Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.6.1997

Δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη συνελήφθη και κρατείται στην Ασφάλεια Αττικής με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών. Τον Αλέξανδρο Χατζηαλεξάνδρου, 45 ετών, συνέλαβαν στο δικηγορικό του γραφείο, στην οδό Κατούνη 8, στη Θεσσαλονίκη, άνδρες της Ασφάλειας και τον μετέφεραν στην ασφάλεια Αττικής, που διαχειρίζεται την υπόθεση. Σε έρευνα που έγινε στο γραφείο του, παρουσία πταισματοδίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 273 φάκελοι με περιπτώσεις υιοθεσιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται "ύποπτες" και ερευνώνται από τις αστυνομικές αρχές στην Αθήνα. Επίσης κατασχέθηκαν δύο δισκέτες κομπιούτερ, στις οποίες εξωτερικά αναγράφεται η ένδειξη "υιοθεσίες και ποινικά θέματα υιοθεσιών". Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, ως φυσικοί γονείς των βρεφών φέρονται τσιγγάνοι ή αλλοδαποί από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, ενώ ως θετοί γονείς παρουσιάζονται ζευγάρια από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία.

Στις αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της Βαλκανικής θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Χερσονήσου του Αίμου, που θα συναντηθούν, παρουσία των υπουργών ιδιωτικοποιήσεων των χωρών της περιοχής, την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία για τις επιχειρηματικές επαφές, που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανίων τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανήκει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οργανωτική υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

Προγράμματα κοινωνικής ένταξης των Ελληνοποντίων νεοπροσφύγων ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής. Ο κ.Πετσάλνικος αναφερόμενος αναλυτικά στα σχέδια του υπουργείου του, δήλωσε ότι σύντομα θα αποτελέσουν το περιεχόμενο νομοσχεδίου μόλις απαντήσουν και τα συναρμόδια υπουργεία.

Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πορεία που ακολουθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. "Δεν υπάρχει ούτε ανθρώπινο ούτε αριστερό Μάαστριχτ, όπως προσπαθούν να μας πείσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας", δήλωσε ο κ. Τσοβόλας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ συνέχισε, λέγοντας πως "υπάρχει μόνο ένα Μάαστριχτ, που είναι απάνθρωπο και αδιέξοδο" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέφυγε τη συζήτηση στη Βουλή για τη Διακυβερνητική.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, που αφορούσε τη στρατιωτική θητεία. Νωρίτερα είχε διεξαχθεί και ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει η ΝΔ για τη διάταξη, που αφορούσε στην εναλλακτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης. Υπέρ της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας ψήφισαν 130 βουλευτές ενώ 81 ψήφισαν όχι. Τη σχετική διάταξη υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - εκτός από τους Στέλιο Παπαθεμελή και Κυριάκο Σπυριούνη, που την καταψήφισαν, αλλά και τον Χρήστο Κηπουρό, που δήλωσε παρόν - καθως και οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ το καταψήφισε η ΝΔ. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέφρασε φόβους ότι θα είναι πολλοί εκείνοι οι νέοι, που θα κάνουν χρήση αυτής της διάταξης.

Δεν πρόκειται να υπάρξει διαφοροποίηση στη φορολογική μεταχείριση που ισχύει για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς σε σχολεία του εξωτερικού. Ωστόσο η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα που αφορά στη φορολόγηση του επιδόματος του επιμισθίου ώστε να υπάρξει ένα οικονομικό αντιστάθμισμα για την απώλεια του 15% που είχαν πράγματι στο επίδομα τους από τη φορολογική ρύθμιση. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων επίλυσης προβλημάτων των εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Στον "αητό του Βάλτου", τον θρυλικό Μακεδονομάχο Τέλλο Αγρα, που για να μη σταματήσει τoν αγώνα κατέληξε να πολεμάει με τέσσερα δάχτυλα και σπασμένο βραχίονα, είναι αφιερωμένο το συμπόσιο που διοργανώνει αύριο ο Σύλλογος Μεσσηνίων Μακεδονίας-Θράκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τον θάνατo του ήρωα. "Η πόλη της Θεσσαλονίκης τιμά έναν Μεσσήνιο αγωνιστή, του οποίου η δράση αποδεικνύει την ενότητα και το ομοούσιο των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας στα εθνικά θέματα", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γυφτόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του συμποσίου. Παρούσα ήταν και η διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Αθηνά Τζινίκου, που τόνισε ότι το παράδειγμα του Τέλλου Αγρα μας διδάσκει την έννοια της ειρήνης και της αυτοθυσίας.

