Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.6.1997

Επαφές με την πολιτική ηγεσία της Σουηδίας είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Αύριο ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Σουηδό βασιλιά Κάρολο Γκουστάβο, πριν αναχωρήσει για το Μάλμοε, όπου θα πραγματοποιηθεί το 3ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το συνέδριο θα απασχολήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάαστριχτ και τα προβλήματα που αφορούν στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Σήμερα, κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Σουηδό ομόλογό του, Γιόραν Πέρσον, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Τη διαβεβαίωση ότι οι Γενικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά έδωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να παίζει κανείς με την αγωνία των μαθητών. Ο κ.Αρσένης παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, που ζητούν τη χορήγηση του επιδόματος Γενικών Εξετάσεων, το οποίο καταργήθηκε με το ενιαίο μισθολόγιο. "Το υπουργείο Οικονομικών έχει κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά την έκταση του επιδόματος και το ύψος του", είπε ο κ. Αρσένης ο οποίος όμως επισήμανε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους υπαλλήλους του υπουργείου τα θεσμικά τους αιτήματα. Στο μεταξύ, συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας στο χώρο της Παιδείας, υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, κ.κ Αρσένης και Χατζηνικολάου.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θεωρείται από πολιτικούς και διπλωματικούς παρατηρητές, η διήμερη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, η οποία θα αρχίσει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό της σημασίας της Συνόδου είναι το γεγονός ότι θα πάρουν μέρος, εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των επτά χωρών της Βαλκανικής, αντιπροσωπείες από 20 τουλάχιστον γειτονικές και μη χώρες, αλλά και διεθνείς οργανισμούς. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Συμφωνία για την αγορά μίας φρεγάτας από το ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό υπέγραψε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, με τον Ολλανδό ομόλογό του, Γιόργκεν Βούρχεβε, που ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο υπουργών, συζητήθηκε η νέα δομή και ο ρόλος του ΝΑΤΟ, ενώ εξετάστηκε η δυνατότητα χάραξης κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε δηλώσεις του ο κ. Βούρχεβε υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας, ως παράγοντα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συνολικό σχέδιο διαχείρισης για τη σωτηρία της Λίμνης Κορώνειας Λαγκαδά και του υδροβιότοπου της περιοχής προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεόδωρος Κολιοπάνος. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη σήμανση των ορίων της λίμνης, την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς για τις δράσεις στην ευρύτερη περιοχή και έργα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπως είναι η κατασκευή σταθμού καθαρισμού των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων στο Λαγκαδά και η μεταφορά τους στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Θεσσαλονίκης.

Σε νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα περιληφθούν τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του ΙΚΑ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ, Γρηγόρη Σολωμού. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται η εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν, η δημιουργία ειδικού σώματος ελεγκτών, η επιβολή προστίμου για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος φαίνεται να είναι ανασφάλιστος, η ακύρωση απόλυσης εργαζομένου που είναι ανασφάλιστος, η δέσμευση των μελών της διοίκησης μιας εταιρείας που εισφοροδιαφεύγει, αλλά και ρύθμιση των χρεών για περιοχές που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες και σεισμούς.

Τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Στέλιο Παπαθεμελή, κάλεσε σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Δημόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για τις πληροφορίες του κ. Παπαθεμελή, σχετικά με την τρομοκρατία. Ο κ. Δημόπουλος χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντησή του με τον κ. Παπαθεμελή, ωστόσο δεν αποκάλυψε τα στοιχεία που του έκανε γνωστά ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Υπογράφονται αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο δήμο Αργυρούπολης, από τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμο Αρσένη και τους έξι δημάρχους των δήμων, όπου λειτουργούν Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι συμβάσεις για τα έργα υποδομής που αφορούν τη συστηματική και μακρόχρονη στήριξη του θεσμού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, θα υπογραφούν και οι προγραμματικές συμβάσεις με τους δημάρχους, καθώς και οι συμβάσεις για την χρηματοδότηση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οι δήμοι στους οποίους λειτουργούν Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είναι οι Αργυρούπολης, Ελευθερίου-Κορδελιού, Καστοριάς, Κόνιτσας, Μουζακίου και Σουφλίου.

