Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.6.1997

Μεγάλη νίκη των σοσιαλιστών στην Αλβανία. Οπως δείχνουν τα μέχρι τώρα καταμετρημέα αποτελέσματα, το σοσιαλιστικό κόμμα του Φάτος Νάνο εξασφαλίζει άνετη νίκη και πιθανόν μεγάλη πλειοψηφία στην νέα βουλή. Αντίθετα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα υπέστη συντριβή. Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Φάτος Νάνο σε συνέντευξή του τα μεσάνυχτα, υποστήριξε ότι το κόμμα του μαζί με τα άλλα κόμματα της αριστεράς εξασφάλισαν το 60% των εδρών του κοινοβουλίου. "Πρόκειται είπε για μεγάλη νίκη" και κάλεσε τον Σαλί Μπερίσα να παραιτηθεί. Αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα ριπές αυτομάτων όπλων και τροχιοδεικτικών βλημάτων "γάζωσαν" τον ουρανό στις περισσότερες πόλεις, απο πανηγυρισμούς των οπαδών του κόματος. Χαρακτηριστικό της συντριβής πάντως του Μπερίσα, ο οποίος χθές δήλωσε στην Κατρίν Λαλιμιέρ την απόφασή του να παραιτηθεί , στην περίπτωση που καταψηφιστεί, είναι το γεγονός ότι καταψηφίστηκε και στα "παραδοσιακά κέντρα του κόμματος του" όπως είναι τα Τίρανα και οι βόρειες επαρχίες.

Την διεξαγωγή των εκλογών στην Αλβανία αμαύρωσαν δύο αιματηρά επεισόδια. Ένας Βορειοηπειρώτης που υπηρετούσε στην ασφάλεια του Έλληνα προξένου στο Αργυρόκαστρο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης στην προξενική κατοικία. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ένοπλοι επιτέθηκαν στην κατοικία του Έλληνα προξένου και από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ο 28χρονος σωματοφύλακας Χρήστος Κολλάς από το χωριό Δερβιτσιάνη. Εξάλλου, το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι στην πόλη Ροσκοβέτς, μεταξύ Φίερι και Μπεράτ στην Κεντρική Αλβανία σκοτώθηκε, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, μέλος της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών. Πρόκειται για τον Μπουρχάν Νισίρι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος ενώ ως δράστης φέρεται άτομο που έχει σχέσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τον αποτροπιασμό της για την εγκληματική ενέργεια κατά του Χρήστου Κόλλια, φρουρού του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση η οποία προέβη σε διαβήματα για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του προξενείου. Τη λύπη του για το θάνατο του Έλληνα φρουρού εξέφρασε, από τις Σέρρες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε να πάνε όλα καλά με τις εκλογές στη γειτονική χώρα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, εξέφρασε ανησυχία για όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα και παρατήρησε ότι η διεθνής κοινότητα και οι πολιτικοί παράγοντες της Αλβανίας, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο δρόμος για εκδημοκρατισμό και ομαλότητα περνάει μέσα από τη διασφάλιση της δημοκρατίας, το αδιάβλητο του αποτελέσματος των εκλογών και το σεβασμό των δικαιωμάτων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, που τελευταία έχουν γίνει βιαιοπραγίες εις βάρος του.

Η "καρδιά" της πληροφόρησης, χτυπάει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές σύνταξης και αρχισυντάκτες πενήντα από τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, για να πάρουν μέρος στο διαβαλκανικό δημοσιογραφικό συνέδριο που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997". Θέμα του διήμερου συνεδρίου, που αρχίζει αύριο στο ξενοδοχείο SUN BEACH, είναι "Ειρήνη και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ο ρόλος των ΜΜΕ". Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, θα κηρύξει στις 10 το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ εναρκτήρια παρέμβαση θα κάνει ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το υπουργείο του για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια.

