Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.7.1997

Τραγικός ήταν ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων από την Παρασκευή το μεσημέρι μέχρι σήμερα. Δεκαέξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και τριακόσια είκοσι έξι τραυματίστηκαν σε διακόσια δεκαοκτώ τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Πάντως σήμερα η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ενώ από τις πέντε μέχρι τις δέκα το βράδυ στις εθνικές οδούς δεν θα κυκλοφορούν νταλίκες. Χωρίς προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις διακινούνται οι επιβάτες στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' καθώς και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλες οι πτήσεις εσωτερικού παρουσιάζουν 100% πληρότητα. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα λιμάνια της χώρας.

Με ηγετικά στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, συναντήθηκε σήμερα στα Τίρανα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος επισκέπτεται τη γειτονική χώρα, προσκεκλημένος του νέου πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο. Χθες ο κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με τον κ. Νάνο και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο. Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε επισκέψεις στην Αλβανία των υπουργών Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο κ. Μίλο σημειώνει ότι η κυβέρνηση Νάνο θεωρεί την Ελλάδα ως τον κυριότερο εταίρο στις εξωτερικές της σχέσεις και υπόσχεται ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Η αποκατάσταση της τάξης στην Αλβανία αποτελεί το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης η οποία έχει ως προτεραιότητα να εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές συμμορίες που ελέγχουν πόλεις του νότου, προσθέτει ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Τις συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας του Ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου κατήγγειλε στην αμερικανική κυβέρνηση ο πρεσβευτής της χώρας μας στις ΗΠΑ Λουκάς Τσίλλας. Σύμφωνα με σχετικό σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" ο κ. Τσίλλας γνωστοποιώντας την κατάσταση ζήτησε την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Στο μεταξύ, δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι η Αγκυρα πρόκειται να αναλάβει δραστηριότητα στο Αιγαίο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Η αμυντική πολιτική της χώρας μας, η μελλοντική δομή των ενόπλων δυνάμεων και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο θα αποτελέσουν το αντικείμενο της επόμενης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Διαμαρτυρίες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προκαλεί η πρόθεση του ΚΥΣΕΑ να αναθέσει στη γερμανική εταιρία "DASA" τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών τύπου F-4 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και επισκέφθηκε τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, προκειμένου να διαβιβάσει τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης του. Ο κ. Νάιλς επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στη μεταφορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και στον τομέα των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας. Ανάλογη επιστολή διαμαρτυρίας αναμένεται να στείλει και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Την Τρίτη θα αναρτηθούν στα σχολεία όλης της χώρας οι πίνακες με τις αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων. Οι βάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου ενώ αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ειδικότερα, στην Έκθεση οι τρεις πρώτες δέσμες έχουν μέτριες επιδόσεις, όπως και στη Φυσική της Α΄ και Β΄ Δέσμης. Στην Έκθεση και την Ιστορία της Δ΄ Δέσμης η εικόνα των φετινών γραπτών είναι χειρότερη από πέρσι. Στην Ιστορία και τα Αρχαία Ελληνικά της Γ΄ Δέσμης οι υποψήφιοι τα πήγαν αρκετά καλά.

Ανοικτή θα είναι η ημερήσια διάταξη στην αυριανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ. Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και άλλα θέματα εκτός από τα ανθρωπιστικά. Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" αναφέρει δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο εφόσον διαιωνίζεται η Κυπριακή κρίση. Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλία έτσι ώστε να υπογραφεί κοινή δήλωση ότι οι δύο πλευρές θα απόσχουν από μονομερείς ενέργειες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς.

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Σκρά Κιλκίς, το Γραμματικό Πέλλας και τους Αγίους Αποστόλους Αττικής. Στο μεταξύ, καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις διακοσίων πενήντα χιλιάδων στρεμμάτων έκαψαν φέτος οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από τον Μάιο. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δασοπόνων, Δημήτρης Κανελλόπουλος, γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των πυρκαγιών έφτασε τις επτακόσιες δεκατέσσερις.

Τη διεύρυνση των διοικητικών αρμοδιοτήτων του, υπό σύσταση, Νομισματικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος ζητά η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής". Η τροποποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή.

Προσάγεται την Τρίτη στον ανακριτή η 42χρονη Κατερίνα Γιαννακοπούλου που σκότωσε τον Αρχιμανδρίτη Ανθιμο Ελευθεριάδη. Η Γιαννακοπούλου, που ομολόγησε την πράξη, δήλωσε ότι δολοφόνησε τον Αρχιμανδρίτη από ερωτικό πάθος και προκειμένου να υπερασπιστεί την τιμή της.

Κλειστοί θα παραμείνουν την ερχόμενη Τετάρτη οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ που διαμαρτύρεται για τη μη απόδοση στους δήμους περίπου 17 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Θέματα οικονομικής διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας θα συζητήσει, σε έκτακτη συνεδρίασή της, την Τρίτη, η ιεραρχία της Ελλάδος.

Εγκλημα έγινε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη όταν τρόφιμος του Ψυχιατρικού Νοσομομείου της Σταυρούπολης τραυμάτισε θανάσιμα με σιδερολοστό μία γυναίκα, επίσης νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο. Δράστης είναι ο Αναστάσιος Λασκάκης, 61 χρονών και θύμα η Πολυχρονία Στεφανίδου, 61 χρόνων, ενώ της δολοφονίας προηγήθηκε λογομαχία. Ο δράστης, ο οποίος κατάγεται από το Τριάδι Θεσσαλονίκης και πάσχει από παρανοϊδή σχιζοφρενική ψύχωση, είχε σκοτώσει το 1990 μια συνχωριανή του και είχε καταδικαστεί σε δεκάχρονο εγκλεισμό σε Ψυχιατρείο.

Οκτώ νεκροί και τριάντα επτά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες το απόγευμα όταν αεροπλάνο που πραγματοποιούσε αεροπορική επίδειξη συνετρίβη πάνω σε κερκίδα με θεατές, στην Οστάνδη του Βελγίου. Ο πιλότος, από την Ιορδανία, έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου τη στιγμή που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό.

Φτάνει αύριο στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για την προετοιμασία που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς για το 6ο Πρωτάθλημα Στίβου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πρίμο Νεμπιόλο που έφτασε χθες στην Αθήνα. Εμφανίστηκε, ακόμη, βέβαιος ότι η διοργάνωση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Βόρειων διευθύνσεων άνεμοι θα πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Στερεά και τα νησιά του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου, αρχικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν λίγες πρόσκαιρες βροχές. Γρήγορα, όμως, και από τα δυτικά, ο καιρός θα βελτιωθεί. Η βελτίωση στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι πρόσκαιρη αφού μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν και πάλι τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το βράδυ στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 33 και στα νησιά από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 27 July 1997 - 15:07:37 UTC