Σε ειδική εκδήλωση, που θα διοργανώσει μέσα στον Ιούνιο το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα παρουσιαστούν οι "χάρτες υποχρεώσεων" των ΔΕΚΟ προς τους καταναλωτές. Η δημιουργία επιτροπής που θα επιλύει τις διαφορές μεταξύ ΔΕΚΟ και καταναλωτών και τα χρονικά όρια που θα επιτρέπονται για τη χορήγηση αποζημιώσεων στο κοινό, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης παροχής υπηρεσιών, αποτελούν μερικές μόνο από τις ρυθμίσεις που προβλέπουν οι ειδικοί χάρτες. Παράλληλα, θα εξεταστούν θέματα όπως η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις δημόσιες υπηρεσίες.

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, πραγματοποίησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι μετά από 41 χρόνια καταργείται το επίδομα επικίνδυνης εργασίας. Η στάση εργασίας έγινε με απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων και τα μέλη του συλλόγου στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργού, Φίλιππου Πετσάλνικου, για να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος.

Μέσα σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης βρέθηκε νεκρή, από χρήση ναρκωτικών 25χρονη Ουκρανή - που είναι το 14ο θύμα του "λευκού θανάτου" από τις αρχές του χρόνου στη συμπρωτεύουσα. Η Marina Dinskik ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα και φιλοξενούνταν στο διαμέρισμα φίλων της στην οδό Νεοχωρίου 28. Στην τσέπη του παντελονιού της βρέθηκε ένα κουταλάκι και έξι δισκία Codeinum, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή ο θάνατός της οφείλεται σε οξύ πνευμονικό οίδημα το οποίο προήλθε από χρήση άγνωστης -μέχρι στιγμής- ναρκωτικής ουσίας.

Νεαρός Αμερικανός έπεσε από τρένο και σκοτώθηκε, κάτω από περίεργες συνθήκες, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον 24χρονο Guinn Damon - Russel ο οποίος -σύμφωνα με την αστυνομία- την ώρα που βάδιζε στο διάδρομο βαγονιού επιβατικής αμαξοστοιχίας, που βρισκόταν σε κίνηση, έπεσε από το παράθυρο στο κενό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο άτυχος Αμερικανός ταξίδευε από τα Σκόπια στη Θεσσαλονίκη με την 393 επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, χωρίς όμως να διευκρινιστούν μέχρι στιγμής οι λόγοι του ταξιδιού του στην Ελλάδα. Ανακρίσεις για τα αίτια του θανάτου διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Δενδροπόταμου.

Τουρκικό μαχητικό ελικόπτερο με 11μελές πλήρωμα που συμμετείχε στην τουρκική επιχείρηση εκκαθάρισης των Κούρδων, κατέπεσε σήμερα σε ορεινή περιοχή στο βόρειο Ιράκ. Από την πτώση του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν και τα έντεκα άτομα. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 αντάρτες του ΡΚΚ. Στο μεταξύ, τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα ποινές κάθειρξης έως και 6 ετών σε τριάντα στελέχη του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της χώρας με την κατηγορία ότι διατηρούν στενούς δεσμούς με το ΡΚΚ.

Για την Ιταλία αναχώρησαν σήμερα πέντε Έλληνες αθλητές του στίβου, προκειμένου να συμμετέχουν στο διεθνές μήτινκ Γκόλντεν Γκαλά που θα διεξαχθεί στη Ρώμη. Πρόκειται για την αργυρή Ολυμπιονίκη, Νίκη Μπακογιάννη και τους πρωταθλητές μας Σπύρο Βασδέκη, Κατερίνα Κόφφα, Νίκη Ξάνθου και Δημήτρη Κοκκότη. Στο μεταξύ, τη συμμετοχή του στο διεθνές μήτιγκ της Ρώμης ακύρωσε την τελευταία στιγμή ο Λάμπρος Παπακώστας. Ο διεθνής άλτης ένιωθε κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι και δεν ήθελε να το ρισκάρει εν όψει και του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Στίβου της Αθήνας.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 29 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 31 και στα νησιά από 17 έως 28. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγη συννεφιά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 4 June 1997 - 16:40:16 UTC