Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:59 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.6.1997

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, να έχει μια σημαντική παρουσία στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Αλβανία, υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στον αλβανικό Νότο. Για πρώτη φορά Ελληνας στρατιώτης της πολυεθνικής δύναμης ενεπλάκη σε επεισόδιο στην περιοχή του στρατοπέδου του Ελμπασάν, όταν δύο ένοπλοι Αλβανοί προσπάθησαν να του πουλήσουν ναρκωτικά και πυροβόλησαν εναντίον του. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας από τους δύο Αλβανούς. Επεισόδιο σημειώθηκε τη νύχτα και στα στενά της Κέρκυρας. "Στόχος μας είναι επίσης να διασφαλίζουμε την ηρεμία σε αυτή την περιοχή ώστε να διευκολυνθεί η εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς η Αλβανία βαδίζει προς τις εκλογές", πρόσθεσε ο Υπουργός Τύπου. Εξάλλου, χθες στο Αργυρόκαστρο, Ρουμάνοι στρατιώτες απεγκλώβισαν έντεκα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που είχαν περικυκλωθεί από ενόπλους σε εστιατόριο της περιοχής.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος τον ενημέρωσε για το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών και τα τρέχοντα ζητήματα παιδείας. Ο κ. Αρσένης απηύθυνε το πρωί έκκληση στους μαθητές να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις εξετάσεις, με αφορμή την αυτοκτονία 17χρονης μαθήτριας επειδή δεν πέρασε στις προαγωγικές εξετάσεις της Γ΄Λυκείου. Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος δήλωσε ότι τα νέα παιδιά σήμερα πρέπει να καταλάβουν ότι ανοίγονται πολλές ευκαιρίες γι΄αυτά. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης άσκησε κριτική κατά των μέσων ενημέρωσης που πρόβαλαν την αυτοκτονία της μαθήτριας, ενώ ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι το δράμα της μαθήτριας που αυτοκτόνησε θέτει για μια ακόμη φορά επί τάπητος τα αδιέξοδα που διαμορφώνονται από το υπάρχον σύστημα των γενικών εξετάσεων.

Τη θέση της κυβέρνησης, ότι η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι πέραν των όσων συζητούνται με αναφορά στο πρόσωπό του, υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τα ποικίλα σχόλια που γίνονται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον θάνατό του, αλλά και της δημιουργίας του Ιδρύματος "Ανδρέα Παπανδρέου". "Η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου έχει τον απόλυτο σεβασμό από όλους μας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει περάσει στην ιστορία", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το μεσημέρι οι γιοί του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος, Νίκος και Ανδρίκος παρουσίασαν, σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκθεση με κείμενα - ντοκουμέντα από την πολιτική και πανεπιστημιακή σταδιοδρομία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυξήσεις μισθών 4% και εφάπαξ έκτακτη εισφορά 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων εισηγείται στην κυβέρνηση ο καθηγητής, Γιάννης Σπράος, Πρόεδρος της επιτροπής που έχει αναλάβει με εντολή του πρωθυπουργού, τη μελέτη των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Στην έκθεση του καθηγητή, που δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού απαιτεί δραστικά μέτρα και αυστηρή πολιτική. Στην έκθεση Σπράου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος. "Η κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από επιτροπές τεχνοκρατών προετοιμάζει το έδαφος για ακόμα σκληρότερες μέρες. Η έκθεση Σπράου μας γυρίζει πίσω στο 1985 και καταργεί στην πράξη την ελευθερία των διαπραγματεύσεων των συλλογικών συμβάσεων που είχε καθιερωθεί από το 1990 και έπειτα", είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το ΔΗΚΚΙ κάνει λόγο για νεοφιλελεύθερη, αντιαναπτυξιακή και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι "οι δοξασίες περί "αριστερού" Μάαστριχτ πολύ πιο σύντομα του αναμενόμενου αποδεικνύονται προμφόλυγες με στόχο τη λαϊκή αντοχή στην επιβολή νέας σκληρής λιτότητας".