Θέματα συνεργασίας και οργάνωσης, που αφορούν στη νέα κλαδική έκθεση της HELEXPO, "POLIS", συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στελεχών της HELEXPO με ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που είναι και συνδιοργανώτρια της έκθεσης. Η "POLIS" στοχεύει στην ενημέρωση των φορέων Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Περιφερειών για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα, που προσφέρονται σήμερα από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις τους.

Η προώθηση της περιφερειακής πολιτικής της HELEXPO-ΔΕΘ, μέσω εκθεσιακών κέντρω και εκθέσεων στις κατάλληλες περιοχές της Ελλάδας, αποτελεί κύρια προτεραιότητα της, υπογράμμισε ο σύμβουλός της, Νίκος Πινακίδης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων "ΗΠΕΙΡΟΣ ' 97". Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η διοργάνωση, για πέμπτη συνεχή χρονιά της συγκεκριμένης έκθεσης, με τη συμπαράσταση της Πολιτείας και των τοπικών φορέων, είναι ορόσημο στην πορεία υλοποίησης της πολιτικής αυτής.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως παράγοντας ομαλότητας και σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, είναι το θέμα ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Τα θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς όλων των συμμετεχόντων αφορούν στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Επιτροπής Περιφερειών στη διαμόρφωση κατευθύνσεων και πλαισίου για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ περιφερειών της Ε.Ε και των βαλκανικών χωρών, οι αδελφοποιήσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) των Βαλκανίων, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους η Ε. Ε προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στις επιτροπές της και τις βαλκανικές χώρες.

Με αναισθητικό σπρέϊ, άγνωστο άτομο ακινητοποίησε 76χρονη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της απέσπασε εκατό χιλιάδες δραχμές. Οπως κατήγγειλε στην ασφάλεια, η Ελλη Γεράκη, ο άγνωστος της έριξε στο πρόσωπο το σπρέϊ, την ώρα που έβγαινε από πολυκατοικία, στην οδό Δημητρίου Γούναρη 3 και στη συνέχεια πήρε μέσα από την τσάντα της τα χρήματα και διάφορα προσωπικά αντικείμενα.

Αποθεώθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, στις δύο παραστάσεις που έδωσε στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης, διευθύνοντας τη Φιλαρμονική Ορχήστρα των Εθνών και το Εθνικό Μπαλέτο Λιθουανίας, ο διάσημος Ρώσος διευθυντής ορχήστρας, και σολίστας, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, που θεωρείται ο μεγαλύτερος μουσικός της εποχής μας. Ο κορυφαίος βιρτουόζος τσελίστας, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφού εξέφρασε τη μεγάλη χαρά που βρίσκεται στην ''αγαπημένη του'', όπως χαρακτήρισε την Ελλάδα, χώρα, τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη, ήρθε για τρίτη φορά, δεύτερη όμως φορά για να δώσει συναυλία. Την πρώτη φορά επισκέφθηκε το Άγιο Όρος και τη Βεργίνα, όπου όπως επισήμανε "προσκύνησα τα μέρη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του δικού μας Αλέξανδρου, του Έλληνα".

