Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.7.1997

Την εισήγηση της Υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ισχύσει από το 2001, ενέκρινε, το μεσημέρι, η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με τις προτάσεις της κ. Παπανδρέου, διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, ενώ η επιχείρηση θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του χρόνου. Για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας και, τελικώς, προς το συμφέρον του καταναλωτή, η εξέλιξη αυτών των διαδικασιών με έναν τέτοιο τρόπο, που, μεταξύ των άλλων, οδηγεί και στη μείωση των λιανικών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο κόσμος στα σύνορα να νιώθει ασφαλής, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή της Καστοριάς. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνοαλβανική μεθόριο, από τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστρικών επιδρομών από Αλβανούς κακοποιούς. Έκανε, εξάλλου, λόγο για καθυστέρηση, από την πλευρά της κυβέρνησης, στη λήψη των μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον νομάρχη Καστοριάς, Γιώργο Καπαχτσή και τον στρατηγό διοικητή της IV Μεραρχίας, Παναγιώτη Παναγόπουλο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. "Είναι ανάγκη το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξασφαλίσει την ενίσχυση της παρουσίας του. Είναι επίσης ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής", είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επισήμανε ότι με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης υπάρχει κάποια βελτίωση, όμως τόνισε ότι πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη.

Υπογράφηκε, το μεσημέρι, σε ειδική τελετή, στο Ζάππειο Μέγαρο, σύμβαση δανείου για την κατασκευή του έργου της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου. Το ποσό του δανείου, που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέρχεται σε 115 δισεκατομμύρια δραχμές. "Αυτή η ζεύξη Ρίου - Αντιρίου υπήρξε το όνειρο γενεών Ελλήνων που ζουν στην περιοχή αυτή", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, τόνισε ότι το έργο αυτό, και κατά το στάδιο της κατασκευής και κατά το στάδιο της λειτουργίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Το ποσό των 15 εκατομμυρίων δραχμών θα διαθέσει το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης προκειμένου να αγοραστούν ένα τζιπ και φορητοί πυροσβεστήρες για την πυροπροστασία του Αγίου Όρους. Επίσης, από το υπουργείο Γεωργίας, θα δοθούν 20 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά αναλώσιμων πυροσβεστικών υλικών, όπως μάνικες αυλοί, φορητοί ασύρματοι, φτυάρια, τσεκούρια, βενζινοπρίονα, διόπτρες κ.α. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με θέμα την πυροπροστασία του Αθω και τη συμμετοχή μοναχών του Αγίου Όρους και εκπροσώπων των δασικών υπηρεσιών της Χαλκιδικής.

Κλειστοί θα παραμείνουν την ερχόμενη Τετάρτη οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, όπως γνωστοποίησε, το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ που διαμαρτύρεται για τη μη απόδοση στους δήμους περίπου 17 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Την άφιξη του νέου Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Πωλ Στήβενσον, και του νέου Προξένου, Τόμας Ντώτον, αναγγέλλει το Αμερικανικό Γενικό Προξενείο της πόλης. Ο κ. Στήβενσον, διπλωμάτης καριέρας εδώ και 15 χρόνια, διαδέχεται την κ. Μίριαμ Χιούζ, η οποία επέστρεψε σε καινούρια θέση στην Ουάσιγκτον, ύστερα από τρία χρόνια παραμονής στη Θεσσαλονίκη. Ο νέος Γενικός Πρόξενος υπηρέτησε στην Ουάσιγκτον, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, σε θέσεις οικονομικές, πολιτικές και προξενικές. Πρόσφατα διετέλεσε προϊστάμενος του τμήματος βίζας στο Χονγκ Κονγκ και, προηγουμένως, Αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος στο Σενγιάνγκ της Κίνας.

Αποδοτικός ήταν ο Ιούνιος για τον ελληνικό τουρισμό, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι διανυκτερεύσεις στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10,93% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 10,35% και στις αφίξεις. Αναλυτικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια, με αποτέλεσμα το μέσο ποσοστό πληρότητας των μονάδων που φιλοξένησαν τους τουρίστες, να φτάσει στο 75,33% έναντι 67,91% τον Ιούνιο του 1996. Όμως, η αύξηση που καταγράφηκε στον τομέα των αφίξεων δεν περιορίζεται μόνο στον προηγούμενο μήνα, αφού και κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, παρουσιάστηκε άνοδος του ποσοστού κατά 9,65%.

