Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.7.1997 Για τη Μαδρίτη αναχωρεί τη

Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Λεπτομέρειες για τις ελληνικές θέσεις, που θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν το μεσημέρι στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διευκρίνισε ότι η όποια στρατιωτική δράση θα αποφασίζεται με ομοφωνία στη συνεδρίαση της στρατιωτικής επιτροπής στη Νάπολη, όπου το κάθε μέλος θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί βέτο αν κρίνει ότι θίγονται κυριαρχικά του δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά στην ανάγκη καθορισμού ορίων επιχειρησιακής ευθύνης, προκειμένου να γίνει δεκτή η λειτουργία νατοϊκών υποστρατηγείων στη νότια Ευρώπη, ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί και ο χώρος δράσης της Συμμαχίας στην Ευρώπη είναι πλέον ενιαίος.

Τους αντιπροέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων όρισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την τοποθέτηση στον Άρειο Πάγο των κυρίων Θεόδωρου Τόλια, Διονύση Κατσιρέα, Χαράλαμπου Μυρσινιά και Πολύβιου Ματζιάρα. Αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα είναι στο εξής οι Χρήστος Γεραρής και Γιώργος Δεληγιάννης. Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη ομοφώνως και χωρίς παρατηρήσεις και επισήμανε ότι για τον Άρειο Πάγο επικράτησε η απόλυτη εφαρμογή της επετηρίδας. Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχολιάζοντας την επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου, ως προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι για πολλοστή φορά παραβιάζει κάθε αρχή αξιοκρατίας, θυσιάζοντας στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων δικαστικούς λειτουργούς με ανεπίληπτο παρελθόν, άψογη κατάρτιση και υψηλό δικαστικό φρόνημα. "Για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πώς εννοεί και πώς εφαρμόζει στην πράξη τη συνταγματική εγγύηση περί προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών. Μ' αυτόν τον τρόπο, ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει, πώς ακριβώς εννοεί τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας" καταλήγει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Ως τη λαμπρότερη στιγμή της παραμονής του στην Ελλάδα χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, εκφράζοντας τον θαυμασμό του. Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, που επισκέφτηκε χτες το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο φιλοξενεί την έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή θρησκευτική παράδοση των λαών της Βαλκανικής και δήλωσε "ιδιαίτερα ευτυχής που η Θεσσαλονίκη είναι φέτος Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, διότι μέσω αυτής αναδεικνύεται ο πολιτισμός του νοτιοανατολικού άκρου της Ευρώπης". Ο κ. Στογιάνοφ σήμερα μετέβη στο Αγιον Όρος και αργά το απόγευμα θα επιστρέψει στη Σόφια.

Τις διήμερες συνομιλίες του στα Γιάννενα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ολοκλήρωσε σήμερα ο Γερμανός ομόλογός του, Φόλκερ Ρύε. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ενόψει της διάσκεψης της Μαδρίτης, αλλά και το Κυπριακό. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι διατυπώθηκαν θετικές προτάσεις και υπήρξε προσέγγιση απόψεων πάνω στα ζητήματα που τέθηκαν. Ο κ. Ρύε υποστήριξε τη θέση για ίδρυση τεσσάρων υποστρατηγείων, εκ των οποίων το ένα θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όπως έχει προβλεφτεί και αποφασιστεί, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Για την πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εκτίμησε ότι αυτή έχει ολοκληρώσει το έργο της που ήταν να βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την υποστήριξη της διαδικασίας των εκλογών. Σημείωσε δε ότι είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης.

Τουλάχιστον εκατό χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν διπλούς αριθμούς φορολογικού μητρώου, όπως δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, στη Βουλή, όπου ψηφίστηκε η τροπολογία που προβλέπει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πάρουν νέους αριθμούς φορολογικού μητρώου. Ο κ. Δρυς έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά που προκύπτουν από ελέγχους και διασταυρώσεις σε ενάμισι εκατομμύριο φορολογούμενους που διενήργησε το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών. Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις εφορίες της χώρας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες εφοριακών. Στη Βουλή ψηφίστηκε σήμερα και η τροπολογία με την οποία από 1.1.1998 θα πρέπει να θεωρηθούν όλα τα φορολογικά στοιχεία.

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος αναμένεται να "αγγίξει" τους 38 βαθμούς. Οι νομαρχίες, οι δήμοι και τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ενώ μαζική προβλέπεται να είναι η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για να βρουν καταφύγιο στις παραλίες. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, αναμένεται να υποχωρήσουν από τη Δευτέρα.

Με τα αγγλικά και το ελεύθερο σχέδιο άρχισε σήμερα ο κύκλος των ειδικών μαθημάτων στο πλαίσιο των Γενικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Μεγάλα ήταν τα σημερινά ποσοστά αποχής, καθώς στις εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα προσήλθε ο ένας στους δύο υποψηφίους. Τα θέματα κρίθηκαν βατά και σχετικά εύκολα. Οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 9 Ιουλίου. Στο μεταξύ με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η βαθμολόγηση γραπτών των υποψηφίων στα μαθήματα γενικής αξιολόγησης. Τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία, χαμηλή ήταν η επίδοση των φετινών υποψηφίων στην Έκθεση. Μαθήματα κλειδιά για την εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι η Έκθεση για όλες τις δέσμες, τα Μαθηματικά για την Α΄, Β΄ και Δ΄ Δέσμη και η Ιστορία για την Δ΄Δέσμη. Στα μαθήματα αυτά ευνοούνται όσοι υποψήφιοι έχουν κατοχυρώσει βαθμολογία από προηγούμενες χρονιές.

