Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.7.1997

Με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού και στο μνημείο της Αμερικανικής Λεγεώνας, άρχισαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του Ζ' Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, η επίσημη έναρξη του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στις 11:30 το πρωί στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Αυστραλίας, Ευρώπης και Καναδά εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τέλμα που δημιουργήθηκε στο Σκοπιανό θέμα, και ζήτησαν τη δραστηριοποίηση Κυβέρνησης και πολιτικού κόσμου για την εξεύρεση άμεσης λύσης στο θέμα του ονόματος.

Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και η σημερινή κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ εξακολουθεί να προκαλεί αποστέλλοντας έξι πολεμικά πλοία στο κατεχόμενο τμήμα. Νέα έκκληση της Ουάσινγκτον δεύτερη μέσα σε 24 ώρες που απευθύνεται στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ κλήθηκε από τον Νίκολας Μπέρνς να μην προβεί κατά την αυριανή επίσκεψη του στα κατεχόμενα σε ενέργειες που θα είναι αντίθετες με το πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, δήλωσε για την μαύρη επέτειο ότι το κυπριακό δεν κατέστη δυνατό να αναχθεί σε λύση λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να τις επιβάλλει. Κορυφαία δείγματα της απαράδεκτης κατάστασης που επέβαλαν οι δυνάμεις κατοχής χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση το συνεχιζόμενο έγκλημα για τους αγνοούμενους του Αττίλα και το δράμα των Κυπρίων ξεριζωμένων προσφύγων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι απέναντι στις προκλήσεις ο ελληνισμός αντιτάσσει τη σταθερή απόφαση να διατηρήσει αρραγές το εθνικό μέτωπο και να το θωρακίσει με μια μακρόπνοη ενιαία αμυντική και εξωτερική πολιτική. Την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή διατυπώνει ο Συνασπισμός και τονίζει την ανάγκη χάραξης ενιαίας εθνικής στρατηγικής, ώστε να αξιοποιηθεί η διεθνής κινητικότητα.

Στα κατεχόμενα της Κύπρου θα μεταβεί αύριο, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 23η επέτειο της εισβολής, ο πρωτεργάτης του "Αττίλα" και σήμερα αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία θα μετέχουν ο υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ καθώς και άλλοι έξι υπουργοί και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών. Εξάλλου έξι πλοία του τουρκικού στόλου καθώς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, της προεδρίας της δημοκρατίας και της τουρκικής Βουλής αναχωρούν σήμερα για τα κατεχόμενα όπου θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ηγεσία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν αύριο με την ομιλία του Ραούφ Ντενκτάς στον τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό "Μπαϊράκ".

Σε χαμηλούς τόνους και ήπιο κλίμα χωρίς ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Ειδικής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο με θέμα "Διοίκηση- Αυτοδιοίκηση". Οι αντιπαραθέσεις εκδηλώθηκαν από τον Δημήτρη Μπέη και τον Χάρη Τσιόκα. Συγκεκριμένα ο κ.Μπέης διατύπωσε την αντίθεση του προς τις συνενώσεις δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα αναγκαστικών συνενώσεων "Ι.Καποδίστριας" ερημώνει τα χωριά. Επίσης τόνισε ότι είναι "αυταρχικός" ότι ξεφεύγει από τις αποφάσεις ΠΑΣΟΚ και αντιπρότεινε "σχεδιασμένη συνένωση και διαδημοτική συνεργασία για τα Συμβούλια Περιοχής". Ο κ.Τσιόκας από την πλευρά του εγκάλεσε την κυβερνητική πολιτική γι απλό νοικοκύρεμα και ζήτησε σύνδεση νέου τύπου ΟΤΑ που να κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις και χωρίς να αρνηθεί τις συνενώσεις αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εάν δεν γίνουν τομές. Τέλος ο κ.Κεδίκογλου στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα εξωτερικά θέματα και ζήτησε την ανασύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου λέγοντας ότι δεν μπορούν να διαφωνούν μέλη Ε.Γ, ενώ όσον αφορά το θέμα της Συνόδου ζήτησε την κατάργηση του αιρετού νομάρχη λέγοντας ότι ο θεσμός είναι αποτυχημένος.