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και επεκτάθηκε σε δασική περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Χαμηλό και Σκρα Κιλκίς. Σήμερα δεν έχει γίνει δυνατή η πρόσβαση πυροσβεστικών αεροσκαφών λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο της φωτιάς, μήκους 500 περίπου μέτρων. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν δυνάμεις από τα δασαρχεία Κιλκίς, Αριδαίας και Λαγκαδά, πυροσβέστες, στρατιώτες και κάτοικοι της περιοχής. Κατοικημένες περιοχές δεν απειλούνται, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου Κιλκίς, αποτεφρώθηκαν περισσότερα από 1.000 στρέμματα κέδροι, βελανιδιές, οξιές και δασική έκταση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τη μεταφορά σε νοσοκομείο του Αμερικανού ορειβάτη, ο οποίος από χθες "εγκλωβίστηκε" σε υψόμετρο 2.100 μέτρων στον Όλυμπο, μετά τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε λόγω της ασθένειάς του. Ο 32χρονος William Sean, νοσοκόμος από το Ιλλινόις των ΗΠΑ, υπέστη κρίση δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ενώ βρισκόταν στο καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός", στον Όλυμπο. Ορειβάτες και γιατρός του ΕΚΑΒ διανυκτέρευσαν χθες στο καταφύγιο για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ασθενή, η κατάσταση του οποίου παρουσίασε βελτίωση. Κομάντος του στρατού επιχειρούν ανάβαση προς το καταφύγιο για την πεζή μεταφορά του 32χρονου από το καταφύγιο στα Πριόνια, περίπου τρεις ώρες δρόμος, όπου έχει σταθμεύσει αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ, το οποίο θα τον μεταφέρει στη συνέχεια σε νοσοκομείο.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ζητούν με κοινό ψήφισμά τους τα προεδρεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής , Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης και οι Δήμαρχοι-μέλη της συντονιστικής επιτροπής Δημάρχων Μακεδονίας-Θράκης, μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχαν στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση θεωρείται αναγκαία, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Στο ψήφισμα "διαπιστώνεται, με ιδιαίτερη ανησυχία, πως η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, διακυβεύει τους όρους της ενδιάμεσης συμφωνίας και αναστέλλει στην πράξη τις προυποθέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, εφόσον συνεχίζονται να καταστρατηγούνται τα ιστορικά, πολιτιστικά και διπλωματτικά κεκτημένα της πατρίδας μας."

Σαράντα πέντε παιδιά από τη Σερβία βρίσκονται από σήμερα και για ένα μήνα στην Καλαμαριά, κοντά στις οικογένειες με τις οποίες έζησαν για επτά μήνες, όταν ακόμη η πατρίδα τους ήταν πληγωμένη από τον πολύχρονο αιματηρό πόλεμο. Τα παιδιά έφτασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ειδικό λεωφορείο στο Δημαρχείο Καλαμαριάς, όπου ξαναείδαν τους ανθρώπους που έγιναν και θα μείνουν για πάντα η δεύτερη οικογένειά τους. Οι Σέρβοι μαθητές, που ήρθαν ξανά στη χώρα μας συνοδευόμενοι από μια δασκάλα, ήταν φανερά συγκινημένοι με την επανασύνδεση και τα χαμόγελα που έστελναν στους "δικούς τους" πιο ανέμελα, αφού η σκιά του πολέμου αποτελεί πλέον μόνο μια κακή ανάμνηση.

Ξεκίνησε από σήμερα η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν για την προστασία της υγείας 7.000 κατοίκων σε 13 κοινότητες και οικισμούς του νομού Κιλκίς που όπως αποδείχτηκε το νερό ύδρευσης είναι μολυσμένο με τοξικές ουσίες από παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και απόβλημα κτηνοτροφικών μονάδων. Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νομάρχης Κιλκίς, Θεόδωρος Παραστατίδης, θα τοποθετηθούν βυτία σε κεντρικά σημεία των χωριών και στους κατοίκους έγινε η σύσταση να μην χρησιμοποιούν νερό από το δίκτυο ύδρευσης για πόση και μαγείρεμα. Ταυτόχρονα θα γίνουν νέες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος και θα ελεγχθεί ποιοτικά το νερό για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης των εν λόγω περιοχών.

Ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας, υπό την ηγεσία του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο. Η νέα κυβέρνηση, αποτελείται από 21 υπουργούς, από τους οποίους οι 13 είναι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι 3 από τη Δημοκρατική Συμμαχία, 2 από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ένας από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένας ανεξάρτητος και ένας από το Αγροτικό Κόμμα. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ορκίστηκε ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο. Ο ελληνικής καταγωγής Πασκάλ Μίλο, αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, από τη Χειμάρρα, αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών, ο ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο Σαμπίτ Μπροκαϊ το υπουργείο Αμυνας.

Μετά τη λήξη της διήμερης διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ανοιχτό παρέμεινε το ενδεχόμενο έναρξης των χρηματοδοτήσεων για την ανασυγκρότηση της Βοσνίας. Στις επαφές που έγιναν έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από 48 χώρες και 30 οργανισμούς, οι οποίοι και επικέντρωσαν την προσοχή τους σε έξι δράσεις χρηματοδότησης: την επιστροφή των προσφύγων, την ανάπτυξη του εμπορικού και οικονομικού τομέα, την ανάπτυξη υποδομής για την αξιοποίηση των επενδύσεων, την δημόσια ασφάλεια, τον κοινωνικό τομέα και την ενεργοποίηση προγραμμάτων για την εκπαίδευση και την υγεία.

Βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, προβλέπονται το Σαββατοκύριακο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές που, κατά τόπους, στα κεντρικά και βόρεια, θα είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 έως 31 βαθμούς, στα δυτικά από 20 μέχρι 32 και στην υπόλοιπη χώρα από 22 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με παροδικές βροχές και καταιγίδες που πιθανόν, κατά τόπους, θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς έως μέτριοι αλλά, από αργά το απόγευμα, βορειοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 25 July 1997 - 16:05:18 UTC