Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.6.1997

Η επαναφορά της κοινωνικής διάστασης στην αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ αποφασίστηκε στο 3ο Συνέδριο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών που ολοκληρώθηκε στο Μάλμοε της Σουηδίας. Η απασχόληση, η ανάπτυξη και η ασφάλεια αναδείχθηκαν σε κεντρικά θέματα ενώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης επισήμανε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ζητήματα ασφάλειας, κυρίως στην νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνοντας: ''Η ειρήνη στην Ευρώπη αποτελεί εξαίρεση και απειλείται. Αν εμείς, οι Ευρωπαίοι θέλουμε να τη διατηρήσουμε και να την επεκτείνουμε, πρέπει με σοβαρότητα να ψάξουμε για τις πραγματικές αιτίες της κακής αυτής εξέλιξης και να καταλήξουμε σε βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις''. Η διακήρυξη του συνεδρίου συμπεριλαμβάνει τις θέσεις που διατύπωσε ο Κώστας Σημίτης για την ανάγκη διαμόρφωσης εκ μέρους της Ευρώπης ολοκληρωμένης πολιτικής για τα Βαλκάνια. Επίσης περιέχει αναφορές για την ισότιμη συμμετοχή όλων των χωρών στις θεσμικές ευρωπαϊκές εξελίξεις και την αυτονόητη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών.

Στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος επανεξελέγη ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια του 3ου συνεδρίου του κόμματος στο Μάλμοε της Σουηδίας. "Δεν αρκεί για μας η οικονομική και νομισματική Ένωση. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη η οποία θα έχει και κοινή οικονομική πολιτική, κοινές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας, των προβλημάτων του περιβάλλοντος αλλά και των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, της νέας τεχνολογίας και της ανάγκης για διαρκή μόρφωση σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ικανοποίηση από τις επαφές που είχε με Τούρκους αξιωματούχους εξέφρασε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα από την Αγκυρα όπου συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αλλά και τον Πρόεδρο του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η Τουρκία δέχεται να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του πολέμου ως μέσο επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι κοινή διαπίστωση ήταν πως θα πρέπει οι δύο χώρες να επιχειρήσουν να βρουν λύσεις στις διαφορές τους μέσω του διαλόγου που θα βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των δύο πλευρών, των συνθηκών που έχουν υπογραφεί και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Για το Κυπριακό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για τις επαφές που είχε στην Αγκυρα, τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

Αρχίζει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη η Διήμερη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών με αντικείμενο την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας, την κατοχύρωση της ειρήνης στη συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα προτείνει τη δημιουργία κοινής αγοράς των χωρών της βαλκανικής. Ο Έλληνας πρέσβης στη Γιουγκοσλαβία, Π.Βλασσόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης θα επικεντρώσει την προσοχή της τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική συνεργασία και ανέφερε ότι εκτός των υπουργών Εξωτερικών έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι αρμόδιοι υπουργοί για τις ιδιωτικοποιήσεις και επιφανείς επιχειρηματίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παράλληλα με την διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, επιχειρηματίες από όλες τις χώρες θα συζητήσουν στη Θεσσαλονίκη το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων επιχειρήσεων. Στο μεταξύ λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των διασκέψεων που αρχίζουν τη Δευτέρα. Όπως είπε σήμερα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ ολόκληρη η αστυνομική δύναμη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει τεθεί ήδη σε συναγερμό.

Με την έκδοση κοινής διακήρυξης-ψηφίσματος που συμπυκνώνει τις αρχές των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προλειαίνει το έδαφος για τη μελλοντική συνεργασία, ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η διαβαλκανική ημερίδα που διοργάνωσε η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ). Παράλληλα αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση ανάλογων ημερίδων, που θα συγκεντρώνουν τους δημάρχους των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο, σε ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και ενίσχυσης και συστηματοποίησης της διαβαλκανικής συνεργασίας. Κοινή πεποίθηση των ομιλητών ήταν ότι η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη σχέσεων μέσω των θεσμών των αδελφοποιήσεων και των πολιτιστικών αγαθών. Ικανοποίηση για τη συμμετοχή τους στη συνάντηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των βαλκανικών χωρών, εξέφρασαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Δήμαρχοι και παράγοντες των δήμων των μεγαλύτερων πόλεων της Βουλγαρίας. Την ελπίδα ότι η σημερινή συνάντηση θα συμβάλλει στη σύσφιγξη των σχέσεων και κυρίως στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων στα Βαλκάνια εξέφρασε στο Μ.Π.Ε. και ο δήμαρχος του Μοναστηρίου, Σίλιαν Μίτσεφσκι, ο οποίος εκπροσώπησε την ΠΓΔΜ στη σημερινή ημερίδα.

