Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.6.1997

Xωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκαν το πρωί οι γενικές εξετάσεις στο μάθημα της έκθεσης για τους χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές και σπουδαστές των τριών πρώτων δεσμών σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος οι εισαγωγικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο κύκλους, αφού μέχρι τις 7 προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενώ αργότερα διαγωνίστηκαν οι 20.000 απόφοιτοι των Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Τα όνειρα των νέων και η σύγκρουσή τους με τον συντηρητισμό της κοινωνίας ήταν το θέμα της έκθεσης, στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Α, Β και Γ Δέσμης των Γενικών Λυκείων. Ποικίλες ήταν οι εκτιμήσεις μαθητών και καθηγητών για το θέμα. Οι απόφοιτοι των Τεχνικών Λυκείων διαγωνίστηκαν στο θέμα των κριτηρίων για την ορθή εκλογή επαγγέλματος, για την προκοπή του ατόμου και την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου. Το μεσημέρι, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία της πρώτης μέρας των Γενικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό της αποχής μειώθηκε φέτος σε σχέση με πέρσι. Στην Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων που λαμβάνει τις αποφάσεις για τα θέματα των εξετάσεων παρέπεμψαν σήμερα, με αφορμή το θέμα της έκθεσης των τριών δεσμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αγγελος Ζησιμόπουλος.

Ο πρωθυπουργός της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Ράντογιε Κόντιτς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, είχε συναντήσεις σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. ''Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή μας θα συμβάλει όχι μόνο στην προαγωγή της διμερούς συνεργασίας, αλλά και την προαγωγή της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών'', δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ράντογιε Κόντιτς.

Σε ηλικία 87 χρονών πέθανε σήμερα ο διεθνούς φήμης Γάλλος ωκεανογράφος και κινηματογραφιστής, Ζακ Υβ Κουστώ. Το θάνατο του Κουστώ ανακοίνωσαν οι στενοί συνεργάτες του. Ο Ζακ Υβ Κουστώ, ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1988, ενώ προκάλεσε αίσθηση στο διεθνές κοινό με τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ του. Είχε αναδειχτεί ως μία από τις πλέον δημοφιλείς προσωπικότητες της Γαλλίας και είχε λάβει μέρος στις διεθνείς διαμαρτυρίες για τη ρύπανση των θαλασσών. Τάχθηκε κατά της επανάληψης των Γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ απηύθυνε συνεχείς εκκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί μεγάλη τελετή στη μνήμη του.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μπέρναρντ Φρίντμαν. "Στόχος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι να διαπιστώσει αν οι πιστώσεις, οι οποίες διατίθενται από την Eυρωπαϊκή Ένωση, διατίθενται κατά τρόπο αποτελεσματικό, αξιοποιούνται από τις χώρες, αν υπάρχει σωστός έλεγχος κατά την αξιοποίησή τους", είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να γνωρίζει και από ένα τρίτο μάτι τί συμβαίνει στη χώρα. Χαρακτήρισε δε τη συζήτηση που είχε με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδεικτική της σωστής πορείας της Ελλάδας. Ο κ. Φρίντμαν με τη σειρά του, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και εκφράστηκε θετικά για τον τρόπο χρήσης εκ μέρους της Ελλάδας των Διαρθρωτικών Ταμείων, αλλά και την πτώση του πληθωρισμού, τη μείωση του δημοσίου χρέους και των επιτοκίων και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ζητήματα ελληνικού και αμερικανικού ενδιαφέροντος επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ουίλιαμ Κοέν. Οι δύο υπουργοί ασχολήθηκαν με την κατάσταση στη Βοσνία, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, το Κυπριακό αλλά και την τουρκική προκλητικότητα, ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις διεθνείς συνθήκες. "Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειδική μεταχείριση στα στρατιωτικά αεροπλάνα της Τουρκίας όταν θέλουν να περάσουν από το διεθνή χώρο στο Αιγαίο. Είναι υποχρεωμένοι και εκείνοι να κινηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπουν την κατάθεση σχεδίων πτήσης και εθνικότητας", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Αυτό δεν συμβαίνει επειδή το απαιτεί η Ελλάδα. Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Γιατί εμείς έχουμε την ευθύνη ασφαλούς διέλευσης όλων των αεροπλάνων και αν δεν τηρηθούν οι προδιαγραφές, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πτήσεων".

Την επιβεβαίωση, ανανέωση και ενδυνάμωση των συμφωνηθέντων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος και να γίνει η ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξης χειροπιαστή πραγματικότητα, ζήτησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεόδωρος Κολιοπάνος, από την Ειδική Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Διάσκεψης Κορυφής για το Περιβάλλον. Τα θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν περισσότερο την Ελλάδα, όπως οι ακτές, η αλληλοεπίδραση μεταξύ ανθρώπινης παρουσίας και φυσικών οικοσυστημάτων στα νησιά, η διαχείριση των υδάτων και η απερήμωση των δασικών εκτάσεων, ήταν τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του υφυπουργού.

Τριήμερη περιοδεία στις Σέρρες, την Καβάλα και τη Δράμα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, την προσεχή Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη. Την Κυριακή θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Σερρών από τον τουρκικό ζυγό, θα μεταβεί στο οχυρό του Ρούπελ και το βράδυ θα μιλήσει σε συνεστίαση του κόμματος. Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Καβάλα, την Ελευθερούπολη και τη Θάσο, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων και κομματικά στελέχη. Την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Δράμα όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, θα έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες και το βράδυ θα μιλήσει σε κομματικά στελέχη.

