Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.7.1997

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος έφτασε σήμερα στη χώρα μας για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας υπογράφηκαν συμφωνίες για την προστασία των επενδύσεων και την οικονομική και τεχνική συνεργασία Ελλάδας και Λιβάνου. "Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει, όσο το δυνατόν ταχύτερα, η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Οι καθυστερήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό, ιδίως στις σχέσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ είναι καθυστερήσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι ο κ. Χαρίρι στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ευχαρίστησε τον Κώστα Σημίτη για τις θέσεις του και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης σχέσεων Λιβάνου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Νωρίτερα, ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Άντριου Αθενς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια, η πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τους απόδημους και η συνεισφορά τους στην προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων. Στη συνέχεια ο κ. Αθενς είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Την κοινή επιθυμία τους για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εξέφρασαν, σε συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, κ. Φασίνο, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των κ.κ. Παπανδρέου και Φασίνο βρέθηκαν διμερή θέματα, καθώς και το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Φασίνο είχε χθες και σήμερα συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με τη γειτονική χώρα, σε ότι αφορά στη συμβολή της Ελλάδας και της Ιταλίας στη δεύτερη φάση εκδημοκρατισμού και ανάπτυξης της Αλβανίας.

Κριτική στην κυβέρνηση, για την πολιτική που ασκεί στο θέμα των προμηθειών και των δημοσίων έργων, άσκησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση της επιτροπής διαφάνειας του κόμματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, που θα ελέγχει τη διαφάνεια των προμηθειών και των έργων του δημοσίου, καθώς, όπως είπε ο κ. Καραμανλής το υφιστάμενο καθεστώς είναι ελλειπτικό, διάτρητο και αδιαφανές. "Όχι μόνο δεν προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά, προσφάτως, εκρίθη από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι η σημερινή κατάσταση είναι ικανοποιητική, εμπεδώνοντας την αίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο, τη συντήρηση, δηλαδή, του καθεστώτος αδιαφάνειας, στην ουσία εκπληρώνει ύποπτες κομματικές υποχρεώσεις", είπε ο κ. Καραμανλής και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα αποσύρει τους εκπροσώπους του από τις διακομματικές επιτροπές προμηθειών του δημοσίου.

Η επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας τιμάται το βράδυ με δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Σε μήνυμά του για την επέτειο, ο κ. Στεφανόπουλος σημειώνει ότι η παρούσα περίοδος της πολιτικής μας ζωής είναι περίοδος πλήρους και ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών μας θεσμών, ωστόσο σημειώνει ότι απομένει η επιτυχής αντιμετώπιση των εθνικών μας ζητημάτων και η ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης. "Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αφετηρία μιας νέας εθνικής και κοινωνικής πορείας", αναφέρει στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και το Εκτελεστικό Γραφείο του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή την 23η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. "Η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον και την προοπτική της", προσθέτει ο κ. Σημίτης. Την ανάγκη όλοι να επιδείξουν τις δυνάμεις και όχι τις αδυναμίες τους, τονίζει, στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ενώ το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική και ο Συνασπισμός σημειώνει ότι χρειάζονται ριζικές τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της λαϊκής κυριαρχίας και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, ζητά επαναστατική θεσμική μεταρρύθμιση.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όταν οι πρώτοι άνδρες της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία πάτησαν το πόδι τους στην ξηρά και έπεσαν στις αγκαλιές των συγγενών τους που τους περίμεναν με αγωνία. Οι 117 στρατιώτες έφτασαν στις 7 το πρωί στη Θεσσαλονίκη με το αρματαγωγό "Χίος" το οποίο μετέφερε επίσης τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τζιπ. Είναι το πρώτο τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης που επέστρεψε από την Αλβανία, το δεύτερο θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 3 Αυγούστου με δύο αρματαγωγά, ενώ ένα μικρό μέρος θα φτάσει στην Ελλάδα οδικώς από τους μεθοριακούς σταθμούς Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.

Τον κοινωνικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα έξοδα για κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια ανέρχονται σε έξι δισεκατομμύρια 371 εκατομμύρια δραχμές και τα έσοδα σε εξίμισι δισεκατομμύρια δραχμές. Επίσης αυξήθηκε φέτος η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και των κοινωνικών πόρων στις δαπάνες των ασφαλιστικών οργανισμών.