Παρατημένη υπόθεση χαρακτήρισε το Σκοπιανό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, κατά την εισήγησή του στο συμπόσιο με θέμα "Καπετάν Άγρας-90 χρόνια από τη θυσία του αποστόλου της βαλκανικής συνεννόησης. "Κινδυνεύουμε να μας αφαιρεθεί το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το όνομά μας" τόνισε υπογραμμίζοντας ότι με τη μονοπώληση της ονομασίας του ονόματος της Μακεδονίας από τα Σκόπια κάποια στιγμή θα μας απαγορευτεί δικαστικώς η χρήση του. Τη βιογραφία της προγιαγιάς του Πηνελόπης Δέλτα παρουσίασε στη διάρκεια του συμποσίου ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Ο κ Σαμαράς τόνισε ότι η προγιαγιά του υπήρξε ιστορικός χωρίς να το θέλει καθώς για τη συγγραφή των βιβλίων της συνέλεγε ιστορικό υλικό και καταγραφές. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του συμποσίου αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τους αγώνες του Καπετάν Άγρα και πρόσθεσε αναφερόμενος στο Σκοπιανό ότι "σε καμία περίπτωση δεν θα διαπραγματευτούμε το όνομα της Μακεδονίας, την εθνική ταυτότητα και την κληρονομιά μας".

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κέρκυρα όταν ένοπλοι Αλβανοί επιχείρησαν να κλέψουν δύο ταχύπλοα σκάφη στην παραλία Ρόδο, βόρεια του νησιού. Οι Αλβανοί έγιναν αντιληπτοί από τον Έλληνα φύλακα που έριξε με την καραμπίνα του για εκφοβισμό στον αέρα. Έπειτα οι ένοπλοι Αλβανοί που ανταπέδωσαν τα πυρά διέφυγαν στις αλβανικές ακτές. Το λιμεναρχείο επέστρεψε τα δύο ταχύπλοα στους ιδιοκτήτες τους.

Την εξαήμερη απεργία τους ανέστειλαν χθες το βράδυ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, μετά από συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υφυπουργό Εσωτερικών που τους διαβεβαίωσε ότι θα υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ενώ με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή οι συμβάσεις όσων πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Ήδη από χθες το βράδυ άρχισε η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Τις θέσεις τους για την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασαν σήμερα η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός σε δυο ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα ενόψει της συζήτησης την Τρίτη στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τόνισε την ανάγκη άσκησης μιας διαφορετικής πολιτικής στον τομέα της υγείας. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι δεν αντιμετωπίζονται τα χρόνια προβλήματα και ζήτησε την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Στην ημερίδα του Συνασπισμού μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις καινοτομίες που περιέχει το νέο νομοσχέδιο για τον τομέα της υγείας.

Τους όρους που θέτει η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση σε ότι αφορά το πέρασμα στο ενιαίο νόμισμα, παρουσιάζει η έγκυρη παρισινή εφημερίδα "Le Monde", σε εκτενή ανταπόκριση από το Μάλμοε της Σουηδίας, σχετικά με τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι Γάλλοι σοσιαλιστές, σημειώνει η εφημερίδα, τονίζουν ότι επιθυμούν να θέσουν τέσσερις όρους σε ό,τι αφορά το πέρασμα στο "ευρω". Πρόκειται για τους όρους της ισοτιμίας του ευρωπαϊκού νομίσματος, της σύστασης "οικονομικής κυβέρνησης", η οποία θα συντονίζει τις οικονομικές πολιτικές, της ανάγκης συμπερίληψης των χωρών της νότιας Ευρώπης στη ζώνη του "ευρω" και της λήψης μέτρων για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους σε μετωπική σύγκρουση Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου με ημιφορτηγό που έγινε στον επαρχιακό δρόμο Κιλκίς - Νέου Πετριτσίου Σερρών. Σύμφωνα με την τροχαία, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο γιατρός στο κέντρο υγείας Δροσάτου Κιλκίς Αλέξανδρος Λαζαρίδης, 36 ετών, κάτοικος Θεσσαλονίκης συγκρούστηκε με ημιφορτηγό που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν ο Λαζαρίδης, η Μαρία Μουρατίδου, 65 χρόνων, από το Δροσάτο, επιβάτης στο Ι.Χ. αυτοκίνητο και ο οδηγός του ημιφορτηγού Σπυρίδων Τονικίδης, 70 χρόνων από τον Ακρίτα Κιλκίς.

