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να συναντηθούν, όταν υπάρξει ανάγκη.

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, στον Κύπριο, Παύλο Γεωργίου Κρεμαστό, επειδή τον έκρινε ένοχο ότι, όντας φορέας του ιού του AIDS από το 1992 και γνωρίζοντας τη φύση του ιού, τους τρόπους μετάδοσής του και τα καταλυτικά αποτελέσματά του, προχώρησε κατ' επανάληψη και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σεξουαλική επαφή με τη Βρετανίδα Τζάνετ Ελίζαμπεθ Πινκ, χωρίς να της γνωστοποιήσει την ασθένειά του και χωρίς τη χρήση προφυλακτικών μέτρων. Το μόνο ελαφρυντικό στοιχείο που εντόπισε το Δικαστήριο στον κατηγορούμενο ήταν η συμπαράσταση που έδειξε στην Τζάνετ, όταν αυτή είχε ήδη μολυνθεί, αφού παρέμεινε μαζί της και τη συνόδευε στα διάφορα νοσοκομεία για τις απαραίτητες εξετάσεις. Σημειώνεται ότι ο Παύλος Γεωργίου Κρεμαστός, είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η γυναίκα του πέθανε τον Αύγουστο του 1994 ''χτυπημένη'' από την ασθένεια του AIDS, ενώ φορέας της νόσου είναι και το μικρότερο παιδί του ηλικίας έξι χρόνων.

Εφθασε στο λιμάνι του Δυρραχίου, το δεύτερο μέρος της βοήθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την αλβανική αστυνομία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης και ανασυγκρότησης της αλβανικής αστυνομίας. Στην πρώτη φάση, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, τα οποία προοριζόταν για την αστυνομία του Αργυροκάστρου και της Κορυτσάς. Η δεύτερη "παρτίδα", περιελάμβανε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές και είδη γραφείου και προορίζεται για τον Αυλώνα και τα Τίρανα. Στην τελετή παράδοσης, ο γραμματέας επικρατείας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Μπρε Νπεκίσι, αφού ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη βοήθεια, επισήμανε την ανάγκη καρποφόρας συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της αλβανικής αστυνομίας.

Για παράνομη δραστηριότητα "'εγκάθετων" μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, κάνει λόγο σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ", ο υπουργός Δημοσιας Τάξης, Νεριτάν Τσέκα. Ο κ. Τσέκα υπογραμμίζει ότι "ορισμενα τμήματα του περασμένου καθεστώτος, τμήματα διεφθαρμένα και συνδεδεμένα με τον κόσμο του εγκλήματος, προσπαθούν σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας να προκαλέσουν αναταραχές και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης". Σε δημοσίευμα της "Κοχα Γιόν" γίνεται λόγος για ίδρυση επιτροπών στο Βορρά κάτι αντίστοιχο με αυτές που δημιουργήθηκαν στο Νότο την περίοδο των αναταραχών. Ο κ. Τσέκα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της "Κόχα Γιόν", δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξουδετερώσει τέτοιου είδους δραστηριότητες, επισημαίνοντας ότι η εποχή της διαφθοράς και του εγκλήματος έχει λήξει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να δεχτεί τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών στις εκλογές που θα διενεργηθούν στις 21 Σεπτεμβρίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Λουξεμβούργο, που αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της Ε.Ε., επέπληξε την κυβέρνηση του Βελιγραδίου για την αποτυχία της να εφαρμόσει τις συστάσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του εκλογικού νόμου και το σεβασμό της ελευθερίας του τύπου. Τονίζει μάλιστα ότι η ισχύουσα νομοθεσία απομακρύνει τη χώρα από τον εκδημοκρατισμό και θέτει σε κίνδυνο τις ευκαιρίες για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών φορέων.

Την υπογραφή συμφωνίας με τις κροατο-μουσουλμανικές αρχές της Βοσνίας για την αποστολή βοοειδών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, η ΕΕ θα στείλει 560 ζώα το Σεπτέμβριο στη Βοσνία, στο πλαίσιο του Υπομνήματος Κατανόησης που έχει υπογραφεί με την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τα οποία διατεθούν στους πρόσφυγες που επιστρέφουν στη χώραΗ βοήθεια αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα ύψους 1,6 εκ. δολαρίων της Ένωσης για τη στήριξη των προσφύγων στην προσπάθεια επαναπατρισμού τους. O απεσταλμένος της ΕΕ στη Βοσνία, Ντονάτο Τσιαρίνι, δήλωσε χαρακτηριστικά πως βοηθώντας τους αγρότες, η ΕΕ βοηθάει αυτούς που πρόκειται να αναζωογονήσουν τη βοσνιακή επαρχία.

Στην παρούσα φάση η καταστροφή των πυραύλων "Σκουντ" και SS - 23, δεν ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας, καθώς αποτελούν μέρος των μέσων για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας και έχουν σημαντική αποτρεπτική ισχύ. Αυτό ήταν το μήνυμα της συνάντησης εργασίας στη Σόφια, στην οποία πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και Γκεόργκι Ανάνιεφ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μίχο Μίχοφ και άλλοι αξιωματούχοι. Οπως σημειώθηκε, στο μέλλον, ο ρόλος αυτών των εξοπλισμών θα καθορίζεται από το πλαίσιο της υπό θέσπιση νέας στρατηγικής για την εθνική ασφάλεια και του αμυντικού δόγματος της Βουλγαρίας.

Το εθνόσημο της Βουλγαρίας ψήφισε η Βουλή της χώρας, μετά από επτά χρόνια πολιτικής αντιπαράθεσης και δημόσιας συζήτησης γύρω από το κρίσιμο θέμα να υπάρχει ή όχι στέμμα στο κεφάλι του λιονταριού, που είναι παραδοσιακό σύμβολο του σύγχρονου βουλγαρικού πολιτεύματος. Στεφανωμένο χρυσό λιοντάρι σε κόκκινη ασπίδα, την οποία στηρίζουν άλλα δυο στεφανωμένα λιοντάρια, και τρεις ορθόδοξους σταυρούς, καθώς και επιγραφή "Ισχύς εν τη ενώσει", περιλαμβάνει το νέο εθνόσημο, που αναπαράγει εκσυγχρονισμένο μοντέλο του παλαιού εθνικού συμβόλου της βασιλείας της Βουλγαρίας.

Ο νέος, έκτος κατά σειρά, γύρος των διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας άρχισε στα Σκόπια, παρουσία των ομάδων εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών. Οι εμπειρογνώμονες θα προσπαθήσουν να βρουν μία κοινώς αποδεκτή λύση για τρία επίμαχα σημεία των συνόρων, τα οποία αποτελούν το κύριο "κώλυμα" στον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Το "Αθήνα '97" θα αποτελέσει την κορυφαία διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου όλων των εποχών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της IAAF, Πρίμο Νεμπιόλο. Ο κ. Νεμπιόλο προέτρεψε το ελληνικό κοινό να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης, που θα γίνει το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο, καθώς και να στηρίξει τους αθλητές στη διάρκεια των αγώνων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 1 August 1997 - 7:40:26 UTC