Την ανάγκη τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας, που αφορά τις εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών, υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την αυτοκτονία ενός 47χρονου από το Αίγιο, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, μισή ώρα πριν παρουσιαστεί τηλεοπτική εκπομπή με θέμα την προστασία της 13χρονης κόρης του, που σύμφωνα με καταγγελίες ο ίδιος παρενοχλούσε σεξουαλικά. "Η πολιτική θέση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά αυτή, την οποία και στο παρελθόν έχουμε διατυπώσει και είναι σαφέστατη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιοσδήποτε μηχανισμός προληπτικής λογοκρισίας για τα τηλεοπτικά προγράμματα", είπε ο κ. Ρέππας, ο οποίος όμως κάλεσε το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή και αυτόνομο όργανο, να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τα φαινόμενα. Το συμβάν καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΕΣΗΕΑ η οποία καλεί την πολιτεία να εξοπλίσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με όλες τις απαραίτητες αρμοδιότητες και τα μέσα, προκειμένου να εκτελεί αποτελεσματικά το έργο του.

Νομοσχέδιο για τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών του τουρισμού, παρουσίασε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση δύο εταιρειών, μίας για την οργάνωση καλλιτεχνικών τουριστικών εκδηλώσεων και μίας για τη διαχείριση της περιουσίας του ΕΟΤ. Εξάλλου, η κ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε ότι μέχρι αύριο όλα τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της χώρας θα πρέπει να έχουν το δελτίο διαμαρτυρίας για τους καταναλωτές. Στο μεταξύ, άρχισε η διάθεση στην κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών με την αναγραφή επί της συσκευασίας ενδεικτικής τιμής πώλησης. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα διενεργήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις στην εφαρμογή των αποφάσεών του.

Κατά 1,4% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 1997, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας. Τα αίτια της μικρής αυτής αύξησης εντοπίζονται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής των οικοδομικών υλικών, αλλά και των ορυχείων. Ο κλάδος, που τα τελευταία χρόνια διέρχεται περίοδο έντονης κερδοφορίας και ανόδου της αποδοτικότητας, τείνει πλέον να ολοκληρώσει τη φάση των έντονων διαρθρωτικών αλλαγών που εγκαινιάστηκαν με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συνακόλουθη προσπάθεια της χώρας μας για προσαρμογή στις επιταγές του διεθνούς οργανισμού.

Μεγάλη ταλαιπωρία επιφύλαξε η σημερινή ημέρα στους χιλιάδες Θεσσαλονικείς, που επιχείρησαν να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης, καθώς η κίνηση στις τρεις κύριες οδούς -Βασιλίσσης Ολγας, Τσιμισκή, Εγνατία- ήταν ιδιαίτερα προβληματική, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας και της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι οδηγοί ταξί, που διαμαρτύρονται για την απόφαση που προβλέπει το δοκιμαστικό χρονικό περιορισμό της κυκλοφορίας των ταξί στο λεωφορειόδρομο της οδού Τσιμισκή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης, Πάρη Κισσά, η συμμετοχή των οδηγών ταξί της Θεσσαλονίκης στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία του κλάδου, ήταν καθολική, ενώ 1.200 από τα συνολικά 1.900 οχήματα που κυκλοφορούν στην πόλη, συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε το πρωί από τη Νομαρχία. Η πορεία κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι απεργοί επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στη Γενική Γραμματέα, Χρύσα Μανωλιά.

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου, το 12ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιοθωρακικής Αναισθησιολογίας. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 500 κορυφαίοι καρδιοαναισθησιολόγοι από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τις ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Σύμφωνα με συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα η αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια αναισθησιολογίας του Α.Π.Θ. Μαρία Γκιάλα, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περισσότερες από 5.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις με επιτυχία και ελάχιστη θνησιμότητα.