Νέα απαγωγή Έλληνα επιχειρηματία στην Αλβανία. Άγνωστοι απήγαγαν από το χωριό Γοραντζη τον επιχειρηματία Ευθύμιο Μακρή, 43 χρονών, από τη Λυκόβρυση Αττικής, ο οποίος διατηρεί εργοστάσιο υποδηματοποιίας στο Αργυρόκαστρο. Στα Γρεβενά επεκτάθηκε η δράση των ενόπλων συμμοριών από την Αλβανία. Πέντε κουκουλοφόροι επιχείρησαν να ληστέψουν ταχυδρομικούς υπάλληλους που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, ενώ αργότερα επιτέθηκαν σε αστυνομική περίπολο, η οποία όμως άνοιξε πυρ και εξαφανίστηκαν. Στο μεταξύ άρχισε η σταδιακή αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία.

Κατά χιλιάδες οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων εγκαταλείπουν τις πόλεις τους και κατευθύνονται με κάθε μεταφορικό μέσο προς τα νησιά και τις ακτές αναζητώντας λίγη δροσιά στη θάλασσα. Η μεγάλη έξοδος των κατοίκων κέντρων που άρχισε χθες κορυφώνεται σήμερα, ενώ αύριο το απόγευμα αναμένεται να αρχίσει και η μεγάλη επιστροφή όσων δεν έχουν πάρει ακόμη τις καλοκαιρινές τους άδειες. Από τις κατά τόπους διευθύνσεις τροχαίας έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για τη μεγάλη έξοδο και τη μεγάλη επιστροφή. Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τα εκατό τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξόδου των κατοίκων των μεγαλουπόλεων. Χθες και σήμερα, σε 122 τροχαία που σημειώθηκαν σε ολόκληρο το εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας, έχασαν τη ζωή τους δεκατρία άτομα και τραυματίστηκαν 140.

Στην Κομοτηνή μεταφέρεται από την Αθήνα η έδρα εθνικού ιδρύματος υποδοχής και αποκατάστασης αποδήμων και παλιννοστούντων ομογενών Ελλήνων. Την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΥΑΠΟΕ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου-έγινε για πρώτη φορά στη Θράκη - ο πρόεδρος του ιδρύματος και πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Δημήτριος Γλάρος. Όπως υπογραμμίστηκε, ήδη συγκροτήθηκε μία επιτροπή, η οποία θα μελετήσει τη διαδικασία της μεταφοράς των υπηρεσιών και του προσωπικού του ιδρύματος στη Θράκη. Ακόμη, θα καταθέσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο το πόρισμα της, προκειμένου η έδρα να μεταφερθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν στην Κομοτηνή.

"Η κατάργηση της βίζας για τους Γιουγκοσλάβους εξαρτάται από απόφαση της Ε. Ε. Δεδομένων των πολυετών φιλικών σχέσεων, υποστηρίζουμε και θα συνηγορήσουμε για την όσο δυνατόν γρηγορότερη κατάργηση αυτού του εμποδίου μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και πρέπει να σέβεται τους κανονισμούς της και το καθεστώς που ισχύσει στις σχέσεις της Ένωσης με τα άλλα κράτη που ρυθμίζονται με την συμφωνία Σένγκεν", δήλωσε στην εφημερίδα "Βετσέρνι Νόβοστι" του Βελιγραδίου ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι κ. Σπυρίδων Χατζάρας. Το ενδιαφέρον των Γιουγκοσλάβων να παραθερίσουν στις ακτές της Ελλάδας είναι μεγάλο με αποτέλεσμα να περιμένει κανείς το λιγότερο 12 ώρες μπροστά στην Ελληνική Πρεσβεία.

Στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρέσβη στη Γιουγκοσλαβία κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλου στην Ποντγκόριτσα συμφωνήθηκε το άνοιγμα Ελληνικού προξενείου στο Μαυροβούνιο. Έτσι οι πολίτες αυτής της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο Βελιγράδι για βίζα.

Λαϊκή συναυλία θα δώσουν αφιλοκερδώς οι Καίτη Γαρμπή και Διονύσης Σχοινάς στις 24 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ζ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων. Το Θέατρο Δάσους έχει παραχωρηθεί για την εκδήλωση από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ενώ τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για την ενίσχυση του Διεθνούς Ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος" . Το Ίδρυμα "Μέγας Αλέξανδρος" που εδρεύει σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, δίπλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, (κόμβος Δίου-Λιτοχώρου) στην Πιερία αποτελεί απότιση φόρου τιμής από τους Μακεδόνες της Αμερικής στον Μακεδόνα στρατηλάτη. Ο ειδικός φορέας, που έχει συσταθεί στις ΗΠΑ για την υλοποίηση της απότισης του πρέποντος φόρου τιμής στην ιστορία της Μακεδονίας, λειτουργεί υπό το νομικό καθεστώς του ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την επωνυμία "Διεθνές Ίδρυμα Μέγας Αλέξανδρος".

Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος ώστε ο Πρόεδρος Μπερίσα να εκδώσει Διάταγμα για τη σύγκλιση της αλβανικής Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 29ης Ιουνίου. Αργά χθες το βράδυ, η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, ανακοίνωσε τελικά, τα γενικά επίσημα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, και σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, δεδομένου ότι στην Αλβανία δεν υπάρχει ακόμα Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να συγκαλέσει τη Βουλή, μετά την τελική έκδοση των αποτελεσμάτων.

Χθες ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων και προσπάθησε να εξηγήσει τα αίτια που οδήγησαν την χώρα στο σημερινό μετεκλογικό αδιέξοδο, δηλαδή 18 μέρες μετά τις εκλογές να μην μπορεί να συνέλθει η νέα Βουλή και να μην μπορεί να σχηματιστεί η νέα Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, υπαίτιοι για την δημιουργηθείσα κατάσταση είναι οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι έδωσαν εντολή στους δικούς τους ανθρώπους στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να μην υπογράψουν την απόφαση για τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών. Διευκρινίζεται ότι για να συνέλθει η Βουλή, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή πρέπει να αναγγείλει τα οριστικά αποτελέσματα και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει το σχετικό διάταγμα. Στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή όμως έχουν ξεσπάσει διαφωνίες, μέχρι στιγμής αγεφύρωτες. Το πρόβλημα βρίσκεται στην λίστα Επικρατείας του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρώτος σ' αυτή την λίστα είναι ο σημερινός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα. Τα μέλη της Επιτροπής, οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επικαλούμενοι τις Συνταγματικές διατάξεις υποστηρίζουν ότι το αξίωμα του Προέδρου της χώρας είναι ασυμβίβαστο με εκείνο του βουλευτή, γι' αυτό ο Μπερίσα θα πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει την θέση του αν θα παραμείνει Πρόεδρος ή θα πάει για βουλευτής και μόνο μετά από αυτό η Επιτροπή μπορεί να εξαγγείλει τα οριστικά αποτελέσματα καθώς και τα ονόματα των βουλευτών από τις λίστες Επικρατείας των κομμάτων.

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Elsevler" δημοσιεύτηκε τετρασέλιδη ανταπόκριση από τη Δαμασκό και την Κωνσταντινούπολη με θέμα το Κουρδικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι το Κουρδικό -ενώ δεν αποτελεί προτεραιότητα στη διεθνή ατζέντα- έχει πολύ πιο επικίνδυνες διαστάσεις από ότι η παλαιστινιακή εξέγερση, για την οποία εκδηλώθηκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αναφέρεται ακόμα ότι πολλοί νεαροί Κούρδοι στη Δυτική Ευρώπη εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να πολεμήσουν στο Κουρδιστάν. Για τους περισσότερους Κούρδους στην Ευρώπη ο ηγέτης του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν, ο οποίος επί χρόνια τώρα απασχολεί τις τουρκικές αρχές, είναι εθνικός ήρωας, ενώ οι Κούρδοι αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Οι Κούρδοι έχουν γίνει έμμονη ιδέα. Σε κάθε τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπως αφήνεται να εννοηθεί, προβάλλονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Πεντακόσιες ογδόντα τρεις επιχειρήσεις έχει στόχο να αποκρατικοποιήσει η κυβέρνηση Κόστοφ στη Βουλγαρία, έως το τέλος του 1997, αναμένοντας η πώλησή τους να αποφέρει έσοδα ύψους 601 δισεκατομμυρίων λέβα. Από τα στοιχεία που δημοσιεύει το εβδομαδιαίο πολιτικό - οικονομικό περιοδικό "Σεγκά" της Σόφιας, προκύπτει ότι μόνο κατά το πρώτο πεντάμηνο του 1997 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις στη χώρα έφτασαν τα 257 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για το 1995 και 1996 τα ποσά αυτά ήταν αντίστοιχα 113 και 200 εκατομμύρια δολάρια.