Επιφυλακτικός για τις προοπτικές σύντομης λύσης του Κυπριακoύ λόγω της παρούσας πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, παρουσιάζεται ο νέος απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ''Ρόιτερ'', ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να δώσει την εντύπωση πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τη ''μαγική σφαίρα''. Όπως επισήμανε, ''δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, δε βλέπω τί μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο, οι Τούρκοι δήλωσαν ότι η αμερικανική ανάμειξη είναι επιθυμητή και έτσι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε αυτήν την προσπάθεια''.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, δήλωσε ότι σχεδόν το σύνολο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα παραστούν στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Τόνισε μάλιστα ότι, εκτός από τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, παρόντες στο χώρο των διαπραγματεύσεων θα είναι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας. Σημείωσε ακόμη ότι από πλευράς Κίνας, δεν έχει μέχρι στιγμής καθοριστεί ο αντιπρόσωπος, αλλά η Κίνα ενδιαφέρεται για το Κυπριακό. Λόγω του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κυπριακή κυβέρνηση αξιολογεί αυτόν τον κύκλο διαβουλεύσεων ως ιδιαίτερης σημασίας, υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νόημα για τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ίδιο, να μεταβούν στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες, εάν, όπως είπε, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συνοδεύεται από τους αρχηγούς των κομμάτων και δημοσιογράφους. Ο Ντενκτάς επισήμανε ότι οι συνομιλίες θα είναι συμβουλευτικής φύσης και επομένως, κατά την άποψή του, δε χρειάζεται να πάνε οι αρχηγοί των κομμάτων. Επανέφερε επίσης την αξίωσή του να τύχουν σεβασμού, κατά την έκφρασή του, η ισότητα και το καθεστώς συνεταιρισμού των Τουρκοκυπρίων, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνία συνεργασίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενόψει των προσεχών εκλογών της 29ης Ιουνίου, υπεγράφη ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φατός Νάνο και το Σοσιαλδημοκρατικό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, η συμφωνία κρίθηκε αναγκαία, λόγω της "πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που προκάλεσε στη χώρα η διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος, η συγκέντρωση και κατάχρηση εξουσίας από τον Σαλί Μπερίσα, καθώς και η παραβίαση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία". Τα δύο κόμματα, στοχεύουν με αυτή τη συνεργασία να παρουσιάσουν μια κοινή εναλλακτική πρόταση για τη μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας. Πάντως, με τη συμφωνία αυτή, οι δύο αρχηγοί παρουσιάζονται "ανοιχτοί" προς τη μετριοπαθή Δεξιά και την Κεντροδεξιά.

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε ημερομηνία που θα καθορισθεί μετά τη μεταβίβαση της πρωθυπουργίας και χωρίς τη σύναψη συμμαχίας με το Ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας του πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν, αποφάσισε ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ. ''Η παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού δεν είναι δυνατό να συνεχίσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες'', υπογράμμισε η κ.Τσιλλέρ, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός της, και τόνισε χαρακτηριστικά ότι ''ο βίος της κυβέρνησης αυτής έχει τερματισθεί''.

Τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, ιδιαίτερα των ανηλίκων, κρούει η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με έκθεσή της για τη χρήση και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, που κατέθεσε στη Βουλή. Σύμφωνα με την έκθεση, στα τέλη του 1996 οι χρήστες ναρκωτικών στην ΠΓΔΜ έφθασαν τους 1.700. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι πως αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανήλικων χρηστών. Συγκεκριμένα, από το συνολικό ποσοστό των χρηστών, το 31,8% αντιστοιχεί σε νέους από 12 έως 14 ετών. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που περιέχεται στην εν λόγω έρευνα είναι πως περισσότεροι από τους μισούς χρήστες (ποσοστό 53%) βρίσκονται στην πόλη των Σκοπίων. Σημειώνεται πως η έρευνα βασίστηκε σε επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, δεν αποκλείεται συνεπώς τα παραπάνω νούμερα να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Για πρώτη φορά φέτος, πολλοί Γιουγκοσλάβοι προσανατολίζονται να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Τουρκία. Σε αυτό συντελεί και η πλούσια προσφορά των γιουγκοσλαβικών τουριστικών γραφείων, για τις παραλίες της Τουρκίας, τα οποία από όσο τουλάχιστον διαπιστώνεται, μειώνουν τις προσφορές για την Ελλάδα, εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού χορήγησης ελληνικής βίζας. Ετσι, ορισμένα από τα μεγαλύτερα γιουγκοσλαβικά τουριστικά πρακτορεία, για τη φετινή χρονιά, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό κρατήσεων σε ξενοδοχεία των τουρκικών παράλιων ακτών, ενώ ο γιουγκοσλαβικός αερομεταφορικός οργανισμός JAT έχει εισάγει για την καλοκαιρινή περίοδο, δύο δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή Βελιγράδι - Σμύρνη.

Αμετάκλητη είναι η ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας προς τους ευρωπαϊκούς και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, διαβεβαίωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Ιβάν Κόστοφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στις Βρυξέλλες, με τον Βέλγο ομόλογό του, Ζαν Λουκ Ντεγιάν. Οπως σημείωσε ο κ.Κόστοφ, γρήγορη ολοκλήρωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμός της Βουλγαρίας είναι η κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησής του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 6 June 1997 - 6:05:21 UTC