Yπερβολικές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν, αναφορικά με τις δηλώσεις Πάγκαλου για το Μακεδονικό ζήτημα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, που, μιλώντας στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση "δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί συγχύσεις γύρω από την ταυτότητά μας". Ερωτηθείς μάλιστα αν θα καταψηφίσει απόφαση της κυβέρνησης που θα είναι αρνητική για τη Μακεδονία, σε αυστηρό τόνο απάντησε: "Και ποιος σας είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση αρνητική για τη Μακεδονία και με ρωτάτε αν θα την ψηφίσω ή όχι", για να καταλήξει: "Δε δίνω ούτε σε σας ούτε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να θεωρεί ότι είναι περισσότερο πατριώτης από εμένα, όπως κι εγώ δε θεωρώ κανέναν λιγότερο πατριώτη από εμένα". Κάλεσε μάλιστα τους Μακεδόνες Ομογενείς "να μην αφαιρούν το δικαίωμα από τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα να έχουν τις ίδιες ευαισθησίες και όνειρα για την πατρίδα".

Σε 40 πρωτεύουσες των μεγαλυτέρων κρατών του κόσμου κατοχύρωσε διεθνώς, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ) το όνομα και το έμβλημά του, που είναι το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας. Την επισήμανση αυτή έκανε ο γενικός διευθυντής του Μ.Π.Ε, Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά τη διάρκεια εισήγησης του στο Ζ Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων, ενώ αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ΜΠΕ ανακοίνωσε ότι σύντομα το Πρακτορείο θα εκπέμπει τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων μέσω Internet. "Σήμερα, με αποφάσεις των κρατικών επιτροπών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας της Κίνας και άλλων χωρών, ο,τιδήποτε αναφέρεται σε Μακεδονία ή Μακεδονικό, ανήκει στην ιδιοκτησία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αυτό, το έχουν πολύ καλά υπόψη τους οι αρχές της FYROM, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς μια παρόμοια κατοχύρωση για λογαριασμό τους. Και ίσως, πιστεύω, ένας από τους λόγους που άλλαξαν έγκαιρα τη σημαία τους, εγκαταλείποντας το αστέρι της Βεργίνας, ήταν και για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη δικαστική περιπέτεια για το θέμα του εμβλήματος", πρόσθεσε ο κ Κουζινόπουλος.

Σαράντα πέντε παιδιά από τη Σερβία, θα βρίσκονται αύριο στην Καλαμαριά, προκειμένου να φιλοξενηθούν για ένα μήνα από τις ίδιες οικογένειες, που τα φιλοξένησαν για επτά μήνες, από το Δεκέμβριο του 1995 έως και τον Ιούνιο του 1996. Η άφιξη του λεωφορείου που θα μεταφέρει τα παιδιά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Δημαρχείο, αναμένεται στις 11 το πρωί. Η απόφαση να υλοποιηθεί και το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών από τη Σερβία, πάρθηκε μετά τις παρακλήσεις στη Διοίκηση του Δήμου, των οικογενειών που για επτά μήνες έκαναν παιδιά τους, τα τότε "παιδιά του πολέμου", να έρθουν για ένα μήνα καλοκαιρινών διακοπών στην Καλαμαριά. Έτσι, με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού της Νέας Γιουγκοσλαβίας τα παιδιά ενημερώθηκαν και με τη συνοδεία μιας δασκάλας ξεκίνησαν σήμερα με αμαξοστοιχία του Ο.Σ.Ε., το ταξίδι για το γλυκό αντάμωμα με τις οικογένειες που απέκτησαν εδώ στην Ελλάδα.

Στη λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ετοιμάζεται να προχωρήσει εντός των ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η νόσος των "τρελών αγελάδων", η Κομισιόν προσανατολίζεται στην πλήρη απαγόρευση -από την 1η Ιανουαρίου 1998- της κατανάλωσης σπλήνας, νωτιαίου μυελού, κρανίου, αμυγδαλών και οφθαλμών προβάτων, κατσικιών και βοοειδών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προϊόντα αυτά θα καταστρέφονται αμέσως στα σφαγεία, ενώ θα απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους για την παρασκευή ζωοτροφών. Έναυσμα για την αναμενόμενη εντός των ημερών απόφαση της Κομισιόν αποτέλεσε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες μεταξύ των Υπουργών Γεωργίας των 15 κρατών-μελών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οκτώ υπουργοί τέθηκαν υπέρ της απαγόρευσης της κατανάλωσης ορισμένων ιστών των ζώων.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα πάρει τελικές αποφάσεις γύρω από το έγγραφο Κόρντοβεζ και θα καθορίσει τη στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες του Μοντρέ μετά την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη και του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρίαση μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν γραπτές εισηγήσεις, τις οποίες ανέλυσαν και ανέπτυξαν. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι κύριοι Κασουλίδης και Μαρκίδης μεταβαίνουν αύριο στην Αθήνα για "ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση και θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα για τελικές αποφάσεις".

Ανοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1569,15 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,68%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 10,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Τα φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 38 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 24 July 1997 - 17:40:15 UTC