Την χορήγηση δανείου ύψους 40 εκατομμυρίων ECU στην ΠΓΔΜ αναμένεται να εγκρίνει στις 22 Ιουλίου το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, Ζλάτκα Πόποφσκα, πρόκειται για δάνειο που χορηγείται στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος PHARE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα χρησιμοποιηθεί στην οικονομική υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων. Η ΠΓΔΜ δεσμεύεται να επιστρέψει το δάνειo εντός 15 ετών, με περίοδο χάριτος 10 ετών και ετήσιο επιτόκιο 0,1%, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Το πρώτο τμήμα του δανείου, ύψους 25 εκατομμυρίων ECU, θα καταβληθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα υπέγραψαν στη Μόσχα ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι και ο Ρώσος ομόλογός του Ίγκορ Σεργκέγιεφ. Κατά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί εξέτασαν τις προοπτικές των Σκοπίων για τη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στα υπόλοιπα συλλογικά συστήματα ασφάλειας. Αντάλλαξαν απόψεις και για την πρόοδο στην πολιτική συνεργασία ΠΓΔΜ-Ρωσίας και επισήμαναν ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι τα Σκόπια έχουν σημαντικό ρόλο στα ταραγμένα Βαλκάνια, αφού κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Τους όρους του δανείου που θα χορηγήσει η Διεθνής Τράπεζα για την εξυγίανση του τομέα της ενέργειας της ΠΓΔΜ συζήτησε η δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού των Σκοπίων 'Ελεκτροστοπάνστβο" με εκπροσώπους της τράπεζας. Το δάνειο ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση των εργασιών που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των μεγαλύτερων υδροηλεκτρικών σταθμών της γειτονικής χώρας και του δικτύου για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του “Ελεκτροστοπάνστβο”, οι προγραμματισμένες εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 1998.

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση των Σκοπίων, έληξε στα Σκόπια η διήμερη συνάντηση της Σκοπιανό-γιουγκοσλαβικής επιτροπής για την παρακολούθηση των εμπορικών ανταλλαγών και αναμένεται η υπογραφή εμπορικής συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων. Στη συνάντηση έγινε λόγος για την διμερή εμπορική συνεργασία στο πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους και συστάθηκε κοινή επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας. Στις συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την εντατικοποίηση των εμπορικών ανταλλαγών των δύο κρατών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα από την Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Σκόπια-Τέτοβο μήκους 36 χιλιομέτρων με την έγκριση πίστωσης 22 εκ. δολ. Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" του Βελιγραδίου, πρέπει να κοστίσει 65 εκ. δολ. με την συμμετοχή του Ταμείου οδικών αρτηριών και περιφερειακών δρόμων και άλλων χρηματοδοτών. Σύμφωνα με τα λόγια του διευθυντή του Ταμείου, Στέβιτσα Μποζινόβσκι, η Παγκόσμια Τράπεζα ενδιαφέρεται για την χρηματοδότηση μέρους του αυτοκινητοδρόμου, από το Τέτοβο μέχρι το χωριό Γκρούπτσιν μήκους 17 χιλιομέτρων, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα πρέπει να το χρηματοδοτήσει το Ταμείο οδικών αρτηριών. Δεδομένου όμως ότι το ταμείο δεν έχει χρήματα εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από το Λουξεμβούργο. "Αν λυθεί το χρηματοδοτικό, μέχρι τα τέλη αυτού του έτους θα πρέπει να υπογραφούν όλες οι χρηματοδοτικές συμφωνίες και στις αρχές του επομένου να αρχίσει η κατασκευή του", τόνισε ο κ. Μποζινόβσκι.

Το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία έχει αντίκτυπο και στο στρατό της, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 7.500 ο αριθμός των νεοσύλλεκτων στρατιωτών που θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτό γράφει η εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, επικαλούμενη δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μίχο Μίχοφ, και επισημαίνει πως μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των νεοσυλλέκτων έχει μειωθεί κατά 35%. Αναμένεται έως το 2001 η μείωση αυτή να φτάσει το 45%, που σημαίνει 20.000 άνδρες. Το ερχόμενο φθινόπωρο προβλέπεται και σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των εισαχθέντων στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές της Βουλγαρίας, στις οποίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το 1998 να μην γίνει καμία εισαγωγή. Στο πλαίσιο τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη βουλγαρική Βουλή, από την 1η Ιανουαρίου του 1998 η στρατιωτική θητεία στη χώρα μειώνεται από 18 σε 12 μήνες, ενώ οι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ θα υπηρετούν 9 αντί για 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έως το 2020 ο πληθυσμός της Βουλγαρίας που τώρα δεν υπερβαίνει τα 8,4 εκατομμύρια, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1 εκατομμύριο.

