Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.7.1997

Τις τελικές προτάσεις τους για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, θα παρουσιάσουν την Τρίτη οι ομάδες εργασίας που έχει συστήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Μεταξύ των κυριοτέρων θέσεων που θα αναπτύξουν οι ομάδες εργασίας, περιλαμβάνεται το αίτημα παροχής ουσιαστικών κινήτρων για την υποβοήθηση νέων παραγωγικών δυνάμεων του εμπορίου. Παράλληλα, αναμένεται να επισημανθεί η ανάγκη να εγκαταλειφθεί η εμμονή σε παρωχημένα μοντέλα ανάπτυξης για το εμπόριο. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων αναμένεται ακόμη να ζητήσουν από την κυβέρνηση να μην αφήνει ανεξέλεγκτες τις δυνάμεις της αγοράς, χωρίς να έχει προηγουμένως διαμορφώσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στη σημερινή ημέρα των Γενικών Εξετάσεων κατά την οποία οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στο ειδικό μάθημα του γραμμικού σχεδίου. Από τους 5.299 υποψηφίους προσήλθαν μόνο 3.101, ποσοστό αποχής 41%. Οι εξετάσεις διεξήχθησαν ομαλά ενώ τη Δευτέρα οι υποψήφιοι διαγωνίζονται το πρωί στα Γαλλικά και το απόγευμα στα Ιταλικά. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη ενώ οι βαθμολογίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Νέες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ανοίγονται μετά την τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας, Π. Στογιάνοφ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Προς συμβιβαστική λύση για το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, προσανατολίζονται οι δυο χώρες, ύστερα από τις συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιο Παπανδρέου και με τον εκπρόσωπο του ομίλου "Λάτση", Ν. Γρηγοριάδη, επισημαίνεται στα σχόλια του Τύπου της Σόφιας.

Συγκρατημένος ως προς την έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης. Ο κ. Κληρίδης επισημαίνει ως ανασταλτικούς παράγοντες τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και την κυβερνητική αστάθεια στην Αγκυρα. Σε ότι αφορά στην εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας για το θέμα της Μεγαλονήσου, ο κ. Κληρίδης σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θα σταθμίσουν το χρόνο που θα εμπλακούν δυναμικά στις συνομιλίες.

Τις πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη έστειλε το μη επανδρωμένο Αμερικανικό διαστημόπλοιο "Ανιχνευτής". Οι εικόνες παρουσιάζουν ένα τοπίο διάσπαρτο από βράχους και πέτρες διαφόρων διαστάσεων. Αργότερα, ο "Ανιχνευτής" θα στείλει και έγχρωμες φωτογραφίες. Το ταξίδι του διαστημόπλοιου διήρκησε 7 μήνες και το πρόγραμμα κόστισε 150 με 200 εκατομμύρια δολάρια. Το διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ και οι εικόνες που στέλνει φτάνουν στη γη με καθυστέρηση δέκα λεπτών, λόγω της μεγάλης απόστασης. Μικρό τροχοφόρο ρομπότ θα ανιχνεύσει την επιφάνεια του πλανήτη, θα εξετάσει τη σύσταση του εδάφους και θα διαπιστώσει εάν υπάρχει μορφή ζωής.

Τη ρύθμιση χρεών αγροτικών συνεταιρισμών, ύψους 150 δισεκατομμυρίων δραχμών, αποφάσισε το Υπουργείο Γεωργίας, με σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Στέφανος Τζουμάκας. Το Δημόσιο θα αναλάβει την κάλυψη χρεών 126 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ η Αγροτική Τράπεζα θα διαγράψει χρέη 7 δισ. δρχ. Σύμφωνα, εξάλλου, με το ίδιο νομοσχέδιο, ρυθμίζονται θέματα νομιμοποίησης του προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας. Παράλληλα, επί τάπητος τίθενται θέματα όπως η αναμόρφωση ορισμένων αγροτικών συνεταιρισμών και η προστασία της Αγροτικής Τράπεζας από τους κακοπληρωτές.

Σε 48 δόσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο οι μικροεισοδηματίες που δεν ρύθμισαν τα χρέη τους το 1996, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια δραχμές. Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση των χρεών των μικροεισοδηματιών, βάσει τροπολογίας που έγινε δεκτή ομόφωνα από τη Βουλή. Από τη νέα ρύθμιση του Υπουργείου μπορούν να επωφεληθούν και οι φορολογούμενοι που είχαν δεσμευτεί να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, βάσει της περσινής απόφασης που προέβλεπε 24 δόσεις. Θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 48 δόσεις, "σπάζοντας" μάλιστα και το όριο της μηνιαίας δόσης των 30.000 δραχμών.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας. Ήδη έχουν ετοιμαστεί κλιματιζόμενες αίθουσες, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία. Σε πολλές περιοχές, ο υδράργυρος θα "αγγίξει" τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τους 38. Η νομαρχία Θεσσαλονίκης, έθεσε σε ετοιμότητα τους δήμους, τις κοινότητες, το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία, για να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτα περιστατικά από θερμοπληξία. Μεγάλη κίνηση παρατηρείται από χθες στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας. Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις και κατευθύνονται στις παραλίες αναζητώντας λίγη δροσιά. Ιδιαίτερα αυξημένη από χθες το απόγευμα είναι και η κίνηση στα αεροδρόμια, στα πρακτορεία των ΚΤΕΛ, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, και τα λιμάνια.