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου από τα πρακτορεία ειδήσεων και τις εγκυρότερες εφημερίδες της Ελλάδας και της Τουρκίας, προς αποφυγήν της παραπληροφόρησης πρόκειται να προτείνει ο δημοσιογράφος της έγκριτης αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας Turkish Daily News, Metehan Demir στο συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Μιλώντας στο Μ.Π.Ε., ο κ. Demir, ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου ειδήσεων ΙΗΑ, Fevzi Kahraman και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του πρακτορείου Anadolu, Hilmi Bengi αναφέρθηκαν στην πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση Γιλμάζ θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Συνεχίζονται σήμερα οι Γενικές Εξετάσεις με τα Μαθηματικά για τους υποψηφίους της Α΄Δέσμης, τη Βιολογία για τους υποψηφίους της Β΄ και την Ιστορία για τους υποψηφίους της Γ΄Δέσμης. Αύριο οι υποψήφιοι της Δ΄Δέσμης διαγωνίζονται στην Πολιτική Οικονομία, στις 2 Ιουλίου οι δύο πρώτες δέσμες θα δώσουν εξετάσεις στη Χημεία και η Γ΄ στα Λατινικά. Στις 3 Ιουλίου οι υποψήφιοι της Δ΄δέσμης θα διαγωνιστούν στα Μαθηματικά. Στο διάστημα από 4 έως 9 Ιουλίου θα γίνουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων στην Έκθεση, ενώ άρχισε η διόρθωση και των γραπτών της Φυσικής, των Αρχαίων και των Μαθηματικών των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων.

Την ανάγκη σύναψης μιας κοινωνικής συνθήκης για τη διασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και ομαλής συνταξιοδότησης στους Ευρωπαίους πολίτες, υπογράμμισαν στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές υπουργοί οικονομικών, ολοκληρώνοντας τη διήμερη σύνοδό τους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν, δεδομένου ότι, όπως είπε, τα σοσιαλιστικά κόμματα έχουν την πλειοψηφία στα συμβούλια υπουργών της Ευρώπης, ενώ στις 12 από τις 15 χώρες υπάρχουν είτε σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, είτε κυβερνήσεις με ισχυρή σοσιαλιστική παρουσία. Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση του καθηγητή Γιάννη Σπράου για την οικονομία της χώρας, ο κ. Παπαντωνίου απάντησε ότι αναπτύσσεται μια φιλολογία για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εξέλιξη της οικονομίας, ούτε στο συνταγματικά καθιερωμένο χρονοδιάγραμμα συζήτησης και απόφασης γύρω από την οικονομική πολιτική.

Tην ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους χωρίς βία, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και μέσω των διεθνώς αναγνωρισμένων μεθόδων ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, επισήμανε ο Αμερικανός διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς, στη διάρκεια της συνάντησης με θέμα "Πολιτισμός και επανασυμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ένωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια. Ο κ. Νίμιτς, μιλώντας σε συνεδρίαση με θέμα "Βαλκανικά Φαντάσματα και Δυτικές Φαντασιώσεις", χαρακτήρισε το Αιγαίο "το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή" και κάλεσε τους "δύο βαριά εξοπλισμένους γείτονες" να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εκλέχτηκε ο μέχρι τώρα γραμματέας της Κ.Ε. της οργάνωσης Δημήτρης Μαραβέλλιας, ύστερα από την παραίτηση του Πάνου Σιδέρη. Ο Δημήτρης Μαραβέλλιας συγκέντρωσε 53 ψήφους έναντι 39 του δεύτερου υποψηφίου, Γιώργου Στεργίου, ενώ βρέθηκαν 3 άκυρα και 2 "λευκά" ψηφοδέλτια.

Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Χαλκίδας η νέα, τρίτη κατά σειρά νεκροτομή της σορού του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου που έχασε τη ζωή του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε στρατόπεδο στον Έβρο. Ωστσοο, η οικογένεια του άτυχου νέου αντιδρά και υπογραμμίζει την αντίθεσή της στην εκταφή του πτώματος.Ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Ξάνθης σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οποιαδήποτε πληροφορία δημοσιοποιείται γύρω από την υπόθεση δεν πηγάζει από τις ανακριτικές αρχές.