Η έλλειψη αποτελεσματικών εμβολίων προστασίας του ανθρώπου από τις ασθένειες, που μεταδίδουν τα ζώα, εξακολουθεί να αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή. Το πρόβλημα εντείνεται, καθώς η διάγνωση τέτοιων ασθενειών μπορεί ορισμένες φορές να είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματά τους μοιάζουν με άλλων νοσημάτων. Η διαπίστωση αυτή ανήκει σε επιστήμονες, που παίρνουν μέρος στο 1ο Συνέδριο Ιστοσυμβατότητας και Ανοσογενετικής των Βαλκανίων και της Ευρώπης, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη.

Στα Τίρανα φτάνει αύριο το πρωί ο πρώην αυστριακός καγκελάριος και εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι. Ο κ. Βρανίτσκι θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και τον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα καθώς και με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητήσει τα ζητήματα που αφορούν στις εκλογές ενώ αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις στα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων: την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τον χρόνο λήξης της εκλογικής διαδικασίας.

Με την Μαντλίν Ολμπράϊτ συναντήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης. Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, η κ.Ολμπράϊτ εξέφρασε την ανησυχία της ότι ενδεχόμενη εισαγωγή των πυραύλων στην Κύπρο θα είχε αποσταθεροποιητικές συνέπειες στην περιοχή, γιατί θα προχωρούσαν σε αντίμετρα άλλες χώρες. Ο κ.Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ως ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Κλίντον για το κυπριακό και τόνισε ότι η Λευκωσία θα αρχίσει συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά τον άλλο μήνα.

Τον εκδημοκρατισμό της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης καθώς και την αναγνώριση πολιτιστικών και γλωσσικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, ζητά από την Τουρκία το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Ευρώπης (ΚΤΠΕ) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο σχετικό ψήφισμα του νέου αυτού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελείται από εκπροσώπους Δήμων και Περιφερειών των σαράντα χωρών που είναι μέλη του οργανισμού, και το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα, ασκείται έντονη κριτική στην πεπαλαιωμένη και αυταρχική διοικητική δομή της Τουρκίας ενώ χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκές τουρκικό νομοσχέδιο μεταρρύθμισης που εκκρεμεί προς ψήφιση ενώ καλεί την Αγκυρα να προβεί σε τροποποιήσεις που να ανταποκρίνονται στο ελάχιστο των ευρωπαϊκών προτύπων. "Χρειάζονται σημαντικές ρυθμίσεις για να ευθυγραμμιστεί το τουρκικό σύστημα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα", αναφέρεται στο ψήφισμα στο οποίο ζητείται από την Αγκυρα να υπογράψει και να επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση προστασίας των εθνικών μειονοτήτων και την ευρωπαϊκή Χάρτα γλωσσών περιφερειών ή μειονοτήτων".

Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου γυναικών Μπρούνο Ζάουλι, θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Πράγα, με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητριών του παγκόσμιου στίβου. Οι χώρες που θα συμμετέχουν είναι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα. Κυριότεροι αντίπαλοι της εθνικής μας θεωρούνται η Τσεχία και η Ισπανία. Στην πρώτη κατηγορία που συμμετέχει η Ελλάδα, οι δύο πρώτες ομάδες ανεβαίνουν στη Σούπερ Λίνγκ, ενώ οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν σπουδαίες Ελληνίδες πρωταθλήτριες όπως η Νίκη Ξάνθου στο μήκος, η Νίκη Μπακογιάννη στο ύψος, η Τάνια Κελεσίδου στο δίσκο και η Αγγελική Τσιολακούδη στο ακόντιο.

Δεκαήμερο αθλητικών εκδηλώσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 30 Ιουνίου, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ' 97". Συγκεκριμένα, από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου θα διοργανωθεί το Ευρωπαϊκό ανοιχτό σκακιστικό πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή 20 ατόμων από την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Λιθουανία.

Οι σποραδικές βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στην ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 30 και στα νησιά από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας κυρίως τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 7 June 1997 - 16:05:20 UTC