Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.7.1997

Την παραίτησή του από την Προεδρία της Αλβανίας ανακοίνωσε το απόγευμα ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος δήλωσε ότι παραμένει αταλάντευτος στην απόφασή του να ηγηθεί του Δημοκρατικού Κόμματος στη νέα Βουλή. "Παραιτούμαι, αν και έχω εκλεγεί από μία Βουλή, που προέκυψε από εκλογές πολύ πιο ελεύθερες και τίμιες από αυτή που συγκαλείται σήμερα", ήταν τα λόγια του Μπερίσα, ο οποίος ανακοίνωσε ακόμη ότι η αποδοχή της εντολής και η ορκωμοσία του ως βουλευτής θα γίνει αργότερα, σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος. "Θα συνεχίσω την κοινοβουλευτική πολιτική ζωή, στηρίζοντας τις αξίες και τις εναλλακτικές λύσεις που εγώ πιστεύω, την εναλλακτική λύση της Δημοκρατίας, βασισμένη στις αξίες της ελεύθερης αγοράς, την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη, τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, καθώς και τη σωστή λύση της εθνικής μας υπόθεσης", είπε ο κ. Μπερίσα. Ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας αλβανικής Βουλής, που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 29ης Ιουνίου και της 6ης Ιουλίου. Στη συνεδρίαση οι νικητές των εκλογών σοσιαλιστές παρουσίασαν το πρόγραμμα κυβερνητικής δράσης που θα εφαρμόσουν ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

Συνάντηση μιας ώρας είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε ακόμη με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, με τον οποίο συζήτησε την πορεία των μεγάλων έργων. Ο κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι η πορεία και η εξέλιξη των έργων είναι θετική και πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί, και ως προς την εξέλιξη των έργων και ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων, είναι απολύτως ικανοποιητικοί. Εξάλλου, το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, παρέθεσε γεύμα εργασίας στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενώ αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Φασίνο, με τον οποίο θα συζητήσουν διμερή θέματα και το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στην Ελλάδα, τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε μήνυμά του με την ευκαιρία της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας. "Έχει αποκατασταθεί και επικρατήσει οριστικά και η παρούσα περίοδος της πολιτικής μας ζωής είναι περίοδος πλήρους και ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών μας θεσμών. Η εξασφάλιση όμως του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν αρκεί για την ευημερία και την πρόοδο του λαού μας. Αποτελεί τη βασική προϋπόθεση, την οποία ήδη έχουμε κατακτήσει, απομένουν όμως ακόμη πολλά. Απομένει να φτάσει η οικονομία μας στο επίπεδο των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως απομένει και η επιτυχής αντιμετώπιση των εθνικών μας ζητημάτων, που παραμένουν εκκρεμή. Κυρίως δε, η απόκρουση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο", σημειώνει ο κ. Στεφανόπουλος.

Για προσπάθεια Τούρκων αξιωματούχων να δυναμιτίσουν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού έκανε, σήμερα, λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της και ζητά να απομονωθούν όλες αυτές οι φωνές, που οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο, είπε ο Υπουργός Τύπου και τόνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της χώρας μας αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου. Εξάλλου, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και θετικό το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που ζητά αποστρατικοποίηση της Κύπρου και απομάκρυνση των δυνάμεων κατοχής. Τόνισε, ωστόσο, ότι ανάλογα ψηφίσματα υπήρξαν και στο παρελθόν όμως δεν ακολουθήθηκαν από ανάλογες πράξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και θα ασχοληθεί με την αμυντική πολιτική και τη μελλοντική δομή των ενόπλων δυνάμεων.

Για σειρά από υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις. Ηδη, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με κύριο στόχο την άμεση παραίτηση Πάγκαλου. Ήδη, για το θέμα τα Προεδρεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τα εθνικά και το παγκόσμιο συνέδριό τους, ζήτησαν συνάντηση με τη συντονιστική επιτροπή των δημάρχων Μακεδονίας Θράκης, της οποίας προεδρεύει o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Στη σημερινή συνεδρίαση οι Μακεδόνες ΗΠΑ-Καναδά ασχολήθηκαν κυρίως με ζητήματα καταστατικού. Από το προεδρείο προτάθηκε η κατάργηση όλων των άρθρων του καταστατικού, που αφορούν στα Κυβερνεία του Καναδά και στις σχέσεις της Ένωσης με τους Μακεδόνες της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η ίδρυση της ανεξάρτητης Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά, πρόταση που όμως δεν απέσπασε την πλειοψηφία των συνέδρων.

Έντονη ανησυχία προκαλεί στις ελληνικές αρχές η χθεσινή κλοπή, από Αλβανούς, δεκαπέντε πυραύλων εδάφους εδάφους από στρατόπεδο κοντά στο Αργυρόκαστρο. Ως αποτέλεσμα εντείνονται οι έλεγχοι στην ελληνοαλβανική μεθόριο, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα απαγωγών, λεηλασιών και κλοπών από ένοπλους Αλβανούς.

