Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.6.1997

Με την έκδοση της "Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης" όπως ονομάστηκε το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ολοκληρώθηκε η διήμερη διάσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη. Στο ανακοινωθέν περιέχονται αναφορές που καθορίζουν το πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας των χωρών των Βαλκανίων όπως, το απαραβίαστο των συνόρων, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάϊ Αφανασιέφσκι, ανακοίνωσαν παράλληλη πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση Συνάντησης Κορυφής, πριν από το τέλος του 1998, στην οποία θα μετέχουν εκτός από τις επτά χώρες που μετέχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο των εργασιών των επιχειρηματικών παραγόντων, η Ρωσία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν πρωτοβουλία που θεσμοθετεί συνεργασία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιοχής. Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε επιχειρηματικούς φορείς των χωρών προενταξιακού καθεστώτος, ενώ προσδιορίστηκαν τρόποι απεμπλοκής των διαδικασιών για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Στην προσπάθεια υλοποίησης των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε με δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Χαντζίσκι σημείωσε ότι η χώρα του εργάζεται σκληρά για να προσαρμόσει το οικονομικό και πολιτικό της σύστημα στα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξέφρασε δε την επιθυμία της κυβέρνησής του για καλές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ για το θέμα του ονόματος παρέπεμψε στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη. Την εκτίμηση ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, θα έχουν θετική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διατύπωσε ο Τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Αλί Τουιγκάν, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Τούρκος διπλωμάτης χαρακτήρισε το κείμενο της Διακήρυξης ως περιεκτικό σχέδιο δράσης που θα έχει θετικά αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας των χωρών της περιοχής.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας" για τη συνένωση δήμων και Κοινοτήτων. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε στον πρωθυπουργό το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το κόστος που επιβαρύνει τους δήμους από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση ειλικρινή, εγκάρδια, χρήσιμη και ουσιαστική και πρόσθεσε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, αναμένει ωστόσο τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκτίμησε ότι δρομολογείται η επίλυσή τους. Για το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας" σημείωσε ότι προχωρά με πολύ καλούς ρυθμούς και πως θα ολοκληρωθεί σύντομα με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε του χρόνου οι εκλογές να γίνουν με τους νέους ισχυρούς δήμους. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των αναπτυξιακών εταιρειών, ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε τη δημιουργία αναπτυξιακής εταιρείας και Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης σε κάθε νομό.

Διαβεβαιώσεις για τη Συνθήκη Σένγκεν, η υπογραφή της οποίας από την ελληνική Βουλή αναβλήθηκε για αύριο μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Πριν υπάρξει εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν είναι βέβαιο ότι με βάση το νόμο που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή και την ίδρυση της ανεξάρτητης αρχής θα έχουμε δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν με όλες τις προβλέψεις και τις πρόνοιες προκειμένου να προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα" είπε ο Υπουργός Τύπου.

Το θέμα της προετοιμασίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συζήτησαν το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεκδίκησης, Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας. Τον κ. Σημίτη επισκέφθηκαν και τέσσερα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από τη Δανία, τη Μογγολία, τη Σλοβακία και τον Αγιο Μαυρίκιο. "Ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση στέκεται πίσω από την υπόθεση διεκδίκησης, γιατί η Αθήνα αυτή τη φορά είναι τόσο έτοιμη, που είναι το μομέντουμ για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να δώσει τους αγώνες στην Ελλάδα", είπε κ. Δασκαλάκη, ενώ ο κ. Φούρας επισήμανε τη συστηματική δουλειά της επιτροπής.

Σύσκεψη με θέμα τους χώρους διαβίωσης των Ελλήνων Τσιγγάνων συγκαλεί αύριο ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στο πλαίσιο του προγράμματος μέτρων και δράσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την κοινωνική ένταξή τους. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Νομαρχίας, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, του Επαρχείου Λαγκαδά, καθώς και εκείνων των περιοχών που εμπλέκονται στο θέμα της φιλοξενίας σκηνιτών Τσιγγάνων της Θεσσαλονίκης.

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την 1η Ιουλίου, ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου, Μανώλης Χριστοφίδης.

