Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.7.1997

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Σέϊχ - Σου, ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κυβερνητικό κλιμάκιο. Σε αυτά περιλαμβάνεται η κήρυξη του Σέϊχ - Σου σε αναδασωτέα περιοχή, η απαγόρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, η άμεση καταγραφή των ζημιών, η αεροχαρτογράφηση της περιοχής για την αποτροπή των καταπατητών και η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων προστασίας. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, Μεταφορών Χάρης Καστανίδης και Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος εξήρε τη συμβολή των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων στην κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και των πολιτών που συμμετείχαν ενεργά στις προσπάθειες. Γνωστοποίησε ακόμη ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, να προχωρήσουν σε εις βάθος διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς. Το πρωί στην Αθήνα συνεδρίασε η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου και με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Δημόσιας Τάξης και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Πασχαλίδη.

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει οικοδόμηση ούτε σε έναν πόντο του δάσους του Σέιχ Σου, έδωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γενικός Γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος τόνισε ότι θα γίνει ακριβής καταγραφή των ζημιών. Ο κ. Αθανασάκης εξήρε τις προσπάθειες και την αυτοθυσία των πυροσβεστικών δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς και αντιμετώπισαν τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο κ.Αθανασάκης ρωτήθηκε και για την έντονη κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και έκανε λόγο για παρανόηση σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες περί αποχαρακτηρισμού τμήματος του Σέιχ Σου από το υπουργείο Γεωργίας.

Την απομάκρυνση του Στέφανου Τζουμάκα από το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, κλιμάκιο του διατομεακού οργάνου εκτάκτων αναγκών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτές του κόμματος από τη Βορεία Ελλάδα, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν όλη τη χώρα και το δάσος του Σέιχ - Σου στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της επιτροπής εκτάκτων περιστατικών της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κορκολόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο για τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι "ο κ.Σημίτης είναι απλώς θεατής όλων αυτών των καταστροφών, αφού το κράτος φάνηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα". Ο πρώην υφυπουργός, Γεωργίας Απόστολος Σταύρου, υποστήριξε ότι από το 1993 έως σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση και μια πολιτική ηγεσία, η οποία δεν έχει κάνει τίποτα στον τομέα της πρόληψης, της καταστολής και της αναδάσωσης περιοχών, που κινδυνεύουν από τις φωτιές. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Τζιτζικώστας, έκανε λόγο για διάλυση του κράτους και των υπηρεσιών του, αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είχε το απόγευμα στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζεμ. Αναφερόμενος, το μεσημέρι στη συνάντηση Σημίτη - Ντεμιρέλ, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε διάλογο με την Τουρκία, αν δεν γίνουν σεβαστές οι προϋποθέσεις της αποφυγής χρήσης βίας και του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Στο περιθώριο της Συνόδου της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας, που εξετάζει ζητήματα διεύρυνσής της, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης είχε επαφές με παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε σύντομη αλλά ουσιαστική παρέμβασή του, αναφέρθηκε στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συμμαχία η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία.

Η ανακοστολόγηση των νοσηλίων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας, καθώς και ο διοικητής του ΙΚΑ. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η πρόταση να γίνει μικρή, ενδεικτική αύξηση των νοσηλίων.

Κλείνει αύριο η αυλαία των Γενικών Εξετάσεων και για τα ειδικά μαθήματα, με την υπαγόρευση μουσικού κειμένου. Σήμερα οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν το πρωί στην Αρμονία και το απόγευμα στα Γερμανικά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ενδεικτικά βαθμολογικά στοιχεία, οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα θα δημοσιοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Την πλήρη συμπαράστασή του στο εξαιρετικά δύσκολο έργο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης που δέχτηκε το μεσημέρι στο γραφείο του το Προεδρείο του Συμβουλίου. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης και διαφύλαξης του κύρους του Συμβουλίου. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του νέου προεδρείου για αύξηση του προϋπολογισμού του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αφού, όπως είπε, έχει να διαδραματίσει το ρόλο μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

Η συμμετοχή των γυναικών στον κοινωνικό διάλογο αποτελεί το αίτημα των γυναικείων οργανώσεων που διατυπώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ημερίδας, στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Ανάπτυξης. Οι γυναικείες οργανώσεις υπογράμμισαν ότι οι γυναίκες συνιστούν ομάδα του πληθυσμού που πλήττεται κατεξοχήν από την ανεργία. "Οι γυναίκες οφείλουν να μετέχουν στον κοινωνικό διάλογο και άμεσα σαν γυναικείες οργανώσεις και έμμεσα μέσα από την εκπροσώπησή τους στους άλλους φορείς", είπε ο κ. Παπαντωνίου, ενώ ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι οι γυναίκες δεν αποτελούν μειονότητα, αλλά ιδιαίτερη κατηγορία του πληθυσμού και αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου. Η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι θα πρέπει με κάποιον άλλο τρόπο να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των προτάσεων των γυναικών και χαιρέτισε τη σχετική πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς δήλωσε ότι "επιθυμία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και προσωπικά του προέδρου Κλίντον, είναι να συνεργαστούν Ελλάδα και Τουρκία στενά και να επιλύσουν τις διαφορές τους". Στην τακτική ενημέρωση Τύπου, προς τους ξένους δημοσιογράφους ο Νικ.Μπερνς αναφέρθηκε στις απ΄ευθείας συνομιλίες Κληρίδη -Ντενκτάς, που αρχίζουν αύριο στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι "όλα τα μέρη προσεγγίζουν τις συνομιλίες αυτές με μια διάθεση συνεργασίας με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών". Στο μεταξύ, προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο "Ρόϋτερ" χαρακτήρισε τις απευθείας συνομιλίες ως διερευνητικού χαρακτήρα και επέμεινε στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο Ντενκτάς εμμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω της αποδοχής κυρίαρχης ισότητας με τους Ελληνοκύπριους.

Μια νέα κοινωνική διάσταση στην αναθεωρημένη συνθήκη του Μάαστριχτ προτείνουν οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για το σύμφωνο οικονομικού συντονισμού των "15", το οποίο θα λειτουργεί στα πλαίσια της νέας αναθεωρημένης Συνθήκης του Μάαστριχτ με στόχο την εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Υπουργών της Κοινότητας για τη χάραξη του πλαισίου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των δεκαπέντε χωρών- μελών. Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, η οποία επικαλέστηκε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, στη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες, έγινε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες και τις προοπτικές, ώστε να υπάρξει παράλληλα με το σύμφωνο σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης και ένα σύμφωνο οικονομικού συντονισμού των "15".

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1548,18 μονάδες σημειώνοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,03%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 12,1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 19 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 8 July 1997 - 17:05:14 UTC