Σημαντικές διευκολύνσεις θα παρέχει στους επιβάτες τρίτης ηλικίας η χρήση της νέας εκπτωτικής κάρτας που καθιερώνει ο ΟΣΕ από την πρώτη Ιουλίου, στο πλαίσιο της εμπορικής του πολιτικής. Η κάρτα -που θα πωλείται έναντι 5.000 δραχμών σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους- προβλέπει έκπτωση 25% σε εισιτήρια που εκδίδονται για την πρώτη και δεύτερη θέση, ενώ αφορά απεριόριστο αριθμό δρομολογίων, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, με όλες τις αμαξοστοιχίες, για έναν χρόνο. Παράλληλα, οι κάτοχοι της κάρτας θα έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν δωρεάν, αποσκευές βάρους μέχρι 20 κιλών.

Επίθεση με γκαζάκια και βόμβες μολότοφ πραγματοποίησαν τις μεταμεσονύκτιες ώρες άγνωστοι στα γραφεία απόστρατων αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι τοποθέτησαν στην είσοδο υπόγειου διαμερίσματος στην οδό Βελισσαρίου 1Α, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συνδέσμου Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Μακεδονίας - Θράκης, τρεις μικρές φιάλες - γκαζάκια, ενώ ταυτόχρονα έριξαν και δύο αυτοσχέδιες βόμβες με αποτέλεσμα να σημειωθεί πυρκαγιά. Από την βομβιστική επίθεση -που σημειώθηκε την ώρα που ήταν κλειστά τα γραφεία- πανικοβλήθηκαν οι ένοικοι της οικοδομής, ενώ στην πολυκατοικία έσπευσαν και υπάλληλοι της πυροσβεστικής, που κατάφεραν να σβήσουν έγκαιρα τη φωτιά.

Περισσότερα από επτάμισι χιλιάδες στρέμματα σιτοκαλαμιές αποτεφρώθηκαν από μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης. Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες το βράδυ από άγνωστη αιτία σε περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Νέα Μεσήμβρια και Ξηροχώρι και μέσα σε λίγη ώρα επεκτάθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν πυροσβέστες και δασικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κατάφεραν σήμερα το πρωί να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Οι εργασίες του 12ου πανευρωπαϊκού συνεδρίου Καρδιοθωρακικής Αναισθησιολογίας ξεκίνησαν το πρωί στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ, με τη συμμετοχή 500 επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Καρδιοαναισθησιολόγοι, καρδιοχειρουργοί και τεχνικοί εξωσωματικής κυκλοφορίας συζητούν ό,τι νεότερο εφαρμόζεται διεθνώς σε επίπεδο έρευνας και κλινικής εφαρμογής και αφορά τη διατήρηση και αποκατάσταση της φυσιοπαθολογικής λειτουργίας της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, της νόησης, του ήπατος, των νεφρών και των άλλων βασικών οργάνων των καρδιοαγγειακών ασθενών, που υποβάλλονται σε καρδιοχειρουργικές ή άλλες επεμβάσεις.

Ανάρπαστος έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα της διάθεσης του στο πωλητήριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ο κατάλογος της "Έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους". Την Κυριακή εξαντλήθηκαν και οι 150 τόμοι που είχαν διατεθεί προς πώληση, ενώ οι εισπράξεις από τις πωλήσεις των εκδόσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εκείνη την ημέρα ανήλθαν στο 1.600. 000 δραχμές. Χτες οι εισπράξεις από τις ίδιες εκδόσεις ανήλθαν περίπου στις 800.000 δραχμές. Οι υπάλληλοι του εκδοτηρίου μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισαν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση τόσο για την ελληνική όσο και για την αγγλική έκδοση του Καταλόγου.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συγκατοίκησης με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, στην περίπτωση που οι σοσιαλιστές κερδίσουν τις εκλογές της 29ης Ιουνίου. Σε συνέντευξή του στην ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον", αμέσως μετά τη συμφωνία της Ρώμης που υπέγραψαν τα πολιτικά κόμματα, ο Φατός Νάνο υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "στην περίπτωση που ο Μπερίσα μείνει Πρόεδρος και εκπρόσωπος της παλαιάς πολιτικής, τότε πρέπει να δοθεί επειγόντως λύση στο συνταγματικό πρόβλημα και στην αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών την οποία ο ίδιος δημιούργησε". Η ίδια εφημερίδα επικαλούμενη έγκυρες πηγές, αναφέρει ότι το Σοσιαλιστικό, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Δημοκρατική Συμμαχία αναμένεται να υπογράψουν αυτές τις μέρες συμφωνία, η οποία θα καθορίζει και τον τρόπο διακυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου επιχειρούν τώρα οι Τούρκοι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Χουρριέτ" κατασκευάστηκε πρόσφατα στα ναυπηγεία της Τούζλα, οχηματαγωγό πλοίο, που πρόκειται να αρχίσει δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Μερσίνας- Αμμοχώστου. Το πλοίο, που είναι χωρητικότητας 1.580 τόνων, θα μεταφέρει επιβάτες από το τουρκικό λιμάνι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Φέρει το όνομα "Καμπουλάτ Πασά", που σκοτώθηκε κατά την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους το 1571 μ.Χ. Το πλοίο, σύμφωνα με την εφημερίδα θα καταπλεύσει για πρώτη φορά στην Αμμόχωστο, στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Αλλος ένας βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ αποσκίρτησε σήμερα από το κόμμα, δημιουργώντας εύλογες ελπίδες για δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης στον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, που υπολογίζει στις διαρροές από το κόμμα της Τσιλλέρ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει τις προσπάθειές του για το σχηματισμό κυβέρνησης. Δεδομένη θεωρείται η υποστήριξη στον Γιλμάζ των ηγετών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Βόρειοι άνεμοι και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπονται για αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα αυξηθούν. Είναι δε πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 μέχρι 33 και στα νησιά από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι με βαθμιαία εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 25 June 1997 - 17:40:21 UTC