Ανεστάλη τελικά η απεργία που είχαν εξαγγείλει από σήμερα μέχρι τις 8 Ιουλίου οι δασικοί υπάλληλοι, μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδίας Δασικών Υπαλλήλων, Νεόκλητου Γεωργιάδη. Στο μεταξύ, έχουν τεθεί υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Ιστιαία, σε δασική περιοχή της Κύμης, στον Αγιο Νικόλαο Αναβύσσου, στην περιοχή Λέθραιου Κυπαρισσίας, στην Κερατέα, τα Άνω Λιόσια, την Αμφιλοχία και την Αρχαία Ολυμπία. Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις αναστέλλονται για διάστημα 15 ημερών, ωστόσο οι δασικοί υπάλληλοι περιμένουν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ειδάλλως, όπως επισήμανε, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Αλβανία για 103 από τις 115 εκλογικές περιφέρειες της χώρας ανακοίνωσε το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στα Τίρανα. Η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή σε 31 περιφέρειες. Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν με τους συμμάχους τους 60 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα 10 έδρες και το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μία έδρα στην Κορυτσά. Οι εκλογές στους Αγίους Σαράντα θα επαναληφθούν στην περιφέρεια 114 όπου φαίνεται να κερδίζει μία ακόμη έδρα το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο μεταξύ, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν το βράδυ οι φιλομοναρχικοί οπαδοί του γιου του πρώην βασιλιά Λέκα, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατήγγειλε τον Λέκα ως παράγοντα αποσταθεροποίησης πίσω από τον οποίο βρίσκεται ο Πρόεδρος Μπερίσα. Όπως δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του απεσταλμένου του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, τη συγκέντρωση θα αστυνομεύσουν οι δυνάμεις της πολυεθνικής δύναμης.

Μικρή άνοδο παρουσίασε τον μήνα Ιούνιο ο πληθωρισμός, ο οποίος έκλεισε στο 5,5% από 5,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση ήταν της τάξης του ενός δέκατου της μονάδας και αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά προϊόντα. Στο μεταξύ, κατά 3,1% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας τον Απρίλιο του 1997, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1996. Παράλληλα, κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου του 1997, η παραγωγή της βιομηχανίας εμφανίστηκε αυξημένη κατά 0,9%, σε σχέση με το 1996. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Καμία ποσότητα βοδινού κρέατος βρετανικής προέλευσης δεν έχει εισαχθεί στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ελέγχων των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, δήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης. Μάλιστα, ο υφυπουργός έκανε λόγο "για επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών-μελών με τη Μ. Βρετανία, αλλά και για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων", αν διαπιστωθεί ότι η ποσότητα των 1. 000 τόνων, που φέρεται πως εξήχθη από τη χώρα, παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί λόγω της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, κατευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, εκτίμησή του είναι ότι αποδέκτες του κρέατος, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι είναι μολυσμένο με τη θανατηφόρα για τα ζώα και τον άνθρωπο ασθένεια των "τρελών αγελάδων", είναι τρίτες χώρες.

Eπίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποιεί από σήμερα και μέχρι την Κυριακή ο ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής θα συναντηθεί -μεταξύ άλλων- με τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Τσιορμπέα, τον υπουργό για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Αλεξάντρου Ερλέα και τον πρόεδρο του ρουμανικού κοινοβουλίου, Ιον Διακονέσκου. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η εμβάθυνση των σχέσεων της Ρουμανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την προενταξιακή στρατηγική της χώρας για τη συμμετοχή της στο πρώτο "κύμα" χωρών της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης που θα ενταχθούν στην ΕΕ. Στο μεταξύ, με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ελληνική αποστολή στη Ρουμανία, που διοργάνωσε το Γραφείο Διαβαλκανικής Συνεργασίας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Με μια νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας ήρθε χθες στον κόσμο ένα κοριτσάκι, στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ωαρίου με σπερματίδα, που είναι άγνωστη ακόμη στην Ελλάδα και εφάρμοσε η ομάδα των Γεωργίου Βλάσση αναπληρωτή καθηγητή γυναικολογίας, Νικολάου και Ιωάννη Πράπα επίκουρων καθηγητών γυναικολογίας, Αβραάμ Δρακοπούλου ουρολόγου - ανδρολόγου και Αλεξίας Χατζηπαρασίδου βιολόγου. Όπως τόνισαν το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου, το κοριτσάκι που γεννήθηκε στο "Ιπποκράτειο" είναι το πέμπτο παιδί, που έρχεται στον κόσμο με τη μέθοδο αυτή. Η μέθοδος της γονιμοποίησης με σπερματίδα βάζει τέλος στη γονιμοποίηση με σπέρμα από δότες και καταργεί τους δωρητές σπέρματος, καθώς τα ζευγάρια μπορούν πλέον να αποκτήσουν παιδιά από το σπέρμα του συζύγου, ακόμη και αν αυτό παρουσιάζει έλλειψη σε αριθμό σπερματοζωαρίων.

Το 2ο Διεθνές Διαθρησκειασκό Συμπόσιο με θέμα "Η Μαύρη Θάλασσα σε Κίνδυνο" διοργανώνει τον Σεπτέμβριο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στο συνέδριο θα μετέχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, ενώ διακόσιοι πενήντα θρησκευτικοί ηγέτες και επιστήμονες θα εξετάσουν από κοινού την οικολογική υποβάθμιση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ο Μητροπολίτης Περγάμου, Ιωάννης δήλωσε χθες ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί συμβόλαιο για τη ναύλωση πλοίου για τις ανάγκες του ταξιδιού.

Περαιτέρω άνοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο από 23 μέχρι 38 βαθμούς, στα ηπειρωτικά από 20 έως 39 και κατά τόπους 40 και στα νησιά του Αιγαίου από 24 μέχρι 36 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 23 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 4 July 1997 - 17:05:22 UTC