Ενοπλος κουκουλοφόρος επιτέθηκε κατά του 19χρονου στρατιώτη, Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη, που φρουρούσε την κεντρική πύλη του στρατοπέδου "Μέγας Αλέξανδρος" της Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης, οπλισμένος με καραμπίνα, πυροβόλησε εναντίον του στρατιώτη, τραυματίζοντας τον στο στήθος. Το περιστατικό συνέβη, λίγο μετά τις 4:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ο κουκουλοφόρος πλησίασε τον στρατιώτη και ενώ ο Χριστοφορίδης τον κάλεσε να σταματήσει, αυτός σήκωσε την καραμπίνα και πυροβόλησε εναντίον του. Οι αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο, η επίθεση να είναι έργο τρομοκρατών, αλλά εξετάζουν την περίπτωση, ο δράστης να έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική, υπογράμμισε χθες από τις Σέρρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στην περιοχή συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο και τον υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Ανθόπουλο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρακολούθησε τις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της πόλης και τιμήθηκε με το "Χρυσό Κλειδί" της, επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης του συνταγματικού στάτους και εξέφρασε την ελπίδα πως κάτι τέτοιο αναμένεται να επιτευχθεί με την τροποποίηση του Συντάγματος. Παράλληλα τόνισε ότι στη χώρα μας διανύουμε περίοδο σταθερότητας και η πολιτική ζωή είναι απολύτως ομαλή. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρωί παρακολούθησε τη δοξολογία και την παρέλαση, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα οχυρά του Ρούπελ και το μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι. Τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Σερρών από τον τουρκικό ζυγό, παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. "Η θυσία των Σερρών και η γνώση ότι η κάθε σπιθαμή της μακεδονικής γης χρειάστηκε αίμα και αγώνες για να απελευθερωθεί, μας επιβάλλουν να εξασφαλίζουμε για την πατρίδα μας εθνική συνεννόηση, εθνική συσπείρωση και εθνική εγρήγορση", δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Σημαντική, χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, γιατί η σημερινή επίσκεψη του κ. Κληρίδη στην Αθήνα, αναμένεται να συζητηθούν θέματα ουσίας και χειρισμών. Σημειώνεται ότι ο κ. Κληρίδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ θα έχει και επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", επιχείρησε και άλλο άνοιγμα προς την Ελλάδα, στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της χώρας μας για την ονομασία των Σκοπίων. "Ονομάστε τη χώρα μου όπως εσείς θέλετε. Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση από την πλευρά μας είναι ένας συμβιβασμός. Ο συμβιβασμός όμως αυτός βοηθά και τις δύο πλευρές. Και εμάς να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας και την ελληνική κυβέρνηση να πείσει ότι ως το τέλος κράτησε την υπόσχεση της και δεν αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με όνομα που να περιέχει τον όρο Μακεδονία", είπε ο κ. Γκλιγκόρωφ και πρόσθεσε: "Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε την Ελλάδα να μας αναγνωρίσει με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αν η ίδια δεν το επιθυμεί, όπως και καμιά άλλη χώρα άλλωστε". Στην συνέντευξή του, ο Σκοπιανός πρόεδρος τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση του και ο λαός της χώρας του, δεν επιθυμούν μονοπώλιο του ονόματος Μακεδονία, αλλά προτείνουν στην Ελλάδα να το χρησιμοποιήσει, σε διαφορετικές, όμως, καταστάσεις.

Στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, αλλά κυρίως στη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αποβλέπει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας την προσεχή εβδομάδα. Ο ίδιος άλλωστε, δήλωσε ότι "οι δύο λαοί είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε ως φίλοι", σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής". Ο Βούλγαρος πρόεδρος, αφού επισημαίνει ότι όλα τα κράτη έχουν περάσει περιόδους κρίσης, τονίζει την ανάγκη για συνεργασία και την πίστη του ότι η ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων θα δώσει νέα ώθηση στη δημιουργία στενών δεσμών οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, όχι μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, αλλά και σε όλα τα βαλκανικά κράτη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 30 June 1997 - 5:40:39 UTC