Εκτός τετράδας, έμεινε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των παίδων, αφού αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Βέλγιο, από τη Γιουγκοσλαβία με σκορ 73 - 66. Υπενθυμίζεται ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε τερματίσει πρώτο και αήττητο στον όμιλο του και κατόρθωσε να πάρει το προνόμιο να παίξει, υποθετικά, με τον πιο αδύνατο του άλλου ομίλου, τη Γιουγκοσλαβία. Οι παίχτες του Θανάση Παπαδημητρίου αιφνιδιάστηκαν στην αρχή του αγώνα με αποτέλεσμα να χάνουν στο ημίχρονο με σκορ 42 - 34. Στη συνέχεια ανέκαμψαν, κατόρθωσαν να μειώσουν στον πόντο 61 - 60, στο 35ο λεπτό, όμως δύο τρίποντα των Γιουγκοσλάβων έβαλε τέλος στον αγώνα και στα όνειρα των διεθνών μας για ένα μετάλλιο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει σήμερα το μεσημέρι την Κροατία διεκδικώντας την πέμπτη θέση της διοργάνωσης.

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο και αποτελεί μια γενική πρόβα για τους Παγκόσμιους αγώνες που θα διεξαχθούν στο ίδιο γήπεδο από 1 έως 10 Αυγούστου. Η πρεμιέρα των αγώνων περιλάμβανε τρία πανελλήνια ρεκόρ και ορισμένες καλές επιδόσεις, αν και έλειπαν αρκετά από τα κορυφαία ονόματα του στίβου. Στα 800 μέτρα ο Παναγιώτης Στρουμπάκος έσπασε ένα από τα παλιότερα ρεκόρ του ελληνικού στίβου, διανύοντας την απόσταση σε 1.45.37. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν του Δημήτρη Μουτσανά από την Ολυμπιάδα του 1984 στο Λος Αντζελες με 1.46.34. Στη σφυροβολία γυναικών, η Ασημίνα Μόρφη με βολή 59.94 πέρασε το δικό της ρεκόρ που ήταν 59.18. Στο επί κοντώ η Γωγώ Τσιλιγκίρη με άλμα 3.80 πραγματοποίησε νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ στο ίδιο αγώνισμα και η Λάμαρη έκανε άλμα 3.75. Η Κατερίνα Κόφφα στα 100 μέτρα είχε χρόνο 11.17, σημαντική επίδοση που έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ένιωσε ενοχλήσεις στο πόδι και μπορεί να μην συμμετάσχει αύριο στα 200 μέτρα. Στο μήκος, ο Κώστας Κουκοδήμος είχε άλμα στα 8.04, ενώ οι Βασδέκης και Φιλινδρας έμειναν στα 7.75. Σήμερα το πρωί γίνονται οι προκριματικοί αγώνες των ανδρών στο δέκαθλο, ακόντιο, επί κοντώ, 200 και 1.500 μέτρα, δίσκος, σφύρα και 4 x 100, ενώ οι γυναίκες αγωνίζονται στα προκριματικά στα 100 μέτρα με εμπόδια, ύψος, 200 και 1.500 μέτρα, μήκος και 4x100 μέτρα. To απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί στα παραπάνω αγωνίσματα.

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη θα γιορταστεί στις 29 Ιουλίου στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, η συμπλήρωση των 85 χρόνων ζωής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF). Το παρών στη γιορτή αναμένεται να δώσουν και θρύλοι του παγκόσμιου κλασικού αθλητισμού, όπως ο Τσέχος Εμίλ Ζάτομπεκ, ο Κενυάτης Κιπ Κέινο, οι Ρώσοι Βαλερί Μπρούμελ και Βίκτωρ Σανέγεφ, ο Ιταλός Μαουρίτσιο Νταμιλάνο, η Γερμανίδα Μαρίτα Κοχ και οι Αμερικάνοι Κάρλ Λιούις και Ντικ Φόσμπερι.

Στην ΑΕΚ θα αγωνίζεται την επόμενη μπασκετική περίοδο ο Πορτορικανός σέντερ ύψους 2.06 Ραμόν Ρίβας. Το συμβόλαιο του μπασκετμπολίστα έχει διάρκεια ενός χρόνου με δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης από την πλευρά της "Ένωσης". Ο Ρίβας διαθέτει ισπανικό διαβατήριο, γεγονός που του επιτρέπει να αγωνίζεται στην ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη ως κοινοτικός, ενώ πέρσι ήταν παίχτης της Μπαρτσελόνα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 19 July 1997 - 16:05:23 UTC