Ανάσα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας θα αποτελέσει η φετινή τουριστική περίοδος, αφού οι προοπτικές που διανοίγονται για τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού, αλλά και για το φθινόπωρο, εμφανίζονται πολύ ευοίωνες. Χίλιες διακόσιες πτήσεις από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Αυστρία και την Ελβετία θα έχουν ως τελικό προορισμό τις ειδυλλιακές παραλίες και τις -μοναδικής φυσικής ομορφιάς- παραθεριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι αφίξεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, αφού έως τότε υπάρχουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η αναμόρφωση των νομικών σπουδών, η ουσιαστική και όχι τυπική άσκηση υποψηφίων δικηγόρων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού του επαγγέλματος, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στο 13ο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα συζητήθηκαν τα θέματα της αστικής ευθύνης, των δικηγορικών εταιρειών και του Πειθαρχικού Δικαίου.

Δώδεκα πανεπιστήμια της παρευξείνιας περιοχής έχουν δεσμευτεί να εγκαινιάσουν τις ελληνικές σπουδές παρέχοντας διπλά πτυχία (ελληνοαγγλικά, ελληνογερμανικά, ελληνοϊταλικά κλπ) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος ΙΑΣΩΝ του ΑΠΘ. "Στόχος μας είναι να δώσουν όλα τα πανεπιστήμια ελληνικά πτυχία και τα μικρότερα που δεν έχουν δυνατότητες να τα παρέχουν σε συνεργασία με τα διπλανά του. Έχουμε ευέλικτες και ρεαλιστικές λύσεις. Οι στόχοι του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και πολύ σύντομα θα υπερκαλύψουμε όλους τους στόχους μας" επισημαίνει ο καθηγητής Γιάννης Καζάζης, υπεύθυνος για τον συντονισμό του προγράμματος ΙΑΣΩΝ το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των νεοελληνικών σπουδών στις χώρες του Εύξεινου Πόντου.

Επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται αύριο σε τριάντα από τις 115 εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας.Τελικό αποτέλεσμα του α΄γύρου υπάρχει μόνο σε 72 εκλογικές περιφέρειες. Σε δύο εκλογικές περιφέρειες, τη Σκόδρα και το Μάτι οι εκλογές δεν έγιναν καθόλου και αναμένεται να διεξαχθεί αύριο ο α' εκλογικός γύρος, ενώ σε άλλες 11 περιφέρειες δεν είναι γνωστά τα τελικά αποτελέσματα και δεν έχει γίνει γνωστό αν εκδοθούν αργότερα σήμερα έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον επαναληπτικό γύρο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την καταμέτρηση 105 εκλογικών περιφερειών, το Σοσιαλιστικό συγκεντρώνει 55% των ψήφων ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα 25%. Στο μεταξύ χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στα Τίρανα η συγκέντρωση την οποία είχαν διοργανώσει πολιτικοί φίλοι του επίδοξου διεκδικητή του θρόνου της Αλβανίας, του "βασιλέα των βασιλέων", όπως αυτοαποκαλείται ο έκπτωτος μονάρχης Λέκα Ζόγου.

Σε μια απέραντη βαλκανική πλατεία μετατρέπεται από σήμερα μέχρι τις 11 Ιουλίου το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς 400 καλλιτέχνες από οκτώ βαλκανικές πόλεις μεταφέρουν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τις μουσικές τα χρώματα αλλά και τις γεύσεις των τόπων τους. Καλλιτεχνικά συγκροτήματα και δημιουργοί από τη Βάρνα, το Βελιγράδι, το Κίσινιοφ, το Μπουζάου, τα Σκόπια, τη Σμύρνη, τα Τίρανα και τη Θεσσαλονίκη θα συναντώνται καθημερινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις πρωινές ώρες στην Αποθήκη 1 του Οργανισμού Λιμένος για να παρουσιάσουν μία σειρά εκδηλώσεων με κλασική, ρόκ, τζαζ και φολκλορική μουσική, χορούς, δρώμενα, εκθέσεις λαογραφικού υλικού φωτογραφίας και βαλκανικών εκδόσεων.

Μέρες του 1987 ζει και πάλι η Ελλάδα. Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, η οποία προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Βαρκελώνη, θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 9:30 το βράδυ την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία, έχοντας ως στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, αν και πραγματοποίησαν άσχημη εμφάνιση στα προημιτελικά με την Πολωνία, κατόρθωσαν να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ, παραμένοντας αήττητοι, έχοντας εφτά νίκες, σε ισάριθμα παιχνίδια. Στο δρόμο της ελληνικής ομάδας βρίσκεται πλέον η Γιουγκοσλαβία, η οποία προκρίθηκε εύκολα υπέρ της Λιθουανίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για τους διεθνείς παίχτες. Στον άλλο ημιτελικό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το βράδυ, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την Ιταλία. Η ομάδα του Σεργκέι Μπέλοφ, απέκλεισε τη διοργανώτρια Ισπανία, ενώ η Ιταλία προκρίθηκε σε βάρος της Τουρκίας. Αύριο το βράδυ στις 8:15 και 10:30 θα πραγματοποιηθούν ο μικρός και ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης.

Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά το απόγευμα στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 έως 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 41 και στα νησιά του Αιγαίου από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Από αύριο το απόγευμα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 5 July 1997 - 16:05:16 UTC