Την ερχόμενη Τρίτη, 29 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στα σχολεία οι πίνακες με τις αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αγγελος Ζησιμόπουλος, ο οποίος γνωστοποίησε ακόμη ότι οι βάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Συναντήθηκαν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών φορέων, προκειμένου να προβούν σε μια αποτίμηση του μέχρι τώρα έργου του κοινωνικού διαλόγου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους με επίκεντρο τα θέματα ανάπτυξη, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά και όλοι θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας, της ανακατανομής του εισοδήματος και της προστασίας των εργαζομένων. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Κουτσούκος, επισήμανε ότι η μερική απασχόληση μπορεί να λειτουργήσει μόνο επικουρικά και συμπληρωματικά της πλήρους απασχόλησης και πρότεινε νέα οικονομική και κοινωνική ισορροπία.

Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και τη μονιμότητα στην απασχόληση, ενώ θα διεκδικήσει την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ. Όπως είπε η κ. Παπαρήγα τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι εξαιρετικά ώριμα. "Πολλές φορές τα έχουν υποσχεθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί. Η συνταγματική αναθεώρηση μας δίνει την ευκαιρία να ασκήσουμε πίεση για να υλοποιηθούν τουλάχιστον ορισμένες υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ".

Τα πανέμορφα δάση της χώρας μας εξακολουθούν να κατακαίουν οι πυρκαγιές. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Ρόδο, την Έδεσσα και το Κιλκίς. Στη Ρόδο από τις φλόγες απειλούνται σπίτια στον οικισμό Κατάρτι ενώ στις προσπάθειες πυρόσβεσης μετέχουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Σινουκ καθώς και επίγειες δυνάμεις. Δάσος βελανιδιάς καίει η φωτιά στο Γραμματικό Έδεσσας, ενώ ένα ελικόπτερο Σινούκ και δυνάμεις της δασικής και της πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά. Στο Κιλκίς, η φωτιά μαίνεται στις περιοχές Χαμηλού και Σκρα, όπου στο έργο της πυρόσβεσης μετέχουν ένα αεροσκάφος τύπου "Καναντερ", καθώς και δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.

Την ενίσχυση της συνεργασίας των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, ζήτησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, τονίζοντας ότι ίσως δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη ευκαιρία για την εκτόνωση της κρίσης στο νησί. Κατά την τελευταία εμφάνισή του με τη σημερινή ιδιότητά του, ως εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου, ο κ. Μπερνς επισήμανε ότι σήμερα είναι μια εποχή μεγάλης ευκαιρίας και υπόσχεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς υπάρχει μια νέα σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Χαρακτήρισε, εξάλλου, ιδιαίτερα ισχυρό πολιτικό άνδρα τον Κώστα Σημίτη, ενώ εκφράζεται θετικά και για τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι με την ανάληψη της εξουσίας στην Τουρκία από τον Μεσούτ Γιλμάζ και την ισχυρή θέση του Κώστα Σημίτη στην Ελλάδα, προοιωνίζεται σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βουλγαρίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νίκος Παπακυριαζής, συναντήθηκε σήμερα στη Σόφια με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Ο κ.Παρβάνοφ εξέφρασε τη θέση του Κόμματός του για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε την ύπαρξη εθνικής συναίνεσης στη χώρα του για το θέμα αυτό. Ο κ.Παπακυριαζής βρίσκεται στη βουλγαρική πρωτεύουσα για τις εργασίες της Τέταρτης Συνεδρίασης της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βουλγαρίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 25 Ιουλίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελβετικών Τραπεζών, η Ένωσή τους εγκατέλειψε την αρχή της μη αποκάλυψης του τραπεζικού απορρήτου και έδωσε πολυσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εφημερίδες όλου του κόσμου, με κατάλογο ονομάτων Εβραίων καταθετών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που οι λογαριασμοί τους έμειναν χωρίς κίνηση για πάνω από 50 χρόνια, γεγονός που πιστοποιεί ότι δεν ήταν γνωστοί σε συγγενικά πρόσωπα για να διεκδικηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, μελετούν ενδελεχώς τα ονόματα ώστε να καταλήξουν αν υπάρχουν και ονόματα αδικοχαμένων Ελλήνων εβραϊκής καταγωγής, ώστε να ανευρεθούν τυχόν συγγενείς τους.

Μια μοναδική έκθεση 120 ευρωπαϊκών έργων τέχνης που αποτυπώνουν σκηνές από τη ζωή του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπως αυτές περιγράφονται από την Ιστορία, αλλά και από τους θρύλους, οι οποίοι συνδέονται με τον Μακεδόνα στρατηλάτη, θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη από τις 23 Σεπτεμβρίου 1997 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 1998. Μάλιστα, με την ευκαιρία της έκθεσης θα παραδοθεί στο κοινό και το Τελλόγλειο Ίδρυμα, που επρόκειτο αρχικά να ανοίξει τις πύλες του τον Ιανουάριο του 1998. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ειδικά για την έκθεση, ο εσωτερικός χώρος του Ιδρύματος, που προορίζεται κυρίως για εκθέματα σύγχρονης τέχνης, θα αναδιαμορφωθεί.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σε κεντρική πλατεία της Σόφιας η συναυλία του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου, ο οποίος παρουσίασε έργα δικά του και άλλων συνθετών όπως των Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Σόφια με την συνεργασία του δήμου της Σόφιας. Στην συναυλία, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου τόσο από την ελληνική κοινότητα όσο και Βούλγαροι πολίτες, λάτρεις της ελληνικής μουσικής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Σόφια, Π. Καρακάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η μουσική και ο πολιτισμός γενικότερα στην προσέγγιση των δυο φίλων και γειτονικών λαών.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 33 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 36 και στα νησιά από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 23 July 1997 - 17:40:21 UTC