Ενας μνημειώδης κατάλογος των Θησαυρών του Αγίου Ορους που κυκλοφόρησε σήμερα, έρχεται να συμπληρώσει την ομώνυμη έκθεση και κορυφαία εκδήλωση της Πολτισιτικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97", που εγκαινιάζεται μεθαύριο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό και πρωτότυπο έργο 671 σελίδων, που με τα εισαγωγικά κείμενα και τις πέντε ενότητές του, που αναφέρονται στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την μικροτεχνία και την κεντητική, τα ιστορικά αρχεία και τις βιβλιοθήκες του Αγίου Ορους, αποτελεί την κορωνίδα των εκδόσεων του ΟΠΠΕΘ.

Το "Παλλάδιο", το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο ίδρυμα που δημιουργείται από οργανώσεις Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, εγκαινιάστηκε στο Μόναχο. Oπως τόνισε σε ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, το ίδρυμα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βαυαρία. Στα εγκαίνια του "Παλλάδιου" παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, εκπρόσωποι της ελληνικής παροικίας, των εκκλησιαστικών αρχών και του προξενικού σώματος. Για την ίδρυση του "Παλλάδιου" συνεργάστηκαν στενά η βαυαρική και η ελληνική κυβέρνηση.

Διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας, άρχισε σήμερα ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, προκειμένου να αποφασίσει σε ποιον θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη παραίτηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο Ντεμιρέλ συναντήθηκε με τον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ και στη συνέχεια θα έχει επαφές με τους Ντενίζ Μπαϊκάλ και Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η παραίτηση του Ερμπακάν, η οποία υπαγορεύθηκε από τις επικρίσεις και τις πιέσεις που δέχθηκε από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και τους εκπροσώπους του κοσμικού συστήματος διακυβέρνησης της Τουρκίας, χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ως "ιστορική στιγμή". Ο Ερμπακάν ζήτησε από τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, να αναθέσει την εντολή σχηματισμού, στην εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού και πρόεδρο του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ. Αλλωστε σε συνάντηση που είχε χθες με την Τανσού Τσιλέρ και τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλης Ενότητας, Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, αποφασίστηκε τα τρία κόμματα να στηρίξουν "κυβέρνηση Τσιλέρ".

Αποδυναμώνεται συνεχώς η προεδρική φρουρά του Σαλί Μπερίσα, οι άνδρες της οποίας κατηγορούνται από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και από τον αλβανικό Τύπο ότι οργανώνουν και πρωτοστατούν στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών, ενόψει των εκλογών της 29ης Ιουνίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", μέχρι σήμερα αυτομόλησαν από την προεδρική φρουρά 250 άνδρες. Μικρότερο αριθμό αναφέρει η εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιόν", η οποία σημειώνει ότι το φαινόμενο της αυτομόλησης πηρε μεγάλες διαστάσεις, κυρίως μετά τα επεισόδια των ανδρών της προεδρικής φρουράς με ένοπλους πολίτες στο Τσερίκ και το Ελμπασάν.

Στην τέταρτη θέση του πίνακα μεταλλίων των Μεσογειακών Αγώνων, που διεξάγονται στο Μπάρι της Ιταλίας παρέμεινε η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση και των αγωνισμάτων του στίβου. Οι Ελληνες αθλητές έχουν κατακτήσει συνολικά 16 χρυσά, 19 ασημένια και 16 χάλκινα μετάλλια, ενώ την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα έχει η Ιταλία με 36 χρυσά μετάλλια και ακολουθούν η Γαλλία με 28 και η Τουρκία με 22. Στη μάχη, για ένα μετάλλιο ρίχνεται σήμερα η εθνική μας ομάδα πόλο, η οποία θα αντιμετωπίσει το βράδυ την Ιταλία. Στο β' όμιλο, που συμμετέχει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, εκτός από τους Ιταλούς, παίρνουν μέρος και οι Γιουγκοσλάβοι. Στο πόλο, η Ελλάδα στους Μεσογειακούς αγώνες έχει κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια.

Οριακή άνοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1543,25 μονάδες σημειώνοντας θετική μεταβολή της τάξης του 0,11%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 17,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αύριο στη χώρα ενώ από το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα αυξηθούν στα βόρεια και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 21 μέχρι 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 μέχρι 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς και στα νησιά από 24 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 21 μέχρι 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 19 June 1997 - 17:05:21 UTC