Την τελευταία εξέλιξη στο χώρο της γυναικολογίας και ιδιαίτερα στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων αποτελεί η λαπαροσκόπηση υπό τοπική αναλγησία, η οποία διεθνώς ονομάζεται Office laparoscopy. Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα τόσο της τεχνολογικής τελειοποίησης των οπτικών ινών και των λαπαροσκοπήσεων, όσο και της βελτίωσης των αναλγητικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται σήμερα και τα οποία παρουσιάζονται αποτελεσματικότερα και χωρίς παρενέργειες. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση της Δ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Λαπαροσκόπηση υπό τοπική αναλγησία", που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 14 και 15 Ιουνίου 1997 στο αμφιθέατρο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Μισό κιλό καθαρή ηρωίνη από την Τουρκία έκρυβε στις σόλες των παπουτσιών του, Πολωνός υπήκοος που συνελήφθη από Έλληνες τελωνειακούς στους Κήπους Έβρου. Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Λιβαντόσκι, ο οποίος επιχείρησε να περάσει τα ελληνικά σύνορα με πλαστό διαβατήριο του συμπατριώτη του Μαρουϊτζ Σιγκόρα. Στην ανάκριση ισχυρίστηκε ότι κάποιος άγνωστος στην Κωνσταντινούπολη του έδωσε ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών για να το παραδώσει στη Θεσσαλονίκη σε κάποιον συμπατριώτη του ονόματι Βετζαμίν, ο οποίος θα τον αναζητούσε, ενώ είπε ακόμη ότι εισέπραξε 300 δολάρια ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση.

Ανακοινώσεις ενόψει της 47ης Biennale της Βενετίας που αρχίζει την Κυριακή έκανε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε τη σύνθεση της ελληνικής ομάδας που αποτελείται από τέσσερις σημαντικούς καλλιτέχνες, τους Στυλιανό Αντωνάκο, Δημήτρη Αληθινό, Θανάση Τότσικα και Αλέξανδρο Ψυχούλη.

Ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ, για το Κυπριακό, αποδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, τονίζεται στην επιστολή Αμερικανών γερουσιαστών, με την οποία χαιρετίζουν το διορισμό του Αμερικανού διπλωμάτη. Στην επιστολή, την οποία προσυπογράφουν ένδεκα γερουσιαστές που υπηρετούν σε σημαντικές για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θέσεις και κυκλοφόρησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Εντουαρντ Κένεντι, αναφέρεται ότι ο διορισμός Χόλμπρουκ και οι επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας, δίνουν την ελπίδα μιας πραγματικής προόδου στο Κυπριακό.

Το Ιράν προειδοποίησε την Τουρκία πώς θα αντιδράσει, αν τα στρατεύματά της εισέλθουν στην περιοχή "Χακούρκ" στο βόρειο Ιράκ. Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες" τονίζει ότι το Ιράν θα αποστείλει στρατεύματα ή στην καλύτερη περίπτωση θα προτρέψει το ΡΚΚ να προβεί σε κινήσεις εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων. Στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας υποστηρίζεται ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει σε επιτυχία της εκκαθαριστικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ.

Τον 26χρονο Λιθουανό φόργουορντ Αρτούρας Καρνισόβας απέκτησε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, στη θέση του ξένου παίχτη. Ο Καρνισόβας, κορυφαίος Ευρωπαίος παίχτης του 1996, τις δύο προηγούμενες χρονιές αγωνιζόταν στην ισπανική Μπαρτσελόνα, ενώ έχει παίξει και στη γαλλική Σολέ. Ο Λιθουανός αναμένεται να έρθει στην Αθήνα για να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το συμβόλαιό του. Στο μεταξύ, οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν ήδη συμπεριλάβει στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας τον 34χρονο Ισπανοαμερικανό Τζόνι Ρότζερς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Αμερικανού Ντέιβιντ Ρίβερς, για ανανέωση του συμβολαίου που του έκανε το ερυθρόλευκο ΤΑΚ.

Δύο διεθνείς Νορβηγούς ποδοσφαιριστές απέκτησε για τρία χρόνια η ομάδα του Παναθηναϊκού, έναντι του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Πρόκειται για τον επιθετικό της Λίλεστρομ Φράνκ Στράντλι και τον μέσο της αυστριακής Λιντς Ερικ Μίκλαντ. Ο Στράντλι θα πάρει 360 εκατομμύρια δραχμές και ο Μίγκλαντ 280 και οι ομάδες τους θα εισπράξουν περίπου 400 εκατομμύρια. Οι δύο Νορβηγοί ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τον προπονητή των "πρασίνων" Βασίλη Δανιήλ. Οι παίχτες είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Βαρδινογιάννη, όπου και υπογράφτηκε η συμφωνία.

Οι βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά και οι τοπικές βροχές στα βόρεια και κεντρικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να βρέξει τοπικά στα ορεινά της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 μέχρι 29 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 31 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μετά το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 10 June 1997 - 16:41:01 UTC